Hogsmeade.pl na Facebook
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
Strona GłównaNowościArtykułyForumChatGaleriaFAQDownloadCytatyLinkiSzukaj
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło!
Shoutbox
Musisz się zalogować, aby móc dodać wiadomość.

^raven F 01-12-2024 20:54

Sowa
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:38

..ii powrotu do Hogwartu i przerzucenie do menu głównego. To jedna z moich ulubionych gier Lego obok Clone Wars, LoTR i Batmana 1, ale niestety najbardziej zbugowana.
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:38

Z HP gram w gry Lego i tylko ubolewam nad tym, że 1-4 nigdy nie udało mi się jak na razie przejść na 100% ze względu na bugi. Mój rekord to 98% a drugi w kolejności 86% Najgorszy bug to brak możliwośc
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:37

W sumie powymślałem, żeby w to zagrać, bo znam Rockstara. Większość GTA ograłem, Maxa Payne'a też. To sobie kupiłem i robi wrażenie realizmem.
`RazorBMW F 17-09-2024 15:12

RDR 2 jest po prostu ciekawsza w kwestii stricte sandboxowej. Odbierz z Hogwarts otoczke magii/pottera = gra typu 5/10.
`RazorBMW F 17-09-2024 15:09

https://steamchar.
..app/990080
Tyle jest warte Hogwarts Legacy Oczko Ludzie graja bo promka jest, kto gral to juz przeszedl i nie ma po co 2 raz grac
^raven F 15-09-2024 22:37

Sowa
#Ginny Evans F 15-09-2024 21:31

Duch
~Grande Rodent F 11-09-2024 14:59

o może jak na razie zamiast tego kupię sobie np. RDR2 a zaczekam na kolejne przeceny Hogwartsa.
~Grande Rodent F 11-09-2024 14:56

No cóż, szkoda, natomiast jak widziałem, licznik wejść zawyża wam liczbę 20-krotnie. Stąd te rekordy, ciekawa sprawa. Tak z innej beczki grał ktoś w Hogwarts Legacy? Promka na Steamie się skończyła, t
^raven F 31-08-2024 10:46

Nikt nie oczekuje, ze nagle wroca userzy i zrobi sie tu jakis ruch, niestety, to se ne vrati Uh-oh! a co do zablokowania rejestracji - nie nasza decyzja i zupelnie nie mamy na to wplywu Czarodziej
^raven F 31-08-2024 10:44

*ocila. Jestem przywiazana do tych ponurych barw i mam w archiwum wiadomosci kilka rzeczy, ktore mi sie przydaja w zyciu Oczko
^raven F 31-08-2024 10:43

@Grande Rodent, z tym zmartwychwstaniem nie chodzilo o aktywnosc userow, tylko o dzialanie strony - po prostu byl moment, ze nie dzialala. I byla obawa, ze nie zadziala, stad moja radosc, ze jednak wr
^raven F 31-08-2024 10:28

Skoro tak swietnie, to zapraszamy częściej! Dowcipniś W sumie mozna zrobic jakis zlot na SB przy okazji odjazdu Ekspresu Hogwart Kotecek
!Tom_Riddle F 24-08-2024 02:15

Jak świetnie odwiedzić Hogs Jupi!
!Tom_Riddle F 24-08-2024 02:14

Stary przyjechał xD
~Grande Rodent F 05-08-2024 13:11

również dżem dobry życzy Grande Rodent (wielki gryzoń).
^N F 05-08-2024 10:42

dżem dobry!
~Grande Rodent F 20-06-2024 15:31

... jako forma prewencji od spambotów reklamowych może częściowo się do tego przyczyniła, bo ludziom nie zależy, żeby pisać na priv, by założyć konto. Zresztą nie ma za bardzo z kim pisać jak widzę Smutny
~Grande Rodent F 20-06-2024 15:31

Raven, obawiam się, że Hogs wcale nie zmartwychstało. Sam wchodzę tam raz na miesiąc i już serio nic się tam ne dzieje. Jesteście tam, dziewczyny? Nie wiem, może blokada rejestracji użytkowników jako

Aktualnie online
Hogsmeade wita:
orehu
jako najnowszego użytkownika!

