Dom:Gryffindor Ranga: Członek Wizengamotu Punktów: 1427 Ostrzeżeń: 0 Postów: 411 Data rejestracji: 09.01.11 Medale: Brak
1. Astronomia - fizyka
2.Zaklęcia. - nie wiem
3.Wróżbiarstwo. - plastyka (bo to taki przedmiot, który tylko zapycha plan lekcji_
4.Historia magii. - historia
5.Eliksiry. - chemia
6.Transmutacja. - nie wiem
7.Obrona przed czarną magią. (edukacja dla bezpieczeństwa, ewentualnie wf?)
8.Numerologia. - matematyka
9.Zielarstwo. - biologia
były jeszcze
10. Runy. - tu nie mam pomysłu
11. Mugoloznastwo. -język obcy
12. ONMS. - biologia
Snape: Czy pamiętasz, jak mówiłem, że ćwiczymy zaklęcia NIEWERBALNE, Potter?
Harry:Tak.
Snape:Tak, proszę pana.
Harry:Nie ma potrzeby zwracania się do mnie per pan, profesorze.
Jak gdzieś jest raban, to o każdej porze Wezwij Irytka, będzie jeszcze gorzej!
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 37745 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,722 Data rejestracji: 02.08.11 Medale:
Okej to teraz ja:
●Astronomia - fizyka i astronomia,
●Zaklęcia - tego nie wiem,
●Wróżbiarstwo - inny język obcy, zbędny i strasznie mnie nudzi,
●Historia magii - historia,
●Eliksiry - chemia,
●Transmutacja - nie wiem,
●Obrona przed czarną magią - PO,
●Numerologia - matematyka,
●Zielarstwo - botanika (moja koleżanka ma to na studiach),
●Runy - nie mam pojęcia,
●Mugoloznastwo -język angielski,
●ONMS - biologia,
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
IloveDumbledore napisał/a:
●Mugoloznastwo -język angielski
Co ma mugoloznawstwo wspólnego z językiem angielskim?!
Runy przyrównałabym do łaciny, której nadal się naucza, a która nie jest językiem ojczystym w żadnym państwie - urzędowo używana jest chyba tylko w Watykanie. Ewentualnie runy skojarzyć można z jakimś elementem prehistorii - odczytywaniem hieroglifów czy coś w tym stylu.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 37745 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,722 Data rejestracji: 02.08.11 Medale:
raven napisał/a:
●Mugoloznastwo -język angielski
Każdy pisze co uważa.
Ja miałam na myśli to, że język angielski jest najbardziej znanym językiem, a mugoli jest dużo na świecie, występują licznie na świecie..
Może i nic wspólnego nie ma, ale mi się tak kojarzy. To moje zdanie.
Anie tego, ani tego nie chce się uczyć.
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
Dom:Gryffindor Ranga: Członek Wizengamotu Punktów: 1427 Ostrzeżeń: 0 Postów: 411 Data rejestracji: 09.01.11 Medale: Brak
Akurat to, że członkowie rodzin czarodziejskich właściwie nic nie wiedzieli o mugolach. Dajmy takiego Artura Weasley'a, który cały czas pytał o jakieś proste przedmioty mugolskie. Np. był zachwycony metrem lub telefonem.
Dla czarodziejów mugole byli jak inna kultura, więc stąd to porównanie.
Snape: Czy pamiętasz, jak mówiłem, że ćwiczymy zaklęcia NIEWERBALNE, Potter?
Harry:Tak.
Snape:Tak, proszę pana.
Harry:Nie ma potrzeby zwracania się do mnie per pan, profesorze.
Jak gdzieś jest raban, to o każdej porze Wezwij Irytka, będzie jeszcze gorzej!
Akurat to, że członkowie rodzin czarodziejskich właściwie nic nie wiedzieli o mugolach. Dajmy takiego Artura Weasley'a, który cały czas pytał o jakieś proste przedmioty mugolskie. Np. był zachwycony metrem lub telefonem.
Dla czarodziejów mugole byli jak inna kultura, więc stąd to porównanie.
Teraz tym bardziej tego porównania nie rozumiem. Że mugole to dla czarodziejów jakby inna kultura - ok. Ale nauka języka angielskiego w przeciętnej polskiej szkole nie ma za wiele wspólnego z nauką o angielskiej kulturze. Z tego co pamiętam, była w liceum jakaś lekcja o Kanadzie, była o Australii, ale żeby się zagłębiać w historię Wielkiej Brytanii, literaturę czy cokolwiek związanego z kulturą? Ja nawet na studiach czegoś takiego nie miałam. Na filologii angielskiej - owszem, ale tu mówimy o przedmiotach szkolnych.
Anie tego, ani tego nie chce się uczyć.
