· 'Co gryzie Gilberta Grape'a?' |
!PWN
|
Dodany dnia 12-10-2008 09:51
|
VIP
Dom: Slytherin
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 320
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 25.08.08
Medale:
Brak
|
Tematu o tym filmie nie znlazlam, a jak już jest, to nie bijcie..
Ostatnio kupilam sobie ten film na DVD, z tego względu, że slyszalam o nim dużo dobrego, no i Johnny tam gra ;P
Obejrzalam i stwierdzilam, że tak jak slyszalam, tak i jest. Zapada glęboko w pamięć.
Film opowiada o zwyklych problemach zwyklych ludzi, o mlodym Gilbercie, który jest nierozumiany przez swoją rodzinę, nie radzi sobie z jej utrzymaniem, ani z wychowywaniem upośledzonego brata.
Niby zwykla historia, opowieść o problemach zwyczajnych, normalnych ludzi. Nie ma tu żadnych strzelaniń, statków kosmicznych, apokalipsy, czy innych fantastycznych rzeczy, jedynie zwykle życiowe rozterki. I to dlatego jest takie piękne - tak bliskie naszemu życiu, a tak ladnie zrobione, poklon dla reżysera, który umial przekazać nam że nasze proste życie też potrafi być ciekawe, potrafi wzruszać i często jest znacznie ciekawsze, niż niejeden film katastroficzny, sensacyjny czy SF.
Dla tych, co oglądali - zapraszam do dyskusji. Jestem ciekawa, czy i wam się ten film spodobal tak, jak mi.
A dla tych, co go jeszcze nie widzieli - zróbcie to w najbliższym czasie, bo na prawdę warto.
Muszę jeszcze dodać, że i gra aktorska jest na wysokim poziomie. Johnny Depp (Gilbert Grape) jak i Leonardo DiCaprio (jego mlodszy, upośledzony brat) wyróżniają się tutaj bardzo dobrą grą aktorską.
,, Ogarnęło mnie straszliwe poczucie samotności. Pierwszy raz od miesięcy znalazłem się w biały dzień sam, nie mając nic do załatwienia i nie potrzebując biec na ulice w obawie, że się dokądś spóźnię. Byłem z dala od zgiełku i oszołomienia, pogrążony w ciszy, której nie mąciły ani dźwięki mechanicznej muzyki, ani podniesione glosy. Nic mnie nie nagliło i wyczułem w tym coś na kształt niejasnej groźby. ''
|
|
|
|
~Lady_Van_Tassel
|
Dodany dnia 14-10-2008 11:34
|
Użytkownik
Ranga: Zastępca Dyrektora
Punktów: 3817
Medale:
Brak
|
Ja ogladałam ten film już kilka razy Bardzo mi sie podoba. Oczywiscie świetna gra Johnnego jako Gilberta Chwilami śmieszny (np. scena z pilotem podgłaśnianie i sciszanie TV) ale też i troche smutny film. Szczególnie koniec (tzn. wątek ich matki kiedy..... nie chce pisać na wypadek jakby ktos nie oglądał, a ma taki zamiar)
Nie jestem fanką Leonardo ale w tym filmie jest świeny. Jako taki młody chłopak umiał się wcielic w role umysłowo chorego chłopca.
Jeden z moich ulubionych filmów |
|
|
|
!Lavanda
|
Dodany dnia 14-10-2008 21:38
|
VIP
Dom: Ravenclaw
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1289
Ostrzeżeń: 2
Medale:
|
ooooo tak! Ogladalam. I przyznam, tak samo jak PWN, ze polubilam ten film wlasnie za ta prostote, za to, ze odzwierciedla mozliwa ludzka sytuacje w rodzinie... Duzo mozna sie nauczyc po ogladnieciu tego filmu, chociazby to, ze mimo wszystko, nawet jakby nam bardzo nie odpowiadala dana sytuacja w rodzinie, trzeba sie trzymac razem i razem przez wszystko przechodzic w miare mozliwosci :).
W tym filmie szczegolnie podziwiam role Leonarda Di Caprio, w koncu nie latwo jest zagrac dobrze postac uposledzonej osoby... |
|
|
|
~Tanya
|
Dodany dnia 14-12-2008 10:46
|
Użytkownik
Ranga: Portret w gabinecie dyrektora
Punktów: 5038
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 26.08.08
Medale:
Brak
|
Parę razy oglądałam w telewizji ten film. Jest bardzo świetny. Polecam!
