Magiczne przepisy
Dodane przez Hogsmeade_pl dnia 08 August 2008 21:28
Koktajl Szczęścia Neville'a

Składniki:

• 3 łyżki kakao
• 2 łyżki cukru waniliowego
• łyżka mąki ziemniaczanej
• pól litra mleka
• 2 banany
• ćwierć filiżanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Trzy łyżki kakao, dwie łyżki cukru waniliowego i łyżkę maki ziemniaczanej wrzuć do pól litra mleka. Podgrzej i mieszaj, aż koktajl zgęstnieje. Dodaj dwa pokrojone w plasterki banany i ćwierć filiżanki płatków migdałowych.
Ostudź i gotowe!


Eliksir Uśmiechu profesora Snape'a

Składniki:

• 1 dojrzały banan
• pól szklanki mleka
• 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Rozgnieć widelcem banana, a potem wrzuć go do wysokiego naczynia. Dolej pół szklanki mleka i dodaj dwie łyżki cukru. Zmiksuj wszystko razem.


Oryginalna Czekolada Lupina

Składniki:

• tabliczka czekolady (mleczna, gorzka, truskawkowa, etc.)

Przygotowanie:

Czekoladę połam na małe kawałki, a następnie wrzuć do malej miseczki. Do garnka wlej wodę i zagotuj ją. Miseczkę z czekolada połóż na sitku, a następnie powieś nad garnkiem. Jeśli nie będzie się rozpuszczać, dolej mleko. Udekoruj według uznania bądź skorzystaj z propozycji:

• sposób pierwszy:
Wlej czekoladę do filiżanki a następnie dodaj bitej śmietany. Posyp kakao w proszku lub polej polewa czekoladowa. Ewentualnie możesz użyć kawałków owoców.

• sposób drugi:
Robiąc czekoladę, przed nalaniem mleka odłóż jakieś dwie łyżeczki i uformuj z nich wieżyczki. Wieżyczkę połóż przy filiżance z czekolada, a będzie miło ją wypić


Czekoladowy Koktajl z bananem Kuzynki Rona

Składniki:

• 3/4 litra pełnotłustego mleka
• 15 stołowych łyżek czekolady w proszku
• 2 i 1/2 banana
• 10 łyżek lodów waniliowych

Przygotowanie:

Miksuj wszystkie składniki mikserem na pełnych obrotach przez minutę.
Spożyć zaraz po przygotowaniu!


Z Przepisów Lily Evans

Składniki:

• syrop grenadyna (bezalkoholowy sok z granatów)
• sok z pomarańczy, brzoskwini lub marakui
• owoce: pomarańcze, grejpfrut, cytryna lub kiwi

Przygotowanie:

Owoce umyj i sparz wrzątkiem. Polowę cytrusów obierz ze skorki. Wszystkie pokrój w kostkę, włóż do pucharków i zalej syropem.
Po około dwóch godzinach dopełnij pucharki wybranym sokiem. Drinki podawaj ze słomką do picia i łyżeczką do wyjadania owoców.


Kurczak a’la Petunia

Składniki

• 1 kurczak
• 1/2 l mleka
• 1 ząbek czosnku
• 1/2 łyżeczki tymianku
• 1/2 łyżeczki bazylii
• sol, pieprz
• 3/4 szklanki tartej bulki
• 1/2 łyżeczki papryki w proszku ostrej
• 1 1/2 szklanki oleju

Przygotowanie:

Kurczaka podzielić, umyć, włożyć do miski, zalać mlekiem z dodatkiem czosnku, tymianku bazylii i soli, odstawić na kilka godzin (najlepiej 12). Tartą bułkę, sol, pieprz i paprykę wymieszać, kurczaka odsączyć, podzielić na porcje i obtoczyć w bulce tartej. Olej mocno podgrzać na patelni. Układać na gorącym tłuszczu, smażyć na zloty kolor.

Przepis został „skradziony” z karty dań restauracji KFC.


Nie taki ponury Ponurak

Składniki:

• 3 szklanki maki
• 1 margaryna
• 1,5 szklanki cukru
• 4 jajka
• 3 łyżki kakao
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 szklanki wody
• cukier waniliowy

Przygotowanie:
`
Margarynę, trzy łyżki wody, cukier wymieszany z kakao wsypać do garnka i rozpuścić. Gotować 3 minuty, odlać pól szklanki na polewę.
Do ostudzonej masy dodać resztę wody, żółtka i mąke z proszkiem. Wymieszać. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem. Piec 50 minut. Można przełożyć kremem i polać polewa.


Ciasto Hagrida

Składniki:

• 25 dag płatków owsianych,
• 3 łyżki mąki,
• 20-25 dag cukru,
• 10 dag margaryny lub masła,
• 2 jajka,
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
• sok z polowy cytryny i otarta z niej skórkę,
• olejek migdałowy

Przygotowanie:

Masło utrzyj z cukrem i w trakcie ucierania dodawaj jajka, make,
skórkę cytrynową, sok, olejek i płatki. Włóż masę do małej
tortownicy - natłuszczonej i wysypanej płatkami. Następnie piecz
ciasto w średnio nagrzanym piekarniku przez 50-60 minut. Ciasto
przyrządza się szybko i łatwo. Na koniec udekoruj je według
własnego pomysłu!


