· Testral jako patronus |
~Blackie Black
|
Dodany dnia 24-12-2011 14:10
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Prefekt Naczelny
Punktów: 700
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 01.01.11
Medale:
Brak
|
Myślę, że testral mógłby być patronusem, ale nie wiem, do jakiego charakteru by pasował. To mało znane stworzenia. Sądzę, że inni widzieliby go w postaci patronusa, bo nie jest to prawdziwe zwierzę, ale na żywo to nie. |
|
|
|
~Angel14
|
Dodany dnia 24-12-2011 14:58
|
Użytkownik
Ranga: Książe Półkrwi
Punktów: 2184
Data rejestracji: 16.04.11
Medale:
Brak
|
sama nie wiem z tego co pamietam to patronusy mialy forme zwyklych, a nie magicznych zwierzat, a Testral zwykly napewno nie jest ale jakbysmy mieli patrzec, ze magiczne zwierze tez moze byc patronusem to czemy by nie? tylko nie wiem czy inni by go widzieli....
|
~roksi16
|
Dodany dnia 24-12-2011 16:20
|
Użytkownik
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 303
Data rejestracji: 12.11.11
Medale:
Brak
|
Wydaje mi się że nie może, bo z tego co wynika z książki, żaden bohater nie miał swego patronusa jako magiczne stworzenie...
CHROŃ NAS GRYFFINDORZE!!
Pozdrawiam wszystkich Pottermaniaków, a szczególnie tych, którzy pozdrawiają mnie!!!
|
|
|
|
~Pospolitak
|
Dodany dnia 24-12-2011 22:19
|
Użytkownik
Dom: Hufflepuff
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 383
Data rejestracji: 13.12.11
Medale:
Brak
|
Moim zdaniem testral nie mógłby być patronusem z powodu tych jasno postawionych argumentów:
* Ciekawi mnie, czy ma ktoś charakter odpowiadający temu stworzeniu. Prawdopodobnie nie.
* Należy też zauważyć, iż patronusami są tylko zwyczajne istoty, niemagiczne stworzenia - ale co do tego zdania jestem pół na pół.
* Ten patronus musiałyby mieć osoby widzące śmierć, więc jeszcze mniej czarodziejów kwalifikuje się do posiadania "ochroniarza" w tej właśnie postaci.
* Oprócz tego jest mało znanym stworzeniem, szczególnie dla osób, które nie widziały śmierci (nie mogą ujrzeć testrali),
o blond lokach...
Zwę się
Evan Rosier...
A tak wygląda
mój krawat...
Noszę go z dumą
przez całe dnie...
Należę do
Hufflepuffu...
Trochę to dziwne...
Śmierciożerca w Hufflepuffie - ale prawdziwe.
|
|
|
|
~Lenkas001
|
Dodany dnia 24-12-2011 23:37
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 72
Data rejestracji: 23.12.11
Medale:
Brak
|
Przypuszczam, że testral mógłby być patronusem. Z tego co pamiętam, w książce była mowa o tym, że patronus Tonks przybierał postać wilkołaka. A wilkołak jest przecież stworzeniem magicznym, nie występuje w świecie mugoli. Czyli argument o tym, że patronusy to tylko 'normalne' zwierzęta, odpada.
Ciekawszym zagadnieniem jest to, do kogo testral by pasował z charakteru- to musiałby być zapewne jakiś psychol-sadysta rodem z szurniętych filmów i anime, który mordowałby z szerokim zacieszem na twarzy. Czy byłby widoczny dla wszystkich, nie tylko dla tych, którzy widzieli czyjąś śmierć? Sądzę że tak, w końcu patronus nie staje się danym stworzeniem, tylko przejmuje wygląd.
Ogółem, bardzo ciekawe pytanie |
|
|
|
~FotoReporter
|
Dodany dnia 25-12-2011 19:48
|
Zbanowany
Ranga: Przeciętny Uczeń
Punktów: 167
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 25.12.11
Medale:
Brak
|
Ja natomiast sądzę, iż testral pomimo bycia magicznym stworzeniem może być z pewnością patronusem - byłby na pewno widoczny, ponieważ patronus przybrałby wygląd zwierzęcia. Pozostaje jeszcze kwestia charakteru. Może osoby nieco zdemoralizowane, mające na koncie kilka przestępstw lub chłopcy i dziewczęta z popkultury scene, słuchające hardcore metalu i hardrocka.
