· Uno- gra karciana |
~fanka98
|
Dodany dnia 31-05-2011 15:43
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Portret w gabinecie dyrektora
Punktów: 5238
Ostrzeżeń: 3
Data rejestracji: 16.03.11
Medale:
Brak
|
Uno- wspaniała gra karciana, dostępna w kilku wersjach m. in. tradycyjne Uno, Uno Spine. Grał ktoś kiedyś? Co o tym sądzicie? Proszę o odpowiedzi w komentarzach.
Pozdrawiam
fanka98 dodał/a następującą grafikę:
[31.66KB]
Edytowane przez fanka98 dnia 31-05-2011 16:07 |
|
|
|
!leea
|
Dodany dnia 31-05-2011 17:30
|
VIP
Dom: Ravenclaw
Ranga: Śmiertelna Relikwia
Punktów: 11463
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 30.01.10
Medale:
|
Pamiętam takie karty, gdy byłam w 3 klasie podstawówki, ale nie pamiętam takiej gry jak Uno. Da się tym grać w Kenta, albo to to samo?
Nigdy nie zapominaj o tym, kim jesteś, bo świat na pewno o tym nie zapomni. Uczyń z tego swoją siłę, a wtedy przestanie to być twoją słabym punktem. Zrób z tego swoją zbroję, a nikt nie użyje tego przeciwko tobie.
|
|
|
|
~fanka98
|
Dodany dnia 01-06-2011 14:43
|
Użytkownik
Medale:
Brak
|
Nie, nie da się.
Gra polega na tym, by pozbyć się kart jako pierwsza osoba lub po prostu jak najszybciej.
Ciocia Wiki mówi:
"UNO (hiszp. jeden) - gra karciana, zbliżona koncepcyjnie do makao. Do gry w UNO używa się specjalnej talii kart.
Talia
Talia składa się z kart zwykłych
18 czerwonych kart ponumerowanych od 1 do 9
18 zielonych kart ponumerowanych od 1 do 9
18 niebieskich kart ponumerowanych od 1 do 9
18 żółtych kart ponumerowanych od 1 do 9
(znane są talie gdzie nie występują karty o numerze 9, mamy więc po 16 kart od 1 do 8)
4 kart o numerze 0 po jednej z każdego koloru
oraz kart funkcyjnych
8 kart stopu (Skip) po dwie z każdego koloru
8 kart zmiany kierunku (Reverse) po dwie z każdego koloru
8 kart +2 (Draw Two) po dwie z każdego koloru
4 czarne karty +4 ze zmianą koloru (Draw Four Wild)
4 czarne karty zmiana koloru (Wild)
Zasady gry
Oprócz oryginalnej wersji istnieje wiele wariacji i specyficznych zasad tej gry z wykorzystaniem w/w talii.
Graczy może być od 2 do 10.
Na początku gry rozdaje się po 7 kart każdemu graczowi i jedną z talii kładzie się na środek. Grę rozpoczyna osoba po lewej stronie rozdającego. Gracz musi dopasować swoją kartę numerem, kolorem lub symbolem do odkrytej karty. Jeżeli gracz nie posiada żadnej karty pasującej do tej odkrytej, musi pociągnąć kartę z talii. Jeśli wyciągnięta karta pasuje do odkrytej, jeszcze w tej samej kolejce gracz może ją dołożyć. Jeżeli nie r11; ruch ma kolejny gracz. Nie ma przymusu w dokładaniu kart.
W talii są także karty specjalne takie jak Skip, Reverse, Draw two, Draw four i Wild.
Skip (jak 4 (lub 5) w makao) - następny gracz traci (stoi) kolejkę
Reverse (jak 4 w makao) - karta zmieniająca kierunek gry
Draw Two - następny gracz bierze dwie karty
Draw Four Wild - zagrywający kartę deklaruje zmianę koloru na dowolnie przez siebie wybrany, następny gracz bierze 4 karty, oraz traci kolejkę
Wild - zagrywający kartę deklaruje zmianę koloru na dowolnie przez siebie wybrany (jeden z kolorów dostępnych w grze)
Karty Skip, Reverse, Draw two można kłaść tylko do określonego koloru - natomiast karty Draw four i Wild można kłaść na dowolną kartę.
