Dom:Gryffindor Ranga: Przeciętny Uczeń Punktów: 174 Ostrzeżeń: 5 Postów: 338 Data rejestracji: 27.09.08 Medale: Brak
Moim zdaniem Lily w Hogwarcie miała wielu przyjaciół, ponieważ była bardzo utalentowaną czarownicą. Ludzie lubili ją w przeciwieństwie do jej kumpla młodego Severusa Snape'a. Dziwili się dlaczego lubi go. Lily przestała lubić mistrza eliksirów, jak nazwał ją szlamą. Mniej więcej wtedy zaczęła chodzić z James'em.
Znalazłem kilku słów o wyglądzie Lily: miała grube, długie, ciemnorude, kasztanowe włosy i jasnozielone oczy, które Harry po niej odziedziczył.
W 7 tomie dowiadujemy się, że w szkole przyjaźniła się z Severusem Snape'em. Nie wiemy nic o tym czy miała przyjaciółki czy nie. Ja osobiście uważam, że miała. Wnioskuję to z tego, jak różni ludzie wyrażali się o niej.
A jeśli chodzi o chłopaka... nie wiemy czy była z Severusem, ale możliwe że coś do niego czuła.
A w 5 tomie, rzeczywiście mało dowiadujemy się o niej.
Dom:Gryffindor Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 410 Ostrzeżeń: 1 Postów: 92 Data rejestracji: 02.02.09 Medale: Brak
Myślę że Lilly nie miała chłopaka przed Jamesem ale miał a przyjaciół np. Snape'a oraz wspomniane przyjaciółk. Wydaje mi się że Lilly i James od początku się lubili tylko sobie tego nie okazywali (np. w książce było powiedziane że jak James użył zaklęcia na Snape'a to ona go błagała żeby je wycofał).
Dom:Gryffindor Ranga: Uczestnik TT Punktów: 250 Ostrzeżeń: 0 Postów: 117 Data rejestracji: 19.09.08 Medale: Brak
Jestem pewien, że przed Jamesem nie miała takiej "miłości" swojej, bo była bardzo ambitna(kariera wyparła myśli o miłostkach itd.) musiała też mieć garstkę przyjaciół, lecz nie była to garstka należąca do Huncwotów... No chyba że Lupiun do niej należął(prefekt).
Raczej był pierwszym chłopakiem, ale pewnie wzdychała do jakiegoś chłopaka w młodszych latach ;D
po jakim wydarzeniu jej stosunki z Jamesem się zmieniły
Czy tego nie było w książce?
gdzie spotykała się z przyjaciółkami
Najczęściej chyba nad jeziorem, widzieliśmy to w myślodsiewni.
Rzeczywiście książki nie skupiają na niej większej uwagi, ale mogliśmy się co nieco dowiedzieć. Z tych wiadomości, wnioskuję, że Lily miała przyjaciółki i była świetną uczennicą. Za Jamesem nie przepadała z powodu jego popisów, które zaś miały na celu zwrócenie jej uwagi. Również jestem ciekawa jak doszło do tego, że Lily pokochała Pottera. Myślę, że chłopak dojrzał i wyrósł ze swoich wybryków. Stał się odpowiedzialny, a tego właśnie Lily oczekiwała. Wtedy wzięli ślub, urodził się Harry i przez rok żyli szczęśliwie...
Lilly, to postać faktycznie nie opisana. Wydaje mi się że na początku jej przyjacielem był Snape i był nim przez długi czas. Żywiła do niego nić sympatii choć nie tolerowała jego poczynań późniejszych. Pewnie miała przyjaciółki z którymi chodziła na spacery i spotykała się nad rzeką którą widzimy w 5 cz we wspomnieniach Snape'a. Nie wydaje mi sie aby przepadała za Potterem od razu. Ze względu na jego sposób bycia który potem uległ zmianie.....
PEOPLE LIKE YOU, ARE THE REASON PEOPLE LIKE ME. KILL PEOPLE <><><><><><><><><><><><><> Kiedy palec wskazuje niebo, głupiec patrzy na palec.. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ej drogi Gościu pozdrawiam Cię A w szczególności pozdrawiam: Ami,
Lilly Luna Potter, Krzywołap 21, Emily Riddle, FeltonLover, Karola_94 ^^^ Od cnoty Gryfonów, Kretynizmu Puchonów, i wiedzy o własnej wszechwiedzy Krukonów, STRZEŻ NAS SLYTHERINIE! ...........................