» Administratorów: 8
» Specjalnych: 60
» Zarejestrowanych: 77,002
» Zbanowanych: 1,625
» Gości online: 901
» Użytkowników online: 0

Brak użytkowników online

» Rekord OnLine: 5422
» Data rekordu:
10 September 2024 23:44
Zobacz temat
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska :: Forum
» Pozostałe
»» Dyskusje wszelakie
»»» Szkoła dla Polskich czarodziejów
Drukuj temat · Szkoła dla Polskich czarodziejów
~LukiSacz F
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 01-08-2010 22:33
Użytkownik

Awatar

Dom: Gryffindor
Ranga: Gracz Quidditcha Gryffindoru
Punktów: 130
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 22.07.10
Medale:
Brak

Jak wiadomo m.in. z książki "Quidditch przez wieki", nasz wspaniały kraj również ma swoich czarodziejów. Jak myślicie, do jakiej szkoły chodzą? Jak dla mnie, z tych wymienionych w książkach to najbliżej nam do Durmstrangu. Co o tym myślicie?
Wyślij prywatną wiadomość
~Lapa F
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 01-08-2010 22:57
Użytkownik

Awatar

Dom: Slytherin
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2607
Data rejestracji: 01.05.09
Medale:
Brak

Przecież może być szkoła magii i czarodziejstwa w Polsce. Mogłaby nosić jakąś łacińską nazwę itd. Mamy wiele drużyn quidditcha (np. Gobliny z grodziska). Szkoda, że o polskiej magii jest tak mało w HP.
Pani Rowling mogłaby kiedyś nadrobić takie zaległości. Fajnie byłoby w "Historii magii" przeczytać o Polsce

Kurt Cobain
~Riddiculus F
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 05-08-2010 19:58
Użytkownik

Awatar

Dom: Ravenclaw
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 383
Data rejestracji: 05.08.10
Medale:
Brak

Tylko ciekawe od którego roku życia by przyjmowali do szkoły. W końcu w Wielkiej Brytanii jak mieli 11 lat to się tam dostawali, ale oni wcześniej zaczynają mugolską edukację od nas. A w Polsce od pewnego czasu wchodzi do obiegu reforma o wieku przyjmowania do szkół.
Korzeni w głębi lód nie skuje,
Z popiołów strzelą znów ogniska,
I mrok rozświetlą błyskawice,
Król tułacz wróci na stolicę
.

J.R.R.Tolkien

ผมจำได้จนกว่าฉันจะไปที่นี่

Pamiętam o Was:

Varita, Random, yoyo, pencka, Suze, Jaymes, Luniaczekk, Lady Doys, Dziewczyna Toma Feltona, HPiZF, novakai, blackowa, RazorBMW, Darksev, Narciss, rozwad, anex, Diamond, Eileen Prince, La_Luna, makroatonc, Ain Eingarp, cukrowamyszka.
!Tom_Riddle F
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 12-08-2010 10:12
VIP

Awatar

Ranga: Lord
Punktów: 17516
Data rejestracji: 05.04.10
Medale:
Medal

Zgadzam się z Łapą w kwestii szkoły magii w Polsce. Hogwart, Durmstrang i Beauxbatons to najlepsze szkoły w Europie, ale to chyba nie znaczy, że inne nie mają takowych. W Polsce jest przecież ogromna ilość zamków, tajemniczych i nie do końca zbadanych, więc kto wie...^^
~Lilka Potter F
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 12-08-2010 10:32
Użytkownik

Awatar

Punktów: 416
Data rejestracji: 13.05.10
Medale:
Brak

Pewnie takowa szkoła normalnie funkcjonuje wśród mugolskich szkół.Ale ciekawe gdzie jest położona i w jakiej postaci,bo kto to mówił,że to na pewno zamek?

W końcu w Wielkiej Brytanii jak mieli 11 lat to się tam dostawali, ale oni wcześniej zaczynają mugolską edukację od nas

Może w wieku 13 lat,kiedy to dzieci z szkoły podstawowej idą do gimnazjum?Wiem,że w Wlk. Brytanii następuje to wcześniej (patrz.Harry i Kamień Filozoficzny),więc do Hogwartu idą w wieku na przełomie wieku podstawówki,a gimnazjum.Zawsze mnie to ciekawiło,ale mam pewną teorię na temat przyjmowania młodych czarodziejów do szkół.Powiedzmy,że taka osoba magiczna wychowana w rodzinie mugoli ma iść do gimnazjum i właśnie w te wakacje dostaje list z polskiej szkoły czarodziejów.Ale dlaczego właśnie na przełomie szkół?Może dlatego,by nie było podejrzeń ze strony nauczycieli,no bo ktoś musiałby się zainteresować tym,że jakiś uczeń znika w nowym roku szkolnym,a rodzice nie mogliby przepisać dziecka do innej placówki,bo po co skoro i tak mieszkają w pobliżu?Nie wiem już co na ten temat sądzić,ale ciekawi mnie gdzie takowa by była.Rozbawiony
Goodbye!
www.powiewmagii.blog.onet.pl Wyślij prywatną wiadomość
~Charakternik F
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 12-08-2010 11:30
Użytkownik

Awatar

Ranga: Siedmioroczniak
Punktów: 686
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 11.08.10
Medale:
Brak

