Dom:Slytherin Ranga: Sługa Czarnego Pana Punktów: 1185 Ostrzeżeń: 1 Postów: 268 Data rejestracji: 14.12.08 Medale: Brak
Błagam, pomocy! Pani od Chemii robi nam dwa sprawdziany z klasy pierwszej, jednak ten przedmiot to moja pięta achillesowa i miałam dwójkę ;/. Pomożecie zrozumieć mi te pojęcia, jakieś przykłady zadań itp.? Pilnie potrzebuję pomocy, testy są 17 i 24 września. Oto tematy:
- wartościowość,
- wzory sumaryczne i strukturalne tlenków, chlorków i siarczków.
- równania chemiczne (zapis słowny i symbolami chemicznymi)
Liczę na waszą pomoc. Oczywiście, postaram się sama czegoś nauczyć, ale nie wiem co z tego wyjdzie .
proszę podać, rodzaj szkoły. Jeżeli średnia to poziom na jakim uczysz się chemii.
Klasa druga gimnazjum.
"Trzeba się śmiać nie czekając na szczęście, bo gotowiśmy umrzeć nie uśmiechnąwszy się ani razu."
"Odwaga to panowanie nad strachem, a nie brak strachu."
Pozdrawiam drogi Gościu najserdeczniej jak potrafię! ;p Teraz mnie widzisz, drogi Gościu? Nie? To szkoda ;p.
Dom:Gryffindor Ranga: Animag Lew Punktów: 543 Ostrzeżeń: 0 Postów: 152 Data rejestracji: 04.08.09 Medale: Brak
Wartościowość jest liczbą wiązań jakie może tworzyć atom danego pierwiastka. np. tlen zawsze ma wartościowość 2, za to węgiel może mieć wartość 2 lub 4. Wodór zawsze ma wartościowość 1. Jest to też powiązane z grupami danych pierwiastków. Magnez jest w grupie drugiej, dlatego ma wartościowość 2 tak samo wapń. sód i potas leżą w pierwszej grupie dlatego mają wartościowość 1. Glin jest w grupie 13, a żaden z pierwiastków nie może być 13 wartościowy dlatego odejmuje się tą 10 i jest 3 wartościowy. Niektóre pierwiastki mogą mieć kilka wartościowości. Zależy to od tego jaki związek tworzą z innym atomem. Węgiel gdy tworzy dwutlenek węgla z tlenem jest 4 wartościowy, ale jeśli tworzy z tym samym atomem czad jest 2 wartościowy.
Warto Śmiać
Cieszyć Się
Warto Kochać..."
Od przebiegłości Ślizgonów Kretynizmu Puchonów i Od-Wiedzy-Własnej-WszechWiedzy Krukonów CHROŃ NAS GRYFINDORZE !
Dom:Ravenclaw Ranga: Mistrz Zaklęć Punktów: 2809 Ostrzeżeń: 0 Postów: 520 Data rejestracji: 09.08.08 Medale: Brak
Większym ogólnikiem niż "równania chemiczne" to już chyba rzucić nie mogłaś. ;p Może najpierw poczytaj ten temat a jak nie znajdziesz tam tego, czego szukasz to uściślij tutaj jaki zakres materiału Cię obowiązuje. Na temat wartościowości nie będę się już powtarzać, zostają więc tlenki, chlorki i siarczki.
Cóż, nie będę podawać wszystkich wzorów, ale kilka przykładowych.
Tlenki
Tlen w tlenkach oczywiście zawsze jest II-wartościowy.
Upraszczając, przyjmijmy, że wzór tlenków to E2OX.
Gdzie "E" to symbol pierwiastka a "X" jego wartościowość.
Załóżmy, że chcesz napisać wzór związku tlenu z węglem IV-wartościowym.
Podstawiając do wzoru otrzymujesz:
C2O4 ale to ostatecznie się upraszcza do: CO2 (bo dzielisz przez 2).
Inne przykładowe tlenki:
CO - tlenek węgla II [bo C2O2 dzielisz przez 2]
SO2 - tlenek siarki IV [bo S2O4 dzielisz przez 2]
SO3 - tlenek siarki VI [bo S2O6 dzielisz przez 2]
MgO - tlenek magnezu (nie musisz dodawać w nazwie "II", bo Mg może być tylko II-wartościowy).
ZnO - tlenek cynku
Chlorki
Tutaj sprawa jest bardzo prosta - chlor w chlorkach zawsze jest I-wartościowy.
Wzór: EClX
Siarczki
Z siarczkami jest dość podobnie jak z tlenkami - siarka w tych związkach jest II-wartościowa.
Wzór: E2SX.
Przykładowe:
FeS - siarczek żelaza II [bo Fe2S2 dzielisz przez 2]
Cu2S - siarczek miedzi I
CuS - siarczek miedzi II
Na2S - siarczek sodu
Oczywiście to wszytko powyżej to wzory sumaryczne, bo jak mamy Ci tutaj podać wzory strukturalne... Przecież gdzieś musisz mieć jakieś zapisane - w książkach, zeszytach...
Pomożecie zrozumieć mi te pojęcia, jakieś przykłady zadań itp.
Najlepiej sama podaj przykłady, których nie rozumiesz. Bez sensu jest takie wymyślanie...
Edytowane przez Ariana dnia 03-09-2009 22:23
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
Mam nadzieję, że udało się napisać dobrze dwa sprawdziany, ale zdarzenie miało miejsce cztery lata temu, a odpowiedzi padły, więc zamykam.
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.