· Przeznaczenie Harrego Pottera |
~domi7777
|
Dodany dnia 15-06-2012 15:32
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 65
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 09.06.12
Medale:
Brak
|
Od długiego czasu walcze z pytaniem: Dlaczeog Dumbledore specialnie utrzymywał przy życiu Harrego, skoro i tak miał umrzeć? Od razu wykluczam odpowiedź, że w tym przypadku przeżył bo był panem czarnej różdzki, a to dlatego , że został nim PRZEZ PRZYPADEK. A więc słucham waszych opinii.
Harry Potter byłby nikim, gdyby nie pomoc Severusa Snape. Nie poznałem w sadze Harry Potter większego Bohatera...
Od przebiegłości Gryfonów
Wielkiej cnoty Ślizgonów
Kretynizmu Krukonów
I od wiedzy o własnej wszechwiedzy Puchonów
STRZEŻ NAS VOLDEMORCIE
|
|
|
|
!Asik
|
Dodany dnia 15-06-2012 16:24
|
VIP
Dom: Ravenclaw
Ranga: Mistrz Zaklęć
Punktów: 2821
Data rejestracji: 19.07.11
Medale:
|
Nie rozumiem pytania. Jak "utrzymywał przy życiu"? Miał go uśmiercić od razu z rodzicami?
|
~potter_fanka
|
Dodany dnia 15-06-2012 16:32
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 402
Data rejestracji: 27.08.11
Medale:
Brak
|
No właśnie. Nie można powiedzieć, że Dumbledore utrzymywał Harry'ego przy życiu. Raczej nie mówił mu prawdy, nie mówił mu, że ma umrzeć. Poza tym przypadkiem było, że Harry zawsze miał szczęście i jakimś cudem udawało mu się unikać śmierci. Dumbledore brał udział w chronieniu Harry'ego, oczywiście, ale w momentach, gdy Harry był bliski śmierci kto inny przychodził mu z pomocą.
Pozdrowienia też dla całego Hogs! :*
|
|
|
|
~domi7777
|
Dodany dnia 15-06-2012 16:36
|
Użytkownik
Medale:
Brak
|
Może inaczej sformułuję pytanie: W wspomnieniach Severusa jest mowa o tym, że Harry jest Horkruksem i musi umrzeć, więc pytanie czemu tyle czasu jednak go chronili?
Harry Potter byłby nikim, gdyby nie pomoc Severusa Snape. Nie poznałem w sadze Harry Potter większego Bohatera...
Wielkiej cnoty Ślizgonów
Kretynizmu Krukonów
STRZEŻ NAS VOLDEMORCIE
|
|
|
|
~Faria7
|
Dodany dnia 15-06-2012 16:41
|
Użytkownik
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2652
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 10.06.11
Medale:
Brak
|
Przeznaczeniem Harry'ego Pottera było pokonanie Voldemorta. Czarny Pan sam go wybrał. Tak było zapisane w Przepowiedni Harrego i przepowiedni, którą wypowiedziała Trelawney.
|
!Asik
|
Dodany dnia 15-06-2012 17:47
|
VIP
Medale:
|
Sądzę, że odpowiedź na to pytanie dał już Dumbledore:
(...)- Chroniliśmy go, ponieważ trzeba go było wszystkiego nauczyć, ponieważ trzeba było go wychować, ponieważ trzeba było pozwolić mu odczuć i wypróbować jego własną moc - rzekł Dumbledore, wciąż zaciskając powieki. - A tymczasem umacniał się ów tajemniczy związek między nimi, rosła pasożytnicza zażyłość między ich umysłami. Czasami podejrzewałem, że on sam zdaje sobie z tego sprawę. Jeśli dobrze go znam, to tak pokieruje sprawami, że kiedy już wyruszy na spotkanie ze śmiercią, będzie to oznaczało ostateczny koniec Voldemorta.
Otworzył oczy. Snape patrzył na niego z przerażeniem.
- Chroniłeś go, utrzymywałeś tak długo przy życiu tylko po to, by umarł we właściwym momencie?
- To cię tak szokuje, Severusie? A ilu ludzi umarło na twoich oczach?
- Ostatnio tylko ci, których nie byłem w stanie ocalić - odparł Snape, wstając. (...)
We wcześniejszym fragmencie jest wzmianka, że Harry'ego musi uśmiercić sam Voldemort. Wiadomo tez, że nie może to nastąpić wcześniej niż Harry nie pozbędzie się wszystkich horkruksów - tylko wtedy będzie możliwe wykończenie Czarnego Pana jak zostanie zwykłym śmiertelnikiem. Co za tym idzie Potter musiał zdobyć na tyle sporą wiedzę magiczną, by poradzić sobie z tym zadaniem. Dodatkowo o horkruksach nie wiadomo od początku życia Harry'ego tylko od 2 lub 4 tomu (przebłyski), a całość 6 więc średnio można to uznać za "utrzymywanie przy życiu". Raczej następstwa. Jak wspomniała ~potter_fanka, Dumbledore nie był do końca szczery. Efekt "zabicia Harry'ego" ciężko było przewidzieć, bo nikt nigdy w dziejach magii nie słyszał o takim przypadku.
|
~domi7777
|
Dodany dnia 15-06-2012 21:20
|
Użytkownik
Medale:
Brak
|
Dzięki już rozumiem. A skoro jest już temat o Przeznaczeniu Harego może o tym porozmawiamy, co sądizmy o tym, czego nie rozu miemy itd?
