Dom:Gryffindor Ranga: Uczestnik TT Punktów: 228 Ostrzeżeń: 0 Postów: 140 Data rejestracji: 13.10.08 Medale: Brak
Każdy z nas ma jakieś ulubione przysmaki, które potrafi sam sobie zrobić. Proponuję żebyście napisali przepis, a może ktoś właśnie upichci wasze ulubione ciasteczka i wyrazi swoją opinię.
A może ktoś właśnie szuka jakiegoś przepisu... Proszę pytać!
Dom:Gryffindor Ranga: Pierwszoroczniak Punktów: 49 Ostrzeżeń: 2 Postów: 109 Data rejestracji: 14.12.08 Medale: Brak
szrlotka krolewska:
ciasto
3szkl maki
0,5 szkl cukru
1 kostka margaryny
5 zoltek
1 cukier waniliowy
2 lyzki proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
ze wszystkich wszystkich skladnikow zagniesc ciasto podzielic na trzy czesci do jednej dodac kakao owinac w folie aluminiowa i wsadzic do zamrazalki w tym czasie
1kg jablek obrac ze skory i zetrzec na duzych oczkach tarki z pozostalych bialek ubic piane dodajac 1szkl cukru
blaszke posmarowac tluszczem i posypac bulka tarta
1 biale ciasto wylozyc na blache polozyc na nie rownomiernie jablka i posypac je cala paczka cynamony Na cynamon pokruszyc drugie biale ciasto a na nie wylozyc rowno piane z bialek na piane skruszyc ciemne ostatnie ciasto wsadzic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 1 godz i 15 min ciasto pyszne nawet na cieplo !
__________________
Thilde
"Spójrz na mnie - wyszeptał.
Zielone oczy odnalazły czarne oczy, ale po chwili coś w tych czarnych oczach znikło, stały się nieruchome, puste i martwe. Ręka trzymająca szatę Harrego opadła z głuchym stukiem na podłogę i Snape już się więcej nie poruszył."
"Śmierć będzie ostatnim wrogiem, który zostanie zniszczony"
Dom:Hufflepuff Ranga: Dziedzic Hufflepuff Punktów: 6158 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,068 Data rejestracji: 26.08.08 Medale: Brak
A ja będę oryginalna i dam przepis na piwo kremowe (uwaga, z alkoholem, tylko dla pełnoletnich!), który pochodzi z forum Mirriel.
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
kawałek kory cynamonowca lub szczypta cynamonu
kilka goździków (nie mylić z gwoździkami)
1 duża puszka słabego piwa
Z żółtka i cukru ukręć kogel-mogel. Bardzo łatwo robi się to mikserem z płaską końcówką.
Piwo przelej do rondelka, wrzuć do niego goździki i cynamon. Powolutku podgrzewaj, mieszając delikatnie, aż piana opadnie. Nie dopuść do zagotowania! W trakcie dodaj miód i dokładnie go rozpuść w piwie. Wyjmij goździki i cynamon.
Podgrzane piwo przelej do wysokich szklanek, a na wierzch każdej porcji delikatnie po trochu nałóż łyżką kogel mogel. Powinien utrzymać się na powierzchni.
Smacznego życzę!
(Zrobić jeszcze nie próbowałam, wiec jak smakuje nie wiem. Jakby ktoś robił, to niech napisze wrażenia. ; d)
Edytowane przez Peepsyble dnia 22-11-2009 17:46
Moje ulubione ciasto to krówka. Oto przepis:
K R Ó W K A
CIASTO:
3 szklanki mąki
10 dag masła
2 jaja
4 łyżki miodu (może być sztuczny )
cukier wanilinowy
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody
Krem r11; krówka ( z mleka skondensowanego )
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec każdy oddzielnie.
MASA:
½ l śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru, cukier wanilinowy
2 paczki fix r11; śmietana
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodać fix r11; śmietana.
Ciasto po upieczeniu, wystudzić. Na pierwszą warstwę wyłożyć krem z ubitej śmietanki kremówki, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć krem r11; krówka. Posmarować i udekorować orzechami włoskimi startymi na tarce.
