· Pomyłki w ilustracjach |
~LilyPotter
|
Dodany dnia 30-07-2010 14:07
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Horkruks
Punktów: 7311
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 21.05.10
Medale:
|
Założyłam ten temat, żeby każdy mógł wypowiedzieć się o pomyłkach w ilustracjach z książek Harry Potter. Ja ostatnio zauważyłam drobny błąd. Mianowicie, na okładce HP i Książe Półkrwi Dumbledore trzyma prawą dłoń nad misą. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że jego prawa dłoń powinna być "niesprawna", bo przecież w tej dłoni Dumbledore miał uwięzioną klątwę.
Co o tym myślicie? A może ktoś znalazł jeszcze inne takie pomyłki? Zapraszam do pisania.
LilyPotter dodał/a następującą grafikę:
[10.79KB]
|
!Milka
|
Dodany dnia 30-07-2010 14:10
|
VIP
Dom: Ravenclaw
Ranga: Wybraniec
Punktów: 9487
Data rejestracji: 25.08.08
Medale:
Brak
|
Taa, a Harry trzyma różdżkę w lewej ręce
Gdyby odwrócili obrazek, Harry trzymałby różdżkę w poprawnej ręce, a Dumbledore używałby sprawnej ręki nad misą.
|
|
|
|
~ksenq
|
Dodany dnia 30-07-2010 15:59
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 98
Data rejestracji: 07.07.10
Medale:
Brak
|
na moim egzemplarzu Harrego i Więźnia Azkabanu Harry ma blond włosy ale to raczej błąd w druku
Lady Mudblood
ta sama maggie
Arya
Lady Cat
novakai
Croce
LadyBlack
<3
|
|
|
|
~mania11
|
Dodany dnia 30-07-2010 18:56
|
Użytkownik
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -6
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 24.07.10
Medale:
Brak
|
Na Okładce HP i Czara Ognia Harry też trzyma różdżkę w lewej ręce...
CHROŃ NAS GRYFFINDORZE !
|
|
|
|
!Ariana
|
Dodany dnia 30-07-2010 22:56
|
VIP
Ranga: Mistrz Zaklęć
Punktów: 2809
Data rejestracji: 09.08.08
Medale:
Brak
|
Po pierwsze - powtarzałam to już tyle razy, że robi się to naprawdę nudne. Kategoria Inne nie służy do zakładania takich tematów. Proszę następnym razem na to zwracać uwagę.
Mianowicie, na okładce HP i Książe Półkrwi Dumbledore trzyma prawą dłoń nad misą. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to, że jego prawa dłoń powinna być "niesprawna", bo przecież w tej dłoni Dumbledore miał uwięzioną klątwę.
"Odsunął rękaw szaty, odsłaniając poczerniałą dłoń i skierował końce swoich poparzonych palców ku powierzchni płynu." [HPiKP, str. 609]
Cytat ten dowodzi, że n okładce nie ma żadnej pomyłki.
blond włosy
Blond włosy? Mi to raczej wygląda na jakieś odbicie światła a nie kolor włosów...
Jeżeli natomiast chodzi o tę lewą rękę no to można się przyczepić, bo w HPiKF faktycznie jest podane, że Potter jest praworęczny a na okładkach trzech tomów Harry trzyma różdżkę w lewej ręce, ale osobiście nie uważam tego za jakąś wielką pomyłkę.
Edytowane przez Ariana dnia 30-07-2010 22:58 |
|
|
|
~LilyPotter
|
Dodany dnia 02-08-2010 08:19
|
Użytkownik
Medale:
|
To mój pierwszy temat i nie wiedziałam gdzie założyć. Przepraszam, następnym razem założę taki temat w Innych.
Ale mi też chodziło o to, że na okładce ręka Dumbledora wygląda jak zdrowa, a powinna być poczerniała i martwa
|
!Ariana
|
Dodany dnia 03-08-2010 10:30
|
VIP
Ranga: Mistrz Zaklęć
Punktów: 2809
Data rejestracji: 09.08.08
Medale:
Brak
|
To mój pierwszy temat i nie wiedziałam gdzie założyć. Przepraszam, następnym razem założę taki temat w Innych.
...
Przecież właśnie w tej kategorii go założyłaś.
Zacytuję sama siebie:
Kategoria Inne nie służy do zakładania takich tematów.
Może i jest to Twój pierwszy temat, ale nie jesteś użytkowniczką, która dopiero co założyła konto. Powinnaś więc zauważyć (zresztą nowych też to dotyczy), że na forum jest wyraźnie napisane:
Inne
Wszystko o innych książkach powiązanych z Harrym Potterem
Założenie tematu w złej kategorii nie jest jakąś tragedią, bo zawsze ktoś może go przenieść, ale nagminne zakładanie nieodpowiednich tematów w kategorii "Inne" jest coraz bardziej irytujące [i oczywiście nie kieruję tego tylko do Ciebie ;) ].
