Hogsmeade.pl na Facebook
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
Strona GłównaNowościArtykułyForumChatGaleriaFAQDownloadCytatyLinkiSzukaj
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło!
Shoutbox
Musisz się zalogować, aby móc dodać wiadomość.

^raven F 01-12-2024 20:54

Sowa
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:38

..ii powrotu do Hogwartu i przerzucenie do menu głównego. To jedna z moich ulubionych gier Lego obok Clone Wars, LoTR i Batmana 1, ale niestety najbardziej zbugowana.
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:38

Z HP gram w gry Lego i tylko ubolewam nad tym, że 1-4 nigdy nie udało mi się jak na razie przejść na 100% ze względu na bugi. Mój rekord to 98% a drugi w kolejności 86% Najgorszy bug to brak możliwośc
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:37

W sumie powymślałem, żeby w to zagrać, bo znam Rockstara. Większość GTA ograłem, Maxa Payne'a też. To sobie kupiłem i robi wrażenie realizmem.
`RazorBMW F 17-09-2024 15:12

RDR 2 jest po prostu ciekawsza w kwestii stricte sandboxowej. Odbierz z Hogwarts otoczke magii/pottera = gra typu 5/10.
`RazorBMW F 17-09-2024 15:09

https://steamchar.
..app/990080
Tyle jest warte Hogwarts Legacy Oczko Ludzie graja bo promka jest, kto gral to juz przeszedl i nie ma po co 2 raz grac
^raven F 15-09-2024 22:37

Sowa
#Ginny Evans F 15-09-2024 21:31

Duch
~Grande Rodent F 11-09-2024 14:59

o może jak na razie zamiast tego kupię sobie np. RDR2 a zaczekam na kolejne przeceny Hogwartsa.
~Grande Rodent F 11-09-2024 14:56

No cóż, szkoda, natomiast jak widziałem, licznik wejść zawyża wam liczbę 20-krotnie. Stąd te rekordy, ciekawa sprawa. Tak z innej beczki grał ktoś w Hogwarts Legacy? Promka na Steamie się skończyła, t
^raven F 31-08-2024 10:46

Nikt nie oczekuje, ze nagle wroca userzy i zrobi sie tu jakis ruch, niestety, to se ne vrati Uh-oh! a co do zablokowania rejestracji - nie nasza decyzja i zupelnie nie mamy na to wplywu Czarodziej
^raven F 31-08-2024 10:44

*ocila. Jestem przywiazana do tych ponurych barw i mam w archiwum wiadomosci kilka rzeczy, ktore mi sie przydaja w zyciu Oczko
^raven F 31-08-2024 10:43

@Grande Rodent, z tym zmartwychwstaniem nie chodzilo o aktywnosc userow, tylko o dzialanie strony - po prostu byl moment, ze nie dzialala. I byla obawa, ze nie zadziala, stad moja radosc, ze jednak wr
^raven F 31-08-2024 10:28

Skoro tak swietnie, to zapraszamy częściej! Dowcipniś W sumie mozna zrobic jakis zlot na SB przy okazji odjazdu Ekspresu Hogwart Kotecek
!Tom_Riddle F 24-08-2024 02:15

Jak świetnie odwiedzić Hogs Jupi!
!Tom_Riddle F 24-08-2024 02:14

Stary przyjechał xD
~Grande Rodent F 05-08-2024 13:11

również dżem dobry życzy Grande Rodent (wielki gryzoń).
^N F 05-08-2024 10:42

dżem dobry!
~Grande Rodent F 20-06-2024 15:31

... jako forma prewencji od spambotów reklamowych może częściowo się do tego przyczyniła, bo ludziom nie zależy, żeby pisać na priv, by założyć konto. Zresztą nie ma za bardzo z kim pisać jak widzę Smutny
~Grande Rodent F 20-06-2024 15:31

Raven, obawiam się, że Hogs wcale nie zmartwychstało. Sam wchodzę tam raz na miesiąc i już serio nic się tam ne dzieje. Jesteście tam, dziewczyny? Nie wiem, może blokada rejestracji użytkowników jako

Aktualnie online
Hogsmeade wita:
orehu
jako najnowszego użytkownika!

