Hogsmeade.pl na Facebook
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
Strona GłównaNowościArtykułyForumChatGaleriaFAQDownloadCytatyLinkiSzukaj
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło!
Shoutbox
Musisz się zalogować, aby móc dodać wiadomość.

^raven F 01-12-2024 20:54

Sowa
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:38

..ii powrotu do Hogwartu i przerzucenie do menu głównego. To jedna z moich ulubionych gier Lego obok Clone Wars, LoTR i Batmana 1, ale niestety najbardziej zbugowana.
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:38

Z HP gram w gry Lego i tylko ubolewam nad tym, że 1-4 nigdy nie udało mi się jak na razie przejść na 100% ze względu na bugi. Mój rekord to 98% a drugi w kolejności 86% Najgorszy bug to brak możliwośc
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:37

W sumie powymślałem, żeby w to zagrać, bo znam Rockstara. Większość GTA ograłem, Maxa Payne'a też. To sobie kupiłem i robi wrażenie realizmem.
`RazorBMW F 17-09-2024 15:12

RDR 2 jest po prostu ciekawsza w kwestii stricte sandboxowej. Odbierz z Hogwarts otoczke magii/pottera = gra typu 5/10.
`RazorBMW F 17-09-2024 15:09

https://steamchar.
..app/990080
Tyle jest warte Hogwarts Legacy Oczko Ludzie graja bo promka jest, kto gral to juz przeszedl i nie ma po co 2 raz grac
^raven F 15-09-2024 22:37

Sowa
#Ginny Evans F 15-09-2024 21:31

Duch
~Grande Rodent F 11-09-2024 14:59

o może jak na razie zamiast tego kupię sobie np. RDR2 a zaczekam na kolejne przeceny Hogwartsa.
~Grande Rodent F 11-09-2024 14:56

No cóż, szkoda, natomiast jak widziałem, licznik wejść zawyża wam liczbę 20-krotnie. Stąd te rekordy, ciekawa sprawa. Tak z innej beczki grał ktoś w Hogwarts Legacy? Promka na Steamie się skończyła, t
^raven F 31-08-2024 10:46

Nikt nie oczekuje, ze nagle wroca userzy i zrobi sie tu jakis ruch, niestety, to se ne vrati Uh-oh! a co do zablokowania rejestracji - nie nasza decyzja i zupelnie nie mamy na to wplywu Czarodziej
^raven F 31-08-2024 10:44

*ocila. Jestem przywiazana do tych ponurych barw i mam w archiwum wiadomosci kilka rzeczy, ktore mi sie przydaja w zyciu Oczko
^raven F 31-08-2024 10:43

@Grande Rodent, z tym zmartwychwstaniem nie chodzilo o aktywnosc userow, tylko o dzialanie strony - po prostu byl moment, ze nie dzialala. I byla obawa, ze nie zadziala, stad moja radosc, ze jednak wr
^raven F 31-08-2024 10:28

Skoro tak swietnie, to zapraszamy częściej! Dowcipniś W sumie mozna zrobic jakis zlot na SB przy okazji odjazdu Ekspresu Hogwart Kotecek
!Tom_Riddle F 24-08-2024 02:15

Jak świetnie odwiedzić Hogs Jupi!
!Tom_Riddle F 24-08-2024 02:14

Stary przyjechał xD
~Grande Rodent F 05-08-2024 13:11

również dżem dobry życzy Grande Rodent (wielki gryzoń).
^N F 05-08-2024 10:42

dżem dobry!
~Grande Rodent F 20-06-2024 15:31

... jako forma prewencji od spambotów reklamowych może częściowo się do tego przyczyniła, bo ludziom nie zależy, żeby pisać na priv, by założyć konto. Zresztą nie ma za bardzo z kim pisać jak widzę Smutny
~Grande Rodent F 20-06-2024 15:31

Raven, obawiam się, że Hogs wcale nie zmartwychstało. Sam wchodzę tam raz na miesiąc i już serio nic się tam ne dzieje. Jesteście tam, dziewczyny? Nie wiem, może blokada rejestracji użytkowników jako

Aktualnie online
Hogsmeade wita:
orehu
jako najnowszego użytkownika!

