Dom:Ravenclaw Ranga: Gracz Quidditcha Ravenclawu Punktów: 137 Ostrzeżeń: 0 Postów: 40 Data rejestracji: 10.06.14 Medale: Brak
Jaką najbardziej krzywdzącą uwagę usłyszeliście od ludzi, np. nauczycieli, kolegów, rodziny, itp. na temat waszego zainteresowania serią?
Ja sama nie raz zostałam "objechana" przez nauczycielkę polskiego w podstawówce, której poglądy o książkach dla młodzieży znacząco różniły się od moich. Niejednokrotnie zostałam wezwana na rozmowę w tej sprawie. Czasami nawet wtrącała się do nich pani pedagog. "To niezdrowe" i "to nie książka dla ciebie, zainteresuj się czymś bardziej odpowiednim" było ich jedynymi argumentami. Mam żal o ich zachowanie, przecież szkoła powinna kształcić dzieci i rozwijać ich zainteresowania, a oglądanie głupawych kreskówek i granie na komputerze było jedynym zainteresowaniem mojej klasy. Chciałam być ponad to.
A czy wy również spotkaliście się z czymś takim? Opowiedzcie o swoich przeżyciach.
Chroń nas RAVENCLAWIE!
Dom:Ravenclaw Ranga: Niewymowny Punktów: 1573 Ostrzeżeń: 0 Postów: 254 Data rejestracji: 10.07.14 Medale: Brak
Niestety tak. Na Wielkanocnym obiedzie moja ciocia dość krytycznie wypowiedziała się o Hp, uważając ją za książkę dla głupich, rozpieszczonych dzieciaków. Ja na to wstałam od stołu i takie coś "Nigdy nie obrażaj Harry'ego Pottera w mojej obecności.". Krótko mówiąc, było miło
Dom:Ravenclaw Ranga: Gracz Quidditcha Ravenclawu Punktów: 137 Ostrzeżeń: 0 Postów: 40 Data rejestracji: 10.06.14 Medale: Brak
Anka Potter Always Together napisał/a:
Niestety tak. Na Wielkanocnym obiedzie moja ciocia dość krytycznie wypowiedziała się o Hp, uważając ją za książkę dla głupich, rozpieszczonych dzieciaków. Ja na to wstałam od stołu i takie coś "Nigdy nie obrażaj Harry'ego Pottera w mojej obecności.". Krótko mówiąc, było miło
To samo powiedział, o ile się nie mylę Hagrid w pierwszej części, aczkolwiek słowa te dotyczyły Albusa Dumbledore'a
Co do twojej cioci... Nie rozumiem, które momenty w serii mogła uznać za głupich i rozpieszczonych.
"Harry Potter" to książka o przyjaźni, miłości oraz walce dobra ze złem. Ukazuje zatem jedne z najważniejszych życiowych wartości. To bardzo ważne by kształtować młodzież i pokazywać im dobre wzorce, a ta książka takie zawiera. Ludzie o poglądach takich jak twoja ciocia nieświadomie sprzeciwiają się tym wartością i przyczyniają się do ogłupiania młodzieży serialami pokroju Violetty.
Nie chciałam nikogo urazić moją opinią, ponieważ jest to tylko i wyłącznie moje własne zdanie. Ale pamiętajcie, to co sami oglądacie i czytacie może wpłynąć na wasze życie. To wasz wybór
Chroń nas RAVENCLAWIE!
Dom:Slytherin Ranga: Właściciel Pamiętnika Punktów: 97 Ostrzeżeń: 0 Postów: 35 Data rejestracji: 13.07.14 Medale: Brak
Ja osobiście nie byłam świadkiem obrażania HP jako bohatera czy filmu, ale moja nauczycielka od angielskiego powiedziała ze książka jest napisana strasznym językiem (nie pamiętam co dokładnie powiedziała, ale glównie chodziło o styl i język) i powiedziała że HP nie przedstawia żadnych wartości dla których można by go czytać...
Tak, Harry, jesteś prawdziwym panem śmierci, ponieważ prawdziwy jej pan nigdy przed nią nie ucieka. Godzi się z tym, że musi umrzeć, i wie, że w życiu są o wiele gorsze rzeczy od umierania.
Od cnoty Gryfonów, Kretynizmu Puchonów, i wiedzy o własnej wszechwiedzy Krukonów STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 37745 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,722 Data rejestracji: 02.08.11 Medale:
Nigdy nikt mi nie dokuczał odnośnie książek jakie czytam. A są to książki fantasy. Razy tylko jedna nauczycielka stwierdziła z uśmiechem na twarzy, że warto byłby zmienić mój gust ^^ Poleciłam mi jednego autora i... mam wszystkie 10 jego książek. Jednak ataków nie było. Na pierwszym roku studiów, moja pani profesor pozwoliła pisać mi prace zaliczeniową z HP ^^ Wybrałam jeden wątek i pani się spodobało. Kiedyś nawet rozmawiałam z księdzem na kolędzie o HP i Władcy Pierścieni, ale to nie były ataki, raczej to oni słuchali co mam do powiedzenia.
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
Dom:Bezdomny Ranga: Charłak Punktów: 5 Ostrzeżeń: 0 Postów: 1 Data rejestracji: 02.08.14 Medale: Brak
Niesamowite ^_^ Też chciałabym pisać prace zaliczeniową z HP.
Sama nigdy nie spotkałam się z tym, żeby ktoś krytykował to co lubię czytać. Ostatnio nawet mój chłopak sie przyznał, że sam był fanem HP a jestem z nim już ponad 3 miesiące i dopiero teraz sie o tym dowiedziałam
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.