Dom:Gryffindor Ranga: Opiekun Gryffindoru Punktów: 3259 Ostrzeżeń: 0 Postów: 1,096 Data rejestracji: 29.04.10 Medale: Brak
Lista utworów, które uważacie za kultowe. Dlaczego te a nie inne?
Hmmm... A tak to potrzebuję inspiracji do zadania domowego^^. Mam napisać o utworze, który uważam za kultowy. Problem w tym, że jest tego cała masa i nie bardzo ,mogę się zdecydować . Cóż taką ma Imb naturę. Pomożecie?
- Another brick in the wall (Pink Floyd)
- Hey Jude (Th Beatles)
- Me and Bobby McGee (Janis Joplin)
- Hey Joe (Jimi Hendrix)
- Blowin' in the wind (Bob Dylan)
- Behind blue eyes (The Who)
- People are strange (The Doors)
- November rain (Guns n' roses)
- Livin' on a prayer (Bon Jovi)
- Imagine (John Lennon)
- Something happened to me yesterday (The Rolling Stones)
- Layla (Eric Clapton)
- Never Ending Story (Limahl)
- Material girl (Madonna)
- Say, say, say (Jackson & McCartney)
- You're in the army now (Status Quo)
- SHould I stay or should I go (The Clash)
- Brothers in arms (Dire Straits)
Kocham stare kawałki, dlatego za klasyki uważam piosenki, które przez wiele ludzi są za nie uważane
Takiego absolutnego numeru jeden to nie mam, chyba że Livin' on a prayer...
* Don't Cry / Knocking On Heaven's Door - Guns 'N Roses
* Satisfacion - The Rolling Stones
* Smells Like a Teen Sprit - Nirvana
* We will rock you - Queen.
Jak coś mi do głowy jeszcze przyjdzie to dopiszę.
E:
* Another Brick in the Wall - Pink Floyd
* Help - The Beatles
Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoją słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko tobie.
Dom:Slytherin Ranga: Książe Półkrwi Punktów: 2242 Ostrzeżeń: 0 Postów: 628 Data rejestracji: 03.02.09 Medale: Brak
Może Stairway To Heaven Zeppelinów... Jak dla mnie to chyba największy klasyk. Oprócz tego polecam:
People Are Strange/ Riders on the Storm - The Doors
Fade To Black - Metallica
Livin' on a Prayer - Bon Jovi
November Rain/ Don't Cry - Guns 'n Roses
Angie - Rolling Stones
I Don't Wanna Miss a Thing/ Cryin' - Aerosmith
High Hopes/ Another Brick in the Wall - Pink Floyd
Brothers in Arms - Dire Straits
List do M./ Wehikuł Czasu - Dżem
Do tego można jeszcze dodać kawałki Beatlesów, Queena i Jacksona...
Jak coś jeszcze wymyślę to tu wrócę. A na razie koniec...
Through the sidewalk cracks time disappears
I was lost, on my knees
On the eve of defeat
As I choked back the tears
There's a silent scream no one could hear
Dom:Slytherin Ranga: Pracownik Ministerstwa Punktów: 1246 Ostrzeżeń: 1 Postów: 403 Data rejestracji: 11.03.10 Medale:
Stairway To Heaven Zeppelinów... Jak dla mnie to chyba największy klasyk.
Zaryzykuję i napiszę, że to najlepsza piosenka 'rock-kultury' jaką miałam przyjemność usłyszeć.
No i mało jej ustępująca kompozycja "Kashmir" LZ.
Pink Floyd- 'High hopes'
Bob Dylan- 'Nockin' on the heaven's door'
Queen- 'Show must go on'
Bruce Springsteen- "Streets of Philadelphia"
The Goo Goo Dolls- "Iris"
Dlaczego te a nie inne?
Otóż dlatego, że kierując się tzw. własnym gustem muzycznym, wybrałam właśnie te, a nie inne.
Właściwie to wszystkie, które wymieniliście w tym temacie są godne uznania . Jednakże głównym kryterium zastosowanym przeze mnie był chyba uniwersalizm, słynne motywy muzyczne, riffy (nie zamierzam rozbierać piosenek na czynniki pierwsze, bo nie mam do tego odpowiedniej wiedzy). Niepozbawione patosu i takie, które mówią o czymś ważnym, są aktualne i ponadczasowe.