» Administratorów: 8
» Specjalnych: 60
» Zarejestrowanych: 77,002
» Zbanowanych: 1,625
» Gości online: 880
» Użytkowników online: 0

Brak użytkowników online

» Rekord OnLine: 5422
» Data rekordu:
10 September 2024 23:44
Zobacz temat
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska :: Forum
» Książka
»» Dyskusja ogólna
»»» Mała fortuna Harry'ego
Czy według ciebie Harry był egoistycznym sknerą?
tak tak 9%[3 głosów]
nie nie 91%[29 głosów]
Głosów ogółem : 32
Drukuj temat · Mała fortuna Harry'ego
~Clementaine F
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 14-08-2012 18:53
Użytkownik

Awatar

Dom: Slytherin
Ranga: Gracz Quidditcha Slytherinu
Punktów: 130
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 13.08.12
Medale:
Brak

Jak wszyscy wiemy Potter odziedziczył po rodzicach całkiem pokaźną sumkę galeonów w skrytce w Gringotcie. Wiemy też, że rodzina jego najlepszego przyjaciela Rona jest bardzo biedna (tzn. mają co jeść, ale z książkami kiepsko). Jak myślicie dlaczego Harry nie podzielił się z nimi choć drobną częścią majątku, który zachował dla siebie? W Komnacie Tajemnic napisane było, że Potter oddał małej Ginny swoje podręczniki, ale zdarzyło się to tylko jeden, jedyny raz. Czyżby sławny i dobry Chłopiec, Który Przeżył był egoistą? Czy Weasleyowie wiedzieli w ogóle, że przyjaciel rodziny posiada tyle pieniędzy? Co o tym myślicie ? Uśmiech

Od cnoty Gryfonów,
Kretynizmu Puchonów
i wiedzy o własnej wszechwiedzy Krukonów,
STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!

[i]Co strach cię obleciał ?[i]
Wyślij prywatną wiadomość
~Wikka1001 F
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 14-08-2012 19:10
Użytkownik

Awatar

Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 312
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 14.03.12
Medale:
Brak

Powiem tak, nie wiem czy egoista to trafne spostrzeżenie.Oczko Harry swoje wydatki finansował sam, to po pierwsze. Po drugie trzeba szukać pomiędzy wierszami. Harry mieszkał z Wasleyami i nikt nie powiedział, że Potter nie wspierał ich finansowo. CoolJeżeli chodzi o książki dla Ginny to jest banalnePoddaje się ponieważ Ginny była z nich wszystkich najmłodsza i to ona potrzebowała książek dla starszych klas.

Nie był sknerą, a już w zupełności egoistyczną sknerą. Te pieniądze miały go zabezpieczać podczas gdy jego rodzice nie mogli mu zapewnić utrzymania.

"I believe that my heaven will by me entering Hogwarts and being welcomed by the golden trio in front of all the characters and as I walk up to them they will say to my "Welcome home" and I will know that is where I belong"[u]

Pozdrowienia dla Lily Evans Potter! i HPB, HermionaTonks !,Henna, SevLily36!, Luniaczekk, syrius_black!, harry longbottom, Grzesiek, kamkaHermioneDraco , Hermiona-Granger99, Sophia, Stivi, , Lenka Granger, Sumire, Youriii, piecka21, blackowa, dariasc, , Emily Riddle, Karola__94, , Lilly Luna Potter, Seva, Godryk_Gryfindor, , 0Fishu0, Raffinio. Rosy87,RazorBMW ,Zabcia99, kizzucha, BlackRose167, ,Grzesiek, Luna Pomylona, Natalia Tena, ginny weasley 55, ~Nat_Hermiona, P-Young, Kasia_Potterka, Ragazza, Parvatiss, Enchantte, Karma Chameleon 20, ~MaFaRa10, LadyRock, Random

Moje małe ffJęzyk
http://hogsmeade....ost_186828

Edytowane przez Wikka1001 dnia 14-08-2012 19:12
~Lil F
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 14-08-2012 19:33
Użytkownik