Jestem FotoReporterem i pstrykam fotki specjalnie dla was, byście mogli napawać się ich urokiem. Będę je wrzucał sporadycznie do galerii Hogsmeadowskiej. Głównie to będą zdjęcia z Emmą, bo jest najbardziej fotogeniczna.
Poza tym strasznie interesuję się Potterem.
Kto chce się przyjaźnić z Pstrykaczem, proszę bardzo, nie przeczę.
|
|
|
|
~syrius_black
|
Dodany dnia 30-12-2011 21:37
|
Użytkownik
Ranga: Portret w gabinecie dyrektora
Punktów: 5449
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 26.12.11
Medale:
Brak
|
Nie wiem co na to odpoweidzieć . Czy Testral może być Patronusem ??? We wszystkich seriach Harry'ego Patronusy widzimy jako zwierzęta niemagiczne , więc raczej nie . Chociaż powiedziane jest , że Patronusami są zwierzęta lecz nie wiadomo jakie - może wszystkie ? Ale ja nie jestem w stanie na to dobrze odpowiedzieć . Najlepiej napisać do pani Rowling i się o to zapytać ............................................................................... |
|
|
|
~Evans558
|
Dodany dnia 01-01-2012 17:52
|
Użytkownik
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1246
Data rejestracji: 28.12.11
Medale:
Brak
|
Bardzo ciekawe pytane. Otóż sądzę, że nie. Dlaczego? Ponieważ testral jest z natury stworzeniem kojarzonym ze złem i śmiercią, a patronus ma być ucieleśnieniem najszczęśliwszego wspomnienia, czegoś, co przyniosło czarującemu wielką radość. Testrala może zobaczyć tylko ta osoba, która widziała czyjąś śmierć. Więc jeśli JAKIMŚ cudem testral został czyimś patronusem, to myślę, że widziałby go każdy, niezależnie od tego, czy był światkiem czyjejś śmierci czy nie. Bo wówczas nie byłoby to zwierzę, lecz efekt zaklęcia. Zauważyłam, że pojawił się tu wątek "czy magiczne zwierzę może być patronusem?". Oczywiście, że tak! Przecież patronusem Dumbledore'a był nie kto inny jak feniks. A te stworzenia nie występują w naszym, zwykłym świecie. Albo weźmy taką Tonks. Jej patronus zmienił się pod wpływem uczucia i stał się wilkołakiem. A wilkołaki jakoś nie biegają sobie po lasach w trakcie pełni. Więc od razu mówię, że ta teza to bujda. A co do testrali... zgadzam się z przedmówcą, że aby poznać całą prawdę najlepiej będzie napisać do pani Rowling.
STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!
|
|
|
|
~Szkrab
|
Dodany dnia 17-01-2012 20:59
|
Zbanowany
Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 222
Data rejestracji: 10.01.12
Medale:
Brak
|
Moim zdaniem testral nie mógłby być patronusem, ponieważ nie jest widoczny. No i mogłyby go mieć chyba tylko osoby nieco zdemoralizowane
Uczennica: To nie ja, to moja shauma!
|
|
|
|
~Severus Tobias Snape
|
Dodany dnia 20-03-2012 17:22
|
Użytkownik
Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1013
Data rejestracji: 18.03.12
Medale:
Brak
|
Patronus to widzialne ucieleśnienie charakteru, a więc trzebaby bylo byc krwiozerczy,ale równiez skrytym tajemniczym i pomocnym, a taki patronus byłby widzialny
STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!
(...) Nie oczekuję od was, że naprawdę docenicie piękno kipiącego kotła i unoszącej się z niego roziskrzonej pary, delikatną moc płynów, które pełzną poprzez żyły człowieka, aby oczarować umysł i usidlić zmysły... Mogę was nauczyć, jak uwięzić w butelce sławę, uwarzyć chwałę, a nawet powstrzymać śmierć,(...). - Severus Tobias Snape
Umysł nie jest książką, którą można otworzyć i przeczytać w wolnym czasie.- Severus Tobias Snape
|
|
|
|
~Carla Mont
|
Dodany dnia 04-04-2012 11:23
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 52
Data rejestracji: 07.12.11
Medale:
Brak
|
A z kąt wiecie, że maiczne zwierzęta nie mogą być patronusami? Nie ma o tym wzmianki. A właściwie jest. Patronus Tonks z tego co wiem się zmienił i był wilkołakiem.