___________ Ludzie od czasu, do czasu potykają się o prawdę,
ale większość z nich podnosi się i pędzi jakby nic się nie stało. [ Winston Churchill ] _._._._._._._. Pan Lunatyk przesyła wyrazy szacunku profesorowi Snape'owi i uprasza go, by zechciał nie wtykać swojego długiego nochala w sprawy innych ludzi.
(...) -Pan Rogacz zgadza się z panem Lunatykiem i pragnie dodać, że profesor Snape jest wrednym głupolem.
(...) -Pan Łapa pragnie wyrazić swoje zdumienie, jak taki kretyn mógł zostać profesorem.
(...) -Pan Glizdogon życzy profesorowi Snape'owi miłego dnia i radzi mu umyć włosy, bo kleją się od łoju.
Dom:Gryffindor Ranga: Właściciel Pamiętnika Punktów: 104 Ostrzeżeń: 0 Postów: 37 Data rejestracji: 13.02.09 Medale: Brak
Wydaje mi się że Lily zawsze była lubiana, miała wiele koleżanek lub przyjaciółek. Nie wiem czy miała chłopaka, ale jak wiemy była bardzo ładna więc to jest niewykluczone. Wiemy też że była bardzo dobrą uczennicą, wspomina o niej Slughorn w Księciu Półkrwi.
Dom:Ravenclaw Ranga: Zwycięzca TT Punktów: 271 Ostrzeżeń: 0 Postów: 58 Data rejestracji: 26.08.08 Medale: Brak
Potwornie drażni mnie opisywana prawie wszędzie doskonała Lily, piękna i inteligentna prefekt Gryffindoru. Ze swoimi przyjaciółkami - najczęściej gwiazdą Dorcas, miłością Syriusza, oraz (często tak nazywaną) Ann - nieśmiałą kujonką zakochaną w Remusie.
Jaka była 'moja' Lily... No cóż, staram się widzieć ją mniej marysuistycznie niż jest zazwyczaj opisywana. Owszem, zdolna czarownica, z talentem do eliksirów, ale na pewno miała przedmiot/y będący/e jej słabością/ami. Czy była ładna? Nie widzę jej jako superpiękności, za którą uganiają się chłopaki. Taka normalna dziewczyna, dla niektórych brzydka, dla innych przeciętna, dla kolejnych nawet ładna, a dla Jamesa - ósmy cud świata.
Znajomi... Uważam, że miała nie tyle, co ogrom przyjaciółek, ale jedną, taką od serca. I w żadnym wypadku nie była to Dorcas Meadowes (w mojej wizji owa pani jest sporo starsza od panny Evans). Nie wiem, nieznana z nazwiska (ale zginęła, zamordowana przez Śmierciożerców. Nie wiem kiedy, ale żeby nie trzeba było wyjaśniać, gdzie ona była jak jej nie było, a Harry się męczył u Dursleyów). Może miała też ze dwie dobre koleżanki (może jedną była Marlena McKinnon? A druga - Mary Macdonald?), niekoniecznie z Gryffindoru, z którymi lubiły spędzać czas. Miała też Severusa, z którym do czasu się przyjaźniła, ale nigdy nie kochała go inaczej niż jako właśnie przyjaciela. Huncwoci? Możliwe, że póki nie dręczyli Snape'a czy innych, kiedy byli w swoich psotach zabawni - lubiła ich. Zaloty Jamesa mogły ją początkowo irytować, a po pewnych zajściach straciła do niego sympatię. Tak, jak i schłodziły się jej uczucia do niereagującej reszty. Dopiero, kiedy przestali robić ciągle głupie dowcipy - zaprzyjaźniła się z nimi.
Domniemane relacje z Lupinem... Jak dla mnie lubiła go po prostu jako dobrego kolegę, a jeśli wiedziała w Hogwarcie o jego likantropii, wspierała go. (Swego czasu wierzyłam nawet w związek RL/LE za czasów hogwarckich, a nawet delikatne zdrady po szkole - ale to skutek pewnego ficka, mimo że go nadal lubie, nie widzę tej dwójki razem)
Chłopcy... Może i miała jednego czy dwóch partnerów, ale nie wyszło jej z nimi. W końcu, dlaczego ich by miało nie być?
Czyli jak dla mnie - tyle. Lily - normalna dziewczyna, przez jednych lubiana, dla innych obojętna, byli też tacy, którzy za nią nie przepadali. Tyle.
Dom:Gryffindor Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu Punktów: 1969 Ostrzeżeń: 0 Postów: 487 Data rejestracji: 05.04.09 Medale: Brak
Że miała przyjaciółki to doskonale wiemy, wkońcu siedziała nad jeziorem z łańcuszkiem przyjaciółek wkoło. No i jeżeli się nie mylę, bo przez te wszystkie FF mąci mi się w głowie, to w wspomnieniach księcia wspomniane było o jej przyjaciółce.. coś że przyjaciel (zły) Severus'a coś jej zrobił. Ale nie pamiętam.