Awatar

Dom: Ravenclaw
Ranga: Skrzat domowy
Punktów: 21
Data rejestracji: 06.08.12
Medale:
Brak

Nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że Potter był egoistą. Weasleyowie wiedzieli, że w podziemiach banku Gringotta znajduje się mała fortuna Harry'ego, którą odziedziczył po rodzicach bo odwiedzili z nim bank (chyba w 2 części). W 5 czy 6 Bill sam wyjmuje część funduszy i wyręcza tym samym Harry'ego, który nie musi przechodzić przez bardzo szczegółowe sprawdzanie tożsamości. Chłolpiec, który przeżył nie podzielił się z nimi "choć drobną częścią swojego majątku" (choć to nie jest cała prawda), ponieważ wiedział jakiej reakcji z ich strony może się spodziewać (sądząc po zachowaniu Rona gdy Harry płacił np. za omnikulary, czy przekąski w Ekspresie Hogwart). Oczywiście czuł się nieswojo gdy myślał o ilości środków, którymi dysponują Weasleyowie, ale starał się im pomagać- oddał wygraną z Turnieju Trómagicznego Bliźniakom. Co do książek, które podarował Ginny ( znowu 2 częśćUśmiech)- może spowodowane jest to bardzo wysoką ceną "dzieł" Lockharta i autorka postanowiła, że Harry zaprezentuje się tu jako bardzo hojny czarodziej? Chociaż można pomyśleć, że Potter chciał się szybko pozbyć książek, bo po teatrzyku Lockharta i oświadczeniu, że to on będzie uczył w Hogwarcie. Harry mógł się trochę załamaćOczko Oczywiście moja wypowiedź oparta jest na informacjach z książek. Pozdrawiam- lil
Edytowane przez mooll dnia 04-04-2013 16:16
~koraalinaa F
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 14-08-2012 19:55
Użytkownik

Awatar

Dom: Gryffindor
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 97
Data rejestracji: 10.08.12
Medale:
Brak

NIE ! Wcale nie podzielił się raz: oprócz tego, że dał Ginny podręczniki, Harry dał całe 1000 galeonów George'wi i Fredowi (to była wygrana z Turnieju Trójmagicznego. Wcześniej chciał ją dać Diggorym , ale ci odmówili) i poprosił ich , by kupili Ronowi nową szatę. Kiedy indziej kupił Ronowi omnikulary za 10 galeonów (choć ten za nic nie chciał ich przyjąć i dopiero po zapewnieniu, że Harry przez następne kilka lat nic nie kupi Ronowi ten przyjął - choć Harry i tak mu kupił xd). W pociągu zawsze dzielił się z Ronem słodyczami. Więc ja uważam, że Harry nie był skąpy. A to, że nie dał nie wiadomo ile Weasleyom to inna sprawa - oni by poprostu nie przyjęli .
No. No i tak to było ;d
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 14-08-2012 20:21
Użytkownik

Awatar

Ranga: Niewymowny
Punktów: 1579
Data rejestracji: 03.07.12
Medale:
Medal

Harry? T e n Harry egoistycznym sknerą? Coś tu chyba nie tak xD Przecież on wcale tego wszystkiego nie chciał (jak zauważyła nawet Ginny w Komnacie Tajemnic przy Malfoyu).
W Czarze Ognia pod koniec rozdziału... Jeśli się nie mylę, to "Chaos w Ministerstwie Magii", pod koniec, jak Ron dostaje szatę wyjściową, jest cośna ten temat, że Harry chciałby się podzielić z Weasleyami całą swoją fortuną, ale wie, że za nic w świecie by tego nie wzięli. Ale ostatecznie i tak daje Bliźniakom swoją wygraną w Turnieju, a przypominam, że 1000 galeonów to rzeczywiście majatek Oczko
Jeszcze kiedy indziej, tutaj nie pamiętam, w jakiej części, odwiedza z Weasleyami Bank Gringotta. Tam jest opisane, jak źle się czuje, kiedy widzi, jak mało jest w ich skrytce, a jeszcze gorzej - jak dużo jest w jego.
Poza tym w Hogwart ExPres, w pierwszej części, kupił słodycze i częstował nimi Rona, na Mistrzostwach Świata kupił mu Omnikulary... Jest mnóstwo dowodów na to, że Harry nie jest sknerą! Egoistą też nie, bo myśli o przyjaciołach, nie jest przecież zadufany w sobie z powodu swojej sławy... Wręcz przeciwnie, on tego wszystkiego NIE CHCE!
~Estelle F
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 14-08-2012 20:58
Użytkownik

