· Dementorzy |
~harrygryfoniak
|
Dodany dnia 30-08-2009 17:20
|
Użytkownik

Dom: Gryffindor
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 305
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 20.08.09
Medale:
|
Mi się w nich wszystko podobało .
Nawet w książce na tylnej okładce jest ręka.
I ja sobie ich gorzej wyobrażałem.
Szczerze mówiąc najpierw wyszedł film a ja potem przeczytałem książki.
Syriusz wyobrażałem sobie tak że on kieruje dementorami , film mnie zaskoczył 
|
|
~RenesmeeCullen
|
Dodany dnia 30-08-2009 17:49
|
Użytkownik

Dom: Ravenclaw
Ranga: Członek Brygady Inkwizycyjnej
Punktów: 515
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 25.04.09
Medale:
Brak
|
Całkiem nie źle zostali przedstawieni. Tylko ich szaty. Wyglądały jak porwane pelerynki. I wystawały im ręce.
Kretynizmu Puchonów
I cnoty Gryfonów
Broń nas RAVENCLAW
Pozdrowienia dla całego Hogsmeade.
|
 |
|
|
~Albert
|
Dodany dnia 30-08-2009 17:52
|
Użytkownik

Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 223
Data rejestracji: 10.08.09
Medale:
Brak
|
Mam tylko jedno zastrzeżenie. Dementorzy z opisu w książce suną po ziemi, natomiast w filmie latają. Jednak jeśli chodzi o wygląd nie mam zastrzeżeń. Podoba mi się. |
 |
|
|
~jedras
|
Dodany dnia 02-09-2009 18:09
|
Użytkownik

Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 46
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 14.12.08
Medale:
Brak
|
Mi się wydaje, że to dobrze, że latają. Ale w trójce byli lepsi. W Zakonie to był Obcy a nie dementor...
|
~May Spicer
|
Dodany dnia 11-09-2009 17:08
|
Użytkownik

Dom: Slytherin
Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 65
Data rejestracji: 10.09.09
Medale:
Brak
|
Fajnie są przedstawieni sami w sobie, ale nie trzymają się dokładnie opisu w książce. No i w trzeciej części są lepsi niż np. w piątej.
|
~Peepsyble
|
Dodany dnia 25-10-2009 19:12
|
Użytkownik

Dom: Hufflepuff
Ranga: Dziedzic Hufflepuff
Punktów: 6158
Data rejestracji: 26.08.08
Medale:
Brak
|
Gdy na ekranach pojawiła się trzecia część, dementorzy wydawali mi się bardzo przerażający. Byli wspaniale zrobieni: czarne peleryny, świszczące oddechy, chude, oblepione liszajami ręce... I nadal uważam, że sa zrobieni dobrze, aczkolwiek nieco zmieniłam zdanie po oglądnięciu części piątej. Tam pokazani zostali już nieco inaczej. Nie jak zjawy w czarnej pelerynie , ale jak potwory w czarnym czymś, czarnym obdartym, postrzępionym czymś, czego już nie bardzo można było nazwać peleryną.
Jeśli zostaną pokazani w siódmej części to jestem bardzo ciekawa jak. Czy pozostaną tacy jak w części piątej czy pokażą ich jeszcze inaczej? Zobaczymy. |
 |
|
|
~karolowanka
|
Dodany dnia 01-11-2009 20:01
|
Użytkownik

Ranga: Gracz Quidditcha Gryffindoru
Punktów: 123
Data rejestracji: 31.10.09
Medale:
Brak
|
ja na rękawy nie zwróciłam nawet uwagi^^ raziło mnie za to to, że widac ich "twarze". Delikatnie, ale jednak. W książce były to przecież tylko... "latające, czarne peleryny", a w filmie pokazali za dużo ciała. |
 |
|
|
~Bellatrix__Lestrange
|
Dodany dnia 01-11-2009 21:26
|
Użytkownik

Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 256
Data rejestracji: 12.10.08
Medale:
Brak
|
Według mnie mogliby być trochę bardziej przerażający, bo przecież w końcu tacy mieli być Podobał mi się widok, gdy ściągali kaptury. Po raz pierwszy prawie krzyknęłam, kiedy to zobaczyłam ;D
|
|
!leea
|
Dodany dnia 03-02-2010 22:00
|
VIP

