Wybrałam imię Małgorzata, po to, aby każde moje imię zaczynało się na M. Szczerze to nie pamiętam od której świętej Małgorzaty je zapożyczyłam. W "Żywotach Świętych" było kilka Małgorzat...
Sakrament bierzmowania z rąk śp. abp. Józefa Życińskiego przyjmowałem w II klasie gimnazjum. Pamiętam całe spekulacje na temat wyboru imienia...Najistotniejsze argumenty to takie : "ładne", "przyjaciółka", "strzelałem"...A przecież ten sakrament powinien TEORETYCZNIE nie być przysłowiowym "pożegnaniem z Kościołem". A tak się często dzieje. Potrzeba kwitku, zaświadczenia - bo do ślubu, bo na chrzestnego. Tylko PO CO taka obłuda ? W rodzinie ukamienują czy jak ? Mi zaimponował ksiądz, który zdecydowanym głosem powiedział, że bardziej szanuje kogoś kto oznajmił szczerze, że nie czuje na razie się dojrzały duchowo, chce przemyśleć, zastanowić się, poczekać - niż takiego, który 'odwali pańszczyznę' i po zawodach. Bierzmowanie do zbawienia konieczne nie jest.
To ma być potwierdzenie dojrzałości religijnej - a jak jest...
A co do samego imienia, to myślałem o św. Benedykcie - patronie Europy. Po głowie chodził mi św. Szczepan - I męczennik oraz św. Bernard - Opat z Jasnej Doliny, Doktor Kościoła i reformator życia zakonnego w XII wieku. Ostatecznie zdecydowałem się na "niosącego Chrystusa" - św. Krzysztofa - także męczennika żyjącego w pierwszej połowie III wieku. Dziś znany wielu osobom jako patron kierowców - ale nie TYLKO, bo patronuje jeszcze górnikom, stolarzom, biegaczom, marynarzom, cieśli, ogrodnikom i poszukiwaczom skarbów . Wspomnienie liturgiczne w Kościele obchodzone jest 25 lipca.
Ja nie idę do bierzmowania.
Nikogo to nie szokuje, serio. Podejrzewam, że nawet nie specjalnie interesuje...
Ja myślałam nad: Rozalia, Liliana, Blanka, Illuminata (o dziwo znalazłam to imie w spisie imion świętych. 'illuminati' to bodajże z łaciny 'oświecony', ale zawsze ciekawie byłoby widziec minę księdza), Raisa (patrzę w ten spis imion i coraz bardziej dochodzę do wniosku, że coś tu jest nie tak...), Serafina, i Tea.
Znalazłam jeszcze inne dziwne imiona (nie licząc Kunegundy i tego typu podobnych). Natrafiłam na takie punkty jak "Miłość", "Wiara", "Nadzieja".. Dziwne Chociaż oryginalne
Jako "fanatyk" życia monastycznego/historii Kościoła/Dziejów Pierwszych Wspólnot mogę zapewnić, że nie ma w tym nic dziwnego. Św. Iluminata jest chrześcijańską świętą, dziewicą ( męczeńska śmierć około 320 r. ). Urodzona we Włoszech. W Montefalco znajduje się kościół pod jej wezwaniem.
Wiara, Nadzieja, Miłość - imiona córek św. Zofii Rzymskiej - uznawane za święte także w prawosławiu. Liliana - jedna z pierwszych świętych ; naoczny świadek przemów św. Piotra Apostoła niedługo po Wniebowstąpieniu Chrystusa. Dręczona podczas choroby przez Szatana, który namawiał ją do odrzucenia głoszonych przez uczniów Jezusa nauk. Rozalia - dziewica, która uciekła przed "przeznaczeniem" - niechcianym zamążpójściem - została pustelnicą w grocie. Patronka miasta Palermo. Blanka - zwana także Kastylijską, córka króla Kastylii - a później królowa Francji i matka św. Ludwika IX. Raisa/Serafina - odsyłam do spisu świętych prawosławnych. Tea - męczennica w Gazie, 307 rok. Patronka ludzi chorobliwie odchudzających się.
Z początków chrześcijaństwa i życia monastycznego miałem tylko 4+, ale wystarczy chyba. No i jeszcze coś.
Na pytanie ( jakże częste i powtarzające się ) "Czy może być to imię na bierzmowanie?" ksiądz powinien odpowiadać :
Może być w takich przypadkach jeżeli coś o danym świętym wiesz. Dana postać Cię jakoś zafascynowała, może się z nią utożsamiasz, może widzisz cechy wspólne, coś Cię z nią łączy.
Natomiast jeżeli wybiera się na patrona, świętego tylko dlatego, że ma "fajne" (czyt. inne) imię to jest pomyłka. I w tym wypadku "nie może być"
zawsze ciekawie byłoby widziec minę księdza
Ksiądz po ukończonych sześcioletnich studiach filozoficzno - teologicznych na pewno o św. Iluminacie słyszał.
A imię po prostu chciałam, żeby było ładne, oryginalne i pasowało do moich 2 pierwszych imion :>
Ahahahhahahaha, the best thing ever! Zagorzała ateistka z WŁASNEGO wyboru, która MUSI iść do bierzmowania, żeby babci nie było przykro. Albo jesteś ateistką i masz wyrąbane na Boga albo posłusznie idziesz przyjąć jeden z sakramentów. Najwidoczniej jesteś za młoda na ateizm. Albo w jedną albo w drugą stronę, panienko. :D Ale te dwa zacytowane zdania rozbawiły mnie do łez. You made my day! :D
Co do mojego imienia... Weronika? Tak, Weronika. Pewnie niewiele ludzi wie, kim była owa święta, bo większość nastolatków tutaj to zagorzali ateiści, którzy muszą iść do bierzmowania, bo im rodzice karzą. >.< So sad. ;___;
A zatem była to kobieta, która otarła twarz Chrystusowi chustą, kiedy ten szedł z krzyżem na swych barkach. I w nagrodę ofiarował kobiecie swoje odbicie na płótnie. Czemu wybrałam tę świętą? Jej odwaga mnie po prostu wgniotła w ziemię. Dookoła hordy rzymskich żołnierzy, a ona wyszła naprzeciw wszystkim i otarła twarz Jezusowi. Serio, ta kobieta po prostu zaimponowała mi tym.
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.