· Snape vs Harry . |
~Zakon 222
|
Dodany dnia 11-11-2012 09:51
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 51
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 11.11.12
Medale:
Brak
|
Nie uważacie że Dumbledore zachował się głupio ? Oklumęcja ok. ale czy naprawdę Snape musiał go uczyć ? To tak jak świadomie wziąć nóż i poderżnąć gardło .
|
|
~Mniszka19Xd
|
Dodany dnia 14-11-2012 20:20
|
Użytkownik
Ranga: Barman w Trzech Miotłach
Punktów: 1320
Data rejestracji: 03.06.10
Medale:
Brak
|
Ja tak nie uważam ale wiecie jaki jest Dumbledore . Może myślał,że oni jakoś zaczną się zachowywać wobec siebie cywilizowanie.Ale to chyba niemożliwe
Uważam,że dobrze zrobił wybierając Snape'a by uczył Harry'ego oklumencji. Podobno był w tym najlepszy.
|
~EvelynBrown
|
Dodany dnia 15-11-2012 15:15
|
Użytkownik
Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 282
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 24.08.12
Medale:
Brak
|
Dumbldore nie mógł go uczyć bo myślał, że jak będzie bliżej Harry'ego to będzie to pokusą dla Voldemorta. Snape'a wybrł tylko dla tego, że był najbliżej Albusa i ufał Severusowi. Poza tym był w tym prawdopodobnie najlepszy.
Ucz nas Gryffindorze!
Fred i George są THE BEST!
Buziaki dla drogi Gościu
http://www.youtub...ure=fvwrel
|
|
|
|
~xFleur_Delacourx
|
Dodany dnia 22-12-2012 15:20
|
Użytkownik
Ranga: Prefekt Gryffindoru
Punktów: 426
Data rejestracji: 19.12.12
Medale:
Brak
|
Nikt sie nie znał na oklumencki więc Severus musiał uczyć Harry'ego.
Szkoda ze McGonagall tego nie umiała,szkoda mi Harru'ego ze musiał go uczyć Snape a nie Minerva
Mefiez-vous nous Gryfindorze!!!
|
|
|
|
~Hermiona516
|
Dodany dnia 22-12-2012 15:26
|
Użytkownik
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 402
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 19.12.12
Medale:
Brak
|
Pewnie chciał żeby się polubili
|
!mniszek_pospolity
|
Dodany dnia 11-01-2013 22:29
|
VIP
Dom: Slytherin
Ranga: Lord
Punktów: 256094
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak
|
Mi w tym całym "zamieszaniu" zawiązanym z nauką oklumencji najbardziej szkoda Severusa - dobrze powiedział, że przywilejem dyrektorów jest to, że "gorsze" zajęcia zlecają podwładnym Wszyscy żałują Harrego, ale czy on chociaż starał się zgłębić tę naukę - nie ćwiczył, nie zamykał umysłu przed snem, tak jak radziła mu Hermiona - i nalegała, żeby poszedł do niego, aby dalej go nauczał, to "pokorny' Harry ( z którego winy Snape go wyrzucił ) ani myślał to zrobić - twierdząc, że Severus jest po złej stronie... i celowo otwiera jego umysł przed Czarnym Panem.
|
~mrs krum
|
Dodany dnia 12-01-2013 12:53
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 360
Data rejestracji: 01.09.12
Medale:
Brak
|
Po prostu Dumbledore wybrał najbardziej kompetentnego do nauczania oklumencji profesora. Na miejscu Pottera też nie byłabym szcześliwa, ale cóż, trzeba było zagryźć zęby i współpracować
|
~Densho
|
Dodany dnia 12-01-2013 13:10
|
Użytkownik
Ranga: Lord
Punktów: 37745
Data rejestracji: 02.08.11
Medale:
|
W książce była opisane wszystko dokładnie.
Dumbledore wytłumaczył Harry'emu dlaczego nauczała go Snape.
Było to chyba w piątej części.
Była też mowa o tym w poprzedzającym poście:
EvelynBrown napisał/a:
Dumbldore nie mógł go uczyć bo myślał, że jak będzie bliżej Harry'ego to będzie to pokusą dla Voldemorta. Snape'a wybrł tylko dla tego, że był najbliżej Albusa i ufał Severusowi. Poza tym był w tym prawdopodobnie najlepszy.
