· Shrek i jego kontynuacje |
!Claire Lethal
|
Dodany dnia 07-09-2008 16:30
|
VIP
Dom: Hufflepuff
Ranga: Mistrz Zielarstwa
Punktów: 2821
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 11.08.08
Medale:
Brak
|
Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać fabuły filmu "Shrek", prawda?
Która z części Wam się najbardziej spodobała?
Film w oryginalnej wersji językowej czy z dubbingiem?
Która z postaci wydaje Wam się najbardziej sympatyczna?
Zapraszam do dyskusji. ;p
|
|
|
~Cee
|
Dodany dnia 07-09-2008 16:37
|
Użytkownik
Dom: Hufflepuff
Ranga: Dziedzic Hufflepuff
Punktów: 6020
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 25.08.08
Medale:
Brak
|
Jak już wcześniej mówiłam w temacie o dubbingu, w bajkach typu Shrek oczywiście wolę dubbing. Nie ma to jak głosa wspaniałego Stuhra w roli osła. Słyszałam np. w wersji angielskiej Eddiego Murphy i muszę powiedzieć, że wg' mnie nie wypadł najlepiej - o wiele razy gorzej niż wcześniej wspomniany pan Jerzy.
Dla mnie najbardziej udaną częścią całej serii była część druga, gdzie akcja rozgrywała się za Siedmiogórogrodem czy jakoś tak. ;d Najfajniejsze dialogi, najlepsza fabuła, pomysł na nakręcenie filmu i ogólny humor Shreka 2 wpłynęły na moją decyzję. <:
Trzecia część nie spodobała mi się, bo zrobiono ją, według mnie, tylko dla samego zrobienia, aby zarobić jeszcze więcej pieniędzy. Momentami, sceny, które powinny mnie śmieszyć, obrzydzały - jak np. z tym, gdzie Shrek zagląda do wózka, a tu jego dzieci rzygają na niego. Bleh.
Ogółem, całą serię jednak uważam za jedną z bardziej udanych. Nie ma chyba drugiego takiego Shreka, który mógły konkurować z tym prawdziwym. ;d
[/i]
Edytowane przez Cee dnia 03-11-2008 22:25 |
|
|
|
!Tonks2812
|
Dodany dnia 07-09-2008 16:41
|
VIP
Dom: Ravenclaw
Ranga: Dziedzic Ravenclaw
Punktów: 6047
Medale:
|
Wszystkie mi się podobały, ale pierwsza część jednak najbardziej ^^
Najwięcej (według mnie) można było się pośmiać i była najciekawsza historia, zapadła mi w pamięci. Trzecią część oglądałam tylko raz, więc nawet nie pamiętam o czym dokładnie była. Chyba była niezła, ale najsłabsza z 3 części. Dlatego wolałabym by nie było następnego 'Shreka', wolę 3 świtene, a nie 5 średnich.
Moim ulubionym bohaterem jest Osioł ;] naprawdę fantastyczny ^^ te jego teksty po prostu rozbrajają.
|
|
~al_iraqia
|
Dodany dnia 07-09-2008 16:47
|
Użytkownik
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 376
Data rejestracji: 26.08.08
Medale:
Brak
|
Hmm... najlepsza jak dla mnie była część druga, bo akcja była naprawdę świetna, teksty zresztą też Pierwsza oczywiście też była super. A trzecia? Może być. Nie wyszła jednak tak dobra, jak pierwsza czy druga. A ponoć mają być kolejne części.
|
|
~Lady_Van_Tassel
|
Dodany dnia 07-09-2008 18:47
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Zastępca Dyrektora
Punktów: 3817
Medale:
Brak
|
Ja już mam dostyc Shreka po tych trzech częściach+Pada Shrek. Pierwsza cześc była super, bardzo mi się podobała. Później druga, trzecia i ile można jeszcze? Shrek jest teraz wszedzie!