Jeżeli gracz zostaje z jedna kartą na ręku musi krzyknąć UNO! (co oznacza jeden). Jeżeli tego nie zrobi musi dociągnąć 2 karty, ale tylko wtedy, gdy chociaż jeden z graczy zauważy jego przeoczenie. Wygrywa ten, kto pierwszy pozbędzie się wszystkich kart.
Celem gry jest zdobycie 500 punktów. Punkty są przyznawane graczowi, który pozbędzie się w danym rozdaniu wszystkich swoich kart z ręki zanim uczynią to przeciwnicy. Gracz, któremu się to uda otrzymuje punkty za karty, z którymi zostali na ręku jego przeciwnicy.Waga punktowa kart
0-9 = waga równa nr kart 1=1 2=2 7=7 itd
+2 = 20 punktów lub 10 punktów (są 2 rodzaje punktacji)
Rewers (zmiana kierunku) = 20 punktów lub 10 punktów
Passer (stop dla kolejnego gracza) = 20 punktów lub 10 punktów
Joker (karta zmiany koloru) = 50 punktów lub 20 punktów
Super Joker (zmiana koloru, +4) = 50 punktów lub 20 punktów"
Ja sama nie gram na punkty, bo nie chce mi się liczyć, po prostu dla wygranej i tyle. Moja koleżanka ma Uno Spine. Zasady są podobne, tylko, że dodatkowo jest jakby "koło fortuny'
A czy to jest podobne do kenta to nie wiem, bo nigdy nie grałam, ale myślę, że pomogłam definicją od cioci i na tej podstawie sama ocenisz
Zachęcam do grania, tylko, że te karty trochę kosztują, ale zawsze można kupić podróbki
Edytowane przez fanka98 dnia 01-06-2011 14:46 |
|
|
|
~Karolina
|
Dodany dnia 01-06-2011 14:50
|
Użytkownik
Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 159
Data rejestracji: 02.07.09
Medale:
Brak
|
Zawsze chciałam spróbować, ale jakoś nie miałam ani okazji, ani możliwości. Chyba zainwestuję, albo poszukam znajomych, którzy mają, bo bardzo mnie ta gra intryguje
|
~fanka98
|
Dodany dnia 01-06-2011 14:54
|
Użytkownik
Medale:
Brak
|
Karolina napisał/a:
Zawsze chciałam spróbować, ale jakoś nie miałam ani okazji, ani możliwości. Chyba zainwestuję, albo poszukam znajomych, którzy mają, bo bardzo mnie ta gra intryguje
A ja właśnie gram z siostrą i mamą |
|
|
|
~potterfanka
|
Dodany dnia 02-06-2011 22:07
|
Użytkownik
Ranga: Członek GD
Punktów: 514
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 27.08.08
Medale:
Brak
|
Bardzo fajna, rodzinna gra. Dostałam ją kiedyś od babci na Mikołaja i prawdę mówiąc, nie byłam zbyt entuzjastycznie nastawiona. Ale po kilku`partyjkach` okazało się, że to całkiem fajne. Bardzo ją polubiłam i od tamtej pory, gdy tylko mamy jakiś zjazd rodzinny - uno ! ; )
|
|
|
~misiaczek13
|
Dodany dnia 02-06-2011 22:13
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Uczestnik Klubu Ślimaka
Punktów: 487
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 12.05.11
Medale:
|
Ciekawa gierka Parę razy grałam z przyjaciólką w czasie deszczu
|
|
~SweetSyble
|
Dodany dnia 20-01-2012 11:13
|
Użytkownik
Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu
Punktów: 1942
Data rejestracji: 14.12.11
Medale:
Brak
|
Moje koleżanki zachwycają się tym jakby to było coś nadzwyczajnego. Jak dal mnie to nic takiego. Gar bardzo zbliżona do makao. Po prostu nie mielin czego wprowadzić na rynek więc namalowali parę znaczków na zwykłych kartach i niby, że to takie świetne. Wolę zwykłe makao. Uno jest po prostu niczym innym jak hamskim uproszczeniem makao.
