Hogsmeade.pl na Facebook
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
Strona GłównaNowościArtykułyForumChatGaleriaFAQDownloadCytatyLinkiSzukaj
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło!
Shoutbox
Musisz się zalogować, aby móc dodać wiadomość.

^raven F 01-12-2024 20:54

Sowa
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:38

..ii powrotu do Hogwartu i przerzucenie do menu głównego. To jedna z moich ulubionych gier Lego obok Clone Wars, LoTR i Batmana 1, ale niestety najbardziej zbugowana.
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:38

Z HP gram w gry Lego i tylko ubolewam nad tym, że 1-4 nigdy nie udało mi się jak na razie przejść na 100% ze względu na bugi. Mój rekord to 98% a drugi w kolejności 86% Najgorszy bug to brak możliwośc
~Grande Rodent F 18-09-2024 15:37

W sumie powymślałem, żeby w to zagrać, bo znam Rockstara. Większość GTA ograłem, Maxa Payne'a też. To sobie kupiłem i robi wrażenie realizmem.
`RazorBMW F 17-09-2024 15:12

RDR 2 jest po prostu ciekawsza w kwestii stricte sandboxowej. Odbierz z Hogwarts otoczke magii/pottera = gra typu 5/10.
`RazorBMW F 17-09-2024 15:09

https://steamchar.
..app/990080
Tyle jest warte Hogwarts Legacy Oczko Ludzie graja bo promka jest, kto gral to juz przeszedl i nie ma po co 2 raz grac
^raven F 15-09-2024 22:37

Sowa
#Ginny Evans F 15-09-2024 21:31

Duch
~Grande Rodent F 11-09-2024 14:59

o może jak na razie zamiast tego kupię sobie np. RDR2 a zaczekam na kolejne przeceny Hogwartsa.
~Grande Rodent F 11-09-2024 14:56

No cóż, szkoda, natomiast jak widziałem, licznik wejść zawyża wam liczbę 20-krotnie. Stąd te rekordy, ciekawa sprawa. Tak z innej beczki grał ktoś w Hogwarts Legacy? Promka na Steamie się skończyła, t
^raven F 31-08-2024 10:46

Nikt nie oczekuje, ze nagle wroca userzy i zrobi sie tu jakis ruch, niestety, to se ne vrati Uh-oh! a co do zablokowania rejestracji - nie nasza decyzja i zupelnie nie mamy na to wplywu Czarodziej
^raven F 31-08-2024 10:44

*ocila. Jestem przywiazana do tych ponurych barw i mam w archiwum wiadomosci kilka rzeczy, ktore mi sie przydaja w zyciu Oczko
^raven F 31-08-2024 10:43

@Grande Rodent, z tym zmartwychwstaniem nie chodzilo o aktywnosc userow, tylko o dzialanie strony - po prostu byl moment, ze nie dzialala. I byla obawa, ze nie zadziala, stad moja radosc, ze jednak wr
^raven F 31-08-2024 10:28

Skoro tak swietnie, to zapraszamy częściej! Dowcipniś W sumie mozna zrobic jakis zlot na SB przy okazji odjazdu Ekspresu Hogwart Kotecek
!Tom_Riddle F 24-08-2024 02:15

Jak świetnie odwiedzić Hogs Jupi!
!Tom_Riddle F 24-08-2024 02:14

Stary przyjechał xD
~Grande Rodent F 05-08-2024 13:11

również dżem dobry życzy Grande Rodent (wielki gryzoń).
^N F 05-08-2024 10:42

dżem dobry!
~Grande Rodent F 20-06-2024 15:31

... jako forma prewencji od spambotów reklamowych może częściowo się do tego przyczyniła, bo ludziom nie zależy, żeby pisać na priv, by założyć konto. Zresztą nie ma za bardzo z kim pisać jak widzę Smutny
~Grande Rodent F 20-06-2024 15:31

Raven, obawiam się, że Hogs wcale nie zmartwychstało. Sam wchodzę tam raz na miesiąc i już serio nic się tam ne dzieje. Jesteście tam, dziewczyny? Nie wiem, może blokada rejestracji użytkowników jako

Aktualnie online
Hogsmeade wita:
orehu
jako najnowszego użytkownika!

