Hogsmeade.pl na Facebook
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
Strona GłównaNowościArtykułyForumChatGaleriaFAQDownloadCytatyLinkiSzukaj
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło!
Shoutbox
Musisz się zalogować, aby móc dodać wiadomość.

~Bella Muerte F 09-03-2025 21:16

Nie, ale chciałabym chcieć to przeczytać.
~Grande Rodent F 09-03-2025 21:10

Ja na to nie czekam niestety :/ Oscary oglądnięte, obecnie czytam Wołanie Kukułki. To też w sumie Rowling. Czytał ktoś?
~Bella Muerte F 08-03-2025 17:32

HP taki awangardowy teraz, coś Rowling nie poszło bycie Szekspirem na miarę 21wiec może to się sprawdzi... Anyway, joke for today : ship name Musk Trump= Tusk
~Bartholomew F 07-03-2025 20:13

zrobia ze Snape ofiare rasizmu, czarny uczen gnojony przez elitarnych bialych uczniow szkoly magii i rasizmu w hogwarcie, z ojcem glownego bohatera na czele
^raven F 05-03-2025 23:04

No mnie przeszkadza nawet to, ze obsada nie bedzie angielska, wiec nie jestem jakos szczegolnie euforycznie nastawiona do tego projektu. Sie oceni, jak juz powstanie Zmieszany
^raven F 05-03-2025 23:01

Bella Muerte, ale to juz chyba oficjalne, ze Dumbledore'em bedzie John Lithgow, co nie? Ninja Czarny to ma byc Snape...
`RazorBMW F 04-03-2025 23:56

I nie, odcien skory to jest najmniejszy problem iksde. Potter jest martwy jako franczyza i HBO nie musi sie wysilac wiec wleci "kolejny serialik w przerwie na VoD"
`RazorBMW F 04-03-2025 23:54

Ja nie wiem czy ktos na ten badziew czeka na serio, HBO najlepsze czasy ma daaaaaaaaaawno za soba (True Detective faaaaaaaaantastycz
ny sezon 1, drugi okay, trzeci troche lepszy, reszta fuj)
~Bella Muerte F 04-03-2025 12:39

Widzę, że robię sztuczny tłum x6, no ładnie
~Bella Muerte F 04-03-2025 12:37

Witaj wiosko! Kto czeka na czarnoskórego Dumbledore'a czy Snape'a w HBO max Uśmiech)?
#Ginny Evans F 03-03-2025 04:59

Też nie jestem ukontentowana, ale pojawiło się kilka lubianych twarzy podczas ceremonii. Dobranoc! Sowa
^raven F 03-03-2025 04:54

Voldi bez Oscara, Trenta w ogole zapomnieli zaprosic (a ja zapomnialam to wczesniej sprawdzic Omg ), chyba nie jestem ukontentowana. Dobranoc, Hogs! Czarodziej
^raven F 03-03-2025 02:22

Serce
#Ginny Evans F 03-03-2025 02:05

:hug:
^raven F 03-03-2025 01:28

Bez Trenta nie jest tak bardzo happy Płacze
#Ginny Evans F 03-03-2025 00:52

Hejka, hogs! Happy Oscars day!
^raven F 03-03-2025 00:12

Sowa }{
`RazorBMW F 12-01-2025 14:53

To nie tak ze labele maja 50% obnizki na albumy bandcampie xD
^N F 11-01-2025 23:24

Magicznego roku, niech pieniądze w portfelu się magicznie pojawiają! Czarodziej
~Grande Rodent F 01-01-2025 13:05

Hej, również dla was magicznego nowego roku! Ja słucham top 357 już 3 dzień jak co roku. W temacie fajerwerków, też nie przepadam, bo moje koty się boją.

Aktualnie online
Hogsmeade wita:
orehu
jako najnowszego użytkownika!