A coś innego, do kanapek. Chleb własnej roboty:
C H L E B E K
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka pestek dyni
1 szklanka otrębów pszennych
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka siemienia lnianego
1 łyżka oleju
1 kg mąki pszennej
4 szklanki ciepłej wody ( nie gorącej )
kilka śliwek suszonych i orzec hów włoskich
1 łyżka soli
10 dag drożdzy, trochę cukru
Wszystko wymieszać. Dwie foremki wąskie ( keksówki ), wysmarować margaryną i obsypać mąką. Foremki napełnić ciastem i posypać sezamem. Gdy ciasto zacznie rosnąć, posmarować olejem. Piekarnik nagrzać do temperatury 100 stopni, wstawić chlebek, podkręcić temperaturę do 160 stopni i piec około 1 godziny i 20 minut. Po upieczeniu przechowywać w lnianej ściereczce.
__________________
Dom:Gryffindor Ranga: Gajowy Hogwartu Punktów: 996 Ostrzeżeń: 0 Postów: 230 Data rejestracji: 25.07.10 Medale: Brak
Pomidory z cebulą ^^ Na kolacje, śniadanie, ja wcinam nawet między posiłkami
Pomidory (ilość - zależy oczywiście od wielkości naczynia, na jedną osobę polecam około 1,5 średniego pomidora)
Cebula (mała - cała, średnia lub duża - około 0.5)
Śmietana (jak ktoś lubi może być jogurt naturalny)
Skroić pomidory, ja po prostu odkrawam pojedyncze kawałki, ale może być w nie za dużą kostkę. Cebula w paski, to wszystko wymieszać, dodać śmietany, posolić. I już ^^ Szybko, łatwo i (jak dla mnie) smacznie
__________________
"Jest jedna rzecz, którą Bóg uwielbia: każe robić coś ludziom, którzy zarzekali się, że 'nigdy tego nie zrobią'." S. King "Podpalaczka"
Największa fanka starego Disneya i polskich wersji bajek
Dom:Gryffindor Ranga: Goblin Punktów: 32 Ostrzeżeń: 0 Postów: 19 Data rejestracji: 07.11.11 Medale: Brak
Mój przysmak to : Mus kakaowy SKŁADNIKI: Śmietana 18%, kakao, cukier PRZYGOTOWANIE: Śmietanę przełożyć do miseczki lub kubeczka wsypać 3 łyżki kakao,1 łyżkę cukru albo trochę więcej żeby nie było za gorzkie Zamięszać wstawić do lodówki na 5 minut.I gotowe
Życzę smacznego!
Edytowane przez LUNA98 dnia 12-11-2011 21:15
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 37745 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,722 Data rejestracji: 02.08.11 Medale:
A ja będę oryginalna i dam przepis na piwo kremowe (uwaga, z alkoholem, tylko dla pełnoletnich!), który pochodzi z forum Mirriel.
1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
kawałek kory cynamonowca lub szczypta cynamonu
kilka goździków (nie mylić z gwoździkami)
1 duża puszka słabego piwa
Z żółtka i cukru ukręć kogel-mogel. Bardzo łatwo robi się to mikserem z płaską końcówką.
Piwo przelej do rondelka, wrzuć do niego goździki i cynamon. Powolutku podgrzewaj, mieszając delikatnie, aż piana opadnie. Nie dopuść do zagotowania! W trakcie dodaj miód i dokładnie go rozpuść w piwie. Wyjmij goździki i cynamon.
Podgrzane piwo przelej do wysokich szklanek, a na wierzch każdej porcji delikatnie po trochu nałóż łyżką kogel mogel. Powinien utrzymać się na powierzchni.
Popieram ten przepis ! Własnie dziś robiłam
PYSZNE !!
__________________
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
Dom:Slytherin Ranga: Właściciel Pamiętnika Punktów: 100 Ostrzeżeń: 0 Postów: 31 Data rejestracji: 14.11.11 Medale: Brak
Hmm, nie chwaląc się jestem dobrą kucharką, a mam dopiero 14 lat.
Mogę wam podać przepis na krokieciki z serem i szynką:
Potrzebne będą:
- pierś kurczęca
- chuda szynka, jak kto woli.
- ser żółty
- pieczarki
- cebula
Na początek pierś i szynkę maczamy w jajku i bułce tartej, oczywiście najpierw przyprawiamy - również jak kto woli.
Na patelni musimy zrobić farsz z pieczarek i cebuli. Kroimi wszystko w kosteczkę i dajemy na patelni ( małe ilości oleju ). Przykrywamy jakimś naczyniem, aby się to wszystko ładnie poddusiło.
Na usmażoną pierś kładziemy surowy plaster sera, oraz gotowy farsz. Wszystko zawijamy i dajemy do piekarnika.
Sposób przygotowania:
Do miski wlewasz śmietanę ( tyle by cynamon był wyczuwalny w smaku),
dosypujesz cynamon, cukier i mieszasz. (Nie może być kwaśne, ma być słodkie).