» Administratorów: 8
» Specjalnych: 60
» Zarejestrowanych: 77,002
» Zbanowanych: 1,625
» Gości online: 921
» Użytkowników online: 0

Brak użytkowników online

» Rekord OnLine: 5422
» Data rekordu:
10 September 2024 23:44
Zobacz temat
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska :: Forum
» Książka
»» Dyskusja ogólna
»»» Czy Rowling porównała Harry'ego do Jezusa?
Drukuj temat · Czy Rowling porównała Harry'ego do Jezusa?
~Lapa F
#21 Drukuj posta
Dodany dnia 30-07-2010 02:23
Użytkownik

Awatar

Dom: Slytherin
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2607
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 01.05.09
Medale:
Brak

Mam wrażenie, że wyciąłeś wszystko skąd chciałeś.
Harry pokonuje Voldemorta- Jezus pokonuje śmierć

To nie pasuje. Gdyby było "Jezus pokonuje Piłata" to ok.
Kolejne
Harry nie umiera- Jezus zmartwychwstaje

Nie umrzeć a zmartwychwstać to dwie różne rzeczy. Ja nie umieram co dzień od 14 lat i co? Jestem lepszy niż Jezus?
Herold i Jezus- Harry i Voldemort
może i Herold próbował zabić niemowlę, ale potem dał spokój. A Voldemort sam przy tym prawie zginął.
Dopasowujesz wszystko na siłę

Kurt Cobain
Wyślij prywatną wiadomość
~Arthur24 F
#22 Drukuj posta
Dodany dnia 30-07-2010 09:57
Użytkownik

Awatar

Dom: Ravenclaw
Ranga: Gracz Quidditcha Ravenclawu
Punktów: 128
Data rejestracji: 28.07.10
Medale:
Brak

"Komentarz Pański jest tworem, którego, wybaczy Pan, powinien się Pan wstydzić."

SZANOWNY PANIE!

Niby czego mam się wstydzić? Każdy katolik przyzna, że Rowling trochę przesadziła Porównując Harry'ego go Jezusa. I czego czepiasz się SZANOWNY PANIE do każdego postu jaki ktoś napisze??? Już wile razy wdziałem CIĘ krytykującego posty użytkowników.

Z ukłonami dla SZANOWNEGO PANA.

PS.: Płaci CI ktoś za takie długie teksty??? Poco wspomniałeś o tych rybach i o swoim znajomym???

"Płaczeproszę, niech Pan mnie nie pyta, jakie to były ryby; kiep jestem z łowiectwa, choć mój znajomy, Stefan Jankowicz Kaczmarczyk, z pochodzenia Rosjanin, ma żyłkę do wędki, i nie chodzi mi tu tylko o przedmiot kryjący się pod postacią długiej i dość wytrzymałej linki, na którą montuje się haczyk i rzuca na głęboką wodę, lecz o żyłkę w znaczeniu zdolności, ukierunkowań i inklinowań do tejże formy spędzania wolnego czasu)."

PPS.: Twoim najcenniejszym eliksirem jest WÓDKA! Więc radzę ci SZANOWNY PANIE przestań pic do coraz większe brednie gadasz.

Edytowane przez Arthur24 dnia 30-07-2010 10:20
~Swidrygajlow F
#23 Drukuj posta
Dodany dnia 30-07-2010 10:55
Użytkownik

Awatar

Dom: Bezdomny
Ranga: Prefekt Naczelny
Punktów: 721
Data rejestracji: 13.07.10
Medale:
Brak

Arthur24 napisał/a:
"Komentarz Pański jest tworem, którego, wybaczy Pan, powinien się Pan wstydzić."

SZANOWNY PANIE!

Niby czego mam się wstydzić? Każdy katolik przyzna, że Rowling trochę przesadziła Porównując Harry'ego go Jezusa. I czego czepiasz się SZANOWNY PANIE do każdego postu jaki ktoś napisze??? Już wile razy wdziałem CIĘ krytykującego posty użytkowników.

Z ukłonami dla SZANOWNEGO PANA.

PS.: Płaci CI ktoś za takie długie teksty??? Poco wspomniałeś o tych rybach i o swoim znajomym???

PPS.: Twoim najcenniejszym eliksirem jest WÓDKA! Więc radzę ci SZANOWNY PANIE przestań pic do coraz większe brednie gadasz.