Miłośnicy tej gry - wybaczcie!
|
~hedwigowo
|
Dodany dnia 10-02-2012 20:37
|
Użytkownik
Ranga: Minister Magii
Punktów: 2076
Data rejestracji: 29.12.11
Medale:
Brak
|
Niestety nie miałam przyjemności w nią zagrać
|
|
~Matthew Lucas
|
Dodany dnia 11-02-2012 15:35
|
Użytkownik
Ranga: Mugol
Punktów: 4
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 03.09.10
Medale:
Brak
|
Kiedyś grałem w Uno, ale to tylko raz - powiem jedno - wolę makao. Po prostu nie lubię "uproszczeń" .
|
|
~Lily Evans Potter
|
Dodany dnia 11-02-2012 15:44
|
Użytkownik
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1208
Data rejestracji: 05.02.12
Medale:
Brak
|
Swietna gra karciana, jedna z najlepszych w jakie grałam. Zawsze jak jadę na wycieczki szkolne gram w nią z przyjaciółmi.
|
|
|
|
~dark shadow
|
Dodany dnia 11-02-2012 16:21
|
Użytkownik
Ranga: Zastępca Ministra
Punktów: 1770
Data rejestracji: 23.02.11
Medale:
Brak
|
Ja ją nawet lubię. Nie powiem ,że uwielbiam ,ale to była jedyna pozytywna odpowiedź w ankiecie.
Grałam w nią kiedyś ,ale nie powiem ,że jest jakaś wybitna ,bo na dłuższą metę mi się nudziła.
Jest całkiem fajna
|
|
|
|
~Loa_riddle
|
Dodany dnia 11-02-2012 16:49
|
Użytkownik
Ranga: Niewymowny
Punktów: 1507
Data rejestracji: 30.05.11
Medale:
Brak
|
Pamiętam, że kiedyś kolega próbował mnie nauczyć... próbować zawsze można. ; ) Szybko mi się znudziła i teraz nie pamiętam o co w niej chodzi.
-Panowie, proszę was, nie kłóćcie się z mojego powodu- poprosił Ian, który wciąż nie mógł się nadziwić przyjaźni między tak różnymi-zarówno z charakteru, jak i z wyglądu- rycerzami.
Sancerre uśmiechnął się.
-Och, ja i Henri kłóciliśmy się od zawsze, nawet wtedy, kiedy on był giermkiem mojego brata, a ja - giermkiem mojego kuzyna. A i tak to ja miałem zawsze ostatnie słowo.
-A ja miałem rację- odparł spokojnie de Bar.
Sancerre spojrzał na niego takim wzrokiem, że zarówno Ian jak i Grandpre uśmiechnęli się.
Hyperversum, Cecilia Randall
|
|
|
|
~anex
|
Dodany dnia 11-02-2012 17:01
|
Użytkownik
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 336
Data rejestracji: 06.05.10
Medale:
Brak
|
Grałam w Uno. Bardzo lubię tę grę Fajnie, że można grać w dużo osób. |
|
|
|
~Trep
|
Dodany dnia 08-03-2012 11:28
|
Użytkownik
Dom: Bezdomny
Ranga: Charłak
Punktów: 11
Data rejestracji: 30.11.10
Medale:
Brak
|
Polecam każdemu! Bardzo fajna jest gra Uno - zdarłem dziesiątki talii na wakacjach z przyjaciółmi |
|
|
|
~Zlowieszcza Owca
|
Dodany dnia 12-03-2012 19:26
|
Użytkownik
Ranga: Przeciętny Uczeń
Punktów: 184
Data rejestracji: 12.03.12
Medale:
Brak
|
Bardzo lubię 'Uno' i często w nie gram, zwłaszcza na wycieczkach klasowych - składamy kilka talii i gramy w wiele osób. : D
|
|
~marihermiona
|
Dodany dnia 23-08-2012 15:14
|
Użytkownik
Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1058
Data rejestracji: 06.07.12
Medale:
Brak
|
Noo ja ostatnio grałam w ostatni tydzień szkoły z naszą informatyczką, bo ani nas dużo nie było i nie było internetu. Graliśmy w to 4 godziny.
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."
|
|
|
|
~Gumekk
|
Dodany dnia 05-11-2012 15:48
|
Zbanowany
Ranga: Goblin
Punktów: 32
Data rejestracji: 02.11.12
Medale:
Brak
|
Uwielbiam tą grę !
|
|
|
~Dolores
|
Dodany dnia 05-11-2012 21:29
|
Użytkownik
Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 44
Data rejestracji: 03.11.12
Medale:
Brak
|
uwielbiam tą gre szczególnie dlatego że karty mam z obrazkami z filmu Harry Potter i Zakon Feniksa czyli moja ulubiona część |
|
|