Bohaterowie, teksty i wszystko jest super ale teraz jest jakaś mania. Baloniki, soczki, ubranka, ręczniczk i jeszcze inne rzeczy różne Można zwariowac! |
|
|
|
~Tanya
|
Dodany dnia 07-09-2008 18:49
|
Użytkownik
Ranga: Portret w gabinecie dyrektora
Punktów: 5038
Medale:
Brak
|
Ogólnie to nie przepadam za Shrekiem. A jego kontynuacje nawet nie obejrzałam.
|
~Kinga
|
Dodany dnia 07-09-2008 22:44
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Sklepikarz z Pokątnej
Punktów: 824
Medale:
Brak
|
Zdecydowanie najbardziej podoba mi się część druga. Mogłabym ją oglądać w nieskończoność. Scena aresztowania Kota w Butach, parodia MI w fabryce Wróżki Chrzestnej, jej automatyczna sekretarka, scena kłótni przy stole, słynne "sadzonki" osła i jego męczące pytania po drodze - oto powody ( a właściwie tylko część powodów; za długo wymieniać), dla których najbardziej uwielbiam właśnie "Shreka 2". Ach, no i oczywiście brawurowe wykonanie "Holding out for a hero" - i polska wersja, i ta Jennifer Sandlers, podobają mi się nawet bardziej niż oryginał.
Jedynkę również lubię, ale nie aż tak bardzo.
"Shreka 3" oglądałam tylko po angielsku i to w niezbyt dobrej jakości, ale i tak mam o nim dość dobre zdanie. Koszmar Shreka był świetny.
Co do dubbingu... kiedyś spróbowałam (w celu poprawienia mojego angielskiego) obejrzeć drugą część z oryginalnym dubbingiem, ale po jakichś 10 minutach zrezygnowałam. Możliwe, że to tylko kwestia przyzwyczajenia, ale wolę wersję z Jerzym Stuhrem i Zbigniewem Zamachowskim. Bartosz Wierzbięta odwalił kawał naprawdę dobrej roboty przekładając dialogi do Shreka.
K: A jest takie miejsce, w którym obowiązuje?"
Oficer, reż. Maciej Dejczer
"Szczęście nie zna politycznych granic i układów, nie hołduje żadnej ideologii, ba, ono nawet bywa niezgodne z dekalogiem."
Dorota Terakowska
CREDIT: ikonka by by [info]yourbestbeticon
|
|
|
|
!Lady Shadow
|
Dodany dnia 07-09-2008 23:27
|
VIP
Ranga: Opiekun Slytherinu
Punktów: 3615
Data rejestracji: 27.08.08
Medale:
Brak
|
A ja tam nawet lubię tę bajkę. ^^
Ale jednak najbardziej podoba mi się pierwsza część. Była najlepsza, miała jakiś sens no i śmieszyła a druga część też mi się podobała i chyba była najśmieszniejsza ^^ a trzecia część to klapa, nie mieli już co wymyślić... nawet nie było śmieszne ale jak wiadomo będzie i część czwarta, ciekawe o czym...
|
|
~Temeraire
|
Dodany dnia 08-09-2008 00:29
|
Użytkownik
Ranga: Auror
Punktów: 2497
Medale:
Brak
|
Shreka oczywiście oglądałam (a jakże by inaczej... ) i to ze swego rodzaju "pasją". Nie no, bez przesady.
A tak na poważnie - bardzo fajna bajka. Wiele tekstów wprost powala, można się uśmiać, że hej. W tego typu filmach wolę dubbing. A czemu? Cóż, łatwiej jest oglądać, a poza tym, w tym wypadku nie stanowi to jakiegoś problemu, bo bajka jest animowana.
Jak dla mnie najlepsza jest pierwsza część - bo najciekawsza i najśmieszniejsza (a moja ulubiona scena to ta pierwsza, z wieśniakami ).
Ulubiona postać?
Osioł!!!
|
|
~luna_zakrecuna
|
Dodany dnia 08-09-2008 00:58
|
Użytkownik
Ranga: Animag Lew
Punktów: 534
Medale:
Brak
|
Pierwsza była the best
Następne też fajne, ale już mniej, ale pierwzse części w większości są najlepsze
Pierwsza była najśmieszniejsza. Nowe teksty poznawanie postaci, osioł więcej śpiewał
A druga i trzecia to już takie jak na siłę by robili... ale też fajne teksty. Mój kolega na koloniach uwielbiał Shreka zbierał jego amulety chyba z płatków na mleko i co chwila jak mu coś nie pasowało to rzucał texty w stylu: cicho hołoto! Krowy doić!
|
|
|
~Augurey
|
Dodany dnia 08-09-2008 01:00
|
Użytkownik
Ranga: Dorosły Czarodziej
Punktów: 856
Medale:
Brak
|
A to ktoś nie oglądał Shreka? Wow.