Drogi Panie!
Odnośnie pierwszej części Pańskiej wypowiedzi, muszę się stanowczo nie zgodzić. Formułując zdanie " Każdy katolik przyzna, że Rowling trochę przesadziła Porównując Harry'ego go Jezusa", niejako narzuca Pan "każdemu katolikowi" jak powinien zareagować. Dysputa zaś, może tu Pana zaskoczę, rządzi się innymi prawami. Nie chodzi w niej o narzucanie swych poglądów, lecz o ich wymianę i być może uchwycenie czegoś nowego, zrozumienie nowych aspektów danej sprawy. Krótko mówiąc, odkrycie swego rodzaju esencji badanego casusu. Pan zaś całą zabawę psuje w sposób, i znów muszę to dodać, niekulturalny.
Ponadto, nie rozumiem skąd wzięło się w Pańskiej wypowiedzi określenie "krytykowania innych". Od kiedy stymulacja do dysputy i własna opinia nt. bieżących wydarzeń, oraz czasem zasłużone za nie upomnienie, ma być oceniana w sposób tak wyhiperbolizowany? Co więcej, zwrócić muszę uwagę, że udzielanie przestrogi osobom dojrzalszym w miejscu publicznym, nie jest w dobrym smaku. To trochę tak, jakby zwykły szeregowiec zaczął dawać rozkazy swemu kapitanowi.
O swoich znajomych wspomniałem, aby lepiej zobrazować przykład. Nie rozumiem tedy, skąd, po raz kolejny, masz Pan z odbytu wydobyte pretensje. Po wtóre, przeczysz Pan sam sobie. Sam Pan napisał, że wódka jest najcenniejszym eliksirem, a potem nakłaniasz Pan do trwonienia jej bez okazji. Gdzie sens, gdzie logika?
Z ukłonami,
Arkadiusz Iwanowicz Swidrygajłow
~Arthur24 F
#24 Drukuj posta
Dodany dnia 30-07-2010 11:23
Użytkownik

Awatar

Medale:
Brak

Ja tylko napisałem co ty masz w profilu. I nikomu nic nie narzucam tylko trochę to źle sformułowałem.

Po pierwsze: Myślę ze Rowling te "porównanie" zrobiła przypadkiem.

Po drugie: Jeśli jednak nie z przypadku, było to nie taktowne porównywać Harry'ego do Jezusa.

PS: I chyba zgodzisz się z tym?
#25 Drukuj posta
Dodany dnia 30-07-2010 11:31
Użytkownik

Awatar

Medale:
Brak

Arthur24 napisał/a:
Ja tylko napisałem co ty masz w profilu. I nikomu nic nie narzucam tylko trochę to źle sformułowałem.

Po pierwsze: Myślę ze Rowling te "porównanie" zrobiła przypadkiem.

Po drugie: Jeśli jednak nie z przypadku, było to nie taktowne porównywać Harry'ego do Jezusa.

PS: I chyba zgodzisz się z tym?

Szanowny Panie!
Bezsprzecznie i z całą stanowczością zgodzę się z tym, że własną opinię zmieniasz jak rękawiczki. Jedną ze sztuk, jaką opanowała ludzkość, jest bez wątpienia utrzymywanie własnych poglądów i własnego zdania, Pan zaś tego nie potrafisz. O tym jak ważne jest nieuleganie szaleństwu, będzie mógł poświadczyć następujący przykład.
Wyimaginujmy sobie, że obraduje Duma. Występuje poseł, przedstawia swoje stanowisko, uzasadnia je, mówi o jego zaletach, czyli ogólnie rzecz biorąc, pewny jest swojego zdania. Nagle z tłumu rozlega się głos: "Paszoł won, sobako!". Nasz poseł patrzy z niedowierzaniem na nicponia, który wypowiedział owe słowa i z twardym wzrokiem i pokerową twarzą odpowiada mu: "Haraszo".
Mam nadzieję, że sytuację przytoczoną w przykładzie pojął Pan i na przyszłość przed napisaniem czegokolwiek, nauczy się Pan sztuki prowadzenia dyskusji.
Z ogromnym szacunkiem,
A.I. Swidrygajłow
~Arthur24 F
#26 Drukuj posta
Dodany dnia 30-07-2010 11:37
Użytkownik

Awatar

Medale:
Brak

Napisałem coś takiego "Ale to prawda, wyszło trochę jak w bibli"

Ale nie napisałem ze zrobiła to celowo. Trochę wyglądało to jak w bili ale mój ostatni post dokładnie mówi, ze sadze że to z przypadku, a jeśli nie to Rowling trochę nietaktownie to zrobiła porównując Pottera do Jezusa.]

