· Kominki |
~Agnes Black
|
Dodany dnia 15-08-2010 12:53
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Gracz Quidditcha Ravenclawu
Punktów: 120
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 25.05.10
Medale:
Brak
|
W 4 i 5 części Harry i Syriusz porozumiewali się za pomocą kominków. Co sądzicie o tym pomyśle Rowling ?
Ja uważam, że jest ciekawy.
r: a ja proszę o uzasadnienie swojego zdania - dlaczego uważasz, że pomysł użycia kominków jako środka transportu i sposobu na porozumiewanie się był/nie był ciekawy? Posty bez rozwinięcia, uzasadnienia będą kasowane.
Chroń Nas Ravenclawie !
Edytowane przez raven dnia 23-07-2013 23:00 |
|
|
|
~weroniczka95
|
Dodany dnia 15-08-2010 13:17
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 107
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 06.05.10
Medale:
Brak
|
Pomysł z kominkami był fajny. Rozmowy Harrego z Syriuszem i to kłamstwo Hermiony w kabinecie Dolores Jane Dolores był genialny że szukali Dumbledora
|
|
~kertiz
|
Dodany dnia 15-08-2010 21:08
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2616
Data rejestracji: 17.06.09
Medale:
Brak
|
Bardzo użyteczny wynalazek. Coś jak telefon lub fax domowy, choć jest całkiem darmowy nie licząc proszka Fiuu. Komunikacja zdaje się być trochę niewygodna, ale wystarczy podłożyć pod kolana kilka poduszek. |
|
|
|
~Deprimo_Confringo
|
Dodany dnia 15-08-2010 21:39
|
Zbanowany
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 111
Ostrzeżeń: 3
Data rejestracji: 10.08.10
Medale:
Brak
|
Ciekawy pomysł, nie powiem.
Jest "coolerski" - szybko i za darmo. Nie wydawać pieniędzy na długie rozmowy... Szkoda, że nie ma takiego pomysłu w realnym świecie. Ale jest też jeden sęk - nie wszyscy mają kominki. To mogłoby być tak samo, tylko z pralką - o ile by nie była włączona
|
|
|
|
~Lapa
|
Dodany dnia 16-08-2010 15:48
|
Użytkownik
Punktów: 2607
Data rejestracji: 01.05.09
Medale:
Brak
|
Pomysł dobry, ale niedopracowany. Otóż: Gdy Harry po raz pierwszy korzysta z Fiuu mówi, że śmigał pomiędzy kominkami innych czarodziejskich domów. Więc, teoretycznie głowa powinna zostać ucięta. Poza tym zielone płomienie nie obejmowały całego Harry'ego tylko do ramion (kiedy teleportował się pierwszy raz), a jednak całe ciało poleciało;/
Jednak całkiem fajny sposób komunikacji.
|
|
|
|
~Croce
|
Dodany dnia 17-08-2010 11:02
|
Użytkownik
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 356
Data rejestracji: 22.07.10
Medale:
Brak
|
Taak... Ciekawy i przydatny za razem pomysł.
Sądzę, że ten sposób komunikacji jest szybszy i przydatniejszy od sów. Sowę zawsze można przechwycić i treść wiadomości przeczytać, a ten sposób, jeśli tylko o to zadbasz, może być dużo bardziej dyskretny, czy jakby to inaczej nazwać. Choć moim zdaniem ten środek komunikacji ma wiele plusów, których brak sowom, uważam jednak, że sowy nadal powinny być podstawowym i niezawodnym środkiem komunikacji.
Wiele, wiele ludzi oddałoby wszystko za to, by świat był "magiczny". Nie dostrzegają tylko, że świat z dnia na dzień staje się coraz bardziej napełniony magią, w różnej formie - jedna z nich to książka, którą z pewnością bardzo dobrze znasz...
