Dom:Hufflepuff Ranga: Dziedzic Hufflepuff Punktów: 6158 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,068 Data rejestracji: 26.08.08 Medale: Brak
No więc, ee... Jako, że jestem ostatnią gułą w chemii to postanowiłam nieco ułatwić sobie życie. Sprawdzałam w google, ale za Chiny nie mogę czegoś na ten temat znaleźć.
Mianowicie doświadczenie:
Do białego sera, szynki i ogórka dodajemy kwas azotowy (V). Jakie zajdą zmiany żywności?
Dotarłam do tego, że ser zabarwi się na żółto (cokolwiek to znaczy).
(Zawsze się zastanawiałam, skąd można czegoś takiego się dowiedzieć nie mając w domu kwasy azotowego. Cholera, nie lubię chemii.)
Dom:Ravenclaw Ranga: Pierwszoroczniak Punktów: 40 Ostrzeżeń: 0 Postów: 19 Data rejestracji: 27.08.08 Medale: Brak
pod wpływem kwasu azotowego białka się ścinają, a następnie przyjmują żółte zabarwienie (reakcja ksantoproteinowa), dlatego ser przyjał taki a nie inny kolor. kwas powoduje także żółknienie piór, wełny, skóry i niszczy tkanki, wywołując oparzenia
__________________
WHY ARE YOU WORRYING ABOUT YOU-KNOW-WHO?
YOU SHOULD BE WORRYING ABOUT
U-NO-POO
THE CONSPIRATION SENSATION THAT'S GRIPPING THE NATION
Dom:Hufflepuff Ranga: Dziedzic Hufflepuff Punktów: 6158 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,068 Data rejestracji: 26.08.08 Medale: Brak
pod wpływem kwasu azotowego białka się ścinają, a następnie przyjmują żółte zabarwienie (reakcja ksantoproteinowa), dlatego ser przyjał taki a nie inny kolor. kwas powoduje także żółknienie piór, wełny, skóry i niszczy tkanki, wywołując oparzenia
No masz, tyle, że ten kwas ścina białko zdołałam wywnioskować z lekcji, ale szynka i ogórek raczej nie są piórami, czy wełną?
Dom:Gryffindor Ranga: Przeciętny Uczeń Punktów: 175 Ostrzeżeń: 0 Postów: 44 Data rejestracji: 07.02.10 Medale: Brak
Ser owszem ale ogórek,czy szynka myślę ze raczej nie (80%) ;]. Jak już zostało wymienione wyżej Kwas Azotowy to roztwór bardzo żrący i co się wiąże ścina białka dając zabarwienie żółte.W przypadku szynki może być rożnie w tej chwili mi jest ciężko to stwierdzić co się stanie z szynką.
Spróbuje na najbliższym swoim laboratorium to sprawdzić bo nie jestem ci w tym momencie na to pytanie odpowiedzieć. A Kwasu Azotowego nie mogę posiadać w domu.
_____________________
Gdzie skarb wasz tam serce wasze
Inni zauważają cie wtedy gdy coś od ciebie chcą,Dlatego warto mieć Przyjaciół!
Edytowane przez Deargdur dnia 15-03-2010 20:01
Dom:Gryffindor Ranga: Minister Magii Punktów: 2042 Ostrzeżeń: 0 Postów: 175 Data rejestracji: 09.08.08 Medale: Brak
Kwas azotowy (V) reaguje z aminokwasami aromatycznymi (tyrozyna, tryptofan, fenyloalanina) dając ich nitrowe pochodne, które z reguły są żółte. Innymi słowy kwas ten powoduje denaturacje białka (zniszczenie wtórnych struktur białka), dając przy tym żółte zabarwienie.
Jeśli chodzi o ser i szynkę, to nie mam wątpliwości, że żółte zabarwienie powstanie, już nie raz polałem się tym kwasem i przez tydzien miałem zółte ręce. Co do ogórka, to nie wiem czy powstanie zmiana barwy, bo rośliny z reguły mają mniej białka, zwłaszcza takie jak ogórek. Możliwe, że trochę zżółknie, ale na pewno nie tak jak w przypadku białka zwierzęcego.
__________________
Ksiądz Robak miał wyrzuty po mordzie.
Gdzie panieńskim rumieńcem cielęcina pała
Faraonowi wmurowano do grobowca jego najlepszą żonę.
Wmurowano mu ją na żywca.
Karusek lubił suczki, ale najbardziej wolał Anielkę
Czy Balladyna miała jakieś zalety?
-Balladyna była zaradna.
Lady Makbet opierała się na mordzie.
Stasia Bozowska była bardzo biedna i w domu wiało jej szparą.
Chory więzień nie dość, że nie był leczony, musiał jeszcze niekiedy umierać.
Oprócz zabitych na polu walki leżało wielu obrażonych.
Dom:Hufflepuff Ranga: Dziedzic Hufflepuff Punktów: 6158 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,068 Data rejestracji: 26.08.08 Medale: Brak
Jeśli chodzi o ser i szynkę, to nie mam wątpliwości, że żółte zabarwienie powstanie, już nie raz polałem się tym kwasem i przez tydzien miałem zółte ręce.
Mwhah, sugerujesz, że jesteś z sera, czy szynki? ^^
Co do ogórka, to nie wiem czy powstanie zmiana barwy, bo rośliny z reguły mają mniej białka, zwłaszcza takie jak ogórek. Możliwe, że trochę zżółknie, ale na pewno nie tak jak w przypadku białka zwierzęcego
Dziękuję, Ci bardzo, jestem wdzięczna. Oraz za wszelką pomoc innych osób. Myślę, że temat będzie można zamknąć.
Dom:Gryffindor Ranga: Minister Magii Punktów: 2042 Ostrzeżeń: 0 Postów: 175 Data rejestracji: 09.08.08 Medale: Brak
Mwhah, sugerujesz, że jesteś z sera, czy szynki? ^^
A myślisz, że tkanki np. świni tak bardzo różni się pod względem składu od ludzkiej?
Zamykam.
(jak chcesz dalej podyskutować o serze i szynce to zapraszam na PW)
__________________
Ksiądz Robak miał wyrzuty po mordzie.
Gdzie panieńskim rumieńcem cielęcina pała
Faraonowi wmurowano do grobowca jego najlepszą żonę.
Wmurowano mu ją na żywca.
Karusek lubił suczki, ale najbardziej wolał Anielkę
Czy Balladyna miała jakieś zalety?
-Balladyna była zaradna.
Lady Makbet opierała się na mordzie.
Stasia Bozowska była bardzo biedna i w domu wiało jej szparą.
Chory więzień nie dość, że nie był leczony, musiał jeszcze niekiedy umierać.
Oprócz zabitych na polu walki leżało wielu obrażonych.
Kapitan spuszcza się zawsze ostatni
Przeskocz do forum:
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.