PS: w innym temacie napisał pan coś takiego: "Nie przeszliśmy na "ty", wódki z panem nie piłem, żądam tedy, aby zwracał się Pan do mnie per pan."

A więc aby przejść na ty musimy ze sobą wódki się napić????? AA ma wolne miejsca.

Edytowane przez Arthur24 dnia 30-07-2010 11:46
~Swidrygajlow F
#27 Drukuj posta
Dodany dnia 30-07-2010 11:47
Użytkownik

Awatar

Medale:
Brak

Arthur24 napisał/a:
Napisałem coś takiego "Ale to prawda, wyszło trochę jak w bibli"

Ale nie napisałem ze zrobiła to celowo. Trochę wyglądało to jak w bili ale mój ostatni post dokładnie mówi, ze sadze że to z przypadku, a jeśli nie to Rowling trochę nietaktownie to zrobiła porównując Pottera do Jezusa.]

PS: Nadal nie odpowiedziałeś dlaczego popsułeś ludziom zabawę ze skrótami.

Drogi Panie!
Po raz wtóry cofamy się w dyskusji do jej samego początku i do mojej pierwszej odpowiedzi, w której to napisałem, iż żadnego podobieństwa między Harrym Potterem i Jezusem nie ma. Po raz kolejny też ukazuje Pan wszem i wobec kompletną indolencję i brak umiejętności czytania ze zrozumieniem. Jeśli myśli Pan o tym, by zdać maturę, czy choćby egzamin gimnazjalny, musi nauczyć się Pan tej sztuki; chyba że satysfakcjonuje Pana praca na budowie, kopanie dołów, przynoszenie starszym kolegom tanich trunków oraz ogólne zaprzepaszczenie Życia.
Odnośnie postscriptum: pytasz się Pan, dlaczego zepsułem zabawę ze skrótami. Odpowiem Panu pytaniem (od razu uprzedzam, że jest to pytanie retoryczne, na które się nie odpowiada). Pytanie owo myślę, że niespecjalnie Pana zaskoczy i w gruncie rzeczy, jeśli posiada pan odrobinę intelektu, tudzież sprawnych neuronów mózgowych, powinien je Pan z łatwością przewidzieć. Brzmi ono tak: "a dlaczego nie?"
Pozdrawiam,
Swidrygajłow

PS. Doprawdy nie rozumiem na jakiej podstawie zwraca się Pan do mnie po imieniu, zwłaszcza, że już kilkakrotnie Pana upominałem. Niech pan nie zmusza mnie do podjęcia bardziej radykalnych kroków w tej sprawie.
~thumbelina009 F
#28 Drukuj posta
Dodany dnia 30-07-2010 13:47
Użytkownik

Awatar

Dom: Gryffindor
Ranga: Mugol
Punktów: 2
Data rejestracji: 20.07.10
Medale:
Brak

Także uważą, że jest to zwykły zbieg okoliczności. Może i autorka porównała Harry'ego do Jezusa ale nie było to celowe.
#29 Drukuj posta
Dodany dnia 30-07-2010 23:42
Użytkownik

Awatar

Ranga: Barman w Trzech Miotłach
Punktów: 1322
Data rejestracji: 09.04.10
Medale:
Brak

jakby Harry miał nawiązania do Jezusa to by się w kościele tak bardzo nad nim nie pienili,że jest "pomiotem szatana"z tego co pamiętam to chyba nawet dzisiejszy papież napisał jakąś książkę przeciwko Harry'emu;/
On nie ma cech Zbawiciela tylko bohatera,którego siła i zwycięstwo bierze się z miłości do przyjaciół i z tego,że wie jak to jest kogoś stracić(Syriusz,rodzice)
dlatego chce innym tego oszczędzić.....a Chrystus walczył z Szatanem przez posłannictwo Boga....nikt mu nie zginął ..co najwyżej odszedł do domu Ojca tam gdzie i On zmierzał....nie wiem skąd wzięło się wam takie porównanie..
#30 Drukuj posta
Dodany dnia 31-07-2010 03:24
Użytkownik