» Administratorów: 8
» Specjalnych: 60
» Zarejestrowanych: 77,001
» Zbanowanych: 1,626
» Gości online: 874
» Użytkowników online: 0

Brak użytkowników online

» Rekord OnLine: 5422
» Data rekordu:
10 September 2024 23:44
Zobacz temat
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska :: Forum
» Hyde Park
»» Na luźno
»»» Pochodzenie naszych imion
Drukuj temat · Pochodzenie naszych imion
~Weronika Black F
#41 Drukuj posta
Dodany dnia 24-08-2009 16:39
Użytkownik

Awatar

Dom: Gryffindor
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 101
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 16.08.09
Medale:
Brak

Rodziece zawsze chcieli mieć dziewczynkę o imieniu Weronika. No i urodziłam się ja. Dostałam to imię. Nie mam drugiego ( jak zresztą nikt z mojej rodziny Oczko ). Moja patronka to św. Weronika, która otarła jezusowi twarz.

Weronika - wywodzona jest z greki od słów phero - nieść i nike - zwycięstwo.Jupi!
CHROŃ NAS GRYFFINDORZE

Pan Lunatyk przesyła wyrazy szacunku profesorowi Snape'owi i uprasza go, by zechciał nie wtykać swojego długiego nochala w sprawy innych ludzi.
(...)

-Pan Rogacz zgadza się z panem Lunatykiem i pragnie dodać, że profesor Snape jest wrednym głupolem.
(...)

-Pan Łapa pragnie wyrazić swoje zdumienie, jak taki kretyn mógł zostać profesorem.
(...)
-Pan Glizdogon życzy profesorowi Snape'owi miłego dnia i radzi mu umyć włosy, bo kleją się od łoju.
Wyślij prywatną wiadomość
~Diamond F
#42 Drukuj posta
Dodany dnia 24-08-2009 16:47
Użytkownik

Awatar

Ranga: Konduktor Błędnego Rycerza
Punktów: 903
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 06.08.09
Medale:
Brak

Ja to jakoś za bardzo swojego imienia nie lubie Uśmiech Mam na imie Dorota RozbawionyRozbawiony
Jak pytałam sie mamy dlaczego akurat takie to powiedziała, że razem z ojcem chcieli takie zeby pasowało do nazwiska i żebym w przyszłości nie musiała sie go wstydzic <haha> no i tak wyszło.

"Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony"
~about F
#43 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 15:43
Użytkownik

Awatar

Dom: Slytherin
Ranga: Członek Wizengamotu
Punktów: 1417
Data rejestracji: 11.10.09
Medale:
Brak

Jak to się stało, że Sabina została Sabiną, tak? Mój tata nienawidził prostolinijności. Żadne Karoliny, Katarzyny, Małgorzaty i Marty w jego pojęciu w grę nie wchodziły. Z miejsca pojawiały się co nowsze propozycje, nie do końca "normalne". Moja mama się zbuntowała, i wybrała jedno, które w jej mniemaniu było dość banalne. I tym sposobem zostałam Sabiną. Jak zapytałam taty czemu takie imię wpadło mu do głowy, odparł, iż z takim imieniem spotkał się na jednym z nagrobków na cmentarzu. Miłe i znamienne.
Natomiast moje drugie imię zawdzięczam mojej mamie, po której je odziedziczyłam.

Edit:

Ja miałam także być chłopcem. Ba! Bliźniętami także. Ostatecznie jestem dziewczyną, z czego się niezmiernie cieszę. Ale wracając do tematu: mój tata i w tym przypadku chciał być dość oryginalny. Miałam zostać Sewerynem, Sylwestrem, Tymoteuszem lub Amadeuszem. To ostatnie to po dziadku. Pech chciał, że jestem ja, Sabina, a nie żaden Amadeusz lub [dzięki Boże[ Seweryn.