» Administratorów: 8
» Specjalnych: 60
» Zarejestrowanych: 77,002
» Zbanowanych: 1,625
» Gości online: 792
» Użytkowników online: 0

Brak użytkowników online

» Rekord OnLine: 5422
» Data rekordu:
10 September 2024 23:44
Zobacz temat
Drukuj temat · Syriusz Black
~syrius_black F
#41 Drukuj posta
Dodany dnia 18-02-2012 19:43
Użytkownik

Awatar

Dom: Gryffindor
Ranga: Portret w gabinecie dyrektora
Punktów: 5449
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 26.12.11
Medale:
Brak

Syriusz to jeden z moich ulubionych bohaterów w HP ( zresztą widać , bo mam jego na awatarze i w nazwie ) .Jest to porządny człowiek , niesłusznie oskarżony o służbę Voldkowi . Swoją dobroć i odmienność co do rodu Black'ów pokazywał nam przez całe trzy tomy , w których był czynnym bohaterem . Szkoda , że tak mało znali się z Harrym , gdyby Syriusza nie skazano , pewnie to właśnie z nim mieszkałby Potter ...
~Bella Muerte F
#42 Drukuj posta
Dodany dnia 18-02-2012 19:56
Użytkownik

Awatar

Dom: Slytherin
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1246
Data rejestracji: 11.03.10
Medale:
Medal Medal

Syriusz to specyficzna postać. Może nie moja ulubiona, ale niewątpliwie sympatyczna. Syriusz to mężczyzna, który całe swoje dorosłe życie spędził w fatalnych warunkach- w więzieniu.(również) Z tego powodu jego osobowość nie rozwijała się, momentami czytelnik odnosi wrażenie, że Black zachowuje się jak młodzieniec, rówieśnik Harrego, który widzi w nim naprawdę 'fajną', godną zaufania osobę. Jednak, z wielu niezależnych od siebie przyczyn, nigdy nie zastąpił Potterowi ojca.
Garry Oldman świetnie wykreował postać Blacka. Nie wyobrażam sobie innego aktora w tej roli.

Edytowane przez Bella Muerte dnia 18-02-2012 19:58
Wyślij prywatną wiadomość
~Kruloffa F
#43 Drukuj posta
Dodany dnia 19-02-2012 13:52
Użytkownik

Awatar

Ranga: Goblin
Punktów: 34
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 18.02.12
Medale:
Brak

No Syriusz gdy po raz pierwszy pojawił się w "Więźień Azkabanu " rzeczywiście sprawiał takie wrażenie jakby miał zamiar zabić Harry'ego , przecież pojawił się w wieży ze scyzorykiem co było troszkę dwuznaczne nie sądzicie ? Dopiero na mońcu się okazało że starał sie skontaktować z Harry'm Uśmiech
#44 Drukuj posta
Dodany dnia 27-02-2012 14:22
Użytkownik

Awatar

Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 55
Data rejestracji: 29.12.11
Medale:
Brak

Uwielbiam Syriusza! Był takim buntownikiem. Gary Oldman (wspaniały aktor) świetnie przedstawił rolę Syriusza. Serce mi pękło kiedy czytałam jak on umiera, a potem jak oglądałam film.

Pozdrawiam cię drogi Gościu.
#45 Drukuj posta
Dodany dnia 27-02-2012 14:28
Użytkownik

Awatar

Ranga: Zwycięzca TT
Punktów: 279
Data rejestracji: 08.10.11
Medale:
Brak

Syriusz jest THE BEST! Był najlepszą postacią.

Edit by Czarownica24: Chyba, że chodziło Ci o to, że Syriusz jest bestią, ale nie wydaję mi się ;)
NAUCZ NAS GRYFFINDORZE!!!

Jestem, jaka jestem. Mało ludzi wie na mój temat więcej, niż to, jak mam na imię, ile mam lat i jak wyglądam. Jestem dość tajemnicza. Ufam niewielu osobom. Może dla tego, prawie nikt mnie nie lubi. W przyjaźni stawiam na jakość, a nie ilość.