A czy miała jakiegoś chłopaka oprócz Jamesa?
Nie wiem. Może miała, może i nie. Ale wiemy że kochał się w niej Severus i może ona w jakimś momencie nie była przeciwna jego adoracją i równiez spodobał jej się. Na ten tamat możemy jedynie snuć domysły. No i jak wiemy była ona ładna, mądra etc. więc z pewnością niektórym chłopcą mogła wpaść w oko. ; )
Czy miała chłopaka? Myślę, że tak. Może i była grzeczną dziewczyną w oczach nauczycieli, ale "dobra Lily" z pewnością, od czasu do czasu, ustępowała miejsca "złej/nieposłusznej Lily" (hormony i te sprawy ^^) i wtedy wychodziła z niej kokietka i diablica w jednym - cicha woda ;].
Co do Jamesa to chyba zaczęła się do niego przekonywać po tym felernym wydarzeniu z V/VI roku (przypomnienie: Severus śledził Remusa w noc pełni; przed rychłą śmiercią ratuje go James), ewentualnie na początku VII roku, po tym jak oboje zostali prefektami naczelnymi .
Dom:Gryffindor Ranga: Skrzat domowy Punktów: 21 Ostrzeżeń: 4 Postów: 125 Data rejestracji: 09.05.09 Medale: Brak
Ja sądzę, że Lilka była lubiana w Hogwarcie i miała sporo znajomych. Powstało sporo blogów na temat życia Lilki w Hogwarcie, i muszę przyznać, że niektóre są bardzo interesujące. Ja właśnie się w jednym zaczytuje. ;p
Dom:Slytherin Ranga: Opiekun Slytherinu Punktów: 3615 Ostrzeżeń: 0 Postów: 630 Data rejestracji: 27.08.08 Medale: Brak
Bardzo mnie denerwuje gdy utożsamia się Lily Evans z dobrą, cudowną, grzeczną dziewczynką w szkole. Może i książka nie skupia się na postaci Lily zbyt dużo ale jak dla mnie w szkole Lily była zwykłą dziewczyną. Na pewno była mądra i utalentowana, miała koleżanki i jedną może dwie najlepsze przyjaciółki. Miała wrogów, miała lepsze, gorsze dni, dostawała nagrody ale i wpadała w tarapaty. Miała adoratora a może i nawet chłopaka. Ot, zwykła dziewczyna.
Mnie tam się zawsze zdawało, że Lily to była taka cicha myszka. Naprawdę. No i z tego powodu Ślizgoni nie dokuczali jej tak intensywnie. W fan fickach zawsze (moja mama zawsze się tego "zawsze" czepia) (no dobrze, "zwykle") pisze się, że miała przyjaciółki: Dorcas Meadows i Ann Jakąś-Tam (przeważnie). No i ta Dorcas była wysoką, piękną brunetką zakochaną w Syriuszu, a Ann podkochiwała się w Remusie (taa; na początku swojej "kariery" pisarskiej i ja miałam takie koncepcje). Ale moim zdaniem, Lily miała jedną, wierną, oddaną przyjaciółkę. Nie jakąś tam wyróżniającą się z tłumu. Ot, zwykłą, szarą jak ona. A co do chłopaków: potwierdzając swoją hipotezę, jako szara myszka raczej nie przepadała i płoszyła się w towarzystwie płci brzydkiej.
