Hogsmeade.pl na Facebook
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
Strona GłównaNowościArtykułyForumChatGaleriaFAQDownloadCytatyLinkiSzukaj
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło!
Shoutbox
Musisz się zalogować, aby móc dodać wiadomość.

^raven F 01-12-2024 20:54

Sowa
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:38

..ii powrotu do Hogwartu i przerzucenie do menu głównego. To jedna z moich ulubionych gier Lego obok Clone Wars, LoTR i Batmana 1, ale niestety najbardziej zbugowana.
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:38

Z HP gram w gry Lego i tylko ubolewam nad tym, że 1-4 nigdy nie udało mi się jak na razie przejść na 100% ze względu na bugi. Mój rekord to 98% a drugi w kolejności 86% Najgorszy bug to brak możliwośc
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:37

W sumie powymślałem, żeby w to zagrać, bo znam Rockstara. Większość GTA ograłem, Maxa Payne'a też. To sobie kupiłem i robi wrażenie realizmem.
`RazorBMW F 17-09-2024 15:12

RDR 2 jest po prostu ciekawsza w kwestii stricte sandboxowej. Odbierz z Hogwarts otoczke magii/pottera = gra typu 5/10.
`RazorBMW F 17-09-2024 15:09

https://steamchar.
..app/990080
Tyle jest warte Hogwarts Legacy Oczko Ludzie graja bo promka jest, kto gral to juz przeszedl i nie ma po co 2 raz grac
^raven F 15-09-2024 22:37

Sowa
#Ginny Evans F 15-09-2024 21:31

Duch
~Grande Rodent F 11-09-2024 14:59

o może jak na razie zamiast tego kupię sobie np. RDR2 a zaczekam na kolejne przeceny Hogwartsa.
~Grande Rodent F 11-09-2024 14:56

No cóż, szkoda, natomiast jak widziałem, licznik wejść zawyża wam liczbę 20-krotnie. Stąd te rekordy, ciekawa sprawa. Tak z innej beczki grał ktoś w Hogwarts Legacy? Promka na Steamie się skończyła, t
^raven F 31-08-2024 10:46

Nikt nie oczekuje, ze nagle wroca userzy i zrobi sie tu jakis ruch, niestety, to se ne vrati Uh-oh! a co do zablokowania rejestracji - nie nasza decyzja i zupelnie nie mamy na to wplywu Czarodziej
^raven F 31-08-2024 10:44

*ocila. Jestem przywiazana do tych ponurych barw i mam w archiwum wiadomosci kilka rzeczy, ktore mi sie przydaja w zyciu Oczko
^raven F 31-08-2024 10:43

@Grande Rodent, z tym zmartwychwstaniem nie chodzilo o aktywnosc userow, tylko o dzialanie strony - po prostu byl moment, ze nie dzialala. I byla obawa, ze nie zadziala, stad moja radosc, ze jednak wr
^raven F 31-08-2024 10:28

Skoro tak swietnie, to zapraszamy częściej! Dowcipniś W sumie mozna zrobic jakis zlot na SB przy okazji odjazdu Ekspresu Hogwart Kotecek
!Tom_Riddle F 24-08-2024 02:15

Jak świetnie odwiedzić Hogs Jupi!
!Tom_Riddle F 24-08-2024 02:14

Stary przyjechał xD
~Grande Rodent F 05-08-2024 13:11

również dżem dobry życzy Grande Rodent (wielki gryzoń).
^N F 05-08-2024 10:42

dżem dobry!
~Grande Rodent F 20-06-2024 15:31

... jako forma prewencji od spambotów reklamowych może częściowo się do tego przyczyniła, bo ludziom nie zależy, żeby pisać na priv, by założyć konto. Zresztą nie ma za bardzo z kim pisać jak widzę Smutny
~Grande Rodent F 20-06-2024 15:31

Raven, obawiam się, że Hogs wcale nie zmartwychstało. Sam wchodzę tam raz na miesiąc i już serio nic się tam ne dzieje. Jesteście tam, dziewczyny? Nie wiem, może blokada rejestracji użytkowników jako

Aktualnie online
Hogsmeade wita:
orehu
jako najnowszego użytkownika!