Albert Einstein

Edytowane przez about dnia 14-12-2009 20:52
~polami F
#44 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 15:54
Użytkownik

Awatar

Dom: Ravenclaw
Ranga: Sklepikarz z Hogsmeade
Punktów: 817
Data rejestracji: 17.12.08
Medale:
Brak

Moja mama chyba stawiała na orginalność, bo oprócz Poli w grę wchodziły dwa imiona Kalina i Dagny (to nie literówka, własna matka zamierzała mi to zrobić). W końcu mama uzanał, że te dwie kobiety (jakaś tam Kalina i jakaś tam Dagny) miały nieszczęśliwe życie, i z związku z tym zostałam Polą. A przez prawie całą ciążę miałam być Borysem, jakoś dopiero pod koniec okazało się, że jednak jestem dziewczynką Oczko

Niech moc będzie z Tobą, drogi Gościu

^Lady Holmes F
#45 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 18:13
Administrator

Awatar

Ranga: Lord
Punktów: 29123
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 21.11.09
Medale:
Brak

Moje imię - czyli Karolina zostało wybrane przez babcię. Babcia musiała wkroczyć do akcji, bo rodzice nieustannie się o moje imię kłócili. Najpierw miałam być Marzeną, potem Elizą, Zosią, Sylwią i jeszcze było kilka imion. Na te kłótnie babcia się strasznie denerwowała i powiedziała, że na imię mam mieć Karolina i koniec kropka.
~aniutek96 F
#46 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 19:07
Użytkownik

Awatar

Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2703
Data rejestracji: 14.10.09
Medale:
Brak

Moje imiona wybrało mi oboje rodziców przez to, że spodobała im się piosenka pt. Anna Maria. I dlatego tak brzmią moje imiona. Nie narzekam na nie. No dobra może na tą Marię troche, bo tak miała na imię moja wychowczyni z podstawówki, której nikt w szkole nie lubił. Łącznie ze mną. Ale i tak mi się podobają. xD

Stefan : Więc myślisz, że John jest ojcem Eleny?
Damon : Ding Ding Ding !
*mooll F
#47 Drukuj posta
Dodany dnia 13-12-2009 23:10
Super Owadzik

Awatar

Ranga: Śmiertelna Relikwia
Punktów: 10619
Data rejestracji: 28.09.09
Medale:
Brak

Moi rodzice nie chcieli wiedzieć jakiej będę płci. Zakładali chłopaka. Zawsze się zakłada wersję optymistyczną. Bo miałam być pierwszym wnukiem/wnuczką moich dziadków i czekano, czy będzie przedłużenie rodu. Mam nadzieję, że nie było rozczarowania, choć trudno to stwierdzić, zwłaszcza gdy człowiek dowiaduje się, że na imię miał mieć Michał. Ale już przywykłam. Podobno szybko znaleźli dla mnie imię - Kasia.

[Btw. Dzięki mnie moja siostra nie nazywa się Zuzanna, tylko Agnieszka. Dlaczego? Jak prosili: "Powiedz: Zuzia." Kasia mówiła: "Józia".
Ago, dziękuj mi każdego dnia! ;p]

Oscar Wilde

* * *

Mol pisze swój Fick: James Potter - Ostatnia Szansa [35/?]
http://hogsmeade....ad_id=2444
Wspieraj artystów pisarzy - dobrowolne datki w postaci komentarzy są bardzo pożądane.

Edytowane przez mooll dnia 13-12-2009 23:14
~Naina F
#48 Drukuj posta
Dodany dnia 22-12-2009 11:59
Użytkownik

Awatar

Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 408
Data rejestracji: 22.12.09
Medale:
Brak

Moje imię było kaprysem mamy ^.^
Ogólnie ja miałam być uroczym chłopcem o imieniu Oskar xD Ale że okazałam się dziewczynką miałam nazywać się Daria (jak chciała moja babcia) ale mama wybrała Daniela. No a na drugie mam Magdalena, i jestem Daniela Magdalena. I lubię moje imiona.

