Dom:Gryffindor Ranga: Siedmioroczniak Punktów: 655 Ostrzeżeń: 1 Postów: 348 Data rejestracji: 25.04.11 Medale: Brak
RazorBMW napisał/a:
Coma, Coma, Coma, pseudoliteracki bełkot, który za wiele sensu nie ma - Rogucki ma tak zmanierowany głos, że naprawdę ciężko się tego słucha.
Muzycznie - bardzo przeciętnie, bo to popłuczyny po grunge'u, ale liryki niestety dobijają, bo są po prostu bez sensu :<
Mam identyczne zdanie na ten temat.
Lubię Come, nawet bardzo. Jestem fanką, ale nie jakąś wielką. Byłam na koncercie, ale była to moja pierwsza tego typu impreza i po występach poprzedników (Myslovitz i Strachy Na Lachy) nie miałam już siły stać w tłumie i drzeć się na całe gardło, więc obserwowałam występ z loży i nie czułam tego klimatu. Nie jestem pewna nawet czy był tam w ogóle obecny. Przewaga formy nad treścią... Być może, ale mi to nie przeszkadza, lubię rozmyślać nad niekiedy wątpliwym przesłaniem ich tekstów. Ulubione utwory? Te komercyjne: Spadam, Leszek Żukowski, Zero Osiem Wojna, Wola Istnienia, F.T.M.O. Nie posiadam nawet płyty - tylko solową Roguca. I muszę przyznać, że wolę go w tamtym repertuarze. Mała, Nie Bielsko, Argonauci, Sopot, Szatany, Witaminki, Ruda Wstążka i I'm not afraid of your soul i cała reszta krążka Loki - wizja dźwięku chwyciła mnie za serce. Pomysł sam w sobie był genialny, a w takim wykonaniu... Powtórzę. Rogucki mógłby mi czytać nawet książkę kucharską a i tak miałabym dreszcze.
Dom:Gryffindor Ranga: Zwycięzca TT Punktów: 279 Ostrzeżeń: 0 Postów: 75 Data rejestracji: 13.07.11 Medale: Brak
Trochę ich słuchałam jakiś czas temu. Dobrze się słucha, ale nie ogarniam tego "głębszego sensu" piosenek, bo jak dla mnie to one sensu nie mają...
Jeden z lepszych polskich zespołów rockowych. Wspaniały głos Roguckiego, solówki Witczaka ,genialne teksty piosenek i świetna muzyka. Wszystko komponuje się w niesamowitą całość. Cudowna płyta Hipertrofia z takimi kawałakami jak ''Wola istnienia'' czy ''Osobowy'' - no po prostu super! Lubię też ''Leszek Żukowski'' czy ''Pasażer''.
Dom:Gryffindor Ranga: Lord Punktów: 820787 Ostrzeżeń: 1 Postów: 1,221 Data rejestracji: 04.10.09 Medale:
No właśnie Coma to jest jeden z gorszych zespołów, no ale są wypromowani.
Już stare Lady Pank fajniej się bawiło... muzyką, a nie tekstami. Bo co to ma być, skoro Coma jest muzycznie przeciętnymi popłuczynami po grunge'u (już nawet przehajpowana Nirvana jest ciekawsza muzycznie, choć za specjalnie w obrębie całego gatunku też się nie wyróżnia), a tekstowo to dobijają, bo Rogucki jest grafomanem. Ja rozumiem, że teksty mogą być, spoko, jeśli teksty są a'la Michael Gira, Diary of Dreams... ale to, co pokazuje Coma to jest kretyńska grafomania, czyli pisanie bez sensu dla samego pisania.
Rogucki jest grafomanem z przerostem ego, bo w końcu uciszał publikę, by "nie przeszkadzać w pracy porządnym ludziom" ; DDDDD
Trochę szkoda, że ludzie patrzą na Comę i doszukują się tam głębszego dna, bo w Polsce mamy wiele fajnych projektów a'la SBB czy Niemen...
OF MY DESIGN SO STRANGE
AND SO FAMILIAR BUT NO MATTER HOW DISTANT
IN TIME OR SPACE ONE CONSTANT REMAINS CHAOS
Techno jest w podziemiu...!
Legacy of Detroit Techno | Jeff Mills | Underground Resistance | Cybotron Moshic Akbar! Viva La Underground!
Dom:Slytherin Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 339 Ostrzeżeń: 0 Postów: 82 Data rejestracji: 03.07.11 Medale: Brak
Ciekawe ujęcie tematu RazorBMW i jeżeli spojrzeć na to z innej strony, to może i masz trochę racji. Słucham i mam wrażenie ,że koło dobrego, solidnego grunge'u to to nawet nie leżało. Ja jednak podciągam ich po prostu pod rock. Dobry rock z nutą czegoś odmiennego. Jak napisałam najlepszy okres tego zespołu to wg mnie płyta Hipertrofia. Z innych już tylko poszczególne kawałki.Napisałam jeden z lepszych ,bo moim zdaniem tak po prostu jest. Wiadomo, zespół jest stosunkowo młody (końcówka lat 90) i do klasyków polskiego rocka, zdecydowanie się nie zalicza no i nie umywa (np.wspomniane Lady Pank). Zawsze patrzyłam na nich w trochę innych kategoriach i wkładałam ich do innego worka.
Dziękuję za pozdrowienia i również pozdrawiam :)
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.