To, że Tobie nie chce się uczyć angielskiego, nie oznacza, że nie było chętnych na mugoloznawstwo. Oprócz Hermiony, było w Hogwarcie co najmniej kilka osób, które dobrowolnie wybrały ten przedmiot - najwyraźniej CHCIAŁY się go uczyć.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
raven napisał/a:
To, że Tobie nie chce się uczyć angielskiego, nie oznacza, że nie było chętnych na mugoloznawstwo. Oprócz Hermiony, było w Hogwarcie co najmniej kilka osób, które dobrowolnie wybrały ten przedmiot - najwyraźniej CHCIAŁY się go uczyć.
Ja wyrażam swoje zdanie. Nie piszę teraz o wszystkich innych ludziach tylko o swoich odczuciach.
Wiem, że ludzie chcieli się go uczyć, ale pisząc to nie brałam tego pod uwagę. Pisałam wyłącznie o SOBIE i o swoim zdaniu na ten temat.
Dom:Gryffindor Ranga: Właściciel Pamiętnika Punktów: 109 Ostrzeżeń: 0 Postów: 49 Data rejestracji: 04.12.12 Medale: Brak
Wg. mnie to tak:
1. Astronomia- fizyka
2.Zaklęcia.- j.polski
3.Wróżbiarstwo.- plastyka
4.Historia magii.- historia
5.Eliksiry.- chemia
6.Transmutacja.- nie mam pojęcia
7.Obrona przed czarną magią.- WF (nic innego nie przychodzi mi do głowy ;P)
8.Numerologia.- matematyka
9.Zielarstwo.- biologia
Dom:Bezdomny Ranga: Uczestnik Klubu Ślimaka Punktów: 482 Ostrzeżeń: 0 Postów: 206 Data rejestracji: 02.04.14 Medale: Brak
Astronomia- fizyka i astronomia
Zaklęcia- język ojczysty( u nas to by był j.polski, a w przełożeniu na realia panujące w książce j.angielski, bo akcja książki dzieje się w Wielkiej Brytanii)
Wróżbiarstwo- technika
Historia magii- historia
Eliksiry- chemia
Transmutacja- biologia
Obrona przed czarną magią- przysposobienie obronne
Zielarstwo- zajęcia w jakiejś zawodówce ogrodniczej
Opieka nad magicznymi stworzeniami- zajęcia w jakimś technikum weterynaryjnym
Starożytne runy- łacina
Mugoloznastwo- wiedza o społeczeństwie
Numerologia- matematyka
Nauka latania- wychowanie fizyczne
Tak mądrej nie znajdziesz tiary.
Możecie mieć meloniki,
Możecie nosić panamy,
Lecz jam jest Tiara Losu,
Co jeszcze nie jest zbadany.
Choćbyś swą głowę schował
Pod pachę albo w piasek,
I tak poznam kim jesteś,
Bo dla mnie nie ma masek.
Śmiało dzielna młodzieży,
Na głowy mnie wkładajcie,
A ja wam zaraz powiem,
Gdzie odtąd zamieszkacie.
Może w Gryffindorze,
Gdzie kwitnie męstwa cnota,
Gdzie króluje odwaga
I do wyczynów ochota. A może w Huffelpuffie,
Gdzie sami prawi mieszkają,
Gdzie wierni i sprawiedliwi
Hogwartu szkoły są chwałą. A może w Ravenclawie
Zamieszkać wam wypadnie
Tam płonie lampa wiedzy,
Tam mędrcem będziesz snadnie. A jeśli chcecie zdobyć
Druhów gotowych na wiele,
To czeka was Slytherin,
Gdzie cenią sobie fortele. Więc bez lęku, do dzieła!
Na głowy mnie wkładajcie,
Jam jest Myśląca Tiara,
Los wam wyznaczę na starcie!
Tysiąc lub więcej lat temu,
Tuż po tym, jak uszył mnie krawiec,
Żyło raz Od cnoty gryfonów, Kretynizmu puchonów, Przebiegłości ślizgonów I wiedzy o własnej wszechwiedzy krukonów, Ochroń wszystkich Merlinie!
ŚMIERĆ BĘDZIE OSTATNIM WROGIEM, KTÓRY
ZOSTANIE ZNISZCZONY
NIE ŁASKOCZ ŚPIĄCEGO WĘŻA
Wiem, że nic nie wiem i że wszystko wiem z kątowni
Myślę więc jestem
Buntuję się więc jestem
Umiesz liczyć, licz na siebie
Życie jest snem tylko i wszystkie nasze sny są snem
Nigdy nie jest tak źle żeby nie mogło być gorzej i nigdy nie jest tak dobrze żeby nie mogło być lepiej
Ciekawość to pierwszy stopień do piekła albo wiedzy
Szczęście to umiejętność znalezienia umiaru albo wręcz na odwrót
Nadzieja jest matką głupich ale każda matka swoje dzieci kocha
Inteligentny człowiek nigdy się nie nudzi
Miłość to magia
Muzyka to magia
Feng shui to magia
Magia nie zmienia zbytnio świata, właściwie jeszcze bardziej go komplikuje
W życiu piękne są tylko chwile
Dlatego warto być szczęśliwym nawet przez sekundę.