» Administratorów: 8
» Specjalnych: 60
» Zarejestrowanych: 77,002
» Zbanowanych: 1,625
» Gości online: 647
» Użytkowników online: 0

Brak użytkowników online

» Rekord OnLine: 5422
» Data rekordu:
10 September 2024 23:44
Zobacz temat
Drukuj temat · Magiczne miejsca
^raven F
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 24-09-2016 12:07
Administrator

Awatar

Dom: Ravenclaw
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -3
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
Medal

Czas na głosowanie w czwartym zadaniu turnieju "Złap je wszystkie". Tym razem uczestnicy zabawy mieli znaleźć magiczne miejsca w mugolskim świecie. Wyzwanie podjęły trzy osoby - dziękujemy Uśmiech Pozostałych bywalców Hogsmeade zachęcamy do głosowania - tradycyjnie, poprzez przyznanie punktów - 3 dla Waszym zdaniem najlepszej pracy (zdjęcie + opis), 2 punkty dla drugiego miejsca na Waszym subiektywnym podium i 1 punktu dla miejsca trzeciego. Głosowanie trwa do środy, 28 września, godz. 20:00.

1. Fotograf nr 1:

Moje magiczne miejsce odkryłam już jakiś czas temu. Tak samo jak wtedy, zakładam glany, ciepłą bluzę i powoli wychodzę z domu. Najpierw kawałek drogą asfaltową, potem skręcam praktycznie w pola.
Jest cicho, jak zawsze tutaj o tej porze. Na wsi często jest cicho. Pogoda niekoniecznie sprzyja, bo kilkunastu minutach mam już ubłocone buty i zmarznięte ręce. Dlatego właśnie decyduję się na małą przerwę, nad strumykiem. On też jest magiczny, ale nie o tej porze roku, teraz jest tylko piękny. Wiosną, kiedy wszystko zaczyna rosnąć, można zejść na sam dół i usiąść na brzegu, a wręcz wejść pod mostek i tam cicho siedzieć, w towarzystwie żab i kijanek. Nie mogłam tam jednak siedzieć długo, ponownie skręcam, w jeszcze bardziej polną drogę. Wita mnie brama.

hogsmeade.pl/images/other/mm1a.jpg

Wygląda na zwyczajną, dwa metalowe słupy wbite w ziemie. Kiedyś miała pewnie zawisnąć na nich furtka. Ale przecież ja dobrze wiem, że to zabezpieczenie przeciwko mugolom. Czasami zapuszczają się tutaj zagubieni grzybiarze, chociaż niekoniecznie znajdują cokolwiek.
Budynek z zewnątrz też nie wygląda magicznie, ale wierzcie mi - w środku ukryta jest cała jego magia. Przecież gdyby wyglądał doskonale wszyscy by do niego lgnęli. Wchodzę powoli o schodkach, starając się nie zaplątać w pajęczyny, nie zniszczyć którejkolwiek. Jest cicho, niezbyt jasno. Jestem introwertykiem, czasami muszę uciec od ludzi, a opuszczony budynek na skraju lasu jest do tego idealny. Lubię tutaj siedzieć, sama, nasłuchując, czy ktoś aby się nie zbliża. Raczej nikt nie zapuszcza się tak daleko, jak ja, ale wiem dlaczego, wiem, co ich powstrzymuje - magia tego miejsca. Niektórych przeraża, niektórzy twierdzą, że tam nie ma czego szukać, że skoro właściciel już się tam nie pokazuje i pozwolił, żeby to wszystko zarosło, to trzeba pozwolić temu popaść w całkowitą ruinę. Tyle mówi warstwa powierzchniowa.

hogsmeade.pl/images/other/mm1b.JPG

Magiczny środek jest całkiem inny.