Croce
drogi Gościu , buuu! Zboczeniec!
|
|
|
|
~Yuki27
|
Dodany dnia 17-08-2010 13:02
|
Użytkownik
Ranga: Gajowy Hogwartu
Punktów: 996
Data rejestracji: 25.07.10
Medale:
Brak
|
Świetny pomysł Bierzesz troszkę proszku, wkładasz głowę... I rozmawiasz z kim chcesz ^^ Bez opłat ^^ To by było coś dla mnie
|
|
|
~Eisblume
|
Dodany dnia 17-08-2010 13:41
|
Użytkownik
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1201
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 04.05.10
Medale:
Brak
|
Świetny pomysł (jak zresztą większość pani Rowling). Troszkę proszka Fiuu i możesz bezpłatnie rozmawiać z kim chcesz.
Jednak przedstawienie tego w filmie niezbyt mi się podobało.
|
|
|
~Ginny_Ruda
|
Dodany dnia 17-08-2010 15:47
|
Użytkownik
Ranga: Redaktor Proroka
Punktów: 1034
Data rejestracji: 19.06.10
Medale:
Brak
|
Fajny pomysł. Chciałabym żeby i mi wpadały do głowy tak fantastyczne pomysły jak Rowling.
Ciekawie by było gdyby sposób komunikowania się poprzez kominki nagle wcielono w nasze życie. To znaczy gdyby fantastyka nie była nam obca. Koniecznością byłoby by każdy z nas miał w domu kominek, bo pewnie tak nie jest, ale chciałabym wypróbować proszek Fiuu.
|
|
|
~Lady Bellatriks
|
Dodany dnia 01-05-2011 18:56
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Punktów: 2508
Data rejestracji: 02.04.10
Medale:
Brak
|
Pomysł fajny, nie powiem, chciałoby się móc gadać w taki sposób z innymi, ale... spójrzmy prawdzie w oczy - gdybyśmy tak klęczeli z głową w kominku codziennie, czy tam ile, to prędzej czy pózniej nogi by nam odpadły. Dla nas to świetny pomysł komunikacji, ale dla czarodziejów to nic nadzwyczajnego. Jestem pewna, że na pewno chcieli by mieć telefony i komputery, żeby się komunikować tak jak my, ale od nadmiaru magii to by nie działało. Dla nas porozumiewanie się za pomocą sieci Fiuu jest fascynujące, tak jak dla nich mugolskie środki połączeń
Mówią o mnie ''córka diabła'' - temu nie zaprzeczę ani ja, ani ktos, kto mnie dobrze zna .
Pozdrawiam wszystkich tych, którzy mnie pozdrawiają
|
|
|
|
`Czarodziejka
|
Dodany dnia 01-05-2011 21:12
|
Moderator (F)
Ranga: Śmiertelna Relikwia
Punktów: 11090
Data rejestracji: 05.04.10
Medale:
|
Dobry pomysł miała autorka. Ja bym na to nie wpadła. Tani i szybki sposób komunikacji. Tylko jest jeden minus: trzeba mieć taki kominek, albo osoba, z którą chcemy się porozumieć, też musi go mieć. No i trzeba uważać, czy sie w nim nie pali.
|
|
|
~anetka4774
|
Dodany dnia 02-05-2011 08:12
|
Użytkownik
Ranga: Siedmioroczniak
Punktów: 697
Data rejestracji: 03.04.11
Medale:
Brak
|
Bardzo użyteczny wynalazek.Ja bym na to nie wpadła.Troszkę proszka Fiuu i możesz bezpłatnie rozmawiać z kim chcesz.
|
~Anar0207
|
Dodany dnia 05-06-2011 19:22
|
Zbanowany
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 412
Ostrzeżeń: 4
Data rejestracji: 05.06.11
Medale:
Brak
|
Sądzę, że to niesamowita rzecz, taka komunikacja międzyludzka przez kominek. Szybko, za darmo (nie licząc opłat za proszek Fiuu)... Szkoda, że takich rzeczy nie ma w realnym świecie. Proszek Fiuu to nie tylko rozmowy, ale też teleportacja w inne miejsca.
