Coś dla smakoszy...
Dodane przez mooll dnia 31 May 2014 19:52
Wszyscy lubą dobrze zjeść. Nie tylko mugole. Czarodzieje także. Gdzie się stołują? O, w wielu miejscach (np. w Pubie pod Trzeba Miotłami madame Rosmerty), ale tym jednym szczególnym jest niewątpliwie Dziurawy Kocioł. Nie sprzedają tam tylko Ognistej Whisky, wierzcie mi.

Teraz wszyscy, którzy będą mieli szansę odwiedzić Ulicę Pokątną w parku rozrywki Harry'ego Pottera, będą mogli także wejść do Dziurawego Kotła i wybrać danie spośród całej gamy różnorodnych przysmaków.

Dla tych natomiast, którzy w najbliższym czasie nie będą mieli takiej okazji, zapraszamy do przestudiowania menu czy poczytać wypowiedzi nadzorujących prace nad parkiem z Universal Studios. W języku polskim tutaj, a w oryginale tu.
Treść rozszerzona
Wszyscy lubą dobrze zjeść. Nie tylko mugole. Czarodzieje także. Gdzie się stołują? O, w wielu miejscach (np. w Pubie pod Trzeba Miotłami madame Rosmerty), ale tym jednym szczególnym jest niewątpliwie Dziurawy Kocioł. Nie sprzedają tam tylko Ognistej Whisky, wierzcie mi.

Teraz wszyscy, którzy będą mieli szansę odwiedzić Ulicę Pokątną w parku rozrywki Harry'ego Pottera, będą mogli także wejść do Dziurawego Kotła i wybrać danie spośród całej gamy różnorodnych przysmaków.

Dla tych natomiast, którzy w najbliższym czasie nie będą mieli takiej okazji, zapraszamy do przestudiowania menu czy poczytać wypowiedzi nadzorujących prace nad parkiem z Universal Studios. W języku polskim poniżej, a w oryginale tu.


* * *

Ric Florell, starszy vice dyrektor Universal Orlando, mówił o różnicach między Dziurawym Kotłem a Pubem pod Trzema Miotłami:

"Tutaj chcemy doświadczyć inny rodzaj stołowania niż Pubie pod Trzema Miotłami w Hogsmeade. Tam ludzie zamawiają jedzenie, jest im wręczane na tacy i muszą sami zanieść je sobie zanieść. Tutaj chcemy scalić szybkość wydawania posiłków z obsługą. Tak więc, jak tylko skończysz skłądać zamówienie, wręcza ci się świecę z numerem. Potem zostajesz pokierowany do głównej sali Dziurawego Kotła, abyś mógł zając swoje miejsce. A ta świeca pomaga przedstawicielowi ekipy firmowej (Universal), kto wziął Twoje zamówienie, znaleźć Twój stolik i dostarczyć Ci zamówione danie".

Dodatkowo będzie tam wirtualny róg obfitości z nowiutkimi, pysznym idaniami, które są zgodne z angielskimi korzeniami Dziurawego Kotła, są też także czymś w rodzaju "psztyczka" w stornę zmiany Amerykańskiego stylu jedzenia. Steven Jayson, vice dyrektor i firmowy szef kuchni w Universal Orlando, opisał nowe dani, nazwane "Półmisek Oracza":

"Chcąc utrzymać autentyczność dania jak to tylko możliwe, ściągamy trzy rodzaje sera z Wielkiej Brytanii, tak jak tradycyjne jajka po szkocku. Co prawdopodobnie byłoby najbardziej ciężkostrawną częścią dania: podane na twardo, oplecione kiełbasą, co jest panierowane bułką tartą i potem smażone. Ale chcąc zrobić "Panierowanego Oracza" najzdrowiej jak to tylko możliwe, nasze jajo po szkocku, jest ono smażone szybko na wysokim ogniu.Nie jest smażone długo we frytownicy plus ciekna warstwa panierki. Uzupełniamy je piękną surówką z jabłek i buraków, kilka pikli "Branston Pickle" (mieszanka warzyw - brukwi, marchwi, cebuli, korniszonów, kalafiora i kabaczków - marynowanych w sosie z dodatkami), plus mnóstwo zielonej sałaty z grilowanymi pomidorami. Więc masz trochę lżejzych rzeczy na talerzy obok autentycznego brytyjskiego jedzenia barowego. Masz białko w jajkach i serze, węglowodany w wiejskim chlebie, więc ostatecznie to zbalansowane danie".