Serdecznie zapraszam na nowe forum RPG o Harry'm! Magiczny Kociołek

Mam dwa oblicza: szalona wariatka o psychopatycznym śmiechu i zamknięty w sobie potulny baranek.

Edytowane przez Czarownica24 dnia 27-02-2012 16:15
~@Severus Snape F
#46 Drukuj posta
Dodany dnia 13-03-2012 16:24
Użytkownik

Awatar

Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 364
Data rejestracji: 10.03.12
Medale:
Brak

Oh... Dla mnie Syriusz był wspaniały zarówno w książce jak i w filmie. ; )
Rola odegrana przez pana Oldmana- nikt nie zagrał by Łapy lepiej.
Lubię go , naprawdę. Jakoś tak mi się miło na serduchu robi jak go widzę lub o nim czytam.
Dziękuję pani Rowling , że stworzyła taką fajną i sympatyczną postać.
#47 Drukuj posta
Dodany dnia 13-03-2012 17:24
Użytkownik

Awatar

Ranga: Skrzat domowy
Punktów: 18
Data rejestracji: 11.03.12
Medale:
Brak

A ja się zastanawiam skąd mnie tak wszyscy znają Happy No bo jestem tu od 2 dni! Jak to możliwe? Ale dziękI Uśmiech

Co do Syriusza - wolę książkowego bo jest tam bardziej wyluzowany. Prawie się w nim zakochałam Śmiech Był takim fajnym facetem...Płacze szkoda że zginął Płacze
~Mniszka19Xd F
#48 Drukuj posta
Dodany dnia 22-07-2012 18:53
Użytkownik

Awatar

Ranga: Barman w Trzech Miotłach
Punktów: 1320
Data rejestracji: 03.06.10
Medale:
Brak

Moim skromnym zdaniem wszystko jest super i w najlepszym porządku.Imię i nazwisko super złączone,a aktor w 100% pasuje do tej roli.

25.media.tumblr.com/tumblr_lthswym8Ma1r4ghkoo1_500.gif

6.asset.soup.io/asset/4161/6982_adb4_490.gif

asset-d.soup.io/asset/2092/0573_df25.jpeg
~Nutellina F
#49 Drukuj posta
Dodany dnia 22-07-2012 19:07
Użytkownik

Awatar

Ranga: Skrzat domowy
Punktów: 16
Data rejestracji: 22.07.12
Medale:
Brak

Imię i nazwisko - pasuje. Aktor niby też, ale jednak wolę go książkowego.
Ogólnie Syriusz jest świetny ! <3
~1984 F
#50 Drukuj posta
Dodany dnia 30-07-2012 17:33
Użytkownik

Awatar

Ranga: Uczestnik TT
Punktów: 247
Data rejestracji: 23.05.11
Medale:
Brak

Obok Czarnego Pana jedna z najbardziej znienawidzonych przeze mnie postaci i to zarówno jeśli chodzi o jego książkowy oryginał czy kreację aktorską w wykonaniu mojego ulubionego Garry'ego Oldmana. Pomimo tego jak bardzo różnił się od swojej ogarniętej psychozą " czystości krwi" rodzinki w głębi duszy pozostał Blackiem... Blackiem, dla którego arogancja, pycha, pogarda i okrucieństwo wobec innych nie były obce co najlepiej widoczne było podczas edukacji w Hogwarcie. Sorry, ale mimo paru pewnych i niezaprzeczalnych zalet jak lojalność i miłość do swojego chrześniaka nie byłem w stanie znaleźć w sobie chociażby odrobiny współczucia, gdy chodziło o niesłuszny pobyt w Azkabanie czy śmierć z rąk Bellatriks.
~ms_seavales F
#51 Drukuj posta
Dodany dnia 21-11-2012 23:33
Użytkownik

Awatar

Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 109
Data rejestracji: 20.11.12
Medale:
Brak

