· Różnice między książką a filmem |
~Enchantte
|
Dodany dnia 17-11-2012 22:07
|
Użytkownik
Dom: Gryffindor
Ranga: Pracownik Ministerstwa
Punktów: 1251
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 20.10.12
Medale:
Brak
|
Dużo rzeczy w filmach było zmienione. Ale i tak bardzo je lubię. Nie potrafiłabym wybrać między filmem, a książką - oba mają w sobie coś magicznego, co uniemożliwia mi wybór.
The only thing that kept me alive in Azkaban was knowing there was some piece of you left in this world. Your son isn't you, but he is damn close.
All my love, Padfoot
|
|
|
|
~Dunaaa
|
Dodany dnia 20-11-2012 18:55
|
Użytkownik
Dom: Slytherin
Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 99
Data rejestracji: 19.11.12
Medale:
Brak
|
mi sie podoba i to i to... ale w książce jest więcej szzcegułów i wgl... więc wiecie ale HP też sie przyjemnie ogląda ;p
" (...)Z końca różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
- Przez te wszystkie lata?...
- Zawsze... (...) "
OD CNOTY GRYFONÓW
KRETYNIZMU PUCHONÓW
I WIEDZY-O-WŁASNEJ-WSZECHWIEDZY KRUKONÓW
STRZEŻ NAS SLYTHERINIE!!!
|
|
|
|
~Monikaa76
|
Dodany dnia 11-02-2013 20:01
|
Użytkownik
Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 147
Ostrzeżeń: 2
Data rejestracji: 11.02.13
Medale:
Brak
|
Kocham wszystkie książki Rowling , a także wszystkie filmy z Harrym Potterem . Trochę mnie wkurza że w filmach nie ma różnych , ważnych scen co były w książce .. :/ Ale ważne że są i książki i filmy o Potterze |
|
|
|
~Grangeromaniaczka
|
Dodany dnia 12-02-2013 09:55
|
Użytkownik
Punktów: 109
Data rejestracji: 04.12.12
Medale:
Brak
|
Bardziej wolę książki. Czytanie, jak dla mnie, jest przyjemniejsze niż oglądnie filmów. Gdy śledzę tekst książki sama sobie wszystko wyobrażam. A poza tym czytanie uczy. Ale nie gardzę ekranizacjami książek o Harrym Potterze. Jest tam parę niedociągnięć i nie ma pokazanych niektórych ważnych scen, ale nie kole to BARDZO w oczy. Lubię sobie przeczytać jakąś część Harry'ego, a potem obejrzeć film |
|
|
|
~Solitude483
|
Dodany dnia 17-02-2013 20:54
|
Użytkownik
Punktów: 110
Data rejestracji: 15.02.13
Medale:
Brak
|
Zdecydowanie wolę ksiązki, chociaż w filmie w Księciu Pólkrwi jest sporo dodanych humorystycznych elementów, których w książce nie ma |
|
|
|
~HermioneJeanGranger
|
Dodany dnia 17-02-2013 21:15
|
Użytkownik
Ranga: Gracz Quidditcha Gryffindoru
Punktów: 136
Data rejestracji: 16.02.13
Medale:
Brak
|
Wolę książki. Są barwniejsze, ciekawsze, etc. I nic nie zastąpi tych widzianych w głowie, we własnej wyobraźni różnych czytanych fragmentów
Choć filmy też niezłe, ale głównie ze względu na kilku aktorów no i soundtrack. Nie podobały mi się części filmowane przez Yatesa. Zakon Feniksa sknocił najbardziej jak się dało :c
|
|
~Serpensoria
|
Dodany dnia 17-02-2013 21:21
|
Użytkownik
Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 216
Data rejestracji: 13.02.13
Medale:
Brak
|
osobiście bardziej lubię książki, bo w filmach nie ma wielu ważnych fragmentów :/
a tak poza tym wolę czytać niż oglądać, ponieważ moja wyobraźnia jest wtedy niezastąpionaa.. |
|
|
|
~DJfunkyGIRLS
|
Dodany dnia 11-07-2013 15:23
|
Użytkownik
Ranga: Prefekt Naczelny
Punktów: 708
Data rejestracji: 06.07.13
Medale:
Brak
|
Moim zdaniem i film jest super i książka.Wkurza mnie tylko to jak jest fajna scena w książce i chce zobaczyć jak to pokażą w filmie,lecz oni nie dają tej sceny,czego nie lubię.Ja nie umiem wybrać czy wole książkę czy film,często zupełnie inaczej coś w filmie zrobili niż w książce,więc czasem to fajne jest (czasem). |
|
|
|
~Severusowa
|
Dodany dnia 13-07-2013 17:24
|
Użytkownik
Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego
Punktów: 56
Data rejestracji: 12.07.13
Medale:
Brak
|
W książce podoba mi się to że jest tam o wiele więcej istotnych szczegółów i śmiesznych scen oraz cytatów. Oczywiście wiem że film nie może uchwycić dokładnie przebiegu całej książki ale to już nie jest to samo. Czasem szkoda mi i jestem zaskoczona czemu w filmie nie umieścili tej sceny? np: ( podanie sobie ręki Harry i Dudley) |
|
|
|
~ceresxxx
|
Dodany dnia 13-07-2013 18:04
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Kierowca Błędnego Rycerza
Punktów: 912
Data rejestracji: 03.06.13
Medale:
Brak
|
W filmie oczywiście musieli wszystko trochę skrócić, żeby nie było za długo.Ogulnie lubie filmy, ale denerwuje mnie to,że występują tam jakies sceny, których wogle nie było w książce kosztem tych , które były.Pod tym względem najgorszy jest chyba film Harry Potter i książę półkrwi.