Wielkiej cnoty Ślizgonów
Kretynizmu Krukonów
STRZEŻ NAS VOLDEMORCIE
|
|
|
|
~KEHI
|
Dodany dnia 15-06-2012 22:37
|
Użytkownik
Ranga: Przeciętny Uczeń
Punktów: 192
Data rejestracji: 13.06.12
Medale:
Brak
|
Hej jak rozmawiamy o tym czego nie rozumiemy to mógłby mi ktoś wyjaśnić jak Dumbledore zdobył czarną ródżkę ? w książce jest mowa o tym że wcześniej miał ją Gregorowicz lecz albus go pokonał w 1945 r więc skoro Dumbledore go pokonał to znaczy że on nie był jej prawowitym właścicielem więc kogo jeszcze musiał pokonać Albus . Czekam na odpowiedz |
|
|
|
~domi7777
|
Dodany dnia 16-06-2012 09:49
|
Użytkownik
Medale:
Brak
|
Trochę nie rozumiem pytania, możesz wyjaśnić inaczej o co chodzi tobie?
Wielkiej cnoty Ślizgonów
Kretynizmu Krukonów
STRZEŻ NAS VOLDEMORCIE
|
|
|
|
!Asik
|
Dodany dnia 16-06-2012 15:03
|
VIP
Medale:
|
KEHI - Zarówno Grindelwald i Dumbledore poszukiwali wspólnie Insygniów Śmierci. Grindenwald wykradł różdżkę bułgarskiemu wytwórcy różdżek - Gregorowiczowi, i przez to, że zdobył ją siłą stał się jej prawowitym właścicielem. Gdy Grindenwald był u szczytu władzy Dumbledore wyzwał go na pojedynek i pokonał. Czarna Różdżka stała się własnością Dyrektora Hogwartu. Nikogo więcej nie musiał pokonywać.
Owszem domi7777 można dyskutować dalej. Trzeba tylko mieć temat do dyskusji i możliwość posiadania różnych opinii na ten temat. Tu sprawa jest jakby oczywista: była przepowiednia i koniecznością było jej wypełnienie. Voldemort się tym kierował więc i tak polował, by na Harry'ego bez względu na to czy on w to wierzy czy nie. To że przeżył to jak to zgrabnie ujęłaś "był PRZYPADEK"
Edytowane przez Asik dnia 16-06-2012 15:08 |
|
|
|
~domi7777
|
Dodany dnia 16-06-2012 17:38
|
Użytkownik
Medale:
Brak
|
Właśnie coś zauważyłem. Harry posiadał długi czas już Pelerynę Niewidkę, która należała do Insygniów Śmierci. Dumbledore podarował mu też kamień wskrzeszenia. Może więc liczył, że Harry odwiedzi jego grób i weźmie jego Czarną Różdżkę, aby stać się Panem Śmierci i pokonac Voldemorta, tyle , że jednak PRZEZ PRZYPADEK historia potoczyła się trochę nie pomyśli?
Wielkiej cnoty Ślizgonów
Kretynizmu Krukonów
STRZEŻ NAS VOLDEMORCIE
|
|
|
|
!Asik
|
Dodany dnia 17-06-2012 10:01
|
VIP
Medale:
|
Dumbledore nie chciał by Harry zabierał z jego grobu Czarną Różdzkę. Miał plan by Snape go zabił zgodnie z jego życzeniem. Wtedy Czarna Różdżka utraciła by moc. No ale plany pokrzyżował Drako, który wcześniej rozbroił Dumbledora. Stąd ten przypadek.
|
~Szkrab
|
Dodany dnia 24-06-2012 16:11
|
Zbanowany
Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 222
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 10.01.12
Medale:
Brak
|
KEHI - jaki Gregorowicz . Grindelwald.
A mi się wydaje, że po prostu to Voldemort miał uśmiercić Harry'ego, nie Dumbledore. Bo gdyby dyrektor uśmiercił ucznia, to na pewno nie byłoby dobre dla Hogwartu itd. (reputacja)
Uczennica: To nie ja, to moja shauma!
|
|
|
|
~panti00
|
Dodany dnia 03-07-2012 10:32
|
Użytkownik
Punktów: 344
Data rejestracji: 29.06.12
Medale:
Brak
|
Dlatego, że to właśnie HARRY miał zniszczyć horkruksy, a potem stanąć oko w oko z Voldemortem. LOGIKA
Ucz nas Gryffindorze!
"Nie żałujmy tych, którzy umarli, Harry. Żałujmy żywych, a przede wszystkim tych, którzy żyją bez miłości" ~by Albus Dumbledore
Pozdrawiam Cię drogi Gościu !!!
|
|
|
|
~Riddle Of Death
|
Dodany dnia 13-07-2012 16:11
|
Użytkownik
Punktów: 338
Data rejestracji: 12.07.12
Medale:
Brak
|
Potter musiał umrzeć dopiero po zniszczeniu pozostałych horkruksów. Gdyby umarł pierwszy, kto by doprowadził dzieło do końca? |
|
|
|
*mooll
|
Dodany dnia 19-03-2013 08:30
|
Super Owadzik
Ranga: Śmiertelna Relikwia
Punktów: 10619
Data rejestracji: 28.09.09
Medale:
Brak
|
Zamykam dyskusję - odpowiedzi na pytania już padły.
Mol pisze swój Fick: James Potter - Ostatnia Szansa [35/?]
http://hogsmeade....ad_id=2444
Wspieraj artystów pisarzy - dobrowolne datki w postaci komentarzy są bardzo pożądane.
|
|
|