Awatar

Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 275
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 06.07.12
Medale:
Brak

Jasne, że NIE był
nie chciał ichobrazić propozycją pomocy
zreszta dał bliznieką galeony i od tego czasu sytuacja rodziny rona znacznie sie polepszyła
Pa­miętasz ten mo­ment, kiedy ja­ko dziec­ko, w wieku koło sied­miu lat, ma­lujesz ob­ra­zek i niebo to niebies­ki pa­sek u góry kar­tki? I wte­dy przychodzi ten mo­ment roz­cza­rowa­nia, kiedy nau­czy­ciel mówi ci, że tak nap­rawdę niebo zaj­mu­je cała wolną przes­trzeń na ry­sun­ku. I to jest ta chwi­la, kiedy życie zaczy­na być co­raz bar­dziej skom­pli­kowa­ne i nieco nud­niej­sze, po­nieważ za­malo­wywa­nie kar­tki na niebies­ko jest raczej nużącym zajęciem. - Alan Rickman
~Luna330 F
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 14-08-2012 21:28
Użytkownik

Awatar

Ranga: Gracz Quidditcha Gryffindoru
Punktów: 135
Data rejestracji: 11.08.12
Medale:
Brak

Toż to oczywiste że nie był! Te pieniądze, które odziedziczył w spadku po rodzicach miały go zabezpieczyć. Zresztą kto by nazwał kogoś egoistą, jeżeli ten ktoś oddaję tak jak Harry małej Ginny podręczniki lub daję 1000 galeonów z wygranej? Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem absolutnie.
CHROŃ NAS GRYFFINDORZE

Hej drogi Gościu zobacz moje ff http://www.hogsme...ad_id=7300
Pozdrowienia dla całego Hogsmeade i dla ciebie drogi Gościu Uśmiech

"- To jest dobra strona tego złego... a tak długo jej szukałam - szepnęła, a po chwili całowała go tak, jak jeszcze nigdy nie całowała, a Harry całował ją, zapominając o całym świecie... to było lepsze od Ognistej Whisky... istniała tylko Ginny... tylko Ginny i on... czuł ją całym sobą... jedną ręką ją obejmował, drugą zanurzył się w jej długich, jak słodko pachnących włosach..."

"-To bardzo wzruszające, Severusie - powiedział z powagą Dumbeldore. - A więc w końcu dojrzałeś do tego, by przejmować się losem tego chłopca?
- Jego losem? - wykrzyknął Snape. - ExPecto patronum!
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."

Edward Nożycoręki <3
images4.fanpop.com/image/photos/22300000/Edward-Kim-edward-scissorhands-22305840-500-250.gif

images4.fanpop.com/image/photos/22300000/Edward-Kim-edward-scissorhands-22305841-500-250.gif

images4.fanpop.com/image/photos/22300000/Edward-Kim-edward-scissorhands-22305845-500-250.gif
~Hedwigaa_16 F
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 14-08-2012 21:39
Użytkownik

Awatar

Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 141
Data rejestracji: 12.08.12
Medale:
Brak

Hah . Mnie też to zawsze dziwiło . Wesleyowie , wiedzieli że Harry ma tyle kasy . Wiemy , też że Harry był bardzo oszczędny bo bał się , że zabraknie mu galeonów na podręczniki i będzie musiał prosić Dursleyów . Chociaż moim zdaniem mógł im oddać troche majątku aaa , może oni nie chcieli . Na pewno nie był egoistom . -,- jest dużo taki momentów kiedy to udowadniał , a najbardziej chyba gdy w ostatniej części poszedł do Voldemorta do zakazanego lasu , by ten mógł go zabić i sam zgniąć , co uratowało cały świat . ;3
~Sahem F
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 14-08-2012 23:13
Użytkownik

