Tytuł: Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska :: Chemia - Dział: Białka, Gimnazjum

Dodane przez Peepsyble dnia 15-03-2010 17:12
#1

No więc, ee... Jako, że jestem ostatnią gułą w chemii to postanowiłam nieco ułatwić sobie życie. Sprawdzałam w google, ale za Chiny nie mogę czegoś na ten temat znaleźć.

Mianowicie doświadczenie:
Do białego sera, szynki i ogórka dodajemy kwas azotowy (V). Jakie zajdą zmiany żywności?
Dotarłam do tego, że ser zabarwi się na żółto (cokolwiek to znaczy).

(Zawsze się zastanawiałam, skąd można czegoś takiego się dowiedzieć nie mając w domu kwasy azotowego. Cholera, nie lubię chemii.)

Dodane przez zgredka dnia 15-03-2010 18:16
#2

pod wpływem kwasu azotowego białka się ścinają, a następnie przyjmują żółte zabarwienie (reakcja ksantoproteinowa), dlatego ser przyjał taki a nie inny kolor. kwas powoduje także żółknienie piór, wełny, skóry i niszczy tkanki, wywołując oparzenia

Dodane przez Peepsyble dnia 15-03-2010 18:28
#3

pod wpływem kwasu azotowego białka się ścinają, a następnie przyjmują żółte zabarwienie (reakcja ksantoproteinowa), dlatego ser przyjał taki a nie inny kolor. kwas powoduje także żółknienie piór, wełny, skóry i niszczy tkanki, wywołując oparzenia

No masz, tyle, że ten kwas ścina białko zdołałam wywnioskować z lekcji, ale szynka i ogórek raczej nie są piórami, czy wełną?

Dodane przez Potteromaniak0987 dnia 15-03-2010 18:55
#4

No masz, tyle, że ten kwas ścina białko zdołałam wywnioskować z lekcji, ale szynka i ogórek raczej nie są piórami, czy wełną?

W szynce też masz głównie białko, w ogórku również lecz w mniejszych ilosciach. Poza tym w jednym i drugim przypadku to tkanki.

Dodane przez Peepsyble dnia 15-03-2010 19:05
#5

W szynce też masz głównie białko, w ogórku również lecz w mniejszych ilosciach. Poza tym w jednym i drugim przypadku to tkanki.

No chyba, że tak, zwracam honor. Ale co dokładnie dzieje się z ogórkiem i szynką? Co się z nimi stanie? Eee... zżółkną?

Dodane przez Deargdur dnia 15-03-2010 19:59
#6

Ser owszem ale ogórek,czy szynka myślę ze raczej nie (80%) ;]. Jak już zostało wymienione wyżej Kwas Azotowy to roztwór bardzo żrący i co się wiąże ścina białka dając zabarwienie żółte.W przypadku szynki może być rożnie w tej chwili mi jest ciężko to stwierdzić co się stanie z szynką.
Spróbuje na najbliższym swoim laboratorium to sprawdzić bo nie jestem ci w tym momencie na to pytanie odpowiedzieć. A Kwasu Azotowego nie mogę posiadać w domu.

_____________________
Gdzie skarb wasz tam serce wasze


Inni zauważają cie wtedy gdy coś od ciebie chcą,Dlatego warto mieć Przyjaciół!

Edytowane przez Deargdur dnia 15-03-2010 20:01

Dodane przez Potteromaniak0987 dnia 15-03-2010 20:09
#7

Wiadomo, że zeżre i zdenaturuje białko, także spowoduje degradację tkanki. Po prostu niszczy, ale jaki kolor dokładnie to chyba nie odpowiem.

Dodane przez Inferius dnia 16-03-2010 19:40
#8

Kwas azotowy (V) reaguje z aminokwasami aromatycznymi (tyrozyna, tryptofan, fenyloalanina) dając ich nitrowe pochodne, które z reguły są żółte. Innymi słowy kwas ten powoduje denaturacje białka (zniszczenie wtórnych struktur białka), dając przy tym żółte zabarwienie.

Jeśli chodzi o ser i szynkę, to nie mam wątpliwości, że żółte zabarwienie powstanie, już nie raz polałem się tym kwasem i przez tydzien miałem zółte ręce. Co do ogórka, to nie wiem czy powstanie zmiana barwy, bo rośliny z reguły mają mniej białka, zwłaszcza takie jak ogórek. Możliwe, że trochę zżółknie, ale na pewno nie tak jak w przypadku białka zwierzęcego.


Dodane przez Peepsyble dnia 16-03-2010 19:44
#9

Jeśli chodzi o ser i szynkę, to nie mam wątpliwości, że żółte zabarwienie powstanie, już nie raz polałem się tym kwasem i przez tydzien miałem zółte ręce.

Mwhah, sugerujesz, że jesteś z sera, czy szynki? ^^

Co do ogórka, to nie wiem czy powstanie zmiana barwy, bo rośliny z reguły mają mniej białka, zwłaszcza takie jak ogórek. Możliwe, że trochę zżółknie, ale na pewno nie tak jak w przypadku białka zwierzęcego

Dziękuję, Ci bardzo, jestem wdzięczna. Oraz za wszelką pomoc innych osób. Myślę, że temat będzie można zamknąć.

Dodane przez Inferius dnia 16-03-2010 19:51
#10

Mwhah, sugerujesz, że jesteś z sera, czy szynki? ^^


A myślisz, że tkanka np. świni tak bardzo różni się pod względem składu? :D


Zamykam.

(jak chcesz dalej podyskutować o serze i szynce to zapraszam na PW:D)

Dodane przez Inferius dnia 16-03-2010 19:52
#11

Mwhah, sugerujesz, że jesteś z sera, czy szynki? ^^


A myślisz, że tkanki np. świni tak bardzo różni się pod względem składu od ludzkiej? :D


Zamykam.

(jak chcesz dalej podyskutować o serze i szynce to zapraszam na PW:D)