Hogsmeade.pl na Facebook
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
Strona GłównaNowościArtykułyForumChatGaleriaFAQDownloadCytatyLinkiSzukaj
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło!
Shoutbox
Musisz się zalogować, aby móc dodać wiadomość.

~Bella Muerte F 09-03-2025 21:16

Nie, ale chciałabym chcieć to przeczytać.
~Grande Rodent F 09-03-2025 21:10

Ja na to nie czekam niestety :/ Oscary oglądnięte, obecnie czytam Wołanie Kukułki. To też w sumie Rowling. Czytał ktoś?
~Bella Muerte F 08-03-2025 17:32

HP taki awangardowy teraz, coś Rowling nie poszło bycie Szekspirem na miarę 21wiec może to się sprawdzi... Anyway, joke for today : ship name Musk Trump= Tusk
~Bartholomew F 07-03-2025 20:13

zrobia ze Snape ofiare rasizmu, czarny uczen gnojony przez elitarnych bialych uczniow szkoly magii i rasizmu w hogwarcie, z ojcem glownego bohatera na czele
^raven F 05-03-2025 23:04

No mnie przeszkadza nawet to, ze obsada nie bedzie angielska, wiec nie jestem jakos szczegolnie euforycznie nastawiona do tego projektu. Sie oceni, jak juz powstanie Zmieszany
^raven F 05-03-2025 23:01

Bella Muerte, ale to juz chyba oficjalne, ze Dumbledore'em bedzie John Lithgow, co nie? Ninja Czarny to ma byc Snape...
`RazorBMW F 04-03-2025 23:56

I nie, odcien skory to jest najmniejszy problem iksde. Potter jest martwy jako franczyza i HBO nie musi sie wysilac wiec wleci "kolejny serialik w przerwie na VoD"
`RazorBMW F 04-03-2025 23:54

Ja nie wiem czy ktos na ten badziew czeka na serio, HBO najlepsze czasy ma daaaaaaaaaawno za soba (True Detective faaaaaaaaantastycz
ny sezon 1, drugi okay, trzeci troche lepszy, reszta fuj)
~Bella Muerte F 04-03-2025 12:39

Widzę, że robię sztuczny tłum x6, no ładnie
~Bella Muerte F 04-03-2025 12:37

Witaj wiosko! Kto czeka na czarnoskórego Dumbledore'a czy Snape'a w HBO max Uśmiech)?
#Ginny Evans F 03-03-2025 04:59

Też nie jestem ukontentowana, ale pojawiło się kilka lubianych twarzy podczas ceremonii. Dobranoc! Sowa
^raven F 03-03-2025 04:54

Voldi bez Oscara, Trenta w ogole zapomnieli zaprosic (a ja zapomnialam to wczesniej sprawdzic Omg ), chyba nie jestem ukontentowana. Dobranoc, Hogs! Czarodziej
^raven F 03-03-2025 02:22

Serce
#Ginny Evans F 03-03-2025 02:05

:hug:
^raven F 03-03-2025 01:28

Bez Trenta nie jest tak bardzo happy Płacze
#Ginny Evans F 03-03-2025 00:52

Hejka, hogs! Happy Oscars day!
^raven F 03-03-2025 00:12

Sowa }{
`RazorBMW F 12-01-2025 14:53

To nie tak ze labele maja 50% obnizki na albumy bandcampie xD
^N F 11-01-2025 23:24

Magicznego roku, niech pieniądze w portfelu się magicznie pojawiają! Czarodziej
~Grande Rodent F 01-01-2025 13:05

Hej, również dla was magicznego nowego roku! Ja słucham top 357 już 3 dzień jak co roku. W temacie fajerwerków, też nie przepadam, bo moje koty się boją.

Aktualnie online
Hogsmeade wita:
orehu
jako najnowszego użytkownika!

» Administratorów: 8
» Specjalnych: 60
» Zarejestrowanych: 77,001
» Zbanowanych: 1,626
» Gości online: 768
» Użytkowników online: 0

Brak użytkowników online

» Rekord OnLine: 5422
» Data rekordu:
10 September 2024 23:44
Zobacz temat
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska :: Forum
» Hyde Park
»» Na luźno
»»» Obowiązki domowe
Drukuj temat · Obowiązki domowe
!niewesolypagorek F
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 29-11-2009 18:24
VIP

Awatar

Dom: Ravenclaw
Ranga: Śmiertelna Relikwia
Punktów: 10408
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 25.08.08
Medale:
Medal Medal Medal

Obowiązki domowe, czyli coś, na co niekoniecznie mamy ochotę. Rozbawiony
Cóż musicie robić w swych domach? Sprzątać? Gotować? Wychodzić z psem? Pilnować młodszego rodzeństwa?