No co, nie?
Edytowane przez Carla Mont dnia 04-04-2012 11:32 |
|
|
|
~marihermiona
|
Dodany dnia 16-07-2012 16:50
|
Użytkownik
Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1058
Data rejestracji: 06.07.12
Medale:
Brak
|
Zgadzam się z innymi patronusy w Seriach były zwierzętami niemagicznymi.
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."
|
|
|
|
~TomonaRiddle
|
Dodany dnia 16-07-2012 17:07
|
Użytkownik
Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 161
Data rejestracji: 09.07.12
Medale:
Brak
|
marihermiona napisał/a:
Zgadzam się z innymi patronusy w Seriach były zwierzętami niemagicznymi.
No a na przykład Feniks ? Był zwierzęciem magicznym. A co do tematu, to nie wiem, może testral mógł być patronusem, ale z tym czy by go widzieli to już inna sprawa, takie to trochę pozagmatwane.
- Nie jest pan doktorem, prawda?
- Nie. Jestem nauczycielem.
- Nie wierzę panu. Kazała mnie obejrzeć. Uważa, że jestem innym.
- No i może ma racje?
- Nie jestem szalony.(...)
- Słyszałem, że posiadasz zdolności. Odmienne, niż inne dzieci.
- Mogę coś podnieść nie dotykając tego. Zwierzęta robią to, co chcę, choć ich nie tresuję. Mogę sprawić, że coś się stanie temu, kto mi się narazi. Może cierpieć.... Jeśli zechce.
|
|
|
|
~Natalia Tena
|
Dodany dnia 17-07-2012 20:11
|
Użytkownik
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2599
Data rejestracji: 16.07.12
Medale:
Brak
|
Aroos napisał/a:
Myślę, że nie mógłby być patronusem z prostego powodu. Wszystkie znane nam z serii patronusy to zwierzęta niemagiczne jak łania,jeleń czy królik. Nie występują wśród nich smoki,jednorożce czy sklątki tylnowybuchowe Także i testral nie mógłby jako zwierzę magiczne byc patronusem. Ale ostatecznej odpowiedzi na to pytanie może udzielić tylko JKR.
Feniks Dumledore'a Fawkes jest magicznym stworzeniem a co do smoków, to mógłby być patronusem Hagrida, gdyby potrafił go wyczarować
Chciałabym wszystkich serdecznie przeprosić - zwłaszcza RazoraBMW, Asika i Toma Riddle'a, a także wszystkich innych, którzy zostali zapoznani z informacją o rzekomej śmierci jednej z użytkowniczek - Machete. To co pisałam/mówiłam było wyjątkowo dziecinne i głupie i chcę za to przeprosić.
Odchodzę także z Hogsmeade, już nie będę wracać.
|
|
|
|
~DJfunkyGIRLS
|
Dodany dnia 27-08-2013 13:33
|
Użytkownik
Ranga: Prefekt Naczelny
Punktów: 708
Data rejestracji: 06.07.13
Medale:
Brak
|
Moim zdaniem testral nie mógłby być patronusem ponieważ większość ludzi nie widzi testrali a jakby był patronusem to by nic nie zmieniło. Nie jest prawdą że magiczne zwierze nie może być patronusem. Feniks jest patronusem,ale nie wszystkie magiczne stworzenia mogą nim być jak np testral : ) . |
|
|
|
~potter_and_me
|
Dodany dnia 27-08-2013 15:23
|
Użytkownik
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 96
Data rejestracji: 24.08.13
Medale:
Brak
|
Myślę, że testral mógłby być patronusem. Miałby moc patronusa, ale niekoniecznie byłby widoczny dla wszystkich.
|
|
|
~ceresxxx
|
Dodany dnia 27-08-2013 17:46
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Kierowca Błędnego Rycerza
Punktów: 912
Data rejestracji: 03.06.13
Medale:
Brak
|
Możliwe, że testral mógłby być patronusem, ale na pewno nie zdarzało by się to często.Myślę, że taki patronus byłby widoczny dla każdego, bo patronus posiada kształt prawdziwego zwierzęcia, ale nie jest prawdziwy i ożywiony.Taki patronus miałby tylko kształt testrala, ale nie miałby jago magicznych właściwości, więc co za tym idzie byłby widoczny nawet dla tych co nie widzieli czyjeś śmierci.
|