Hm, ciekawy temat ;p, ja osobiście myślę, że szkoła magii w Polsce, mieściłaby się w jakim zamku, pewnie zabezpieczonym antymugolskimi środkami bezpieczeństwa, jak np., stadion na finał mistrzostw świata w quidditchu w 4 części ;] czyli pewnie, gdyby taka szkoła istniała, wiedzielibyśmy ją jako zwykle ruiny lub przypomniałaby nam się jakaś ważna sprawa, jak to było w Czarze Ognia. ;p

Spacja po przecinku, nie przed.
Edytowane przez Alae dnia 12-08-2010 13:55
~AliceSpinnet F
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 24-08-2010 13:43
Użytkownik

Awatar

Ranga: Uczestnik Klubu Ślimaka
Punktów: 483
Data rejestracji: 02.08.10
Medale:
Brak

lub przypomniałaby nam się jakaś ważna sprawa, jak to było w Czarze Ognia. ;p

To by było bardzo interesujące ;d
Ja też myślę, że skoro w Polsce, według Rowling są czarodzieje, to szkoła też powinna być.
- Już...nigdy...nie tkniesz... moich... dzieci! - Krzyknęła pani Weasley. Bellatriks zaniosła się takim samym śmiechem jak jej kuzyn Syriusz, gdy padał do tyłu przez czarną zasłonę w Sali Śmierci... I nagle Harry poczuł, że już wie, co się zaraz stanie, zanim to się stało. Zaklęcie Molly przemknęło pod wyciągniętą ręką Bellatriks i ugodziło ją w pierś, prosto w serce. Szyderczy śmiech Bellatriks zamarł, oczy wyszły jej na wierzch i zaledwie zrozumiała, co się stało, runęła na posadzkę.
~Nika_Snape F
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 24-08-2010 14:04
Użytkownik

Awatar

Ranga: Przeciętny Uczeń
Punktów: 173
Data rejestracji: 24.08.10
Medale:
Brak

Zamek Czocha. Byłam tam w zeszłym roku i tam jest szkoła magii, ale dla mugoli. Są tam organizowane obozy dla fanów Pottera. Oni normalnie tam mieszkają i też sie uczą. Wszystko odbywa się w wakacje.
"Głupcy, którzy mają serce na wierzchu, którzy nie panują nad swoimi emocjami, którzy nurzają się w smutnych wspomnieniach i pozwalają łatwo się sprowokować... innymi słowy ludzie słabi... nie mają żadnych szans przwciwko jego mocy!"
http://riddiculusns.blogspot.com Wyślij prywatną wiadomość
~Katniss960 F
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 27-08-2011 21:28
Zbanowany

Awatar

Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 145
Data rejestracji: 25.01.11
Medale:
Brak

Ja kiedyś napisałam esej o polskiej szkole magii i czarodziejstwa... Nawet fajnie wyszło Uśmiech

PUNX NOT DEAD

Szczególne pozdrowienia dla Lillyanne i CeCe!
~Sophia F
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 27-08-2011 21:38
Użytkownik

Awatar

Ranga: Członek Wizengamotu
Punktów: 1427
Data rejestracji: 09.01.11
Medale:
Brak

No pewnie, że jest polska szkoła czarów, tylko, że tak jak Hogwart, a może nawet lepiej, ukryta!

"-U nas na święta- powiedziałem- będzie Bunia, ciocia Donata i stryjek Eugeniusz.
- A u nas- powiedział Alcest- będzie biała kiełbasa i indyk."
~Nowe przygody Mikołajka

Snape: Czy pamiętasz, jak mówiłem, że ćwiczymy zaklęcia NIEWERBALNE, Potter?
Harry:Tak.
Snape:Tak, proszę pana.
Harry:Nie ma potrzeby zwracania się do mnie per pan, profesorze.

Jak gdzieś jest raban, to o każdej porze Wezwij Irytka, będzie jeszcze gorzej!

Pozdrawiam Cię drogi Gościu!xD
*Dum3l F
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 27-08-2011 23:48
Super Administrator

Awatar

Punktów: 325
Data rejestracji: 26.07.11
Medale:
Brak

Nika_Snape , możesz podesłać jakieś informacje na temat tych wakacji ? Bo ciekaw jestem Oczko

Co to tematu to panowie i panie wyżej wystawili większość argumentów.