__________________
Dom:Gryffindor Ranga: Zastępca Ministra Punktów: 1767 Ostrzeżeń: 0 Postów: 440 Data rejestracji: 09.02.13 Medale: Brak
Ostatnio robiłam z mamą coś na przekąskę do kawy i wyszły pysznie.
Klocki
Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru (może być zwykły przemielony - sposób sprawdzony), 5 dkg margaryny, 1 jajko, pół (1/2) szklanki mleka, 2 łyżki miodu i 1 łyżka proszku do pieczenia. Urabiać mikserem Sposób przygotowania: Cukier zarobić z margaryną, dodać jajko, miód, mleko, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec to.
Jak wystygnie pokroić w kostki, zamoczyć w polewie a potem w kokosie.
Polewa
Składniki: pół szklanki cukru, połowa margaryny, 2 łyżki kakao, 2-3 łyżki mleka. Sposób przyrządzenia: zagotować.
Smacznego
__________________
Nie pomyl nieba z gwiazdami odbitymi nocą na powierzchni stawu
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
Myślałem, że w tak sprecyzowanym temacie nic nie może mnie zaskoczyć. Jak bardzo się myliłem...Proszę darować sobie wypowiedzi typu :"Umiem przyrządzić tylko zupkę chińską, przepis każdy zna" albo "w internecie jest wiele fajnych przepisów" - takie posty będą uznawane za spam i kasowane.
__________________
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
Niedawno znalazłem "domowy skarb", czyli zeszyt z przepisami kulinarnymi ( pamięta jeszcze czasy mojej...prababci ! ). Kilka z nich wydało mi się dość oryginalnych ( bynajmniej ja o nich nie słyszałem ), więc się podzielę
Wykonanie : Całe jajka ubić do białości z cukrem, dodać miód, margarynę i śmietanę. Mieszać, dosypywać powoli mąkę, mielone orzechy ( migdały ), przyprawę do pierników i sodę. Wyrobić i zostawić na noc. Następnego dnia rozwałkować, wykroić ciasteczka foremką i piec na złoty kolor.
"Kluski szpinakowe"
Składniki : 150g szpinaku, 50g gotowanej na parze bułki, 5 łyżek mleka, jajo, mała posiekana cebula, 20g masła albo margaryny, sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku, 30g pełnoziarnistej mąki pszennej
Wykonanie : Szpinak dokładnie umyć i osączyć. Bułkę włożyć do miski i polać jajem roztrzepanym z mlekiem. Cebulę poddusić na rozgrzanym maśle albo margarynie, przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać do masy szpinak i mąkę, dokładnie zagnieść ciasto. Formować małe kluski i gotować około 15 minut w osolonej wodzie. Wyjąć z wody i osączyć.
Wykonanie : Orkisz i mąkę sojową wymieszać z 1/2 szklanki wody na jednolitą masę. Bulion zagotować i mieszając trzepaczką ( co to takiego ? ), dodać papkę z mąki ; zagotować. Wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i raz jeszcze zagotować. Pozostawić na bardzo małym ogniu albo na wyłączonej, ale gorącej kuchence jeszcze na 5 minut, by się dogotowała. na koniec dodać utartą marchewkę, masło oraz kwaśną śmietanę. Podawać posypaną ziołami.
Bulion zagotować i mieszając trzepaczką ( co to takiego ? )
A żeby nie było że spam, to najprostsze serniczki z patelni, legenda blogów kulinarno-śniadaniowych:
(porcja na niecałe 1,5 osoby moim zdaniem ;D)
250g sera białego, takiego najzwyklejszego, w kostce
1 jajko
łyżka cukru
3-4 łyżki mąki
mogą być rodzynki, gdzieś tak łyżka-dwie
Żółtko utrzeć z serem, dodać mąkę, wymieszać. Białko ubić z cukrem, wmieszać delikatnie do masy serowej. Powinna być taka konsystencja, żeby można było formować rękami (albo dwiema łyżkami jak umiecie) kotleciki (jak mielone), pomagać sobie zwilżając ręce w zimnej wodzie. Smażyć na odrobinie oleju (jak macie patelnie z powłoką nieprzywierającą). Zajadać z dżemorem.
Przepis jest od Slyvvi, stąd.
mniszek pospolity : Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości, które dotyczyły trzepaczki . Podejrzewałem, że chodzi o "coś takiego".
Edytowane przez mniszek_pospolity dnia 18-04-2013 20:45
Przeskocz do forum:
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.