Ale mi też chodziło o to, że na okładce ręka Dumbledora wygląda jak zdrowa, a powinna być poczerniała i martwa
Myślę, że to, jak wygląda ręka, wynika z tego, w jakim oświetleniu przedstawione są postacie na okładce. Blask bijący z misy powoduje, że nie widać dokładnie poczerniałej barwy skóry ręki Dumbledore'a. |
|
|
|
~LilyPotter
|
Dodany dnia 04-08-2010 13:26
|
Użytkownik
Medale:
|
Aha. Dzięki za informację.
Ja dodatkowo zauważyłam jeszcze, że w drugim tomie na okładce Harry zamiast miecza trzyma tak jakby szablę, której rękojeść powinna być wysadzana rubinami, a nie jest
Dodany dnia 18-08-2010 07:54
O i jeszcze jedna pomyłka: w tomie IV w rozdziale szaleństwa pana Croucha napisane jest, że Mrużka jest ubrana w jakąś tam sukieneczkę i kapelusz, ale na obrazku ubrana jest w skarpetkę i jakąś starą szmatę.
__
A: Edytuj posty!
Edytowane przez Ariana dnia 24-08-2010 10:34 |
|
|
|
~NimfadoraTonks
|
Dodany dnia 18-08-2010 10:31
|
Użytkownik
Dom: Hufflepuff
Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 284
Data rejestracji: 11.08.10
Medale:
Brak
|
A może to że Harry zawsze trzyma różdżkę w lewej ręce dowodzi temu, że jest lewo ręczny?;]
-Mial prowadzić jedną z grup na błonia...
Tonks bez słowa wybiegła z pokoju.
[...]
Harry zobaczył jeszcze dwa ciała, ciała Remusa i Tonks.
Leżeli,bladzi i spokojni, jakby spali pod ciemnym, zaczarowanym sklepieniem.
|
|
|
|
~piotrpapr17
|
Dodany dnia 22-08-2010 20:48
|
Użytkownik
Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 71
Data rejestracji: 20.08.10
Medale:
Brak
|
Na okładce Harry Potter i Insygnia Śmierci Harry jest w Wielkiej Sali podczas pojedynku z Voldemortem ma medalion hmmm po zniszczeniu zatrzymał go sobie i tak sobie nosił na szyi???
|
|
~Bloo
|
Dodany dnia 22-08-2010 21:01
|
Użytkownik
Ranga: Barman w w Świńskim Łbie
Punktów: 1390
Data rejestracji: 04.12.09
Medale:
Brak
|
podczas pojedynku z Voldemortem ma medalion hmmm po zniszczeniu zatrzymał go sobie i tak sobie nosił na szyi???
Gwoli ścisłości, to jest sakiewka, którą dostał od Hagrida chyba na urodziny i cały czas nosił ją na szyi (to tak na moje oko)
|
|
|
~Yuki27
|
Dodany dnia 23-08-2010 08:16
|
Użytkownik
Ranga: Gajowy Hogwartu
Punktów: 996
Data rejestracji: 25.07.10
Medale:
Brak
|
LilyPotter napisał/a:
O i jeszce jedna pomyłka: w tomie IV w rozdziale szleństwa pana Croucha napisane jest, że Mróżka jest ubrana w jakąś tam sukieneczkę i kapelusz, ale na obrazku ubrana jest w skarpetkę i jakąś starąszmatę
Nie ma pomyłki. Przeczytaj rozdział to dowiesz się, że kiedy trio przychodzi do kuchni zastaje Mrużkę właśnie w takich szmatach.
Edytowane przez Yuki27 dnia 23-08-2010 08:18 |
|
|
|
~LilyPotter
|
Dodany dnia 14-10-2010 15:11
|
Użytkownik
Medale:
|
NimfadoraTonks napisał/a:
A może to że Harry zawsze trzyma różdżkę w lewej ręce dowodzi temu, że jest lewo ręczny?;]
Raczej nie był leworęczny. W pierwszym tomie była o tym mowa. Tu cytat: "- która ręka ma moc?
- Ee... jestem praworęczny"
I w trzeciej, przy scenie z Błędnym Rycerzem.
|
~HardNute
|
Dodany dnia 08-12-2011 16:36
|
Zbanowany
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1234
Data rejestracji: 03.12.11
Medale:
Brak
|
Na okładce Zakonu Feniksa Potter trzyma różdżkę w lewej ręce (znowu ).
Ponoć blizna u Harry'ego jest po lewej stronie czoła. W Więźniu Azkabanu na okładce jest blizna na środku. To samo jest na okładce Czary Ognia.