1984 napisał/a:
Obok Czarnego Pana jedna z najbardziej znienawidzonych przeze mnie postaci i to zarówno jeśli chodzi o jego książkowy oryginał czy kreację aktorską w wykonaniu mojego ulubionego Garry'ego Oldmana. Pomimo tego jak bardzo różnił się od swojej ogarniętej psychozą " czystości krwi" rodzinki w głębi duszy pozostał Blackiem... Blackiem, dla którego arogancja, pycha, pogarda i okrucieństwo wobec innych nie były obce co najlepiej widoczne było podczas edukacji w Hogwarcie. Sorry, ale mimo paru pewnych i niezaprzeczalnych zalet jak lojalność i miłość do swojego chrześniaka nie byłem w stanie znaleźć w sobie chociażby odrobiny współczucia, gdy chodziło o niesłuszny pobyt w Azkabanie czy śmierć z rąk Bellatriks.

Absolutnie nie mogę się zgodzić z przedmówcą. Nawet jeśli brać pod uwagę wymienione przez Ciebie wady Syriusza to nie wydaje mi się, żeby był to powód by bez najmniejszego żalu uśmiercić Blacka. W ogóle pomysł, żeby uznać za słuszną śmierć człowieka tylko dlatego, że popełnił parę błędów, był odrobinę hardy i zarozumiały wydaje mi się jakimś kosmicznym okrucieństwem i absurdem. Trzeba też podkreślić, że te negatywne cechy osobowości Syriusza, które tak bardzo wysuwasz na pierwszy plan, nie wzięły się znikąd. Black był chyba jedną z najbardziej tragicznych postaci w całej książce. Przede wszystkim już od dzieciństwa zmuszony był do życia wśród osób, które owładnięte były chorymi ideami i już jako młody chłopak musiał zmagać się z absolutnym brakiem akceptacji ze strony rodziny, czyli ludzi, którzy powinni być dla niego największym wsparciem. Wcale się nie dziwię, że narosły w nim takie pokłady złości i nienawiści do wszystkiego, co miało związek z czarną magią. A zauważ też że, jak mówisz, "przejawiał okrucieństwo" jedynie wobec osób/stworzeń, które w oczywisty sposób związane były z tym nieczystym rodzajem czarów (Snape, który jak wiemy od młodych lat fascynował się czarną magią, a później Stworek, który nieodłącznie kojarzył mu się z rodzinnym domem i fanatycznym uwielbieniem idei czystej krwi). Jeśli dodać jeszcze do tego wszystkiego 12-to letni niesłuszny pobyt w Azkabanie (+ oskarżenie o morderstwo najbliższych przyjaciół, nie mówiąc już o samym fakcie, że strasznym ciosem musiała być dla niego sama ich śmierć), miejscu, które wzmaga w ludziach najgorsze emocje i uczucia to Syriusz i tak był niesamowicie opanowaną i zdrową mentalnie osobą.
Syriusz Black niezaprzeczalnie był człowiekiem prawym, odważnym, oddanym swoim przyjaciołom i skłonnym do poświęceń ("Wolałbym umrzeć, niż zdradzić przyjaciół!"). A już samo to dowodzi, że był dobry. Nie wspominam już o jego stosunku do swojego chrześniaka, którego kochał i chronił jak tylko mógł. Jasne, że Syriusz jako nastolatek był porywczy, może zbyt pewny siebie i nieraz faktycznie okrutny wobec Snape'a, ale miało to swoje uzasadnienie. Nie robił tego tylko dlatego, że "był Blackiem". Później Łapa bardzo dojrzewa psychicznie, nabiera o wiele więcej rozsądku i mądrości niż za czasów młodości, ale faktycznie gromadzona przez lata złość i poczucie niesprawiedliwości momentami dają o sobie znać. Nie zmienia to jednak faktu, że tym bardziej budzi się we mnie poczucie krzywdy, jakiej doznał Syriusz.
Sam Black mówi w pewnym momencie, że każdy z nas ma w sobie zarówno dobro jak i zło i to od nas zależy, którą stronę wybierzemy. W jego przypadku nawet przez chwilę nie zawaham się powiedzieć, że Syriusz od zawsze stał po stronie dobra.

Przepraszam, że się tak rozpisałam, ale aż się we mnie zagotowało jak przeczytałam, że można tak bez żalu uśmiercić człowieka tylko dlatego, że jest porywczy i ciężko doświadczony przez życie. Poza tym, to obraza dla takiej postaci, jaką był Syriusz.