No. I to byłaby moja teoria na ten temat. "Oczywiście, to czyste teoretyzowanie", że ośmielę się zacytować Edwarda. ;D
'Miłość jest ślepa. Im mocniej się kogoś kocha, tym bardziej irracjonalnie się postępuje'
- Księżyc w nowiu - S. Meyer
~ ~ ~
'Życie jest różne, dobre i złe, naturalnie. Ale jak ktoś je widzi na czarno, to od razu stwierdza, że je zna, a jak na biało czy tam na różowo, to - że nie ma się o życiu pojęcia'
- Niespokojne godziny - I. Jurgielewiczowa
~ ~ ~
'Jeśli będziesz szanował tylko prawdę, nie będziesz miał wiele do szanowania. Dwa plus dwa równa się cztery, to będzie jedyny obiekt twojego szacunku. Poza tym będziesz stykał się z rzeczami niepewnymi: uczucia, normy, wartości, wybory - to wszystko konstrukcje delikatne i płynne. Nie ma w nich nic z matematyki. Szacunkiem darzy się nie to, co jest zatwierdzone, lecz to, co jest proponowane'
- Dziecko Noego - E. E. Schmitt
~ ~ ~
'To zabawne, do czego człowiek robi się zdolny, kiedy w grę wchodzi coś, czego nie można mieć'
- Przed świtem - S. Meyer
~ ~ ~
'Bo [wszystko] jest proste. Trzeba w to wierzyć. Wiedzieć czego się chce i do tego dążyć'
- Okularnica - E. Wojnarowska
~ ~ ~
'Miłość jest okrutna i bezwzględna. Trzeba stale mieć się przed nią na baczności. Strzec siebie przed jej otchłanią. I kochać świat. To wystarczy. By poczuć się szczęśliwym'
- Okularnica - E. Wojnarowska
~ ~ ~
'Najgorszy z życiowych błędów polega na tym, że jesteśmy tacy, jakimi chcą nas widzieć inni ludzie'
- Ja tego nie przeżyję! - R. Rushton
~ ~ ~
'Czasami musimy ludzi ranić, by się nie rozpaść. Ale musimy robić to z miłością, i tyle'
- Egzamin dojrzałości - L. Lowry
~ ~ ~
'Sława i wsparcie fanów oznacza, iż należy pomóc innym w realizacji ich marzeń. A to, że czyjeś marzenia niekoniecznie wiążą się z telewizyjnymi kamerami i mnóstwem pieniędzy , wcale nie oznacza, że są one mniej ważne'
Dom:Gryffindor Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 334 Ostrzeżeń: 3 Postów: 272 Data rejestracji: 03.06.09 Medale: Brak
Moim zdaniem to Lili nie była aż tak nie znaną postacią. Wiemy na pewno że zanim dowiedziała się o czarodziejach miała przyjaciółkę a jednocześnie siostrę Petunię. Chodziły razem wszędzie. Potem spotkała Servusa, który był jej przyjacielem i wczesną sympatią w Hogwarcie. Dalej zaczęła interesowć się Jamsem Potterem. Wiemy że buła pilną i wzorową uczennicą.
Dom:Gryffindor Ranga: Dorosły Czarodziej Punktów: 881 Ostrzeżeń: 1 Postów: 207 Data rejestracji: 28.06.09 Medale: Brak
Koleżanki miała na pewno bo z tego co pamiętam to było to opisane w jednej z książek. Wiem też, że Snape był jej przyjacielem i może skoro on coś do niej czuł to ona może też coś do niego zanim zakochała się w Jamsie ? Kto wie
Dom:Gryffindor Ranga: Trzecioroczniak Punktów: 149 Ostrzeżeń: 1 Postów: 55 Data rejestracji: 23.07.09 Medale: Brak
Lily na pewno miała koleżanki, wydaję mi się , że była lubiana w szkole. Co do jej chłopaków to nie wiem, chociaż jak to napisała Domaa możliwe, że odwzajemniała uczucie do Snape ale potem pojawił się Potter.
Dom:Gryffindor Ranga: Niewymowny Punktów: 1654 Ostrzeżeń: 0 Postów: 401 Data rejestracji: 08.02.09 Medale: Brak
Myślę, że Lily nie była jakąś superpoularną pięknością. Po prostu podobała się kilku chłopakom, może nawet z kilkoma chodziła.
Jeśli chodzi o przyjaciółki, to pewnie miała jedną, góra dwie- takie od serca. Może pomagała też komuś w nauce?
I've got to take it on the otherside
Dom:Gryffindor Ranga: Animag Lew Punktów: 543 Ostrzeżeń: 0 Postów: 152 Data rejestracji: 04.08.09 Medale: Brak
Wydaje mi się, że miała normalne życie, a przynajmniej na tyle normalne, na ile normalne może być w Szkole Magii i Czarodziejstwa. Gryfoni byli lubiani, więc musiała mieć jakiś znajomych. Musiała też spać z jakimiś innymi dziewczynami w dormitorium i to prawdopodobnie z nimi się przyjaźniła i siedziała wtedy nad jeziorem po SUMach.
Natomiast jeśli chodzi o chłopaka... to nie wydaje mi się, żeby miała. Obawiam się, że każdy z jej potencjalnych chłopaków bali by się Jamesa. Hagrid często powtarzał, że James i Lily byli najlepsi w czarach. a wiadomo też było, że James nie przebierał w środka. Nie lubił Severusa od ich pierwszej podróży i się nad nim znęcał. Podejrzewam, że każdego potencjalnego chłopaka Lily spotkało by to samo.
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.