Czy uważacie, że jesteście przepracowani? A może sprawia Wam to przyjemność i bardzo chętnie sprzątacie w domu?
Zapraszam do dyskusji.

Czasami zostaję zatrudniona do odkurzania, mycia parapetów, mycia podłóg, mycia naczyń. Różnie bywa. Moim konkretnym obowiązkiem jest robienie zakupów i zbieranie swoich rzeczy, gdy je wszędzie porozrzucam.

Niezbyt lubię to robić... nie widzę niczego przyjemnego w np. szorowaniu garów, ale paradoksalnie, podoba mi się zamiatanie oraz mycie wanny. xd

Myślę, że nie jestem przepracowana. W końcu nie mam, aż tak dużo na głowie. Można by rzec, że się obijam.

is this the place we used to love?...
i54.tinypic.com/2po5e2s.gif

Edytowane przez niewesolypagorek dnia 29-11-2009 18:26
Wyślij prywatną wiadomość
~Peepsyble F
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 29-11-2009 18:29
Użytkownik

Awatar

Dom: Hufflepuff
Ranga: Dziedzic Hufflepuff
Punktów: 6158
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 26.08.08
Medale:
Brak

Właściwie moje obowiązki ograniczają się do posprzątania swojego pokoju. Kiedyś czasami zmywałam naczynia/wkładałam je do zmywarki, ścierałam kurze w dużym pokoju, dawałam kotom jeść. Teraz już nie brak mi czasu. W sobotę rano mam korki, ale zanim wrócę już jest południe. Do tego czasu reszta rodziny zdąży wszystko wysprzątać. Sprzątam w pokoju a czasami nawet omija mnie odkurzanie, bo ktoś zapomni mi "przypomnieć". ; }
!Milka F
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 29-11-2009 18:37
VIP

Awatar

Ranga: Wybraniec
Punktów: 9487
Medale:
Brak

W domu moje obowiązki to zwykle sprzątanie odkurzaczem i zajmowanie się kotami wraz z odciąganiem ich od pojemnika z karmą. Natomiast na stancji to zmywanie 'po sobie', a co 4 tygodnie sprzątanie całego mieszkania [odkurzanie, mycie podłóg, mycie łazienki, sprzątanie kuchni].
~Madwoman F
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 29-11-2009 18:57
Użytkownik

Awatar

Ranga: Uczestnik Klubu Ślimaka
Punktów: 482
Data rejestracji: 26.11.09
Medale:
Brak

Ja za wiele nie robię zajmuje się kotami, psami i królikiem to nic wielkiego. No i jeszcze raz na jakiś czas posprzątam pokój. I przepracowana wcale się nie czuje. :P[justify]:P
~kasias_122 F
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 29-11-2009 19:19
Zbanowany

Awatar

Dom: Gryffindor
Ranga: Skrzat domowy
Punktów: 21
Ostrzeżeń: 4
Data rejestracji: 09.05.09
Medale:
Brak

Ja często odkurzam dom, sprzątam swój pokój i zajmuję się psem i kotem. No i czasami pozmywam naczynia. Ogólnie nie czuję się przepracowana, ale nie powiem, że sprawia mi to przyjemność.
~Galais F
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 29-11-2009 19:22
Użytkownik

Awatar

Dom: Slytherin
Ranga: Skrzat domowy
Punktów: 24
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 28.11.09
Medale:
Brak

Jako, że trwamy w magicznym stanie remontu od blisko pół roku moje obowiązki domowe ograniczają się do pilnowania robotników i okazjonalnie umycia podłogi po ich pracy. Plus rzecz jasna karmienie psów i siebie samej.