Edytowane przez Naina dnia 22-12-2009 11:59
~DeadHelena F
#49 Drukuj posta
Dodany dnia 23-12-2009 17:54
Użytkownik

Awatar

Ranga: Wybitny Uczeń
Punktów: 621
Data rejestracji: 20.08.09
Medale:
Brak

Moi rodzice wiedzieli ,że będę dziewczynką i na początku chcieli mnie nazwać Martyna,albo Zuzia jednak na to drugie nie zgodziła się babcia ,która też ma tak na imię i nie chciała ,żebym ja też się tak nazywała.Później miałam być Olą ,ale to było za pospolite ,więc wymyślono oryginalniejsze -Julita.I tak zostałam Julitą Aleksandrą.
~PaniWeasley F
#50 Drukuj posta
Dodany dnia 04-01-2010 20:02
Użytkownik

Awatar

Ranga: Wybitny Uczeń
Punktów: 619
Data rejestracji: 15.07.09
Medale:
Brak

Na początku rodzice chcieli mnie nazwać Sylwia.
Gdy zginęła moja babcia, mama zadecydowała, że będę nosiła jej imię - Amanda. Może i imię brzydkie, ale jestem z niego dumna Uśmiech
~RicardoKaka F
#51 Drukuj posta
Dodany dnia 07-01-2010 18:05
Użytkownik

Awatar

Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 44
Data rejestracji: 15.11.09
Medale:
Brak

Ja mam na imię Grzegorz ;D Nie wiem czemu mam tak na imię.( pewnie rodzicom się podobało)
Grzegorz r11; imię męskie pochodzące poprzez łacińską formę Gregorius od greckiego Gregorios, wywodzącego się ze słowa γρηγoρεω (Gregorus) r11; "być czujnym". W formie łacińskiej użyte pierwszy raz przez papieża Grzegorza I, doktora kościoła.
Info z wikipedi Uśmiech

Są w życiu chwile,
Kiedy jesteśmy skazani na samych siebie.
Tkwimy często w rozpaczy,
Pogrążeni w smutku dźwigamy swój krzyż,
Cierpimy, zamykamy się przed ludźmi.
Niekiedy jednak przychodzi na ratunek ktoś,
Kto bezinteresownie wyciąga do nas pomocną dłoń.
Ofiarowuje swoją pomoc bez granic,
Pragnie dźwigać krzyż razem z nami,
Dzielić nasz smutek na pół.
Jego obecność jest pocieszeniem, wybawieniem, otuchą...
Nie odwracajmy się do niego plecami,
Pozwólmy mu przy nas trwać.
Bowiem dobrze mieć kogoś
Na kogo można liczyć.
Mimo wszystko!
~olamroz99 F
#52 Drukuj posta
Dodany dnia 07-01-2010 19:38
Użytkownik

Awatar

Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -179
Data rejestracji: 27.10.09
Medale:
Brak

Ja na początku miałam być chłopakiem i miec na imie WładysławNiee.Ale dzięki bogu jestem dziewczyną.Kuzyn wymyślił,że bede miała na imię Aleksandra.Babcia wymyśliła że na drugie będe miała na drugie Zofia,ale ponieważ prawie cała rodzina miała na drugie Zofia,wiec wybrali mi imię Maria.
I tak zostałam Aleksandrą Marią.Uśmiech
CHROŃ NAS GRYFFINDORZE

Każdy ma w życiu coś, co można nazwać szansą.
Każdy ma w życiu to,co gwiazdy mu pokażą.
Ja jestem sobą,nie róbcie krzywdy mi.
chciałabym chociaż raz,zakochać się i żyć.

