Dom:Ravenclaw Ranga: Wybitny Uczeń Punktów: 621 Ostrzeżeń: 1 Postów: 290 Data rejestracji: 20.08.09 Medale: Brak
The Dead Weather to amerykańska supergrupa grająca rock alternatywny, sformowana w Nashville, Tennessee w 2009 roku. W jej skład wchodzą: Alison Mosshart (z The Kills), Jack White (z The White Stripes i The Raconteurs), Dean Fertita (z Queens of the Stone Age) i Jack Lawrence (z The Raconteurs i The Greenhornes)[1]; The Dead Weather pojawili się publicznie 11 marca 2009 roku, podczas otwarcia głównej siedziby Third Man Records w Nashville. Był to ich pierwszy koncert na żywo od powstania zespołu, tuż przed wydaniem ich debiutanckiego singla "Hang You from the Heavens".
W styczniu 2009 roku Mosshart, Fertita, Lawrence i White zebrali się w studiu Third Man by odbyć improwizowaną próbę. Sesja trwała dwa i pół tygodnia, razem ze skomponowaniem piosenek i tekstów; wtedy też oficjalnie powstało Dead Weather[2]. Cytując White'a: "To przyszło samo z siebie. Nie mieliśmy obranego kierunku. Tworzyliśmy jedną piosenkę na dzień, dwie piosenki na dzień, cokolwiek potrafiliśmy zrobić i nagrywaliśmy to w locie... Nie było czasu myśleć o tym, co to było. To po prostu było"[3].
Horehound to debiutancki album The Dead Weather. Został wydany 14 lipca 2009 roku w Północnej Ameryce i 13 lipca w Europie. Zadebiutował na liście U.S. Billboard 200 na 6 pozycji i na angielskich listach na 14 pozycji. Razem z wydaniem albumu w Północnej Ameryce, trzy piosenki z Horehound ("No Hassle Night", "Hang You From the Heavens", i "Treat Me Like Your Mother" były dostępne jako downloadable content dla gry wideo Rock Band.
źródło:Wikipedia
Co o nich sądzicie? Znacie ich piosenki?
Ja osobiście ich uwielbiam, zwłaszcza piosenkę Treat me like your mother.
Edytowane przez Ariana dnia 23-08-2009 21:24
Znam, oczywiście, że znam! Starałam się ostatnio polować na ich płytę w Paryżu [w Polsce oczywiście też!!] no, ale widocznie ich sklepy są gorzej zaopatrzone niż nasze. Ale jak płytę znajdę, od razu znajdzie się w mojej kolekcji.
A Horehound zdążyłam posłuchać z 2 - 3 razy, więc dokładnie nie kojarzę piosenek. Ale niektóre zaczynają mi się powoli podobać. Z resztą, czego można się spodziewać po wokalu Alison, w połączeniu z Jackiem + Jackiem Lawrencem... <3?! Tak, The Killsów także znam, uwielbiam i słucham, podobnie jest z The Raconteurs'ami i White Stripes'ami.
I chciałam jeszcze dodać, że zazdroszczę uczestnikom ich premierowego, marcowego koncertu, na którym dostali winyle, o których zwykły Polak może tylko pomarzyć :(.
I jeszcze się pochwalę, że w Paryżu widziałam ich plakat zapowiadający koncert. Co prawda o paryskim koncercie jeszcze nie słyszałam, ale żałuję, że plakat został tak mocno przyklejony, bo z wielką chęcią bym go sobie wzięła.
EDIT!!!
No, płyta przesłuchana, więc spokojnie mogę powiedzieć co-nie-co o ulubionych piosenkach.
Hm, Treat Me Like Your Mother rox. Za tekst, teledysk [który swoją drogą jest świetny, Jack i Alison wyglądają tam - pod koniec - genialniegenialniegenialnie!!!], głos Alison, później Jacka..
I później New Pony! Za genialne riffy, które urzekły mnie od pierwszego odsłuchania owej piosenki.
Ano, reszta jest no, no. Nie pogardzę, aczkolwiek w/w są wyróżniające się i wpadające w ucho.
