W jakąś dziwną stronę poszła ta dyskusja. Powtórzę więc pytanie z pierwszego postu:
antybratek napisał/a:
Co sądzicie o tych biegach na ponad 40km?
NIE: jakie dystanse Ci się podobają, które miejsce zajmujesz w szkolnych zawodach w bieganiu albo czy biegasz wolno, czy szybko. Autor tematu pyta o Twoje zdanie na temat maratonów, co za tym idzie - również maratończyków. Jeśli widzisz siebie w roli maratończyka, albo i nie widzisz i chcesz to napisać, to napisz. Ale nikogo nie interesuje, że zająłeś 5. miejsce w biegu na 1 km albo nauczyciel wychowania fizycznego każe Ci biegać wokół stadionu. Może i ciekawe, ale nie w tym temacie.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
Maraton nigdy w życiu ! Podziwiam osoby, które decydują się na ten morderczy bieg. Zwykło się mówić, że sport to zdrowie, ale co się ostatnio stało ? Ano zgon...To jest bardzo duże obciążenie dla organizmu, w sposób szczególny dla serca i układu krążenia. Potrzeba lat przygotowań, bo może skończyć się tragicznie. A już zwłaszcza przy wysokiej temperaturze i ciśnieniu atmosferycznym. Nigdy bym się nie zdecydował, sprint i owszem, ale nie maraton. Zdarzało się biegać po 12, no 14 km. , ale dalej za żadne skarby. Z tego co pamiętam, to na IO zwykle zwyciężali reprezentanci Etiopii lub Kenii. W tej dyscyplinie są niemal bezkonkurencyjni.
Moja kondycja jest bardzo mizerna, więc nie ma mowy o przebiegnięciu takiego dużego dystansu... szczerze mówiąc, nawet mi się to nie marzy, nienawidzę biegać, od zawsze to było dla mnie utrapieniem i nie sądzę, żeby to kiedykolwiek się zmieniło... męczy mnie to bardziej niż cieszy.
Ponad 41 kilometrów... Podziwiam sportowców jak i zwykłych ludzi, którzy dają radę przebiec taki dystans. Moim zdaniem zasługują na uznanie. Nigdy jeszcze nie widziałam maratonu na żywo, ale w telewizji - jak najbardziej.
Ja osobiście lubię biegać, ale jak na razie moim marzeniem jest 5 kilometrów. Bez zadyszki spokojnie przebiegam kilometr i chce zwiększać dystans . Myślę, że jeśli będę ćwiczyć to w wieku dwudziestu paru lat mogłabym spróbować wystartować w maratonie, ale to jeszcze bardzo odległy czas.