Ranga: Śmiertelna Relikwia
Punktów: 11463
Data rejestracji: 30.01.10
Medale:
|
Cudowne! Postrzępione płaszcze, kościste ręce,lekkie płynięcie przez powietrze, budzące grozę. Bardzo podobał mi się moment dementora w pociągu. Straszne, nie chciałabym się z nim nigdy zapoznać ( chociaż zobaczyć chętnie ).
Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoją słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko tobie.
|
 |
|
|
~Wilson
|
Dodany dnia 17-02-2010 16:36
|
Użytkownik

Dom: Bezdomny
Ranga: Uczestnik TT
Punktów: 232
Data rejestracji: 14.02.10
Medale:
Brak
|
Dementorzy, którzy powstali w umyśle Alfonso Cuaróna, zdecydowanie różnią się od tego, co wyobraziłem sobie ja sam. Przede wszystkim dementor powinien wzbudzać grozę i strach. Powinien być srogi i przerażający. Powinien siać chaos! Tymczasem cuaronówi dementorzy wyglądają jak szmaty osadzone na mapie i wzbudzają raczej żałość i ogólne poczucie niespełnienia. To tak jak zrobić sobie wykwintne kanapki z pleśniowym serem, już po fakcie orientując się, że zjadło się dwuletniego goudę.
Pozdrawiam,
Wilson
|
|
~genial
|
Dodany dnia 18-02-2010 00:02
|
Użytkownik

Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 325
Data rejestracji: 30.01.10
Medale:
Brak
|
Wilson napisał/a:
Dementorzy, którzy powstali w umyśle Alfonso Cuaróna, zdecydowanie różnią się od tego, co wyobraziłem sobie ja sam. Przede wszystkim dementor powinien wzbudzać grozę i strach.
To jest przewaga książek nad filmem. Twój dementor, będzie najstraszniejszy dla Ciebie, bo powstał w Twojej głowie, na mnie może w ogóle nie zrobić wrażenia.
Sam dementor, nie przerażał, bo nie było czuć klimatu, który tworzył. Zresztą jak ktoś widział "Lost Highway" to wie że nawet zabawny wygląd potrafi być przerażający:
http://www.pollsb.com/photos/o/20077-lost_highway.jpg
Mystery Man ma zabawny makijaż - dużo pudru i szminka. Normalnie to każdy padłby ze śmiechu - nie pasuje zupełnie. Nie robi zresztą nic przerażającego, ot rozmawia. Powiem tyle: dużo bardziej mnie przeraził niż dziewczynka z the Ring , ale to musieli byście sami zobaczyć.
Sęk w tym, że nie wygląd jest w nim straszny tylko to że nie wiemy kim jest, tak samo wygląd dementora nie jest straszny, tylko to że jest strachem. |
 |
|
|
~Wilson
|
Dodany dnia 22-02-2010 21:36
|
Użytkownik

Ranga: Uczestnik TT
Punktów: 232
Data rejestracji: 14.02.10
Medale:
Brak
|
No dobra. Wiadomo, że Dementora każdy wyobraża sobie inaczej. Ale to nie wszystko. Istnieje przecież coś takiego jak opis książkowy, na którym bazujemy. A opis Dementora znacznie różnił się od tego, co zaprezentowano nam w filmie. Nie wiem jaki był cel Alfonsa w stworzeniu takiej a nie innej kreacji tegoż bohatera, ale ja go po prostu nie rozumiem. Zwalił sprawę i tyle.
Pozdrawiam,
Wilson
|
|
~Ginny0004
|
Dodany dnia 09-03-2010 11:06
|
Użytkownik

Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1083
Ostrzeżeń: 3
Data rejestracji: 08.03.10
Medale:
Brak
|
No nie najgorsi! Chociaż czegoś w nich brakowało! Ale przecież w 5 części HP opisali dementorów, że było im widać ręce troche co wy mówicie?. Ale troche śmieszne było to że Harry nazywał to zabieranie duszy, całowaniem przez dementora !!  |
 |
|
|
~Iraya
|
Dodany dnia 09-03-2010 12:11
|
Użytkownik

Ranga: Sługa Czarnego Pana
Punktów: 1130
Data rejestracji: 05.03.10
Medale:
Brak
|
Mi się podobały, jak wysysały najmilsze wspomnienia z ludzi 
I ich "peleryny" również ;p
Ale nie podobało mi się to że jak oni byli strażnikami Azkabanu, to potem atakowali ludzi i w ogóle ;p
Ale jak na pierwszy rzut oka to byli straszni i w ogóle, ale potem jak się ich poznaje to są spoko...
Wiem że napisałam to jakby byli głównymi bohaterami że się ich poznaje, ale nie umiałam dobrać odpowiednich słów ;D
|
|
~nicram993
|
Dodany dnia 09-03-2010 15:29
|
Użytkownik

Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 57
Data rejestracji: 09.03.10
Medale:
Brak
|
Mi to się nawet podobali ale nie chciałbym się z nim spotkać. W filmie byli bardzo dobrze zrobieni |
 |
|
|
~szyszka129
|
Dodany dnia 15-03-2010 13:50
|
Użytkownik

Ranga: Charłak
Punktów: 6
Data rejestracji: 15.03.10
Medale:
Brak
|
Calkiem niezle im to wyszlo , ale inaczej ich sobie wyobrazalem po przeczytaniu ksiazki.
|
|
~Kalia
|
Dodany dnia 15-03-2010 15:16
|
Użytkownik

Ranga: Wybitny Uczeń
Punktów: 629
Data rejestracji: 31.10.09
Medale:
Brak
|
W piątej części w ogóle mi się nie podobali, inaczej ich sobie wyobrażałam, i nie mieli kapturów. Za to w trzeciej odpowiadali mojemu opisowi.
Terry Pratchett, Czarodzicielstwo
"- Moja babcia mówiła, że umrzeć to jakby zasnąć - oświadczył Mort z odrobiną nadziei w głosie.
- TRUDNO MI TO STWIERDZIĆ. NIE ZDARZYŁO MI SIĘ ANI JEDNO, ANI DRUGIE."
Terry Pratchett, Mort
Kiedy się jest bogiem, nie trzeba się tłumaczyć.
Terry Pratchett, Mort
|
 |
|
|
~Rewolucja
|
Dodany dnia 15-03-2010 16:57
|
Użytkownik

Ranga: Dyrektor Hogwartu
Punktów: 4576
Data rejestracji: 25.08.08
Medale:
Brak
|
Dementorzy... hm. Inaczej ich sobie wyobrażałam, ale cóż. W Więźniu Azkabanu byli lepiej ukazani, aniżeli w Zakonie Feniksa. W tym drugim brakowało mi kapturów. Hm. W ogóle całkiem inaczej wyobrażałam sobie ich ubiór, ich wygląd. Płaszcze - ogromne, ciemne, powiewające. Ręce całe w strupach, bez paznokci, straszne, takie chciwe. I moment, w którym dementor zdejmuje kaptur wydał mi się nieprawdopodobny. W książce było mówione o otworze, jakby ze starej gumy. A ja w filmie nie zobaczyłam nic oprócz czerni. Natomiast wysysanie wspomnień przez te istotny na filmie było ukazane tak, jak mi się najbardziej podobało - po prostu nie można tego lepiej oddać.
Całokształt - bardzo dobry. ;]
z chłopakami piję wino!
|
 |
|
|
^N
|
Dodany dnia 15-03-2010 17:02
|
Administrator

Dom: Hufflepuff
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -16005
Data rejestracji: 31.12.09
Medale:
|
Podobali mi się, ale tylko w trzeciej części. Tam jeszcze siali jakąś grozę, budzili panikę i przerażenie.
Kompletnie nie podobali mi się w Zakonie Feniksa. Dementorzy wyglądali tam okropnie, jak jakieś na pół zgniłe kościotrupy, owinięte starymi szmatami. Trochę przypominali mi jakieś mumie. A jak jeszcze jeden z dementorów zaczął dusić Harry'ego przy ścianie, to już kompletnie mnie rozbroiło.
W ogóle postacie dementorów bardzo przypominają mi Czarnych Jeźdźców z Władcy Pierścieni. Jeśli chodzi oczywiście o wygląd. Zakapturzone postacie, bez twarzy. Pani Rowling mogła się jakoś bardziej wysilić i inaczej przedstawić tych demetorów. |
 |
|
|
~aniutek96
|
Dodany dnia 15-03-2010 17:08
|
Użytkownik

Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2703
Data rejestracji: 14.10.09
Medale:
Brak
|
Mnie tam się podobali. Zwłaszcza te ich kościste, upiorne ręce. A gdy pierwszy raz je zobaczyłam w pociągu to normalnie tak się wystraszyłam, że zakryłam oczy poduszką. Chociaż mnie wytsraszyli to i tak mi się podobali. xD
|
 |
|