Edytowane przez ms_seavales dnia 21-11-2012 23:36
!mniszek_pospolity F
#52 Drukuj posta
Dodany dnia 04-02-2013 21:54
VIP

Awatar

Ranga: Lord
Punktów: 256094
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak

W temacie jest, że służył Czarnemu Panu - otóż nigdy nie był śmierciożercą. W Azkabanie został osadzony niesłusznie ( nie będę tu powtarzał oczywistych faktów )

Co do postaci, to mi osobiście bardziej spodobał się ten książkowy Syriusz - w filmie jakoś nie bardzo pasuje do moich wyobrażeń. Żałuję, że tak szybko jak się pojawił to i zginął. Ten pomysł pani Rowling aby wprowadzić nowego bohatera ( pozytywnego ) w III tomie, a uśmiercić go w V uznaję delikatnie mówiąc za chybiony...
#53 Drukuj posta
Dodany dnia 04-02-2013 21:58
Użytkownik

Awatar

Ranga: Uczestnik TT
Punktów: 243
Data rejestracji: 07.07.12
Medale:
Brak

Kocham Syriusza Uśmiech Był naprawdę wspaniałą postacią i szczerze płakałam, gdy czytałam fragment, w którym umiera. Co do jego filmowej postaci - była ok, ale w całym filmie zabrakło mi jednak scen z nim, szczególnie tych pokazujących więź z Harrym.
~KsiazeCzystaKrew F
#54 Drukuj posta
Dodany dnia 04-02-2013 22:24
Użytkownik

Awatar

Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 41
Data rejestracji: 04.02.13
Medale:
Brak

Postać Syriusza ...hmmm
Jak dla mnie to jedna z najlepszych postaci wystepujących w książce jako i w ekranizacji filmowej.
Rola świetnie zagrana. Syriusz był co prawda sługą Lorda Voldemorta ale zszedł z tej drogi .
Do Azkabanu trafił ale jak sie potem okazało był niewienny i to nie on wystawił Potterów tylko Parszywek Rona czyli (pl. Piter Petigru) wierny sługa Voldiego. Oczywiście miał olbrzymi wkład na odrodzenie Voldiego.
Syriusz to spoko gość w książce jak i w filmie.
Pozdro ~~ KCK
!mniszek_pospolity F
#55 Drukuj posta
Dodany dnia 04-02-2013 22:29
VIP

Awatar

Ranga: Lord
Punktów: 256094
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak

Odnoszę wrażenie, że czytaliśmy o innym Syriuszu... gdzie jest napisane, że kiedykolwiek służył Czarnemu Panu ? To jego brat Regulus przystał do śmierciożerców - z czego zresztą szybko się wycofał wykradając prawdziwy medalion. Ojciec chrzestny Harrego brzydził się czarną magią mimo, że pochodził z rodziny "obłąkanej na punkcie czystości krwi"
#56 Drukuj posta
Dodany dnia 19-02-2013 13:48
Użytkownik

Awatar

Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 216
Data rejestracji: 13.02.13
Medale:
Brak

Nazwisko pasuje w 100% ! ;D
W sumie, czytając "Więźnia Azkabanu", nie tak go sobie wyobrażałam.. Uśmiech
ale jednak Oldman bardzo dobrze sobie poradził ze swoim zadaniem. Rozbawiony

a tak ogólnie postać otoczona taką aurą tajemniczości i chyba to mi się najbardziej w nim podobało.. Tak!
^raven F
#57 Drukuj posta
Dodany dnia 19-02-2013 14:13
Administrator

Awatar

Dom: Ravenclaw
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -3
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
Medal

Wow, Syriusz służył Czarnemu Panu! Jednak książki Rowling mają przede mną jeszcze wiele tajemnic! A tak serio, to dawno mnie nic tak nie rozbawiło Uśmiech
Syriusza Blacka uwielbiam, o czym wspominałam w innych tematach już wielokrotnie. Nawet jego okrucieństwo wobec Severusa w czasie pobytu w Hogwarcie nie jest w stanie tego uwielbienia zmienić, nienawiść przelałam na Jamesa.
Natomiast dobór aktora? Moim zdaniem PO-RAŻ-KA. Twórcy filmów zbezcześcili moje dwie ulubione postacie - Syriusza i Remusa, przez co nie potrafię nawet w niewielkim stopniu przekonać się do tych ekranizacji Smutny

Everything is catching up with me
I awake to find I'm not at all where I should be
And it feels I'm getting to the end
And it's hard to figure out what's real and what's pretend

ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH

I'm not living, I'm just killing time.