Pozdrawiam i życzę wszystkim bycia szczęśliwym, bo to powinien być cel życia każdego zdrowego człowieka.
Chyba przesadzam z tymi mądrościami, miałam ich ilość trochę ograniczyć, a tak wyszło, że jeszcze rozszerzyłam. Trudno, tak widocznie ma być, bo kto powiedział, że mój podpis ma być ładny estetycznie. Nabazgrolony niezliczoną (na razie zliczoną ale jak tak dalej pójdzie, to mogą być w końcu kłopoty ze zliczeniem) ilością najróżniejszych cytatów i mądrości też ma swój urok.
Dom:Gryffindor Ranga: Czwartoroczniak Punktów: 200 Ostrzeżeń: 0 Postów: 76 Data rejestracji: 24.01.15 Medale: Brak
Moje podejrzenia (pewnie podobne do innych)
astronomia - astronomia
zaklęcia - nie wiem... może muzyka...? Nie wiem czemu, tak mi się skojarzyło
wróżbiarstwo - nie mam pojęcia
historia magii - historia oczywiście
eliksiry - trochę przypomina mi plastykę i technikę...
transmutacja - może biologia...?
obrona przed czarną magią - religia, wf?
numerologia - matematyka
zielarstwo - biologia
,,Nie żałuj umarłych. Żałuj żywych, a przede wszystkim tych, który żyją bez miłości'' ~ Albus Dumbledore
,,Trzeba być bardzo dzielnym, by stawić czoło wrogom, ale tyle samo męstwa wymaga wierność przyjaciołom'' ~ Albus Dumbledore
,,Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć'' ~ Albus Dumbledore
,,Myśli mogą pozostawić głębsze ślady niż cokolwiek innego'' ~ Pomona Pomfrey
1. Astronomia - fizyk z astronomią, chyba najbardziej to się da przełożyć. Ale nie chciałabym liczyć jakichś keplerów w Hogwarcie ._.
2.Zaklęcia no i własnie tutaj mam mały dylemat, coś w guście jakiegoś języka? Ojczystego na przykład, takie abecadło niby, jakieś zaklęcia, zasady...
3.Wróżbiarstwo - wróżbiarstwo kojarzy mi się z dosyć nudną lekcją, która się w życiu nie przyda - coś w guście... Muzyki. Bo tam trzeba mieć wewnętrzne oko, a tu jakiśtam słuch, żeby nie zabić innych głosem.
4.Historia magii - historia, chociaż historia magii jest wyraźnie nudniejsza.
5.Eliksiry - chemia. 'A co się stanie, jak wleję to do tego? Dlaczego to się zrobiło zielone i się PIENI?' - typowa Lily na laborkach z chemii.
6.Transmutacja - tu mi pasuje chemia/biologia/fizyka, takie połączenie wszystkiego i niczego jakby.
7.Obrona przed czarną magią - PO/EDB?
8.Numerologia - matematyka.
9.Zielarstwo - przyroda, taki Ynteligentny przedmiot w LO, który mają humany, albo podstawówka.
Starożytne runy - albo łacina, albo jakieś starożytne greki i inne takowe, które teoretycznie potrzebne nie są, ale kiedyś się przydadzą, w określonym miejscu i określonym czasie.
Opieka nad magicznymi stworzeniami - jakiś odłam biologii, coś związanego ze zwierzętami.
Mugolznawstwo - wiedza o społeczeństwie - tym, prawda, niemagicznym.
Dodatkowo jak sobie mysle o nauce latania - to wf, bo chyba to jedyna forma jakotakiego sportu, oprócz samego Quidditcha.
Wróżbiarstwo- nie wiem
Historia magii-historia
Eliksiry- chemia
Transmutacja- nie wiem
Numerologia- matematyka
Zielarstwo- biologia
Mugoloznawatwo- Wos
ONMS- przyroda
Latanie- WF
OPCM- PO
Starożytne runy- łacina
3.Wróżbiarstwo - religia;
4.Historia magii - historia;
5.Eliksiry - chemia;
6.Transmutacja - biologia;
7.Obrona przed czarną magią - przysposobienie obronne;
8.Numerologia - matematyka;
9.Zielarstwo - przyroda w podstawówce/gimnazjum;
10.Latanie - WF;
11.Opieka nad magicznymi stworzeniami - tu też mi pasuje PO, może trochę przyrody...
12.Runy - język obcy;
13.Mugoloznawstwo - wiedza o społeczeństwie.
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.