- Dobrze rozumiem? Mamy w środku nocy iść do lochów, nie znając hasła dostać się do pokoju wspólnego ślizgonów i skopać im tyłki bez żadnego racjonalnego powodu? Dla mnie bomba!
^Lady Holmes F
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 29-11-2009 19:52
Administrator

Awatar

Ranga: Lord
Punktów: 29123
Data rejestracji: 21.11.09
Medale:
Brak

Muszę zawsze posprzątać mój pokój (czasami z samej siebie (rzadkość) lub z przymusu), zmywanie naczyń (czasami), mycie łazienki (wanna, umywalka).
Zatrudniona jestem do mycia okien, mebli, podłogi, itp.
~Lady James F
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 12-12-2009 10:10
Użytkownik

Awatar

Ranga: Zastępca Dyrektora
Punktów: 3783
Medale:
Brak

Obowiązkowo muszę posprzątać swój pokój i łazienkę, nikt tego na pewno za mnie nie zrobi... A poza tym odkurzanie schodów w całym domu i salonu i podlewanie kwiatków- o tym to akurat dosyć często zapominam... Uśmiech No i w zasadzie to chyba tyle, od czasu do czasu zdarzą się jakieś dodatkowe typu umycie naczyń czy uporządkowanie filmów i książek na pólkach...

Żeby docenić wartość jednego roku,
zapytaj studenta, który oblał końcowe egzaminy.
Żeby docenić wartość miesiąca,
spytaj matkę, której dziecko przyszło na świat za wcześnie.
Żeby docenić wartość godziny,
zapytaj zakochanych czekających na to, żeby się zobaczyć.
Żeby docenić wartość minuty,
zapytaj kogoś, kto przegapił autobus lub samolot.
Żeby docenić wartość sekundy,
zapytaj kogoś, kto przeżył wypadek.
Żeby docenić wartość setnej sekundy,
zapytaj sportowca, który na olimpiadzie zdobył srebrny medal.
Czas na nikogo nie czeka.
Łap każdy moment, który ci został, bo jest wartościowy.
Dziel go ze szczególnym człowiekiem
- będzie jeszcze więcej wart.
~kapsiutek F
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 12-12-2009 11:02
Użytkownik

Awatar

Ranga: Członek Wizengamotu
Punktów: 1475
Data rejestracji: 04.12.09
Medale:
Brak

chyba takim największym (i najmniej chętnym do wykonywania) jest sprzątanie mojego pokoju Rozbawiony wyczesywanie mojego kota i wkładanie naczyń do zmywarki Rozbawiony
~Diamond F
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 12-12-2009 18:14
Użytkownik

Awatar

Ranga: Konduktor Błędnego Rycerza
Punktów: 903
Data rejestracji: 06.08.09
Medale:
Brak

Jak dla mnie niektóre wasze wypowiedzi są śmieszne. Przecież jakie to straszne jest posprzątać swój pokój co nie ? Albo pozmywać naczynia ? Lub wyrzucić śmieci ? - naprawdę ludzie współczuje wam Uh-oh! , a raczej jest mi was żal.
Może niektórzy mnie po tej wypowiedzi skrytykują, ale tak naprawdę to taka jest prawda i mówię to dlatego, że niektórzy mają o wiele więcej do roboty niż tylko po sprzątnie swojego głupiego pokoju za co i tak jesteście nieszczęśliwi.
Jeśli o mnie chodzi to mam o wiele większe obowiązki niż wy. Moja mama co jakiś czas wyjeżdża za granicę i wtedy cały dom zostaje na mojej głowie, tak jak jest w tej chwili. Codziennie chodzę na zakupy, sprzątam dom, gotuję obiady, płace rachunki, pomagam młodszej siostrze w nauce, a na dodatek musze jeszcze znaleźć czas żeby pójść do swojego LO i jeszcze muszę się uczuć i odrabiać lekcje Oczko Nawet nie mam zbytnio czasu dla siebie, jedyne co na weekendzie.

"Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony"
~Kamate F
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 12-12-2009 18:45
Użytkownik

Awatar

Ranga: Uczestnik Klubu Ślimaka
Punktów: 477
Data rejestracji: 29.07.09
Medale:
Brak

Ja bardzo lubię sprzątać, co może zaszokować. Przeważnie mi się nie chce, ale kiedy już wpadnę w ciąg to potrafię przez cały dzień (jak np. dziś). Lubię zmywać naczynia (nie mam zmywarki, więc trzeba ręcznie), myć umywalkę, sprzątać u siebie. Czuję wielką satysfakcję, gdy coś lśni po mojej interwencji. Lubię także pomagać bratu w odrabianiu lekcji, szczególnie z niemieckiego.