Niby zwykła historia, ale potrafi podbić serca oglądaczy, potrafi doprowadzić do wzruszenia.
Di Caprio jako młody aktor musiał się wiele napracować. Wydaje mi się, że nie łatwo jest zagrać taką postać, a on to zrobił świetnie.
|
*mooll
|
Dodany dnia 08-11-2009 12:48
|
Super Owadzik
Dom: Gryffindor
Ranga: Śmiertelna Relikwia
Punktów: 10619
Data rejestracji: 28.09.09
Medale:
Brak
|
Pamiętam moje pierwsze wrażenia (oglądałam go kilka razy! ;p)... Dziewczyna, która miała być piękna, jakoś... im to chyba nie wyszło ;p/ W filmie jest wiele niedomówień, ale to go czyni bardziej ciekawszy. Tak sądzę, bo widz może to zinterpretować po swojemu. Depp a DiCaprio w swoich debiutanckich rolach, po prostu błyszczeli. Jak zawodowcy. Ale Leonardo dał czadu. Grał tak, że miałam gulę w gardle. Ta rzeczywistość w tym ich domu (gruba matka...) była jakaś groteskowa. A z drugiej strony bardzo prawdziwa i nie wydawała mi się jakoś specjalnie naciągana.
Ten film po prostu obejrzeć TRZEBA. I to koniecznie! ;d
Mol pisze swój Fick: James Potter - Ostatnia Szansa [35/?]
http://hogsmeade....ad_id=2444
Wspieraj artystów pisarzy - dobrowolne datki w postaci komentarzy są bardzo pożądane.
Edytowane przez mooll dnia 08-11-2009 12:52 |
|
|
|
~mybluevelvet
|
Dodany dnia 22-11-2009 20:37
|
Użytkownik
Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 54
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 22.11.09
Medale:
Brak
|
Jeden z moich ulubionych !
Johnny Depp & Juliette Lewis - genialni!
trzeba obejrzeć. i to nie tylko ze względu na Johnny'ego ; ] |
|
|
|
~BellatrixLestrange
|
Dodany dnia 21-03-2010 19:40
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1269
Data rejestracji: 26.08.08
Medale:
Brak
|
Film bardzo dobry. Może nie jakiś najulubiony, ale dobry. Ogromy plus dla DiCaprio w roli upośledzonego chłopca. Następny dla Deppa. Moja ulubiona scena to ta, gdy Gilbert zbił swojego brata. Po prostu szok. I końcówka, każdy kto oglądał, wie, o czym mówię. |
|
|
|
~ta sama maggie
|
Dodany dnia 12-06-2010 17:30
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Książe Półkrwi
Punktów: 2220
Data rejestracji: 07.05.10
Medale:
Brak
|
Ogladałam ten film kilka razy jest naprawdę swietny ale i bardzo przygnebiajacy. Wtedy gdy zauważają że matka nie zyje prawie się popłakałam. Gilbert nie chcąc osmieszyć swojej matki po śmierci spalił cały dom. To straszne.
Jednym słowem film rewelacyjny i obsada również . |
|
|
|
^N
|
Dodany dnia 21-11-2011 19:03
|
Administrator
Dom: Hufflepuff
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -16005
Data rejestracji: 31.12.09
Medale:
|
O filmie słyszałam już dawno, że świetny i w ogóle. No, to postanowiłam sobie skołować ten filmik. I nie żałuję! Świetny. Johnny gra bardzo dobrze, ale według mnie brawa powinny należeć się Leonardo. W tym filmie pokazał, że nie musi grać tylko słodkich chłopców. Film ma fajny klimat. Przyjemnie mi się go oglądało. |
|
|
|
!mniszek_pospolity
|
Dodany dnia 10-03-2013 14:48
|
VIP
Ranga: Lord
Punktów: 256094
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak
|
To jeden z moich najbardziej ulubionych filmów, jakie dane mi było obejrzeć. Fantastycznie zagrał zarówno DiCaprio jak i Deep - podziwiam ich za te role do dziś. Wracając ze szkoły, po odrobieniu lekcji zabierałem do swojego pokoju odtwarzacz video i włączałem film - który nagrałem z telewizji. Ostatnio znów mogłem go zobaczyć na jednym z kanałów.