Awatar

Ranga: Konduktor Błędnego Rycerza
Punktów: 919
Data rejestracji: 26.08.11
Medale:
Brak

Sądzę, że nie zrobił tego tylko dlatego, że Weasley'owie odmówiliby takiej pomocy (Artur i Molly, bo Fred, George i Ron na pewno chętnie by skorzystali Oczko).
Pamiętamy przecież, że galeony bliźniakom oddał w tajemnicy przed wszystkimi (bo jakby Molly się dowiedziała, to byłoby nieciekawie).
Ogólnie mam wrażenie, że pomimo trudności majątkowych Weasley'owie byli dość honorowi i nie skorzystaliby z tego typu "pożyczki".
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 14-08-2012 23:57
Użytkownik

Awatar

Ranga: Niewymowny
Punktów: 1507
Data rejestracji: 30.05.11
Medale:
Brak

Nie będę zbyt precyzyjna, ale pamiętam, że w którejś tam części Harry z Weasley'ami był w Gringocie i było mu głupio pokazywać całą zawartość swojej skrytki po uprzednim zobaczeniu skromnego asortymentu krypty rodziny Weasley. Harry egoistą? Czytając całą serię można się było przekonać, że Harry posiada momentami wręcz maniakalną chęć wybawiania i ratowania innych, więc raczej o egoizmie nie ma mowy...
-Panowie, proszę was, nie kłóćcie się z mojego powodu- poprosił Ian, który wciąż nie mógł się nadziwić przyjaźni między tak różnymi-zarówno z charakteru, jak i z wyglądu- rycerzami.
Sancerre uśmiechnął się.
-Och, ja i Henri kłóciliśmy się od zawsze, nawet wtedy, kiedy on był giermkiem mojego brata, a ja - giermkiem mojego kuzyna. A i tak to ja miałem zawsze ostatnie słowo.
-A ja miałem rację- odparł spokojnie de Bar.
Sancerre spojrzał na niego takim wzrokiem, że zarówno Ian jak i Grandpre uśmiechnęli się.

Hyperversum, Cecilia Randall
~marihermiona F
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 15-08-2012 07:54
Użytkownik

Awatar

Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1058
Data rejestracji: 06.07.12
Medale:
Brak

Moim zdaniem Harry nie był egoistą. Wszyscy moi poprzednicy ujęli to w świetny sposób, więc ja nie będę po nich powtarzać.
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."
~Matthew Lucas F
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 15-08-2012 10:00
Użytkownik

Awatar

Ranga: Mugol
Punktów: 4
Data rejestracji: 03.09.10
Medale:
Brak

Harry nie był egoistą, poprzednicy dodali wiele argumentów potwierdzających tą tezę. A w 6 części bliźniacy nie chcieli sprzedać za darmo lub ze zniżką (dobra, 1 knut mniej) swojemu bratu Ronowi rzeczy ze swojego sklepu. Musiał odłożyć na miejsce kilka rzeczy. Dlaczego wtedy Harry nie zareagował i nie kupił mu tych rzeczy za 3 galeony? Mógł zrobić mu drobny prezent, taki bez okazji. To było trochę egoistyczne, ale potem to "wynagrodził".

PS - nie ma takiego czegoś jak "mała fortuna". Jest tylko fortuna.

Jak wszyscy wiemy Potter odziedziczył po rodzicach całkiem pokaźną sumkę galeonów w skrytce w Gringotcie.