Pozdrowienia dla hermiona99***Uśmiech
~Carol F
#53 Drukuj posta
Dodany dnia 07-01-2010 20:56
Użytkownik

Awatar

Ranga: Uczestnik Klubu Ślimaka
Punktów: 480
Data rejestracji: 06.12.08
Medale:
Brak

Miałam być Matyldą, Tamarą albo Karoliną (wymyślone przez moją siostrę). Miałam urodzić się 16 października, czyli w rocznicę wyboru Karola Wojtyły na papieża. W końcu urodziłam się 17 października, ale i tak zostało Karolina, po papieżu. Na drugie mam Małgorzat, bo się 17 są imieniny Małgorzaty. Niezbyt mi się podobają moje imiona, wolałabym być Matyldą, ale cóż. Oczko
~hermiona27 F
#54 Drukuj posta
Dodany dnia 07-01-2010 21:49
Użytkownik

Awatar

Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 290
Data rejestracji: 01.01.10
Medale:
Brak

Ja mam na imię Katarzyna. Mogło być gorzejUśmiech Jednak szkoda, że nie mam na imię Gabriela. Miało tak być, ale tacie się nie podobało. Szkoda...
CHROŃ NAS GRYFFINDORZE
~Malkontentka F
#55 Drukuj posta
Dodany dnia 27-06-2010 15:53
Użytkownik

Awatar

Ranga: Zastępca Ministra
Punktów: 1721
Data rejestracji: 09.05.10
Medale:
Brak

Zacznę od tego, że na imię mam Anna Liisa... paskudne. Zamieniłam imiona miejscami, bo imię Liisa mnie przeraża.
Liisa jest to fińska forma Elisabet > Eliseba, Bóg jest moją przysięgą. błee. A po za tym moja praprababcia miała tak na imię.
A imie Anna zawdzięczam cioci, która stwerdziła, żeby nie krzywdzić dziecka imieniem na 2 Vanessa(tak chciała moja rodzicielka). Jestem jej wdzięczna!
STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!

''Ziemia zmarznięta.
Krok wędrowców pęta.
Nie zobaczą drogi końca,
Ani księżyca ani słońca."

J.R.R. Tolkien
~muchor F
#56 Drukuj posta
Dodany dnia 27-06-2010 18:32
Użytkownik

Awatar

Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu
Punktów: 1854
Ostrzeżeń: 3
Data rejestracji: 04.03.10
Medale:
Brak

Dies natalis- dzień narodzin.

Natasza to kobieta, która potrafi nas zaskoczyć. Nie mogą usiedzieć w miejscu, przez co brak im trochę stabilności i równowagi. Pełne uroku, wrażliwe, uczuciowe, choć potrafi być też stanowcza a nawet groźna.Towarzyskie, posiadają zdolność przystosowania się do każdej sytuacji.

Znalazłam taki opis mojego imienia i chciałam zastrzec, że to co tu napisali, to sama prawda! Ani jednego kłamstewka w tym nie ma!

Natasza to imie ruskie, a ja (nie wiadomo czemu) wyglądam jak rosjanka! Mam strasznie bladą cere i ciemne, prawie czarne włosy. Niektórzy ludzie biorą mnie właśnie za rosjanke! Potworność!

Mama wybrała mi imię Natasza, bo strasznie jej się spodobało. Gdy patrzyłam w internecie znalazłam takie informacje: Natasze zawsze są: ładne, mądre, subtelne, mają niesamowitą intujicję, cały czas się ruszają, zaskakują, są stanowcze, stałe i nawet groźne. Mają mocny charakter. (To wszystko, to święta prawda.)
Imie Natasza od tyłu to ASZATAN, co oznacza przeciwieństwo sztana.