Awatar

Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2607
Data rejestracji: 01.05.09
Medale:
Brak

jakby Harry miał nawiązania do Jezusa to by się w kościele tak bardzo nad nim nie pienili,że jest "pomiotem szatana

Pienili by się jeszcze bardziej tylko nie, że propaguje okultyzm tylko, że bezcześci imię Pańskie a kościół zarządziłby ekskomunikę każdemu kto to czyta

Kurt Cobain
~HollowWind F
#31 Drukuj posta
Dodany dnia 10-08-2010 20:47
Użytkownik

Awatar

Ranga: Przeciętny Uczeń
Punktów: 173
Medale:
Brak

O matko!
Wiesz, gdyby jeszcze Voldemort zaaranżował Harry'emu śmierć na krzyżu, porzucił jego ciało w jaskini, a Harry obudziłby się nagle ze ,,snu" i wygrzebał się na światło dzienne, odsuwając głaz, to byłby zbieg okoliczności, o którym można by nawet twierdzić, że jest zupełnie zamierzony. Ale tak? Jeśli wierzysz, że Avada, takie o zielone światełko zwalające Cię z nóg bez bólu, bez cierpienia, to śmierć podobna do tej, którą poniósł Jezus, znosząc katusze na krzyżu, to jestem przerażona. I jeszcze, Jezus przezwycięża śmierć. Mm, jeślibym już nawet nie wspominała o tym, że zmartwychwstanie było z góry zaplanowanym działaniem Jezusa w spółce z jego Ojcem, to czy Harry również zbija Kostuchę na kwaśne jabłko, bo zabija Voldemorta? Przecież Voldemort nie równa się Śmierć!
Nie sądzę, bym była ignorantką, lecz mimo wszystko nie potrafię dostrzec żadnego związku. Nie jestem wierną katoliczką, ale właściwie, czuję się nieco oburzona, kiedy próbujesz mówić, iż Harry w jakimś stopniu podzielał doświadczenia Chrystusa. Bo nasz mały bohater nie ginął w imię zbawienia całej grzesznej ludzkości, umierał, bo dzięki wspaniałomyślności Severusa dowiedział się, że jest horkruksem. Nie mógł żyć, ale stając przed Lordem, poświęcał się raczej dla celów politycznych (choć i te nie miałyby zbyt ogromnych szans na spełnienie w takiej sytuacji), nie uwalniał ludzkich dusz, umierał ze świadomością, że zostawia Voldemorta, który będzie mógł sobie od tej pory hulać po świecie i wprowadzać swój szalony reżim, a Chrystus? On wiedział, że jego śmierć przyniesie ,,dobre efekty", że się tak wyrażę. Nie zamierzam przyznawać, że Rowling uczyniła coś nieopatrznie, gdyż niczego takiego, jak ukradkowe przyrównywanie Harry'ego do Jezusa, nie zrobiła. Nie ma o czym mówić.
Edytowane przez HollowWind dnia 10-08-2010 20:49
~Melissa Cordiel F
#32 Drukuj posta
Dodany dnia 10-08-2010 21:13
Użytkownik

Awatar

Ranga: Właściciel Pamiętnika
Punktów: 114
Data rejestracji: 30.07.10
Medale:
Brak

Hm... Nigdy nie myślałam w tym kierunku. Dopiero teraz, gdy to przeczytałam to coś mi robi mętlik w głowie...
Może faktycznie Rowling tak chciała wyrazić niesamowitość Harry'ego? Jego niezwykłość? Dlaczego by nie? Może jest w tych ZBIEGACH OKOLICZNOŚCI ukryty jakiś podtekst? Całkiem możliwe, choć byłoby to mocne posunięcie... ;)) Pozdrawiam! :*
~Larinne F
#33 Drukuj posta
Dodany dnia 10-08-2010 22:47
Użytkownik

Awatar

Ranga: Minister Magii
Punktów: 2021
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 21.07.10
Medale:
Brak