Alergia. Na życie.
~Blasco F
#58 Drukuj posta
Dodany dnia 19-02-2013 14:14
Użytkownik

Awatar

Medale:
Brak

Hahahaha! Syriusz służył Voldemortowi! O kurcze, dobry dowcip! Jeden z wierniejszych członów Zakonu, sługa Voldemorta! Dobre! To jego brat był śmierciożercą, a nie Syriusz! Syriusz był w GRYFINDORZE! Wierzę, że to jest zwykła pomyłka Oczko A poza tym, to Syriusz otrzymał nazwisko po rodzie ludzi ze Slytherinu. Nazwisko Black bardzo pasowało do jego rodu - fanatyków czystej krwi... A przyznajcie: rozbawiło was tłumaczenie w Kamieniu Filozoficznym: "Pożyczyłem motor od Syriusza Czarnego" xD

"Cnota" Gryfonów nudzić zaczyna

Pycha Krukonów w serce się wżyna

Kretynizm Puchonów niech nas ominie

POWSTAŃ Z POPIOŁÓW SLYTHERINIE !

BONNIE! 

24.media.tumblr.com/tumblr_mareb3vykw1rn16vao1_500.jpg

BONNIE 

media.tumblr.com/tumblr_lqroq50phk1qj9g3i.gif
^raven F
#59 Drukuj posta
Dodany dnia 19-02-2013 14:24
Administrator

Awatar

Dom: Ravenclaw
Ranga: Więzień Azkabanu
Punktów: -3
Data rejestracji: 03.01.13
Medale:
Medal

Blasco napisał/a:
A przyznajcie: rozbawiło was tłumaczenie w Kamieniu Filozoficznym: "Pożyczyłem motor od Syriusza Czarnego" xD

No, brzmiało śmiesznie przy tych wszystkich nietłumaczonych nazwiskach Uśmiech chyba właśnie przez to nazwisko Syriusza utkwiło mi w głowie i dość długo podczas czytania "Więźnia Azkabanu" próbowałam rozkminić jak to się stało, że gość, który pożyczył Hagridowi motocykl żeby bezpiecznie dostarczyć Harry'ego do Dursley'ów, jest teraz poszukiwanym niebezpiecznym uciekinierem z Azkabanu.

Everything is catching up with me
I awake to find I'm not at all where I should be
And it feels I'm getting to the end
And it's hard to figure out what's real and what's pretend

ZYCIĘŻĄ CI, CO NIENAWIŚCIĄ SILNI SZYDZĄ Z INNYCH

I'm not living, I'm just killing time.

Alergia. Na życie.
~Blasco F
#60 Drukuj posta
Dodany dnia 19-02-2013 14:30
Użytkownik

Awatar

Medale:
Brak

@raven miałem podobnie przy więźniu azkabanu ^^ Na początku nie rozkminiłem tego Black - Czarny, dopiero jak 2 raz czytałem od początku wszystkie książki ^^ Ale miałem śmichu, prawie tyle ile przy tym, że Syriusz Black jest śmierciożecą ^^

"Cnota" Gryfonów nudzić zaczyna

Pycha Krukonów w serce się wżyna

Kretynizm Puchonów niech nas ominie

POWSTAŃ Z POPIOŁÓW SLYTHERINIE !

BONNIE! 

24.media.tumblr.com/tumblr_mareb3vykw1rn16vao1_500.jpg

BONNIE 

media.tumblr.com/tumblr_lqroq50phk1qj9g3i.gif
Przeskocz do forum:
RIGHT