Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Prefekt Gryffindoru
Punktów: 441
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 24.07.13
Medale:
Brak
|
Zbyt ryzykownym byłoby złożenie Przysięgi na ślubie właśnie z wymienionych wyżej powodów. Może na wyraźne życzenie Młodych, ale raczej wątpię. Pan Młody by chyba wtedy uciekł <3
"HARRY, ZABIJĘ CIĘ, JEŚLI PRZEZ NICH ZGINIEMY!"
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Uczestnik TT
Punktów: 236
Data rejestracji: 30.07.10
Medale:
Brak
|
Temat ciekawy.
Ale według mnie nie jest to dobry pomysł. Ludzie się kochają i rozstają. Mało kto by dotrzymywał tej przysięgi. Ktoś po ślubie stwierdzi, że to jednak nie to, że nie kocha, że chcę być sam, że nie jest szczęśliwy, cokolwiek. I co? Śmierć?
Ranga: Książe Półkrwi
Punktów: 2195
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 27.04.10
Medale:
Brak
|
Przecież w świecie magii też na pewno zdarzają się rozwody. Składanie Wieczystej Przysięgi nie miałoby sensu. No może jakaś bardzo zakochana para składa na własne życzenie, ale ja bym osobiście nie radziła tego robić.
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 367
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 01.04.14
Medale:
Brak
|
Sądzę, że robią to tylko ci, którzy tego pragną.
Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 200
Data rejestracji: 24.01.15
Medale:
Brak
|
Myślę, że nie. W końcu jak się ją złamie, to się umiera. A przecież w niektórych przypadkach miłość nie trwa wiecznie. Nie można winić kogoś za to, że zakochał się w kimś innym.
,,Co ma być to będzie, a jak już przybędzie, damy sobie z tym radę'' ~ Hagrid ,,Udało się, dostali w kość, niech Potter żyje nam! A Voldek gnije w piekle, za którym tęsknił sam!'' ~ Irytek ,,Jeśli chcesz poznać człowieka, dowiedz się jak traktuje podwładnych, a nie równych sobie'' ~ Syriusz Black, Łapa ,,Nie żałuj umarłych. Żałuj żywych, a przede wszystkim tych, który żyją bez miłości'' ~ Albus Dumbledore ,,Trzeba być bardzo dzielnym, by stawić czoło wrogom, ale tyle samo męstwa wymaga wierność przyjaciołom'' ~ Albus Dumbledore ,,Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć'' ~ Albus Dumbledore ,,Myśli mogą pozostawić głębsze ślady niż cokolwiek innego'' ~ Pomona Pomfrey
|
Użytkownik
Ranga: Animag Lew
Punktów: 545
Data rejestracji: 07.11.15
Medale:
Brak
|
Sądzę, że czarodzieje na ślubach tych przysięg raczej nie zawierają. W końcu jeśli się takowej nie dotrzyma, umiera się. A co z tymi wszystkimi rozwodami itp.? Sądzę, że tego typu przysięgi wieczyste są zawierane ewentualnie na życzenie małżonków oraz ich własną odpowiedzialność.