Rozbawiło mnie to stwierdzenie...Harry porównywany do Jezusa?
Przepraszam,ale to juz jest chyba lekka przesada hahah.xD
Nie sądzę by Rowling pisząc powieść HP próbowała dokonać taaakiego porównania..nie , to nie moze być prawda Oczko

Chcesz dowiedzieć się czegoś więcej? http://hogsmeade....rowstart=0
~Laufey F
#34 Drukuj posta
Dodany dnia 30-05-2011 14:09
Użytkownik

Awatar

Ranga: Portret w gabinecie dyrektora
Punktów: 5205
Data rejestracji: 15.05.10
Medale:
Brak

Myślę, że wiele faktów przypasowałeś do siebie, bo Ci tak pasowało. Faktem jest, że historia Jezusa odwoływała się do wielu osób, a nie jednej jak w przypadku HP. Nie wydaje mi się, żeby Rowling zrobiła coś specjalnie, po prostu nasunęła jej się taka wizja, która 'może' jest trochę podobna do historii Jezusa, ale się do niej nie odwołuje.
#35 Drukuj posta
Dodany dnia 04-06-2011 21:22
Użytkownik

Awatar

Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 336
Data rejestracji: 06.05.10
Medale:
Brak

Yyy...? Nigdy, przenigdy nic takiego nie przyszło mi do głowy. Porównujesz to, że Harry przeżył do zmartwychwstania Jezusa, a potem pokonanie Voldemorta do pokonania śmierci. Przecież zmartwychwstanie to jest właśnie POKONANIE ŚMIERCI!! Sorry, ale moim zdaniem ten temat w ogóle nie ma sensu.
~Ressuscitee F
#36 Drukuj posta
Dodany dnia 04-08-2011 11:00
Użytkownik

Awatar

Ranga: Uczestnik TT
Punktów: 248
Data rejestracji: 30.07.09
Medale:
Brak

Taki motyw jest dosyć popularny w literaturze, wystarczy trochę poszperać w tekstach źródłowych, by znaleźć podobieństwa między chociażby Biblią a mitologią czy innymi powieściami fantastycznymi. Być może Jo Rowling zainspirowała się właśnie tym popularnym motywem, niekoniecznie chcąc odnieść się bezpośrednio do Jezusa. Swoją drogą, dziwne, że Kościół jeszcze nie zwrócił na to uwagi.
~Luna__Lovegood F
#37 Drukuj posta
Dodany dnia 09-08-2011 14:31
Użytkownik

Awatar

Ranga: Trzecioroczniak
Punktów: 151
Data rejestracji: 06.08.11
Medale:
Brak

nie wydaje mi się żeby J.K. Rowling porównała Harry'ego do Jezusa, po prostu książka byłaby nudna gdyby Harry wyszedł z tego "bez szwanku"
#38 Drukuj posta
Dodany dnia 16-08-2011 15:33
Zbanowany

Awatar

Punktów: 159
Data rejestracji: 05.08.11
Medale:
Brak

Nie, nie na pewno nie. To nie miałoby najmniejszego sensu....
A może...nie raczej nie...

Pozdrowienia dal wszystkich fanów Harrego Pottera <3
~Evanesco F
#39 Drukuj posta
Dodany dnia 16-08-2011 16:30
Użytkownik

Awatar

Ranga: Czwartoroczniak
Punktów: 197
Data rejestracji: 16.08.11
Medale:
Brak

Rowling jest kobietą religijną i w jednym z wywiadów powiedziała ,że w postaci Harry'ego jest coś z Jezusa. Tak jak Jezus ,Harry miał wyzwolić ludzi od jakiegoś zła. Sądzę jednak ,że Harry nie jest do końca Jezusem ,ale jakaś część jego jest do niego podbna.
~Niewidzialna F
#40 Drukuj posta
Dodany dnia 20-08-2011 13:43
Użytkownik

Awatar

Punktów: 142
Data rejestracji: 19.08.11
Medale:
Brak

Nie, nie nie...na pewno nie... jakiś przypadek może. Gdzie tam Jezusowi do Harrego ( lub nie obrażając wierzących Harremu do Jezusa)! Nie było tam żadnego porównania! xD

Nagrodą tej wiary jest widzieć to, w co wierzysz..''

POZDRRAWIAM WSZYSTKICH UŻYTKOWNIKÓW HOGS!!! xD
Przeskocz do forum:
RIGHT