Tytuł: Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska :: Chemia - Dział: Białka, Gimnazjum

Dodane przez Inferius dnia 16-03-2010 19:40
#8

Kwas azotowy (V) reaguje z aminokwasami aromatycznymi (tyrozyna, tryptofan, fenyloalanina) dając ich nitrowe pochodne, które z reguły są żółte. Innymi słowy kwas ten powoduje denaturacje białka (zniszczenie wtórnych struktur białka), dając przy tym żółte zabarwienie.

Jeśli chodzi o ser i szynkę, to nie mam wątpliwości, że żółte zabarwienie powstanie, już nie raz polałem się tym kwasem i przez tydzien miałem zółte ręce. Co do ogórka, to nie wiem czy powstanie zmiana barwy, bo rośliny z reguły mają mniej białka, zwłaszcza takie jak ogórek. Możliwe, że trochę zżółknie, ale na pewno nie tak jak w przypadku białka zwierzęcego.