Podpisuję cie pod tym w stu procentach.
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
Albus Dumbledore
|
|
|
|
~Elizabeth Black
|
Dodany dnia 12-01-2013 16:20
|
Użytkownik
Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 146
Data rejestracji: 02.01.13
Medale:
Brak
|
W książce było wszystko wyjaśnione Wystarczyło się tylko db wczytać.... Choć na świecie są ludzie, którzy nie przeczytali nigdy HP a oglądali tylko filmy ( co jest dla mnie głupie i nie zrozumiałe )
Bardzo denerwują mnie osoby które mimo że nie przeczytały książki J.K. Rowling to uważają się za wielkich fanów HP ...
CHROŃ NAS GRYFFINDORZE!
Pozdrawiam Cię drogi Gościu
|
|
|
|
^raven
|
Dodany dnia 13-01-2013 01:18
|
Administrator
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -3
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
|
Elizabeth Black napisał/a:
W książce było wszystko wyjaśnione Wystarczyło się tylko db wczytać....
Nawet nie trzeba było się jakoś specjalnie wczytywać, po prostu przeczytać książkę. Jak w ogóle można dyskutować na forum o Potterze bez przeczytania "Pottera"? Filmy to zaledwie 1/3 tego co jest w książkach. A i to co w filmie już łaskawie się znalazło, często jest wymysłem twórców. I potem spotyka się dwóch "fanów HP" i sobie dyskutują
FanFilmowy: fajnie wyszedł z tego pierwszego zadania turnieju trójmagicznego, jak ten smok się zerwał, to było niesamowite
FanKsiążkowy: wtf?! Tam się coś zerwało?
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
I'm not living, I'm just killing time.
Alergia. Na życie.
|
|
|
|
~Pompon
|
Dodany dnia 13-01-2013 13:16
|
Użytkownik
Ranga: Skrzat domowy
Punktów: 18
Data rejestracji: 12.01.13
Medale:
Brak
|
Moim zdaniem to Dumbledore dobrze zrobil ze kazal Snape'owi uczyc Harry'ego oklumencji. Byl w tym najlepszy i Dumbledore chcial moze tez ze zaczna sie jakos dogadywac a nie tylko byc wrogo do Siebie nastawieni. |
|
|
|
~Angel14
|
Dodany dnia 13-01-2013 14:39
|
Użytkownik
Ranga: Książe Półkrwi
Punktów: 2184
Data rejestracji: 16.04.11
Medale:
Brak
|
Moim zdaniem Dumbledore był dziwny, ale zawsze wszystko co robił miało swój sens, czasami ukryty, ale zawsze jakiś był. Dlatego to, że wybrał akurat Snape aby uczył Harrego oklumencji też musiało coś znaczyć. Po pierwsze Snape był prawdopodobnie najlepszym oklumentą występującym w książce (świadczyły o tym miłe herbatki spędzone w jednym kawałku w towarzystwie Voldemorta). Po drugie myślę, że Dumbledore chciał aby oboje się w jakiś sposób zrozumieli, ponieważ oboje mieli trudne dzieciństwo. Niestety niezbyt z tego wyszło, ponieważ i Severus i Harry, ale zwłaszcza Severus mają zbyt wybuchowe charaktery ;D
|
~Alyss
|
Dodany dnia 13-01-2013 16:44
|
Użytkownik
Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 62
Data rejestracji: 04.01.13
Medale:
Brak
|
Myślę, że chodziło mu o to żeby oboje zobaczyli, że ten drugi też ma słabości. Ale oczywiście Harry nie zasługiwał na to żeby uczył go Snape. |
|
|
|
~hermiona_182312
|
Dodany dnia 14-02-2013 14:43
|
Użytkownik
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2519
Data rejestracji: 24.09.11
Medale:
Brak
|
Rzeczywiście, może chciał żeby się do siebie w jakiś sposób zbliżyli, lub po prostu Severus był najlepszy do tej roboty. wiemy, ze miał wiele zalet. Ale sądzę, może tylko ja, że rozmawiali w pewnych momentach "normalnie" troszeczkę spokojniej niż zwykle, ale to tylko czasem, tak... sądzę, ze Dumbledore widział w tym jakieś głębsze dno.