Na okładce Harry Potter i Insygnia Śmierci Harry jest w Wielkiej Sali podczas pojedynku z Voldemortem ma medalion hmmm po zniszczeniu zatrzymał go sobie i tak sobie nosił na szyi???
To nie medalion, to sakiewka.
Who are we mistaken?
May he see, it's not me, it's not my family.
In your head, in your head they are fighting,
With their tanks and their bombs,
And their bombs and their guns.
In your head, in your head, they are crying...
|
|
|
|
~Szkrab
|
Dodany dnia 17-01-2012 20:46
|
Zbanowany
Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 222
Data rejestracji: 10.01.12
Medale:
Brak
|
Tego nie można nazwać pomyłką, ale zauważyłem, że w "HP i KF" na okładce Harry Potter ma okulary 3D - pierwsze szkło czerwone, drugie niebieskie .
Uczennica: To nie ja, to moja shauma!
|
|
|
|
~KuBuSSnApE
|
Dodany dnia 25-06-2012 19:17
|
Użytkownik
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 103
Data rejestracji: 06.01.11
Medale:
Brak
|
Ale tak jest na prawie każdej książce o Harrym i ilustracji w niej.Nie jest to błąd ilustratorki lecz wydawnictwa amerykańskiego.Ponieważ wyszło im odbicie lustrzane.Teraz zamieńcie miejscami Harry'ego z Dumbledore'm i wszystko się zgadza ;d Tak samo na innych częściach trzyma różdżkę w lewej ręce chociaż w książce jest tłuczone że zawsze ma ją w prawej ;d |
|
|
|
~tyshia
|
Dodany dnia 26-06-2012 20:20
|
Użytkownik
Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 148
Data rejestracji: 26.06.12
Medale:
Brak
|
Tak samo Harry nie może być leworęczny, ponieważ w 5 części przez wizyty u Umbridge nie może pisać, bo jego prawa ręka jest zakrwawiona i piecze... |
|
|
|
~Faria7
|
Dodany dnia 27-06-2012 15:31
|
Użytkownik
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2652
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 10.06.11
Medale:
Brak
|
Tak, ja zauważyłam błąd z lewą ręką Harry'ego i ręką Dumbleodre'a, która powinna być poczerniała.
|
~Zwirek14
|
Dodany dnia 12-12-2012 19:35
|
Użytkownik
Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 57
Data rejestracji: 06.12.12
Medale:
Brak
|
Ja znalazłem błąd w KT w rozdziale dziewiątym. Na ilustracji do tego rozdziału Harry'emu brakuje kości w lewej ręce, w dalej jest dokładnie napisane, że tłuczek uderzył w prawą.
STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!
0rG461qb0zfoo1_500.gif' alt='2.bp.blogspot.com/-gD5WPSFSTcQ/Tl7hwzNObxI/AAAAAAAAAG8/SgunNPoZuq4/s1600/tumblr_lbo0rG461qb0zfoo1_500.gif' />
"W rogu pola namiotowego utworzyła się już mała kolejka do kranu z wodą. Harry, Ron i Hermiona stanęli na końcu, tuż za dwoma czarodziejami kłócącymi się o coś zażarcie. Jednym był staruszek w długiej nocnej koszuli w kwiatki. Drugi był najwyraźniej pracownikiem Ministerstwa Magii; w ręku trzymał parę spodni w prążki i wyglądał, jakby miał się rozpłakać ze złości.
- Załóż je, Archie, nie bądź głupi, przecież nie możesz paradować w czymś takim, mugole przy bramie już zaczynają coś podejrzewać...
- Kupiłem to w sklepie mugoli. (...) Mugole to noszą.
- Mugolskie kobiety, Archie, nie mężczyźni! Mężczyźni noszą to! - odpowiedział czarodziej z ministerstwa, wymachując spodniami w prążki.
- Ani myślę chodzić w czymś takim - odrzekł oburzony staruszek - Lubię, jak mi przewiewa intymne zakątki, to bardzo zdrowe..."
"McGonagall wstała, rozdymając nozdrza i zaciskając usta. Harry też wstał.
- Weź sobie jeszcze jedno ciasteczko - warknęła, rzucając mu puszkę.
- Nie, dziękuję - odrzekł Harry obrażonym tonem.
- Nie bądź śmieszny!
Wziął ciasteczko."
|
|
|
|
~DJfunkyGIRLS
|
Dodany dnia 24-08-2013 21:06
|
Użytkownik
Ranga: Prefekt Naczelny
Punktów: 708
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 06.07.13
Medale:
Brak
|
W książce Rowling też popełnia błędy.Widać dokładnie nie sprawdzali błędów na okładce ;-;. |
|
|