2. Fotograf nr 2

Mieszkam w dużym mieście (trzecim co do wielkości w Polsce), a jednak w moim najbliższym otoczeniu jest ogrom zieleni. Wielki kompleks leśny, park, osiedlowa górka... Zdjęcie zostało zrobione mniej więcej 200 metrów od bloku - daleko na grzyby nie mam. ;-) Każdy, kto tutaj przyjeżdża, mówi, że jest magicznie. Ja sądzę tak samo. W jeszcze ciepłe, jesienne wieczory można wyjść i usiąść na pobliskiej ławce, i zatracić się w jakiejś lekturze... Wszyscy wiemy, w jakiej. ;-)

hogsmeade.pl/images/other/mm2.jpg

3. Fotograf nr 3

Stary, ceglany budynek, który pamięta jeszcze lata 40. ubiegłego wieku. Były posterunek milicji. Magiczne miejsce nie tylko ze względu na wygląd i atmosferę, jaką wokół siebie rozprzestrzenia. Miejscowi mówią, że na zielonych terenach otaczających budynek można spotkać dziwne stworzenie, nieznane dla mugoli. Z moich własnych źródeł wiem, że są to pomocne wróżki, które utrzymują okolicznych pijaczków z dala od starej budowli. Mimo upływu lat, ceglany dom dobrze się trzyma - a to wszystko dzięki magii.

hogsmeade.pl/images/other/mm3.png

Wyślij prywatną wiadomość
~Densho F
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 24-09-2016 12:47
Użytkownik

Awatar

Dom: Slytherin
Ranga: Lord
Punktów: 37745
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 02.08.11
Medale:
Medal Medal Medal

Wybór był dość trudny i musiałam się zastanowić. To, że jest tak "po kolei" to po prostu zbieg okoliczności ^^

I miejsce i 3 punkty : Fotograf nr 1
Bardzo spodobał mi się opis ^^ ("Ale przecież ja dobrze wiem, że to zabezpieczenie przeciwko mugolom"Oczko. Fotograf zafundował nam kilka zdjęć, co daje nam możliwość poczucia się w danym miejscu.

II miejsce i 2 punkty: Fotograf nr 2
Jestem pod dużym wrażeniem zdjęcia. Fotografia profesjonalisty ^^

III miejsce i 1 punkt: Fotograf nr 3
Podoba mi się to, że zdjęcie jest czarno-białe. Skojarzyło z jakimś horrorem (które bardzo lubię).
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]

Albus Dumbledore

s3.favim.com/orig/41/albus-dumbledore-black-and-white-couple-harry-potter-i-love-you-Favim.com-345283.jpg
~oryginalniezwyczajna F
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 27-09-2016 13:45
Użytkownik

Awatar

Dom: Gryffindor
Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 147
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 29.08.16
Medale:
Brak

Widzę, że chętnych do głosowania brak. Więcej wesprę was moim głosem.

I miejsce - Fotograf numer 2
Bardzo mi się podoba to zdjęcie. Tak pięknie uchwycony szczegół. Takie profesjonalne zdjęcie.
II miejsce - Fotograf numer 3
Uwielbiam czarno białe fotografie. Dodają uroku wszystkiemu dookoła. Kojarzy mi sie z filmowym Grimmauld place 12
III miejsce - Fotograf numer 1
Drugie zdjęcie jest uroczę, ale czegoś mu dla mnie zabrakło.
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 28-09-2016 00:17
Administrator

Awatar

Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -3
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
Medal

Potwornie trudno przyznawać punkty w tych zadaniach Zniesmaczony No, ale jak wymagać wypowiedzi od innych, samemu nie spełniając tego (smutnego Smutny ) obowiązku?

3 punkty dla fotografa nr 2
Uwielbiam lasy, zwłaszcza jeden, oddalony od mojej wsi o jakieś 15 km - byłam tam ledwie 3 razy w życiu, bo sama bym tam nie dotarła, nie mówiąc już o powrocie (orientacja w terenie po mamusi <3 ), ale wywarł na mnie piorunujące wrażenie. Zamiast szukać grzybów, siedziałam nad jeziorem z dramatyczną historią w tle, potem chodziłam i cykałam foty, bo miejsce było naprawdę fantastyczne. Magia Oczko Poza tym w lasach roi się od magicznych stworzeń. Chociaż to zdjęcie bardziej niż ze światem Pottera, kojarzy mi się z Paszczakiem z "Muminków" i jego halucynogenami. W każdym razie klimat jest mi bliski.