To się zdecyduj, bo najpierw piszesz mała fortuna a potem zupełne przeciwieństwo.
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 15-08-2012 10:51
Użytkownik

Awatar

Ranga: Gracz Quidditcha Gryffindoru
Punktów: 127
Data rejestracji: 21.07.12
Medale:
Brak

no ale Weasleyowie nie byli aż tacy biedni poza tym Moze Harry im cos dał np.1000 galeonów chciał dać dla pani weasley w 4 części a ona nie nie nie i wtedy dał dla freda i georga

img859.imageshack.us/img859/4080/gid.gif

i45.tinypic.com/24feesz.gif

Pozdrawiam drogi Gościu Uśmiech

UMBRIDGE NAŻRYJ SIĘ GNOJU!!!!
~Clementaine F
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 15-08-2012 19:00
Użytkownik

Awatar

Ranga: Gracz Quidditcha Slytherinu
Punktów: 130
Data rejestracji: 13.08.12
Medale:
Brak

Okej, po prostu mnie to ciekawiło tak jak ~Hedwigaa_16 Rozbawiony i dzięki ~Siema za zaważenie moich błędów, jeśli zdarzyły się jeszcze jakieś niedopatrzenia to przepraszam Uśmiech

Od cnoty Gryfonów,
Kretynizmu Puchonów
i wiedzy o własnej wszechwiedzy Krukonów,
STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!

[i]Co strach cię obleciał ?[i]
~Nat_Hermiona F
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 20-08-2012 17:24
Użytkownik

Awatar

Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 256
Data rejestracji: 14.08.12
Medale:
Brak

Nie! No przecież, nie raz zastanawiał się, czy nie oddać by im pieniędzy ze swojej skrytki. Ale on dobrze wiedział, że Molly w życiu ich nie przyjmie. Dał Ginny podręczniki, ale dał także Fredowi i Georgowi pieniądze, na sklep 1000 galeonów, które przedtem chciał dać ich matce, ale ich nie przyjęła. Przed meczem finałowym Quiddicha, kupił Ronowi lornetkę i nie upominał się o to aby oodał mu te 10 czy tam 15 galeonów. Rodzina Weasley wiedziała o jego fortunie bo była razem z nim w jego skrytce w banku. Czyli przoczyłaś/eś trochę faktów.

I tak się składa, że członkowie Brygady Inkwizycyjnej MOGĄ odejmować punkty... Tak więc, Granger, odejmuję Gryffindorowi pięć punktów za chamskie wyrażanie się o naszej nowej pani dyrektor... Macmillan, też pięć, bo mi się sprzeciwiasz... Potter, pięć, bo cię nie lubię... Weasley, koszula ci wyłazi, za to też pięć punktów... Och, zapomniałem, ty, Granger, jesteś szlamą, więc za to dziesięć... ~ Draco .

^^

i1082.photobucket.com/albums/j367/MoonPotter/WillBe.gif

!mniszek_pospolity F
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 15-03-2013 23:19
VIP

Awatar

Ranga: Lord
Punktów: 256094
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak

Wiele można panu Potterowi zarzucić, ale nie to, że był egoistycznym sknerą chowającym pod poduszką galeony. Już w I tomie zapłacił za słodycze w ExPresie Hogwart wiedząc, że Ron ma tylko kanapki. Jak słusznie zauważono oddał też swoje podręczniki Ginny, a bliźniakom umożliwił oszałamiający start w dorosłe życie. Bądź co bądź, ale 1000 galeonów na Pokątnej nie leży. Weasleyowie dobrze wiedzieli, że Harry ma sporą sumkę w banku. W VI tomie Bill wybiera z jego skrytki pieniądze, więc musiał się doskonale orientować, że Wybraniec do ubogich nie należy.
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 10-07-2013 17:51
Użytkownik

Awatar

Ranga: Prefekt Naczelny
Punktów: 708
Data rejestracji: 06.07.13
Medale:
Brak

Harry pieniądze które wygrał w TT oddał bliźniakom na sklep.Harry chciał dać trochę pieniędzy Weasley'om, jednak oni nie chcieli przyjąć tego on niego.Może niektórzy uważają że jest sknerą i jeszcze bóg wie,lecz te osoby się mylą,Harry chciał dać potrzebującym lecz oni nie chcieli przyjąć,więc Harry nie mógł im ich wcisnąć,jak bliźniacy potrzebowali na sklepik to też im chciał dać lecz oni nie chcieli,ale było widać że oczy im się świecą że tak powiem a Harry pewnie to dostrzegł i chciał im dać widząc ten błysk.
http://funkmiona-opowiadania-blog.blogspot.com/ Wyślij prywatną wiadomość
~LavenderBlack F
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 10-07-2013 21:21
Użytkownik

Awatar

Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 146
Data rejestracji: 07.07.13
Medale:
Brak

Nie, bo oddał pieniądze bliźniakom, ksiązki dał Ginny i parę razy płacił za Rona.