Edytowane przez Bella Muerte dnia 20-09-2012 18:00
Dom:Gryffindor Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 417 Ostrzeżeń: 0 Postów: 101 Data rejestracji: 10.09.12 Medale: Brak
A ja sie wyrwę i stwierdzę, że są kawałki Zeppelinów, które robią mi bardziej jak Stairway to Heaven - myślę tu przede wszystkim o Ten Years Gone, Kashmir, Thank You i Good Times, Bad Times. A tak poza Led Zeppelin:
Queen - Bohemian Rhapsody, Kind of Magic
Guns n' Roses - November Rain, Don't Cry, Civil War, Paradise City
Dżem - Wehikuł Czasu, Wokół sami lunatycy
Aerosmith - Cryin, I don't wanna miss a thing
Metallica - One, Unforgiven, Day that never comes, Fade to Black
Pink Floyd - Wish you were here
Credence Clearwater Revival - Fortunate Son
Michael Jackson - Smooth Criminal, Billie Jean, Black or White
Tak samo można napisać o reszcie najpopularniejszych singli/etc., w stylu np Another brick in the wall czy Teen Like... - czy reszcie najpopularniejszych utworów... (bo potem się robi takie twierdzenie, że jak coś jest uważane za klasyka, to WSZYSCY potem "muszą tak" twierdzić...)
W każdym razie, taka razorkowata lista klasyków I*M*O, bo nie ma obiektywnej listy...
King Crimson - 21st Century Schizoid Man.
Bo debiut. Bo od razu wspięli się na genialne wyżyny. Bo to końcówka lat 60", które wypluły całą masę jednostrzałowców płytowych w obrębie prog rocka. I nie tylko jednostrzałowców...
United States Of America - Where Is Yesterday (1968)
Psychodelia jak dla Mnie. Odkryte niejako przy okazji scoverowania tego przez Ulvera. I obydwie wersje są wspaniałe.
Shpongle - Divine Moments of Truth
Bo psychodelia, bo klimat, bo perkusja, bo kwasy z Rolanda TB-303, bo chórki, bo boskość do tripowania przy prochach. Miłośnicy prochów testują od jakichś 14 lat, do dziś działa.
Jeff Mills - The Bells(1994 / relase 1997 on Purpose Maker).
Bo ten utwór pokazał, że techno nie musi być brutalne, jak z początku lat 90", że może pokazać minimalizm dźwiękowy. Są tam jakieś 5 dźwięków na krzyż i wiele ukrytych smaczków, ukrytych za fasadą tonów.
Plastikman - Elektrostatik.
Utwór wydany chyba gdzieś jeszcze w I połowie lat 90" przez Richiego Hawtina. Kwas, kwas, kwas. I dosłownie 3-4 dźwięki na krzyż. I wspaniały, laboratoryjny klimat minimalistycznego pokazu techno, które sunie, napędzane przez dźwięki, i zmiany tonów, oraz wiele smaczków, niedostrzegalnych na pierwszy rzut ucha. Dobre do nauki elektrostatyki, polecam, approved by Lama.
Sasha - ander.
Hymn gatunku progressive, wydany w 1999 roku. Piękna trance'owa melodia, poprzedzona przegenialnym wsparciem stopniowo dodawanych elementów w utworze. W środku breakdown, który był esencją melodyjnych progów. I parkietowa bomba, która do dziś nic nie straciła ze swego uroku. Grali ją wszyscy didżeje na świecie, od progressivu, przez techno, przez drum & bass, przez IDM...
Laibach - Brat Moj.
Mroczny, industrialny klimat, który pokazał, jak powinno robić się robić takie brzmienia, które pokazują brud industrialu... niewykorzystany przez Rammsteina wcale...
Emperor - I Am the Black Wizards
Jeden z wielu utworów, który zapewnił norweskiemu Cesarzowi zaszczytne miejsce wśród legend black metalu. Długi jak na taki,, ciekawy utwór, który nie nudzi, i zawiera jednak fragmenty, które po prostu nie dają się zapomnieć. Które nie są wciskane na siłę, by sobie "były", lub by miały sprawiać wrażenie "progresywnych na siłę".
Jest tego w uj, i więcej, więc nie ma sensu...
OF MY DESIGN SO STRANGE
AND SO FAMILIAR BUT NO MATTER HOW DISTANT
IN TIME OR SPACE ONE CONSTANT REMAINS CHAOS
Techno jest w podziemiu...!
Legacy of Detroit Techno | Jeff Mills | Underground Resistance | Cybotron Moshic Akbar! Viva La Underground!
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 37745 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,722 Data rejestracji: 02.08.11 Medale:
* The Divinyls - I Touch Myself
* Michael Jackson - Billie Jean
* Nirvana - Smells Like a Teen Sprit
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
Albus Dumbledore
Przeskocz do forum:
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.