2. miejsce dla fotografa nr 3
Co prawda to zdjęcie, podobnie jak Densho, bardziej kojarzy mi się z horrorem (konkretnie to z "Sierocińcem"Oczko niż magią znaną z HP, ale mnie przekonało. Coś musi być w tym, że budynek skazany na zniszczenie pod wpływem czasu, przetrwał w tak dobrym stanie. Obstawiam, że to coś w stylu Dziurawego Kotła albo Szpitala Św. Munga - trzeba znać sposób, żeby się do niego dostać.

1 punkt dla fotografa nr 1
Chyba za dużo tych zdjęć. Magia zaniknęła gdzieś w tej zwykłej mugolskiej drodze z kałużą. Za to zabezpieczenie przed mugolami jest mega Serce No i podobnie jak posterunek policji, to też fajne miejsce na kręcenie horroru, jest w tym coś niepokojącego. Przypomina mi się dreszczyk emocji, kiedy biegało się z watahą dzieciaków z osiedla po pustostanach Oczko

Piękne zdjęcia!

Everything is catching up with me
I awake to find I'm not at all where I should be
And it feels I'm getting to the end
And it's hard to figure out what's real and what's pretend

ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH

I'm not living, I'm just killing time.

Alergia. Na życie.
~Nikaa F
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 28-09-2016 16:33
Użytkownik

Awatar

Ranga: Animag Lew
Punktów: 537
Data rejestracji: 26.01.15
Medale:
Brak

3 punkty -> fotograf nr 2
Dowód na to, że magia wszędzie nas otacza. No i świetne, profesjonalne zdjęcie.
2 punkty -> fotograf nr 1
Wg mnie trochę za dużo tych zdjęć, wystarczyłoby 1-2 aby pokazać magię tam panującą. Np. to zdjęcie kałuży mi nie pasuje. No ale jest długi, ciekawy opis, dlatego 2 punkty.
1 punkt -> fotograf 3
Bardzo lubię czarno-białe fotografie. Niestety tym razem jest ona na 3 miejscu.

"Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić."

Pozdrowienia dla wszystkich czarodziejów i czarownic (a w szczególności dla Ciebie, drogi Gościu) Czarodziej
~bochenek89 F
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 28-09-2016 18:33
Użytkownik

Awatar

Ranga: Książe Półkrwi
Punktów: 2125
Data rejestracji: 10.10.11
Medale:
Medal

Miejsce 1 - 3 pkt.: foto. nr 2
Uwielbiam lasy, uważam że mają w sobie magię. Piękne , profesjonalne zdjęcie.
Miejsce 2 - 2 pkt.: foto. nr 3
Piękne czarno-białe (uwielbiam takie) zdjęcie. Do tego opuszczone miejsca mają zarówno aurę horroru, jak i magii.
Miejsce 3 - 1 pkt.: foto nr 1
Zdjęcia podobały mi się najmniej z całej konkursowej trójki, ale za to za opis należy się ogromy plus.
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 28-09-2016 19:51
Użytkownik

Awatar

Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2520
Data rejestracji: 11.05.15
Medale:
Medal

Pierwsze miejsce i 3 punkty fotografia nr 1.
Niezłe zarośla trochę zaniedbane to miejsce, ale ten rów z wodą jest świetny i pewnie latem pełen żabich kijanek.
Drugie miejsce i dwa punkty fotografia nr 2.
Po prostu znakomite zdjęcie i ładny ciepły opis.
Trzecie miejsce i jeden punkt fotografia nr 3.
Fotografia oczywiście bardzo dobra, ale to miejsce trochę budzi grozę, to nie jest bynajmniej niemagiczne. Gdyby przynajmniej okna były zabite starymi dechami. Tymczasem ktoś je zamurował współczesnymi bloczkami budowlanymi, są jakieś takie strasznie mugolskie.
Przeskocz do forum:
RIGHT