The Dead Weather znam i lubię. Niedawno ściągnąłem płytę, i przyznam, że wszystkie kawałki przypadły mi do gustu a szczególnie Rocking Horse, 3 Birds, New Pony, I Cut Like Buffalo,Bone House które goszczą na mojej mp3
Ja osobiście ich uwielbiam, zwłaszcza piosenkę Treat me like your mother.
Dom:Ravenclaw Ranga: Pracownik Ministerstwa Punktów: 1289 Ostrzeżeń: 2 Postów: 182 Data rejestracji: 25.08.08 Medale:
No dokladnie...
Coz, tez ich lubie, sa bardzo specyficzni i oryginalni... chyba to mnie najbardziej do nich przyciaga.
Jack White, aaaach, niby tworzy nowe, swietne dzwieki ale tak naprawde trzyma sie podstaw i klasyki dobrego rocka i bluesa (widoczne przede wszystkim w utworze ''Rocking horse''). Za to rowniez duzy plus. Do tego wspolny wokal Jacka i Alison... Nic, tylko zasiasc, wsluchiwac sie i nie gadac :D.
Jestem stanowczo na tak.
Dom:Slytherin Ranga: Niewymowny Punktów: 1628 Ostrzeżeń: 1 Postów: 665 Data rejestracji: 14.09.08 Medale: Brak
Poznałam ich dzięki Engel, niedawno, co nie zmienia faktu, że zdążyłam się w nich zakochać!
Głównie przyciągnęła mnie ich oryginalność i to wyżej wspomniane przez Lavandę łączenie bluesa z rockiem. Do tego mocny, zdecydowany głos Alison!
Co do Treat Like Your Mother to również bardzo ją lubię, a teledysk też uważam za udany. Kocham również 60 Feet Tall, New Pony, 3 Birds i Rocking Horse, acz z pewnością o czymś zapomniałam, szczególnie, że cała płyta bardzo mi się podoba.
Z chęcią poszłabym na ich koncert, ale jak dla mnie mogliby poczekać do 2011... ;d
Świetny album. Jacka White'a znałam do tej pory z The White Stripes. Głos Alisson Mosshart idealnie pasuje do muzyki TDW. Ulubiony utwór: "Treat me like your mother", "I'm mad" i "Blue blood blues" :>
OD CNOTY GRYFONÓW KRETYNIZMU PUCHONÓW I WIEDZY-O-WŁASNEJ -WSZECHWIEDZY KRUKONÓW STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!!!
Pozdrowienia dla drogi Gościu
Oto nadchodzi ten, który ma moc pokonania Czarnego Pana... zrodzony z tych, którzy trzykrotnie mu się oparli, a narodzi się, gdy siódmy miesiąc dobiegnie końca... A choć Czarny Pan naznaczy go jako równego sobie, będzie on miał moc, jakiej Czarny Pan nie zna... I jeden z nich musi zginąć z ręki drugiego, bo żaden nie może żyć, gdy drugi przeżyje... Ten, który ma moc pokonania Czarnego Pana, narodzi się, gdy siódmy miesiąc dobiegnie końca...
Dom:Gryffindor Ranga: Gajowy Hogwartu Punktów: 984 Ostrzeżeń: 1 Postów: 235 Data rejestracji: 04.12.11 Medale: Brak
Uwielbiam! A głos Jacka White'a i Alison... - cudowne! tak tak, znam ich piosenki ^^ A dowiedziałam się o tym zespole od siostry
- Albusie Severusie - powiedział tak cicho, że nie usłyszał tego nikt prócz Ginny, a ona taktownie udała, że macha ręką do Rose, która już wsiadła do wagonu - nosisz imiona po dwóch dyrektorach Hogwartu. Jeden z nich był Ślizgonem i prawdopodobnie najdzielniejszym człowiekiem, jakiego znałem.
Dom:Gryffindor Ranga: Trzecioroczniak Punktów: 147 Ostrzeżeń: 0 Postów: 107 Data rejestracji: 08.08.12 Medale: Brak
Kocham The Dead Weather, kocham Jacka i Kocham Alison. Uwielbiam ich piosenki. (co prawda przyz większość czasu myślałam, że to Jack gra na gitarze... o_O)
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.