· Wielki błąd, czy zaleta? OPCM |
~hermiona_182312
|
Dodany dnia 02-02-2013 12:51
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2519
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 24.09.11
Medale:
Brak
|
Nie wiem, czy tylko ja zauważyłam, że w filmie pokazywali jedynie lekcje eliksirów. Tak na początku wszyscy narzekali, że Snape będzie nauczał OPCM, a potem nawet nie pokazali choćby jednej lekcji. Dla mnie to jest jednak wada, ale uzupełnia ją moc Dumbledore'a w jaskini horkruksa- wymiatał . Jednak wracając do tematu lekcji co o tym sądzicie? Brakowało wam tego przedmiotu w filmie? Zwłaszcza, iż wcześniej pokazywano w filmach TYLKO ta lekcję. Miła odmiana, czy błąd?
|
|
|
|
!mniszek_pospolity
|
Dodany dnia 02-02-2013 13:15
|
VIP
Dom: Slytherin
Ranga: Lord
Punktów: 256094
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak
|
Gwoli ścisłości, to nie wszyscy narzekali, że Severus Snape będzie nauczał OPCM - cały Slytherin był zachwycony ( poza Potterem chyba nikt specjalnie się nie uskarżał ) - nie pamiętam, ale w "Kamieniu Filozoficznym" też chyba nie była pokazana lekcja obrony przed czarną magią...
Dla mnie jest to wielki błąd - wszyscy wiedzieli jak bardzo Książe pragnie nauczać tego przedmiotu - a miał najlepsze kompetencje ze wszystkich - wypadałoby chociaż w jakiejś krótkiej scenie przedstawić tę lekcję - z zaklęciami niewerbalnymi - to by było o wiele ciekawsze niż Bellatriks z Greybackiem palącymi Norę ( w książce nic o tym nie ma )
|
~mrs krum
|
Dodany dnia 02-02-2013 13:53
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 360
Data rejestracji: 01.09.12
Medale:
Brak
|
Faktycznie szkoda, że nie pokazali OPCM z Severusem... nie mam pojęcia dlaczego żadna taka scena się nie pojawiła.
mniszku w 'Kamieniu...' jeśli mnie pamięć nie myli był malutki fragmencik kiedy Quirrel prowadził lekcje, z której McGonagall i Potter zabrali na moment Wooda w sprawie znalezienia szukającego dla Gryfonów Więc krótko, ale jednak było... tym bardziej szkoda że OPCM ze Snape'm pominięto, a wcześniej każdego innego nauczyciela pokazywali.
Natomiast spalenie Nory bym zostawiła chociażby dlatego, że im więcej scen z Bellatriks tym lepszy film
|
!mniszek_pospolity
|
Dodany dnia 02-02-2013 17:37
|
VIP
Medale:
Brak
|
Tak, jak najbardziej pamiętałem tą scenkę - ale poza widokiem Quirella trzymającego jakiegoś jaszczura (kameleon, iguana ? ), to niewiele z tej lekcji można by wywnioskować - co innego w II części - chochliki, III - bogin, IV - zaklęcia niewybaczalne, V - teoretyczna lekcja Umbridge, a tu.... brak
Jak dla mnie ta scena z Norą i Bellatriks nie miała po prostu sensu ; nic nie wnosiła i nie była zgodna z treścią książki, dlatego wolałbym w jej miejsce lekcję OPCM z Severusem ;
|
~Hermiona516
|
Dodany dnia 02-02-2013 19:02
|
Użytkownik
Punktów: 402
Data rejestracji: 19.12.12
Medale:
Brak
|
Szkoda, że nie była pokazana, ale myślę że mogła wyglądać tak samo jak na trzecim roku
|
~mrs krum
|
Dodany dnia 02-02-2013 19:02
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Punktów: 360
Data rejestracji: 01.09.12
Medale:
Brak
|
A to zwracam honor, nawet nie byłam pewna czy Quirell tam sie w ogóle odzywał, nie oglądało się dawno pierwszej części
Zgadzam się, że ta scena nic nie wnosiła i nie było jej w książce. Mimo wszystko jest jedną z tych scen gdzie możemy podziwiać zdolności aktorskie pani H.B.Carter bo przecież jakoś szczególnie często Bella nie jest w filmach pokazywana więc liczy sie każda scena - nawet tak bezsesowana jak spaolenie Nory.
|
~Parvatiss
|
Dodany dnia 02-02-2013 20:18
|
Użytkownik
Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 256
Data rejestracji: 17.11.12
Medale:
Brak
|
Dla mnie jest to wielka luka.Daliby lekcje z Severusem niż spalenie Nory.Choć w sumie lubię Belle i lubię każdą z nią scenę ;D
|
|
|
|
!mniszek_pospolity
|
Dodany dnia 02-02-2013 21:39
|
VIP
Medale:
Brak
|
Quirell powiedział chyba "oczywiście" czy "tak" tym swoim jąkającym się głosikiem.
Helena to jak najbardziej znakomita aktorka, ale gdybym miał do wyboru scenę ze spalaniem Nory a lekcję obrony ze Snapem, to wybrałbym to drugie... bo chyba bardziej lubię Alana Rickmana - no i scena kiedy Harry broni się werbalnym zaklęciem przeciw Severusowi - moim zdaniem powinno to być zamieszczone w filmie.
|
~Perenelle Flamel
|
Dodany dnia 26-03-2013 21:43
|
Użytkownik
Punktów: 369
Data rejestracji: 13.02.13
Medale:
Brak
|
Ja też byłam zawiedziona, że nie pokali w ogóle lekcji OPCM ze Snape'em, bo na pewno byłoby to ciekawe. Filmy niestety pomijają pewne aspekty.
|
|
~filip gaunt
|
Dodany dnia 14-08-2013 11:34
|
Użytkownik
Dom: Hufflepuff
Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 57
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 11.08.13
Medale:
Brak
|
No to była wada . 3/4 szkoły narzekało na Snape a nie było z nim lekcji OPCM w filmie . Po za zastępstwem w 3 części |
|
|
|
`Czarodziejka
|
Dodany dnia 25-10-2013 00:21
|
Moderator (F)
Ranga: Śmiertelna Relikwia
Punktów: 11090
Data rejestracji: 05.04.10
Medale:
|
Pamiętajcie o uzasadnieniu swojej wypowiedzi. Inaczej post trafi do kosza.
|
|
|
~Ginny Zabini
|
Dodany dnia 02-01-2014 21:50
|
Użytkownik
Punktów: 417
Data rejestracji: 29.12.13
Medale:
Brak
|
Błąd, mi też brakowało tych lekcji!
Miłość jest jak kwiat, gdy o nią dbamy rozkwita i staje się piękniejsza.
Lecz gdy zostawiamy ja samej sobie obumiera i zanika.
Pozdrawiam Veronikę Astorię Malfoy, Hermionę Riddle \555555] , Martę Black i [color=#cc6633 ]]AdamKra
[/color]
I LOVE Saphira!!
,, Na początku były smoki: dumne, groźne i niezależne. Ich łuski lśniły jak klejnoty i każdy, kto na nie spojrzał, czuł rozpacz, bo wspaniała i straszliwa była ich uroda''
],, Dziedzictwo''
|
|
|