Ja tam byłam w kinie na wszystkich częściach i, ogólnie rzecz biorąc, jestem pod dużym wrażeniem. Wydaje mi się jednak, że z reguły pierwsza część jest najlepsza, a Shrek wyjątkiem nie jest. Druga też nienajgorsza, ale trzecia to już całkowita porażka. Wg. mnie przynajmniej. A co do wersji językowej... Jak dla mnie takie filmy, to tylko z dubbingiem. Przecież "angielskie", tudzież "amerykańskie" żarty nigdy nie oddadzą polskiego klimatu! A Zamachowski i Stuhr, jak dla mnie, spisali się na szóstkę. Z plusem ^^ |
|
|
|
~Fleur17
|
Dodany dnia 08-09-2008 01:25
|
Użytkownik
Ranga: Niewymowny
Punktów: 1587
Ostrzeżeń: 3
Medale:
Brak
|
Mi najbardziej podobała się część trzecia, ponieważ jest w niej dużo akcji i są na koniec niej małe shreki^^
|
|
|
~Alex_Black
|
Dodany dnia 08-09-2008 21:49
|
Użytkownik
Ranga: Goblin
Punktów: 36
Data rejestracji: 29.08.08
Medale:
Brak
|
Najbardziej podoba mi się chyba pierwsza część. I oczywiście z dubbingiem, bo Sztur jest wspaniały w roli osła. Murphy nawet nie dorasta mu do pięt! I nasz Shrek też ma lepszy głos.
|
|
~nymph
|
Dodany dnia 08-09-2008 22:00
|
Użytkownik
Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1070
Ostrzeżeń: 2
Medale:
Brak
|
no chyba najlepsza jes 1 część zawsze tak jest że kolejne są tylko podobne z nową fabułą no a pierwsza zawsze jest takim zaskoczeniem coś nowego itp a tak to sie już wie o czym będzie |
|
|
|
~dzulia
|
Dodany dnia 08-09-2008 22:17
|
Użytkownik
Ranga: Mugol
Punktów: 1
Data rejestracji: 01.09.08
Medale:
Brak
|
Według mnie wszystkie części były świetne, ale jednak najlepsze to
I i II. III już nie byłą taka śmieszna
|
|
!Dominika
|
Dodany dnia 10-09-2008 22:15
|
VIP
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2702
Medale:
Brak
|
Shreka oczywiście oglądałam, pierwsza część mi się bardzo podobała, a dubbing Jerzego Stuhra mnie rozwalił na łopatki, myślę, że właśnie ze względu na ten świetny dubbing osioł jest moją ulubioną postacią z tej bajki.
Druga część też była dobra, ale już nie tak bardzo jak pierwsza, w większości kontynuacje filmowych hitów są trochę gorsze od 'jedynek'.
Nie mogę sobie natomiast przypomnieć czy oglądałam trzecią część, być może tak, ale naprawdę nie pamiętam co tam w niej było, więc nie mogę ocenić czy mi się podobała czy nie.
kto je tutaj siał dziewczyno.
|
|
|
|
~Fiore
|
Dodany dnia 10-09-2008 23:05
|
Użytkownik
Ranga: Sługa Czarnego Pana
Punktów: 1185
Medale:
Brak
|
Zdecydowanie 2 część podobała mi się najbardziej. Mogłabym ją oglądać i oglądać. Pierwsza też fajna, ale jednak nic nie przebije dwójki. Trzecia cześć, wg mnie, była kiepska.
Shreka oglądałam tylko z polskim dubbingiem, ale to mi w zupełności wystarczy, żeby wiedzieć że Stuhr w roli Osła jest najlepszy na świecie. ^^ |
|
|
|
!niewesolypagorek
|
Dodany dnia 14-09-2008 15:37
|
VIP
Ranga: Śmiertelna Relikwia
Punktów: 10408
Medale:
|
Pierwsza część Shreka podobała mi się najbardziej, była najoryginalniejsza...Śmiałam się niesamowicie. Kolejne też oglądałam i podobały mi się, jednak były już tak jakby, trochę naciągane... Mimo wszystko uważam, że seria Shreka jest bardzo ciekawa - polecam ją wszystkim.
|
|
~Yennefer
|
Dodany dnia 14-09-2008 17:00
|
Użytkownik
Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu
Punktów: 1801
Ostrzeżeń: 3
Medale:
Brak
|
Njabardziej podobała mi się pierwsza część Shreka. Według mnie najsympatyczniejszym bohaterem jest... smoczyca
|
~Lilyanne
|
Dodany dnia 14-09-2008 17:18
|
Użytkownik
Ranga: Minister Magii
Punktów: 2043
Medale:
Brak
|
Mi podobały się wszystkie części Ta bajka jej po prostu boska. Może Shrek jest trochę obleśny, ale jakoś mi to nie przeszkadza |
|
|