@Czarodziejka - Właśnie, że może się palić w kominku. W filmie głowa Syriusza była w płomieniach. W książce też opisywali o tym. |
|
|
|
~potterfanka
|
Dodany dnia 05-06-2011 19:40
|
Użytkownik
Ranga: Członek GD
Punktów: 514
Data rejestracji: 27.08.08
Medale:
Brak
|
Interesujący pomysł na ten kominek, nie powiem. Dla młodych czarodziejów, którzy nie mogą się jeszcze teleportować jest idealnym rozwiązaniem. ; d
|
|
|
~dastanblack3000
|
Dodany dnia 06-06-2011 23:04
|
Użytkownik
Ranga: Członek Wizengamotu
Punktów: 1481
Data rejestracji: 29.05.11
Medale:
Brak
|
To jak Skype. Fajny pomysł, mi się bardzo podobał. Podobał mi się też prezent od Syriusza, który dał Harry'emu w święta. Jednak kazał mu go rozpakować tylko w nagłej ważnej sytuacji.
Edytowane przez Lady Holmes dnia 07-06-2011 20:13 |
|
|
|
~Szkrab
|
Dodany dnia 10-01-2012 16:25
|
Zbanowany
Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 222
Data rejestracji: 10.01.12
Medale:
Brak
|
Chciałbym, aby taka komunikacja miała miejsce w realnym miejscu. Zabawię się w Wojewódzkiego i powiem - jestem na TAK. Super pomysł! |
|
|
|
~Charlie
|
Dodany dnia 23-01-2012 11:10
|
Użytkownik
Punktów: 2595
Data rejestracji: 06.11.11
Medale:
Brak
|
no pomysł był fajny i ciekawy dzięki kominkom Harry mógł się porozumiewać z Syriuszem
|
~Matthew Lucas
|
Dodany dnia 23-01-2012 15:19
|
Użytkownik
Ranga: Mugol
Punktów: 4
Data rejestracji: 03.09.10
Medale:
Brak
|
Nie powiem, bardzo praktyczny sposób, nawet nie trzeba wychodzić z domu. Kompletnie lepsze niż telefon, użyteczniejsze niż Gadu-Gadu. Chciałbym taki sposób komunikacji mieć w swoim domu. Z nim byłoby prościej, szybciej, wygodniej oraz bezpieczniej. Może kiedyś takie coś zostanie stworzone?
|
|
~Luniaczekk
|
Dodany dnia 30-01-2012 15:28
|
Użytkownik
Ranga: Uczestnik Klubu Ślimaka
Punktów: 475
Data rejestracji: 11.01.12
Medale:
Brak
|
Bardzo przydatny pomysł i ciekawy. szkoda, że nie ma czegoś takiego w realnym świecie ;/
|
~kizzucha
|
Dodany dnia 04-02-2012 21:50
|
Użytkownik
Ranga: Niewymowny
Punktów: 1648
Data rejestracji: 05.01.11
Medale:
Brak
|
Fajny pomysł, szczególnie z zimie - w kominku pewnie jest ciepło.
Loa_Riddle - ;D
Ale że co? ;>
"-Spójrz... na... mnie- wyszeptał. Zielone oczy odnalazły czarne oczy, ale po chwili coś w tych czarnych oczach zanikło,stały się nieruchome,puste i martwe. Ręka trzymająca szatę Harry'ego opadła z głuchym stukiem na podłogę i Snape już się więcej nie poruszył."
"-To bardzo wzruszające, Severusie - powiedział z powagą Dumbeldore. - A więc w końcu dojrzałeś do tego, by przejmować się losem tego chłopca?
- Jego losem? - wykrzyknął Snape. - E ecto patronum!
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."
''Mogę was nauczyć, jak uwięzić w butelce sławę, uwarzyć chwale, a nawet powstrzymać śmierć... Jeśli tylko nie jesteście bandą bałwanów, jakich zwykle muszę nauczać."
"- Czy pamiętasz, jak mówiłem, że ćwiczymy zaklęcia NIEWERBALNE, Potter?
- Tak.
- Tak, proszę pana.
- Nie ma potrzeby zwracania się do mnie per pan, panie profesorze. "
|
|
|