_________
Jeśli lubisz opowieści fantasy to pisz na PW, mam link do fajnego bloga.
~BellatrixLestrange F
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 17-01-2010 17:01
Użytkownik

Awatar

Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1269
Data rejestracji: 26.08.08
Medale:
Brak

Nie mam nic do sprzatania domu. Mogę ścierac kurze, odkurzac, myc podlogi, sprzatac w szafach, ale jak mam zrobić coś (cokolwiek!) w kuchni, to dostaję białej goraczki.
paulaaa131.flog.pl Wyślij prywatną wiadomość
~malfoj_sam_segz F
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 17-01-2010 17:15
Użytkownik

Awatar

Ranga: Wybraniec
Punktów: 9603
Data rejestracji: 27.07.09
Medale:
Brak

Różne obowiązki czekają mnie w domu, choć te najczęstsze to posprzątanie po rodzicach, którzy śpieszyli się do pracy, wyjście z psem i jeszcze jakieś tam różne sprzątania i zmywania, jeśli rodzice mi każą. Oczywiście najlepiej mi się sprząta, kiedy nikogo nie ma, bo nikt mi nie wchodzi pod nogi i oczywiście można puścić muzykę na tyle głośno, że czego bym nie robiła, to ją słyszę. Gorzej już jak muszę sprzątać jak rodzice są w domu. ;d

Edytowane przez malfoj_sam_segz dnia 17-01-2010 17:18
~Malkontentka F
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 21-06-2010 20:31
Użytkownik

Awatar

Ranga: Zastępca Ministra
Punktów: 1721
Data rejestracji: 09.05.10
Medale:
Brak

Nie mam żadnych obowiązków.
Bo mam gospodynię i "kamerdynera".
Ale i tak wychodzę z psem na spacer. Wiem, że moje starsze rodzeństwo się mną zajmowało. :D Sama nie lubię sprzątać, ale do pokoju gosposi nie wpuszczę i panuje tam artystyczny nieład!

Z kropką. ^^
STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!

''Ziemia zmarznięta.
Krok wędrowców pęta.
Nie zobaczą drogi końca,
Ani księżyca ani słońca."

J.R.R. Tolkien

Edytowane przez Alae dnia 21-06-2010 23:14
!Lady Shadow F
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 21-06-2010 21:11
VIP

Awatar

Ranga: Opiekun Slytherinu
Punktów: 3615
Data rejestracji: 27.08.08
Medale:
Brak

Ueee... Jako, że moi rodzice uważają mnie już za dorosłą i się przy ty śmieją to i dają mi więcej obowiązków domowych, jako że jestem dorosła...
Na co dzień to oczywiście muszę utrzymywać jako taki porządek w moim zakazanym lesie (czyt. mój pokój). W sumie to i rozumiem czego się czepiają co do porządku w moim pokoju, jestem straszną bałaganiarą, czasem to nie wdać podłogi w pokoju ^^.
Raz w tygodniu jestem zobowiązana do mycia całej łazienki i podłóg i tyle O. Ohydne mycie naczyń (nie na widzę zmywać naczyń) i odkurzanie zwaliłam na młodszego brata ^^.
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 22-06-2010 08:35
Użytkownik

Awatar

Ranga: Członek GD
Punktów: 502
Data rejestracji: 10.03.09
Medale:
Brak

Nie muszę , lecz chcę Uśmiech. Sprzątam swój pokój i przy okazji resztę. Nie lubię bałaganu.Pracowity zapewne może i jestem , ale bez przesady.Każdy wolałby siedzieć w domu , a pieniądze żeby wpływały na konto.Oprócz sprzątania zmywam także czasami po obiedzie naczynia.Wychodzę z moim psem na dwór i miałem ostatnio z Nim problemy.No to chyba tyle.

fc07.deviantart.net/fs46/f/2009/197/c/c/Dark_Mark_animation_by_andrei1015.gif
~Mniszka19Xd F
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 22-06-2010 14:12
Użytkownik

Awatar

Ranga: Barman w Trzech Miotłach
Punktów: 1320
Data rejestracji: 03.06.10
Medale:
Brak

nie chce mi się sprzątać ale jak mama mnie zaciągnie do sprzątania to muszę.ale nie tylko swój pokój tylko cały dom.Uśmiech