Mając na uwadzie ewidentny kontrast między klimatem jaki panuje w Anglii i na Florydzie, szefowie kuchni zdecydowali się na stworzenie potraw, które nie będą ekstremalnie ciężkie i ludzie nawet przy gorącej pogodzie z przyjemnością po nie sięgną.

Tak na ten temat wypowiedział się szef Steven Jayson:
"Weźmy na przykład naszą Zapiekankę Rybaka, która zawiera trzy gatunki ryb: trochę pięknego szkockiego łososia, trochę świeżego dorsza, którego ściągamy codziennie z Alaski i trochę krewetek. Na wierzchu jest skorupka z ziemniaków zmiksowanych z groszkiem. Dopieramy do tego dania, żeby uzyskać równowagę i na koniec dodajemy dobrze przypieczone pomidory śliwkowe".

Jeśli chodzi o napoje, wspomniany już pan Florell wypowiada się:
"Teraz wiedzieliśmy, że nie mozemy konkurować z piwem kremowym, które też jest serwowane tu, w Dziurawym Kotle. Dlatego pomyśleliśmy, że zaryzykujemy i stworzymy inne nowe napoje, do których zainspirował nas "Harry Potter". Mamy w zanadrzu Musującą Herbatę z Drzewa brzoskwini (Peachtree Fizzing Tea), Jęzlepowy Cytnynowy Koncentrat (Tongue-Tying Lemon Squash) i Rybie Zielone Piwo (Fishy Green Ale)".

Rybie Zielone Piwo, to napój miętowy, który pije się przez dużą czarną słomkę, a na dnie szklanku znajdziesz garść sztucznych rybich jajek (ikra), które są tak naprawdę kuleczkami z żelatyny wypełnione jagodowym płynem, który natychmiast eksploduje w ustach.


A oto menu (postanowiłam nie tłumaczyć nazw własnych, o ile niczego nie wnoszą):

- Bangers and Mash (tradycyjne pieczone kiełbaski z kremowym puree z ziemniaków)
- Toad in the Hole / Ropucha w tarapatach (tradycyjna kiełbasa zapieczona puddingu Yorkshire i podana z sosem z cebuli)
- Cottage Pie / Wiejska zapiekanka (smaczna kombinacja męsa z warzywami z ziemniaczaną skorupką)
- Fisherman’s Pie / Zapiekanka Rybaka (łosoś, krewetki i dorsz pod pierzynką z ziemniaków)
- Beef, Lamb & Guinness Stew (gulasz z wołowiny, jagnięciny i Guinnessa podawany w misce z chleba)
- Ploughman’s Platter / Półmisek Oracza (uczta z angielskich serów, chrupiącego chleba, pikle, sałatka z jabłka i buraka, i jajko po szkocku)
- Split Pea Soup / Zupa z łuskanego grochu
- Banger Pub Style Sandwich / Kanapka z kiełbaksą w stylu barowym
- Fish and Chips / Ryba z frytkami

I jeszcze wiecej!

Napoje:

- Fishy Green Ale (Rybie zielone piwo)
- Otter’s Fizzy Orange Juice / Musujący sok pomarańczowy wydry
- Tongue-Tying Lemon Squash / Jęzlepowy cytrynowy koncentrat
(wycikany sok)
- Peachtree Fizzing Tea / Musująca herbata z dziewa brzoskwiniowego
- Wizard’s Brew / Mikstura Czarodzija
(piwo beczkowe)
- Dragon Scale / Smocza gama (piwo beczkowe)
- Gillywater / napój ze skrzeloziela
- Pumpkin Juice / Sok z dyni
- Butterbeer / piwo kremowe


A co Wy sądzicie o tych nazwach? Oryginalne? Podobają się Wam?
Kto z Was chciałby przekąsić coś w Dziurawym Kotle i co byście zamówili?