Na pewno każdy wie, czym jest myślodsiewnia. Jednak dla przypomnienia powiem, ze jest to magiczna misa, w której można przechowywać myśli, przeglądać je i analizować. Można to zrobić za pomocą różdżki lub dotykając powierzchnię myślodsiewni.
W związku z tym mam pytanie: czy koś zastanawiał się, co się dzieje z osobą, która korzysta z tego dziwnego przedmiotu? Czy gdy zagłębia się w wspomnienia, to znika, czy też widać postać z zanurzoną twarzą (jakby się przykleił do misy)?
A jeśli znika, to w jaki sposób właściciel wie, że myślodsiewnia jest używana? (Dumbledore i Snape przyłapali na tym Harry'ego, więc musieli wiedzieć, że coś jest nie tak).
Myślę, że osoba, która korzystała z myślodsiewni faktycznie trafiała do jej wnętrza, fizycznie była w miejscu, które było we wspomnieniu - dlatego np. Albus mógł dotknąć Harry'ego. A skąd Dumbledore i Snape wiedzieli, że Harry korzysta z tego urządzenia? Sądzę, że powierzchnia tego czegoś co było w myślodsiewni (płyn? gaz?) zmieniała się - kolor, strukturę, zaczynało się poruszać, czy coś w tym stylu. Jeśli nawet nie, to żaden z nich nie był idiotą - domyślili się, że skoro Pottera nie ma tam, gdzie go zostawili, najpewniej wlazł tam, gdzie nie powinien. Myślę, że wystarczyło spojrzeć przez powierzchnię do wnętrza misy i było widać zarówno Harry'ego, jak i wspomnienie, które właśnie oglądał.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
Dom:Slytherin Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego Punktów: 65 Ostrzeżeń: 0 Postów: 17 Data rejestracji: 26.05.13 Medale: Brak
Zgadzam się z wypowiedzią wyżej. Istnieć może wiele domysłów w związku z tą sprawą, ale wyjaśnić je może tylko Rowling ;-)
Nie wydaje mi się, żeby zebrane w myślodsiewni wspomnienia zmieniały się, ale myślę, że to właśnie dlatego, że Harry'ego nie było w tych miejscach sprawiło, że profesorowie odkryli, że tam wlazł.
Pozdrowienia dla wszystkich którzy pozdrawiają mnieOd przebiegłości Ślizgonów
Kretynizmu Puchonów
i od Wiedzy-O-Własnej-Wszechwiedzy Krukonów
CHROŃ NAS GRYFFINDORZE!
Dom:Ravenclaw Ranga: Gracz Quidditcha Ravenclawu Punktów: 132 Ostrzeżeń: 0 Postów: 36 Data rejestracji: 27.07.13 Medale: Brak
Książka "Harry Potter i Czara Ognia" str.622 :
Dumbledore wyciągnął zza pazuchy różdżkę i przytknął jej koniec do skroni. Kiedy odjął różdżkę, Harry'emu wydawało się przez chwilę, że przywarły do niej srebrne włosy, ale po chwili dostrzegł, że było to pasemko tej samej dziwnej , srebrzystej substancji, która wypełniała myślodsiewnię. Dumbledore strząsnął świeże myśli do zbiornika, a Harry ze zdumieniem zobaczył swoją własną twarz kołyszącą się na powierzchni zbiornika."
( Dla wyjaśnienia: Dumbledore przełożył do myślodsiewni własne wspomnienie przedstawiające Harry'ego, który właśnie był we wspomnieniach Dumbledore'a w myślodsiewni )
Dom:Gryffindor Ranga: Prefekt Gryffindoru Punktów: 441 Ostrzeżeń: 0 Postów: 115 Data rejestracji: 24.07.13 Medale: Brak
Wydaje mi się, że to było jak podróżowanie we śnie. Fizycznie jesteśmy w łóżkach, a mózgiem w innym świecie. Myślę, że Harry po prostu stał przy misie, kiedy go nakryto.
"HARRY, ZABIJĘ CIĘ, JEŚLI PRZEZ NICH ZGINIEMY!"
Dom:Gryffindor Ranga: Gracz Quidditcha Gryffindoru Punktów: 131 Ostrzeżeń: 2 Postów: 54 Data rejestracji: 04.12.12 Medale: Brak
to trochę tak jakby sen...albo przenoszenie się w czasie...
Od sprytu Ślizgonów Kretynizmu Puchonów Od wiedzy-o-własnej-wszechwiedzy-Krukonów STRZEŻ NAS GRYFFINDORZE!!!
Dom:Slytherin Ranga: Młody Czarodziej Punktów: 790 Ostrzeżeń: 0 Postów: 140 Data rejestracji: 01.08.14 Medale: Brak
Ja również uważam, że gdy "wkładamy" głowę do myślodsiewni, to nasze ciało zostaje w miejscu. To, że wpadamy we wspomnienia całym ciałem jest tylko naszą wyobraźnią. W czwartek części Dumbledore pociągnął Harry'ego w górę, co by udowadniało fakt, że jego ramiona były poza misą. Dumbledore na pewno bardziej kontrolował sposób "topienia" się w swoich myślach, więc mógł zareagować tak jakby własnym ciałem, które rzeczywiście stało przy misie, by wyciągnąć Harry'ego z tych wspomnień. Podobnie mamy w Zakonie Feniksa, gdy Harry poczuł jak coś go ciągnie w górę. Gdyby Harry był wewnątrz rzeczywiście cały, to Snape raczej by go nie pociągnął tylko musiałby się również zanurzyć w swych wspomnieniach, tak jak to rok wcześniej zrobił Dumbledore. Dlatego moim zdaniem tylko głowa "pływa" we wspomnieniach, a to, że jesteśmy tam całym ciałem jest tylko takim "dodatkiem".
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.