25.media.tumblr.com/tumblr_lthswym8Ma1r4ghkoo1_500.gif

6.asset.soup.io/asset/4161/6982_adb4_490.gif

asset-d.soup.io/asset/2092/0573_df25.jpeg
~polami F
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 22-06-2010 16:21
Użytkownik

Awatar

Ranga: Sklepikarz z Hogsmeade
Punktów: 817
Data rejestracji: 17.12.08
Medale:
Brak

To ja trochę podobnie do Diamond, z tym, że mama wyjeżdża raczej rzadko. Moje obowiązki są dosyć rozmyte i skałada się na nie "ogarnianie" domu, w szczególności dbanie o kuchnie, karmienie istot tzn. moich dwóch kotów i siostrzyczki, a czasem również mamy (w sumie siebie też, ale nie traktuję tego jako obowiązek, którego mogłabym się pozbyć ;P). A w sobotę mam premiowe zadania pod tytułem zrobić duże zakupy czy umyć okna. Aha, jako najsilniejsza osoba w domu (siedemnastolatka - prawdziwa gangsta, co nie?) to zwykle ja noszę za mamą najcięższe siatki na zakupach, torby na wakacjach, przestawiam kartony pełne książek i wykonuje inne zadania wymagające jakiejś tam siły fizycznej.

Niech moc będzie z Tobą, drogi Gościu

~muchor F
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 03-07-2010 18:49
Użytkownik

Awatar

Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu
Punktów: 1854
Ostrzeżeń: 3
Data rejestracji: 04.03.10
Medale:
Brak

Jako, że moja siostra, uznała mnie za ''istotkę", którą trzeba karmić, bo sama sobie nie da rady, to się odgryzę.
Co prawda, Polusia ma za zadanie karmić koty, ale robi to tak często jak ja myje WC, czyli prawie nigdy. Zazwyczaj wieczorem wychodzi i mówi: ,,Oj, Natka! Zapomniałam nakarmić koty, zrobisz to za mnie?", albo gdy pytam, czy dała zwierzakom śniadanie, odpowieda: ,,Nieee... Zrób to za mnie. Proszęęęę.". Więc wychodzi na to, że to jak karmie te stworzenia. W dodatku muszę im sprzątać w kuwecie. Do moich obowiązków należy dbanie o łazienki (obie) i o mój (ciągle zasyfiony) pokój, do którego, na szczęście, posiadam kluczę.
Jako, że jestem najmłodsza, to Pola noszi za mamą najcięższe siatki na zakupach, torby na wakacjach, przestawia kartony pełne książek i wykonuje inne zadania wymagające jakiejś tam siły fizycznejRozbawiony, ale też ma to swoje słabe strony. Uważają mnie za jakiegoś Hobbita i siostra mówi na mnie ,,nizołek". W dodatku to mnie najczęściej się obrywa, no ale cóż. Nie można mieć wszystkiego.

Pozrowinia dla: Lady Cat, Yoyo, Pyflame, Ta sama maggie, Maladie, Mooll, Silencia, Arya, Wióra, Tom Riddle, Hermionka, Lapa, Lori Lemonberry, Lady House, Lena Luna, Lily Potter, Buczek, Bloo, Aniutek96, Pandora, Deprimo Corfingo, Bonnie131, Malkontentka, Polami, Buka, Agnes Black, Imbecile, Ginny004, Robbotto, Ginny Ruda i Narciss.
No i oczywiście ukłony w stronę sprawiedliwej Czary.
Oraz dla wszystkich miłych użytkowników Hogsmeade.
~Cointreau F
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 03-07-2010 20:31
Użytkownik

Awatar

Ranga: Członek Wizengamotu
Punktów: 1433
Data rejestracji: 11.06.09
Medale:
Brak

Nie mam zbyt wielu możliwości by się w moim domu wykazać, bo jest dosyć ciasny, więc np. trudno jest wszędzie dokładnie posprzątać, mimo, że nawet lubię to robić. Można powiedzieć, że lubię też zmywać i odkurzać, ale najbardziej lubię gotować :D yeah, to mój żywioł.
Nie cierpię za to wyrzucać śmieci. Bleah. Wszystkimi najbardziej odpychającymi rzeczami zajmuje się brat:D
RIGHT
Ustawa dotycząca używania ciasteczekDrogi Użytkowniku, w ramach naszej strony stosowane są pliki cookies. Ich celem jest świadczenie usług na najwyższym poziomie, w tym również dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies - więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.
Zamknij