"Ależ oczywiście,że to się dzieje w Twojej głowie. Ale skąd, u licha, stwierdzenia, że w takim razie nie dzieje się to na prawdę?"
~Alex Verie F
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 28-08-2011 12:59
Użytkownik

Awatar

Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1012
Data rejestracji: 25.08.11
Medale:
Brak

W Polsce jest tyle zamków, że kto wie ;P Jest drużyna Quidditcha, więc czemu szkoły miałoby nie być Oczko

"Out of the silence planet..." - Iron Maiden
~Severus Tobias Snape F
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 19-03-2012 21:10
Użytkownik

Awatar

Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1013
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 18.03.12
Medale:
Brak

wspominalem juz gdzieindziej,ze kazdy kraj ma swoja szkołe. Polska ma Polską Szkołę Magii i Czarodziejstwa im. Merlina Wielkiego
!mniszek_pospolity F
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 16-11-2013 16:46
VIP

Awatar

Punktów: 256094
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak

Polska jest za mała "magicznie", że tak powiem aby posiadać swoją szkołę. Polscy czarodzieje udają się do Durmstrangu ( północ Rosji ) i tam zdobywają potrzebną wiedzę. Co roku edukację w tej szkole rozpoczyna średnio troje, czworo dzieci z naszego kraju. Obok Rosjan, Polaków, Ukraińców uczęszczają tam również dzieci z takich państw jak Uzbekistan, Litwa, Łotwa, Kazachstan oraz Białoruś i Bułgaria. Po ucieczce Karkarowa odrzucono naukę czarnej magii. To dlatego czarodzieje z Polski mieli przez długi okres złą reputację. Była ona rzecz jasna krzywdząca i wielce niesprawiedliwa. Przykładem choćby Antoni Wasyl, który wsławił się schwytaniem Vadima Legutko - najgroźniejszego czarnoksiężnika z Kazachstanu.
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 16-11-2013 18:14
Użytkownik

Awatar

Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 256
Data rejestracji: 17.11.12
Medale:
Brak

Nie powiem ,ciekawy temat który od jakiegoś czasu mnie zastanawia.Mogła by być Polska szkoła magii , w końcu w Polsce jest tyle zamków Oczko

George
-Zawsze uważałem, że my z Fredem powinniśmy dostać ze wszystkiego P, bo sam fakt, że pojawiliśmy się na egzaminach, był powyżej oczekiwań.

24.media.tumblr.com/tumblr_mcg898mwlT1rjp4eoo1_500.jpg
!mniszek_pospolity F
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 16-11-2013 18:37
VIP

Awatar

Punktów: 256094
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak

w końcu w Polsce jest tyle zamków Oczko

co wy z tymi zamkami ? Z tego co nam wiadomo szkoły magii ( jak np. Hogwart ) były dla mugoli niewidoczne. Czemu to akurat miałby być zamek ? A może olbrzymia jaskinia w górach - tak zaczarowana, że w środku przypominałaby coś w rodzaju akademii z salami, aulami, klasami...A może olbrzymi szałas w lesie ? Albo statek-widmo, który krąży po Trójkącie Bermudzkim.
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 19-11-2013 00:53
Administrator

Awatar

Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -3
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
Medal

Nie wiem dlaczego, ale za każdym razem, kiedy myślałam o polskiej szkole magii, myślałam, że jest ukryta... w Puszczy Białowieskiej Oczko więcej przemawia za umieszczeniem jej w okolicach Łysej Góry - w końcu to prawdopodobnie najbardziej magiczne miejsce w Polsce ze względu na sabaty czarownic. Ale szybko doszłam do wniosku, że w Puszczy polskim czarodziejom będzie lepiej (ba! Ja nawet widziałam w wyobraźni, jak uczniowie dostają się do szkoły przez kominek w leśniczówce na skraju puszczy). Ukrycie magicznej szkoły gdzieś w środku lasu to niewielki problem, małe jest prawdopodobieństwo, że jakiś mugol przez przypadek się tam pojawi. I, podobnie jak większość z Was, wyobrażam sobie taką szkołę jako zamek. Prawdopodobnie dlatego, że nagonka na czarownice w Europie zaczęła się w XIV w., wtedy czarodzieje musieli ukrywać się przed mugolami, wtedy też mogła powstać część szkół magii. A co nam pozostało z takich czternastowiecznych zabudowań? Głównie zamki i kościoły. Trudno teraz wyobrażać sobie, że w środku lasu (moja wizja) albo na odludziu (Hogwart) ktoś wybudował szkołę, która wyglądała jak blok mieszkalny, kamienica albo Uniwersytet Wrocławski. Według mnie polska szkoła była mniejsza i nie tak okazała jak Hogwart, ale też mieściła się w zamku. Chroniona oczywiście wymyślnymi antymugolskimi czarami. Mieszkańców Wielkiej Brytanii jest o ok 25 milionów więcej niż ludności w Polsce, ale nie widzę powodów by procent osób magicznych był u nas mniejszy, więc myślę, że ma się w tej naszej szkole kto uczyć. Zawsze też mogą do nas dołączyć czarodzieje z Białorusi, będą mieć tam bliżej niż ja.

Everything is catching up with me
I awake to find I'm not at all where I should be
And it feels I'm getting to the end
And it's hard to figure out what's real and what's pretend

ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH

I'm not living, I'm just killing time.

Alergia. Na życie.
Przeskocz do forum:
RIGHT