-...i masz o wiele za długie włosy, Ronaldzie, przez chwilę pomyliłam cię z Ginevrą. Na brodę Merlina, co ten Ksenofilius Lovegood ma na sobie? Wygląda jak omlet. A ten to kto? - warknęła na widok Harry'ego. - Ee... to nasz kuzyn Barny, ciociu Muriel. - Jeszcze jeden Weasley? Mnożycie się jak gnomy.
[George] Zawsze uważałem, że my z Fredem powinniśmy dostać ze wszystkiego P, bo sam fakt, że pojawiliśmy się na egzaminach, był powyżej oczekiwań.
[Fred] Może jest, a może go nie ma, ale pozostaje faktem, że potrafi poruszać się szybciej niż Severus Snape, gdy mu się zagrozi szamponem.
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 37745 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,722 Data rejestracji: 02.08.11 Medale:
PomyLuna_38 napisał/a:
Hmm może Trawgoh? Hogwart od tyłu Albo.. no nie wiem.. Tygotar..?! Taka dziwna nazwa...
Hahaha podoba mi się ten pomysł! ^^
Hmmm... Trudno wymyślić taką swoją nazwę.
Może: Scientia. To z łaciny! ^^
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
A po cóż tak kombinować ? Polska szkoła...Ja bym normalnie ją nazwał. Uniwersytet Magiczny im. Mistrza Twardowskiego na Łysej Górze.
Starosłowiański bóg magii, sztuki i rzemiosła nosił imię Weles (bądź Wolos w zależności od rejonu geograficznego), stąd też myślę, że można by to włączyć w krąg nazewnictwa tego typu budynków. Po co mamy wzorować się na jakichś brytyjskich wymysłach, jak sami mamy bardzo bogaty panteon i lokalny bestiariusz?
"Teraz żyjemy w czasach gdzie śmierć drugiego człowieka jest zazwyczaj kwitowana wymuszonym uśmiechem, bo przecież "fajnie" jest być zimnym, wyrachowanym(...), jak postać z ulubionego serialu, a gdy dzieje się krzywda jakiemuś zwierzakowi, to wtedy wszyscy zamieniają się w superbohaterów."
Dom:Gryffindor Ranga: Czwartoroczniak Punktów: 200 Ostrzeżeń: 0 Postów: 76 Data rejestracji: 24.01.15 Medale: Brak
Ciekawe... Nie mam pojęcia jaka by mogła być nazwa... Ale myślę, że szkoła mogłaby się mieścić gdzieś w wielkim zamku. Może w Malborku, może w Warszawie czy w Zamościu... Ale do nazwy to nie mam kompletnego pojęcia. To mogłoby też zależeć od tego gdzie się znajduje, np. na jakiejś górze, czy nad morzem, więc jest różnica.
,,Nie żałuj umarłych. Żałuj żywych, a przede wszystkim tych, który żyją bez miłości'' ~ Albus Dumbledore
,,Trzeba być bardzo dzielnym, by stawić czoło wrogom, ale tyle samo męstwa wymaga wierność przyjaciołom'' ~ Albus Dumbledore
,,Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć'' ~ Albus Dumbledore
,,Myśli mogą pozostawić głębsze ślady niż cokolwiek innego'' ~ Pomona Pomfrey
Dom:Gryffindor Ranga: Animag Lew Punktów: 545 Ostrzeżeń: 0 Postów: 123 Data rejestracji: 07.11.15 Medale: Brak
Może po prostu: "Szkoła Magii i Czarodziejstwa"? Proste, oryginalne i, przede wszystkim, polskie....
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.