Dom:Ravenclaw Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 324 Ostrzeżeń: 1 Postów: 69 Data rejestracji: 23.01.14 Medale: Brak
Zawiniło mylne przekonanie, że jej młodsza siostra przez to, że dostała się do Hogwartu, stała się dla niej niebezpieczna. Osobiście Petunia również chciała otrzymać list, niestety nie było nawet na to szans. Zawiniła również Lily, że nie przekonała jej o swojej normalności, że poróżnia je tylko moc. Mogła obiecać, że nie zrobi Petunii krzywdy, może wtedy stosunki by się poprawiły. Niestety, przez zazdrość i kłótnie Harry nie miał łatwego życia...
@Guseppe, chyba czytaliśmy inne książki, albo czegoś nie zrozumiałeś. A może ograniczyłeś się do obejrzenia filmu? Przecież była mowa o tym, że Lily błagała wręcz Petunię o to, żeby się na nią nie obrażała. Kochała swoją starszą siostrę i nawet jej do głowy nie przyszło żeby ją krzywdzić za pomocą magii, jak więc miała obiecać, że tego nie zrobi? Powodem ich kłótni była zazdrość Petunii o moc Lily, o dumę i radość rodziców z tego powodu. Już fakt, że Lily była młodsza zapewne sprawił, że była bardziej rozpieszczana przez rodziców. Do tego doszła radość z faktu, że ich córeczka ma magiczną moc. Starsza z sióstr Evans, jak wiemy, też chciała iść do Hogwartu, napisała nawet list do Dumbledore'a. Spotkała się z odmową, za to co roku w wakacje musiała słuchać, jak cudownym miejscem jest Hogwart. Zbyt dużo w niej było zawiści i zazdrości, by Lily w jakikolwiek sposób mogła naprawić ich stosunki. Nie wyobrażam sobie żeby tekst "Ależ Petunio, przecież nie zrobię ci krzywdy" pomogłoby w czymkolwiek.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
Dom:Gryffindor Ranga: Książe Półkrwi Punktów: 2195 Ostrzeżeń: 1 Postów: 682 Data rejestracji: 27.04.10 Medale: Brak
Petunia z pewnością była zazdrosna o młodszą siostrę. Zresztą, trudno się dziwić, gdybym ja nie dostała listu z Hogwartu, a moja siostra tak też bym się czuła okropnie. Możliwe, że duży wpływ na jej zachowanie mieli też rodzice. Sądzę, że mogli poświęcać Lily za dużo uwagi. Na pewno było to dla niej bardzo bolesne. Nie usprawiedliwiam jej i uważam, że mogła postępować inaczej, ale potrafię zrozumieć dlaczego się tak zachowywała.
Nie, to nie wina Lilly, że Petunia tak się zachowuje. Przecież człowiek nie wybiera, czy chce czy nie chce być czarodziejem. Petunia po prostu zazdrościła Lilly. Lilly się starała i próbowała jej wytłumaczyć, że wcale nie jest( Petunia) od niej gorsza tylko inna. Błagała ją o zrozumienie. Petunia nie umiała przyjąć tego do swojej wiadomości, gdyż była zbyt zapatrzona w siebie i odczuwała pragnienie bycia tą lepszą.Rozumiem, że zazdrościła siostrze, bo w końcu kto by nie chciał być czarodziejem? Jednak to nie zmienia faktu, że jej postawa wobec Wybrańca była tragiczna. Co jej niby zrobił Harry? Te zielone oczy przypominały jej siostrę, zapewne. Ale czy to powód by go nie tolerować? Harry miał niezbyt fajne dzieciństwo. Do czasu. A potem to tylko na wakacjach
To ona dokuczała Lily. Ponadto z jej rozmów można wywnioskować, że Lily była rozpieszczana przez rodziców prawdopodobnie z tego powodu. Ich stosunki jeszcze bardziej się pogorszyły przez tego przygłupiego James'a, który musiał zaraz szpanować przed Vernon'em swoim majątkiem. Wcale mu się nie dziwię, że później wpadł w szał.
No cóż, nie sądzę, aby Petunia w dzieciństwie tak samo nienawidziła magii, jak później. Przypuszczam, że czuła się gorsza od Lily - rodzice zawsze stawiali czarownicę na pierwszym miejscu, byli z niej dumni... Petunia nie chciała żyć w cieniu siostry, też pragnęła zostać czarodziejką. Jednak było to nieosiągalne. W końcu opanowała ją zazdrość i znienawidziła Lily. Smutne... ciekawi mnie, czy Lily nie próbowała odbudować z nią relacji, wytłumaczyć jej, że nie jest gorsza. Cóż, nawet jeśli, to jej się to nie udało.