|
|
~SamWieszKto
|
Dodany dnia 13-07-2013 19:33
|
Użytkownik
Dom: Ravenclaw
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 376
Data rejestracji: 17.06.13
Medale:
Brak
|
Moim zdaniem, książki dużo lepsze od filmów i to nie tylko chodzi o HP, ale ogólnie. Dzięki książką poszerzamy granice naszej fantazji i wyobraźni. Filmy HP odchodzą bardzo od książek HP. W filmach wycięto wiele fajnych i ciekawych fragmentów z książek, a także zmieniono niektóre rzeczy. Jednak i książka, i film są dobre. Ba.. Nawet bardzo dobre. Ale i tak bardziej wolę książkowe wydanie HP i zdania nie zmienię.
~Albus Dumbledore
"To ja zawsze będę Jego najwierniejszą! On Sam Lord Voldemort uczył mnie czarnej magii!"
~Bellatriks o sobie samej.
|
|
|
|
!mniszek_pospolity
|
Dodany dnia 13-07-2013 20:05
|
VIP
Ranga: Lord
Punktów: 256094
Data rejestracji: 15.12.12
Medale:
Brak
|
Jak ja mogłem przeoczyć ten temat ? Zdecydowanie wolę książki od filmów. Po pierwsze jeśli chodzi o sagę HP, to ekranizacje są ogólnie beznadziejne - mam na myśli "Czarę Ognia", "Zakon Feniksa" i nade wszystko "Księcia Półkrwi". W tym ostatnim aż roi się od kompletnie bzdurnych scen : Harry na jakimś dworcu zapatrzony w kelnerkę, spalenie Nory przez Bellatriks, itd. Moim zdaniem najlepszy był "Więzień Azkabanu" i najbardziej wierna powieści Rowling "Komnata Tajemnic". To tak mniej więcej o ekranizacjach HP.
Nie pamiętam, żeby jakiś film bardziej spodobał mi się od książki. Dzieło "Krzyżacy" o niebo jest lepsze niż ekranizacja ; podobnie zresztą jak z szeregiem innych historycznych i nie tylko powieści.
W książkach niejako sami wkraczamy w świat nam przedstawiony, a w filmie wszystko mamy wyłożone na tacy. To nieco "niszczy" naszą wyobraźnię ; inaczej wyobrażałem sobie tytułowych Faraona, Pana Tadeusza, Skrzetuskiego...mimo, że filmy były naprawdę dobre, to i tak uważam, że żadną miarą nie dorównują książkom.
|
~Filip10
|
Dodany dnia 13-07-2013 20:32
|
Użytkownik
Ranga: Mugol
Punktów: 2
Data rejestracji: 13.07.13
Medale:
Brak
|
w filmach jest dużo mniej fabuły |
|
|
|
~Rogaczka
|
Dodany dnia 26-07-2013 18:39
|
Użytkownik
Ranga: Prefekt Gryffindoru
Punktów: 441
Data rejestracji: 24.07.13
Medale:
Brak
|
Czasami jest tak, że film jest lepszy od książki. W przypadku "Harry'ego" jestem całkowicie za książką. Z powodów, które zostały już wymienione, a ja nie chcę ich powtarzać.
Poza tym czytając książkę zostawia się więcej rzeczy wyobraźni, rozwija się, pobudza, nie jest ograniczona niczym. A film w pewnym sensie narzuca nam kreacje bohaterów, świata... W ten sposób właśnie przeżyłam np "Zieloną milę", "Trzech muszkieterów" czy "Wojnę i Pokój"
"HARRY, ZABIJĘ CIĘ, JEŚLI PRZEZ NICH ZGINIEMY!"
|
|
|