Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
Wydaje mi się, że ktoś z Was na pewno słyszał o głośnym, filmowym fenomenie, którym okazało się dzieło Philipa Groninga. Kilka lat temu kupiłem film w empiku na DVD - przyznam, że z ciekawości ( obejrzałem zwiastun, na którym pobrzmiewał chorał gregoriański, a że ten śpiew kocham...)
Opisuje on życie wewnątrz klasztornych murów mnichów - kartuzów ( żyją jedną z najsurowszych reguł zakonnych ). "Bohaterowie" filmu nie robią nic poza tym, że...są - obserwujemy ich codzienne, monotonne, mnisze życie ( wspólne i indywidualne modlitwy, pracę, posiłki, rekreację ). Reżyser musiał czekać aż 19 (!) lat, żeby móc wejść w obręb eremu-pustelni i nakręcić ów dokument - pod jednym warunkiem : sam musi żyć jak mnisi ; ma dostąpić całej surowości kartuskiego żywota- dopiero potem może przystąpić do realizacji projektu. "Wielka cisza" to z całą pewnością film niezwykły, który opowiada o "anielskiej rzeczywistości" ludzi całkowicie poświęconych Bogu. Surowość, piękno krajobrazu ( klasztor znajduje się w Alpach ), "ścieżka dźwiękowa" - czyli gregoriańskie śpiewy 20 mnichów, prostota i uczucie namacalnej kontemplacji. Gorąco polecam...ale uprzedzam : do takiego filmu należy się przygotować, żeby po pięciu minutach nie wyrzucić płyty przez okno. Niewskazana jest zatem muzyka techno w tle, popcorn na kolanach i rozmowa przez komórkę z przyjacielem/przyjaciółką. Najlepiej obejrzeć go samemu w ciszy, którą tak wypełnione jest życie duchowych synów św. Brunona.
...Życie jakie wiedli ci mnisi mnie nie tyle przeraziło, co przytłoczyło. Film wydaje się być po prostu "wejściem z kamerą za bramę klasztoru", co i tak było ogromnym wyczynem. Jeden z najsurowszych filmów, jakie widziałam.
Mol pisze swój Fick: James Potter - Ostatnia Szansa [35/?] http://hogsmeade....ad_id=2444 Wspieraj artystów pisarzy - dobrowolne datki w postaci komentarzy są bardzo pożądane.
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
Tak, "nowy" nie jest, bo premiera miała miejsce w roku 2005, ale zgodzę się z Tobą, że jak najbardziej aktualny. "Wiedli" ? - Oni nadal tak żyją ; niezmiennie od początku zakonu ( który datuje się na 1084r. ).
Warto dodać, że film otrzymał kilka nagród, min. Europejską Nagrodę Filmową w 2006 roku w kategorii Filmu Dokumentalnego. Pamiętam, że jak chciałem go obejrzeć z mamą i szwagrem, to oboje po kilkunastu minutach zaczęli ze sobą rozmawiać . Postanowiłem więc, że najlepiej będzie samemu duchowo się wyciszyć i "skosztować" choć odrobinę tajemnicy monastyczno - pustelniczego życia kartuzów.
Nie dziwię się, że film wydaje się być surowy - taki ma być, bo takie jest autentyczne życie mnichów w Kartuzji. ( wstają mniej więcej o 03.30 rano, mają siedem godzin modlitwy w ciągu dnia, w ogóle nie jadają mięsa, ciężko pracują fizycznie, nie praktykują urlopów, odwiedzin u rodziny, w klasztorze nie ma Internetu, radia, telewizji...) - czyż to nie piękne ?
Reżyser przez sześć miesięcy żył tak jak zakonnicy - dopiero po tym czasie przystąpił do pracy. Uważam, że takich filmów powinno powstawać więcej - bo mało kto orientuje się jak naprawdę wygląda życie za klasztorną klauzurą.
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.