|
|
|
|
~DJfunkyGIRLS
|
Dodany dnia 09-07-2013 08:54
|
Użytkownik
Ranga: Prefekt Naczelny
Punktów: 708
Data rejestracji: 06.07.13
Medale:
Brak
|
On wierzył Snape'owi i chciał przybliżyć jego i Harry'ego żeby Harry wreszcie zrozumiał że Snape jest po ich stronie dlatego sam Dumbledore nie chciał go uczyć dlatego Snape'a wybrał.
|
|
|
|
~Priori Incantatem
|
Dodany dnia 26-09-2013 14:25
|
Użytkownik
Ranga: Konduktor Błędnego Rycerza
Punktów: 919
Data rejestracji: 21.09.13
Medale:
Brak
|
Snape nienawidził Harry'ego ponieważ tak strasznie nie nawidził Jamesa, którego przypominał. Jednocześnie zawsze patrzył mu prosto w oczu, które tak bardzo przypominały Lily. Dumbledore w tym przypadku dokonał złego wyboru. Pomylił się i nieświadomie pogorszył sprawę (ufał Severusowi). Ale przecież był tylko człowiekiem, a każdy ma prawo do błędów. |
|
|
|
~Rossella Liliana Black
|
Dodany dnia 24-08-2014 18:56
|
Użytkownik
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 104
Data rejestracji: 13.08.14
Medale:
Brak
|
Nawet Remus powiedział, że nikt nie zna oklumencji tak dobrze ja Severus. Ale ja widzę w tym drugie dno. Po śmierci Lily Sev zabronił Albusowi mówić o tym co łączyło Lily i Seva. Dumbledore zapewne był świadomy spotkań GD i wiedział czego Harry uczy na tych zajęciach. A wieć mógł przewidzieć to, że w końcu Harry w obronie użyje zaklęcia tarczy i zobaczy wspomnienia Seva, a więc i to co się kryło w sercu Księcia Półkrwi ( w filmie ). Natomiast w książce Dumbledore zapewne spodziewał się, że Harry będzie na tyle ciekawski i będzie wtykał nos w nie swoje sprawy i zobaczy co łączyło jego matkę i Mistrza Eliksirów. Ale biedaczek nie zdążył bo Snape wrócił za szybko. Myślę, że właśnie w ten sposób Albus chciał wyjawić tajemnicę Severusa.
Głupcy, którzy mają serce na wierzchu, którzy nie panują nad swoimi emocjami, który nurzają się w smutnych wspomnieniach i pozwalają łatwo się sprowokować... innymi słowy ludzie słabi... nie mają żadnych szans przeciwko jego mocy.
|
|
|
|
~Anka Potter Always Together
|
Dodany dnia 24-08-2014 22:56
|
Użytkownik
Ranga: Niewymowny
Punktów: 1573
Data rejestracji: 10.07.14
Medale:
Brak
|
Severus był Mistrzem nie tylko eliksirów, ale też oklumencji. Był idealnym kandydatem na nauczyciela Harry'ego, bo wiedział o wszystkim - Dumbledore mu mówił o wszystkim! Wiem, Harry i Sev jakoś tak... nie przepadali za sobą (co jest tylko delikatnie powiedziane ), ale Snape był moim zdanie idealny do tej roli. Myślę, ze Albus nie potrafiłby się włamać do umysłu Pottera, a taki Filius czy McGonagall o niczym nie wiedzieli Proste i logiczne
Chroń Nas Ravenclawie!
Jestem Krukonką braterską jak Gryfonka. Jestem przyjacielska jak Puchonka, ale mam w sobie coś ze Ślizgonki
Pomyślnych Igrzysk... I niech los wam zawsze sprzyja!
|
|
|
|
~KocieOko
|
Dodany dnia 25-08-2014 00:15
|
Użytkownik
Ranga: Skrzat domowy
Punktów: 16
Data rejestracji: 24.08.14
Medale:
Brak
|
Albus wiedział co robi. Ufał Snape'owi, wiedział też że zna od podszewki Czarnego Pana.
|
|
~Faria7
|
Dodany dnia 25-08-2014 13:38
|
Użytkownik
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2652
Data rejestracji: 10.06.11
Medale:
Brak
|
Zgadzam się, w książce było wszystko wyjaśnione. Dumbledore ufał Snape'owi jak nikomu innemu, poza tym Severus był najprawdopodobniej najlepszy w oklumencji.