CHROŃ NAS SLYTHERINIE!

Dziękuję Wam za pozdrowienia i również pozdrawiam <3

LAVENDER BLACK
www.slytherin-love-life.blogspot.com Wyślij prywatną wiadomość
^raven F
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 10-07-2013 23:18
Administrator

Awatar

Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -3
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
Medal

Luuuudzie, trochę wyobraźni! Co miał zrobić? Dać pani Weasley sakiewkę pieniędzy i powiedzieć, że ma za to kupić podręczniki albo ubrania dla dzieci? Przecież to by ją uraziło. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której jadę z wizytą do znajomych (zakładając, że mam fortunę, którą mogłabym obdzielić świat), oni przyjmują mnie skromnie, "czym chata bogata", a ja na do widzenia daję gospodarzom pieniądze, bo im się nie przelewa. Owszem, można kupić w podzięce jakiś tam prezent, ale wszystko w granicach przyzwoitości. Harry dzielił się swoją kasą na ile mógł, by nikogo nie urazić - kupował słodycze w pociągu, nie oszczędzał na prezentach dla swoich przyjaciół, kupił Ronowi gadżety na MŚ w Quidditchu, dał Ginny zestaw książek od Lockharta i bliźniakom kasę za zwycięstwo w TT. Moim zdaniem wystarczająco dużo. Nie tylko Molly i Artura mogłaby urazić jego ewentualna szczodrość. Gdyby Ron był sponsorowany przez Harry'ego, też mógłby czuć się niekomfortowo. Lepiej było nie myśleć o pieniądzach, jeśli na co dzień nie były potrzebne. Skupianie się na finansach rozbudzałoby w Ronie tylko frustrację - sytuacja finansowa Weasley'ów i tak już była dla niego trudna do zniesienia, a co dopiero ciągłe porównywanie się z Harry'm, który oszczędzać nie musiał.

Everything is catching up with me
I awake to find I'm not at all where I should be
And it feels I'm getting to the end
And it's hard to figure out what's real and what's pretend

ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH

I'm not living, I'm just killing time.

Alergia. Na życie.
~Mniszka19Xd F
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 20-07-2013 22:49
Użytkownik

Awatar

Ranga: Barman w Trzech Miotłach
Punktów: 1320
Data rejestracji: 03.06.10
Medale:
Brak

Nie sądzę by Harry był sknerą.Miał fortunę którą odziedziczył po rodzicach.Miały sobie czekać spokojnie w banku aż Harry ukończy 11 lat i pójdzie do szkoły by miał coś na start.Poznał Weasley'ów i wiedział że u nich jest cienko z kasą.No ie każdemu się powodzi.Ale nie chciał im dawać pieniędzy wprost bo wiedział że czuliby się niekomfortowo.Ale pomagał im inaczej pod tym względem.Dał Ginny książki do szkoły których potrzebowała,były drogie a on dostał za darmo bo jest sławą,Ronowi i Hermionie kupił omnikulary na mistrzostwach,Fredowi i George'owi dał pieniądze wygrane w TT na rozkręcenie interesu.To wszystko robił bezinteresownie,chciał sie jakoś odwdzięczyć za ich gościnę i przyjęcie do rodziny w pewnym sensie.To jest więcej warte niż pieniądze.

25.media.tumblr.com/tumblr_lthswym8Ma1r4ghkoo1_500.gif

6.asset.soup.io/asset/4161/6982_adb4_490.gif

asset-d.soup.io/asset/2092/0573_df25.jpeg
Przeskocz do forum:
RIGHT