Pozrowinia dla: Lady Cat, Yoyo, Pyflame, Ta sama maggie, Maladie, Mooll, Silencia, Arya, Wióra, Tom Riddle, Hermionka, Lapa, Lori Lemonberry, Lady House, Lena Luna, Lily Potter, Buczek, Bloo, Aniutek96, Pandora, Deprimo Corfingo, Bonnie131, Malkontentka, Polami, Buka, Agnes Black, Imbecile, Ginny004, Robbotto, Ginny Ruda i Narciss.
No i oczywiście ukłony w stronę sprawiedliwej Czary.
Oraz dla wszystkich miłych użytkowników Hogsmeade.
!Tom_Riddle F
#57 Drukuj posta
Dodany dnia 27-06-2010 19:58
VIP

Awatar

Ranga: Lord
Punktów: 17516
Data rejestracji: 05.04.10
Medale:
Medal

Moje imię to Artur. Bardzo mi się podoba i nie chciałbym go zmieniać, chociaż wybrał je dla mnie mój ojciec, którego nienawidzę (nie będę wchodzić w szczegóły)... Pochodzi z języka celtyckiego i zostało stworzone z dwóch wyrazów "Art" - "niedźwiedź" i "ur" - "młody, kwitnący". Wg różnych źródeł osoby noszące to imię są raczej powściągliwi i małomówni, mają pewną grupę przyjaciół, z którymi utrzymują znajomości, kochają lasy i góry, a także lubią otaczać się niewiastami... No cóż, to prawda...
Po moim urodzeniu miałem być Grzesiem albo Przemusiem, ale jednak został Artur.
~Pandora F
#58 Drukuj posta
Dodany dnia 03-08-2010 23:43
Użytkownik

Awatar

Ranga: Barman w Trzech Miotłach
Punktów: 1322
Data rejestracji: 09.04.10
Medale:
Brak

Pierwsze imię Monika-bo jakaś dziewczyna taty miała tak na imięOczkoLudzie którzy badają znaczenie i pochodzenie imion nie określili dokładnie pochodzenie mojego...sądzi się,że pochodzi z łaciny lub greki,oznacza samotną,odosobniona(trochę prawdy bo uwielbiam siedzieć sama w ciszy..choć może dlatego,że rzadko mam do tego sposobnośćOczko) jedyną,jedną,jedynaczkę-z tym to jak kulą w płoty bo mam trójkę młodszego rodzeństwaOczko
Drugie imię Krystyna(trzeba mieć nieźle nachukane w głowie żeby tak dziecko skrzywdzić..Oczko) po prostu podobało się tacie-początkowo to miało być pierwsze,ale mama pokazała kiedyś tacie jak jakiś facet się darł do córki w bloku_KryCHA,KRYCHA...!to sobie darował(moje szczęście,choć do Krystyn nic nie mam znam same fajneOczko)Znaczenie tego imienia(jest to imię chrześcijańskie) bardzo mi się podoba-jego męskim odpowiednikiem jest imię Krystyn-"pochodzący od Chrystusa"
#59 Drukuj posta
Dodany dnia 04-08-2010 00:56
Użytkownik

Awatar

Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2607
Data rejestracji: 01.05.09
Medale:
Brak

Mam na imię Mikołaj. Dla mnie imię jest świetne i się nie podzieleRozbawiony
Podobno pochodzi z greki ( Nikólaos (Nikólassos)) i oznacza władzę nad ludem nike zwycięstwo lassos lud. W HP występuje aż dwóch Mikołajów a mianowicie: Prawie bezgłowy Nick (sir. Nicholas) i Nicholas Flamel- twórca kamienia filozoficznego

Kurt Cobain
~Nyarli F
#60 Drukuj posta
Dodany dnia 04-08-2010 08:50
Użytkownik

Awatar

Ranga: Charłak
Punktów: 12
Data rejestracji: 03.08.10
Medale:
Brak

Pankracy... Taa, jak ten z bajki... Tak to jest jak się ma dowcipnych rodziców.
Przeskocz do forum:
RIGHT
Ustawa dotycząca używania ciasteczekDrogi Użytkowniku, w ramach naszej strony stosowane są pliki cookies. Ich celem jest świadczenie usług na najwyższym poziomie, w tym również dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies - więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.
Zamknij