Makowe lody Quirella

Składniki:

• 10 łyżek cukru pudru (bardzo drobny)
• 1 łyżka miodu (najlepiej akacjowego)
• 4 płaskie łyżki masy makowej z puszki (możesz użyć kakao, czekoladę rozpuszczalna)
• 1 i 3/4 szklanki śmietanki
• 6 żółtek

Przygotowanie:

Żółtka ubij z cukrem pudrem w miseczce trzymanej nad parującym
wrzątkiem. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy miska za bardzo sie nie
rozgrzała. Ubijaj do momentu, w którym masa spływająca z trzepaczki będzie sie układać jak wschodni turban. Ubij śmietanę na sztywno. Do kogla mogła dodaj miód i masę makową (ewentualnie jakaś inna) i bardzo delikatnie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, żeby masa nie opadła. Dodaj bita śmietanę i znów delikatnie wymieszaj.
Przełóż wszystko do płaskiej kwadratowej foremki, wygładź
powierzchnię i wstaw na 12 godzin do lodówki lub na 2,5 godziny do
zamrażalnika.


Żelki-fasolki Bertiego Botta

Składniki:

• 1 łyżka masła
• 2 szklanki cukru
• 1/2 szklanki wody
• 4 torebki żelatyny
• sok z jednej cytryny i otarta z niej skórka
• sok z wiśni
• galaretka agrestowa
• 1/2 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

Wysmaruj trzy salaterki masłem. W garnku zamieszaj wodę z 1/2 szklanki cukru i gotuj bez przerwy mieszając, aż zacznie wrzeć. W miseczce rozpuść żelatynę w pól szklanki cieplej wody i odstaw na 5 minut. Potem wlej żelatynę do garnka i gotuj przez około 15 minut stale mieszając. Podziel syrop na trzy części. Do jednej z nich dodaj sok z cytryny ze skorka, do drugiej sok z wiśni, a do trzeciej np. łyżeczkę proszku zielonej galaretki agrestowej lub dwie łyżki mleka. Każdą miarkę syropu gotuj oddzielnie przez 5 minut, a potem przelej do wysmarowanej masłem miseczki. Odstaw na 3 godziny, by masa stwardniała. Zawartość każdej miseczki pokrój nożem w małe, krótkie słupki i obtocz je w cukrze pudrze. Zelki-fasolki można przechowywać w szczelnym pudelku nawet przez 2 tygodnie.


Naleśniki z czekoladą a’la Ron

Składniki:

• 3 łyżki masła
• 40 g maki
• 30 ml mleka
• 5 jajek
• 1 plaska łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 5 łyżek kakao

Przygotowanie:

Rozpuść masło i dodaj pozostałe składniki. Wymieszaj na gładką masę i odstaw na 15 minut. Smaż naleśniki na maśle lub oleju. Przewróć na drugą stronę, kiedy zaczną przylegać. Podawaj je na ciepło.


Babeczki Zgredka

Składniki:

• 25 dag maki pszennej,
• pól kostki masła,
• 3 łyżki cukru,
• 2 żółtka,
• dżem brzoskwiniowy,
• 50 dag rożnych owoców (czereśnie, truskawki, maliny, ananasy z
puszki),
• bita śmietana do dekoracji,
• foremki do babeczek.

Przygotowanie:

Nagrzał piekarnik do 180?C. Masło posiekać, dodać mąkę, żółtka, cukier i zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim posmarowane tłuszczem foremki do babeczek. Piec około 10 minut, po czym wyjąć, cienko posmarować dżemem i zapiec. Wystudzone udekorować owocami i bitą śmietaną.


Pyszny chleb Hermiony

Składniki:

• czarodziejska mąka
• złota sol
• fantastyczny cukier
• odlotowe drożdże
• chodzące masło
• kolorowa woda
• kwadratowe jajo

Przygotowanie:

Przesypać czarodziejska mąkę, złotą sól, fantastyczny cukier oraz odlotowe drożdże do miski, dodać chodzące masło i machnąć różdżką aby magiczne ciasto zaczęło sie wyrabiać, oczywiście dolewając kolorową wodę. Posypać czarodziejska mąką stolnicę na którą wyjmiemy magiczne ciasto. Przez około 10 minut musimy je wyrabiać. Gdy będzie ono łatwo odchodzić od rąk, musimy je włożyć ponownie do miski i odstawić do wyrośnięcia w suche i ciepłe miejsce.
Po godzinie magiczne ciasto powinno podwoić swoją wagę. Ponownie musimy je wyrobić i podzielić na dwie części, po czym każdą część na trzy kawałki. Z każdego kawałka magicznego ciasta uwijamy długi pasek. Następnie zaplatamy dwa warkocze. Formujemy dwa kola i łączymy ich końce, tak aby otrzymać dwa zaplecione obwarzanki. Następnie smarujemy blachę chodzącym masłem i kładziemy na niej dwa magiczne ciasta. Wierzch ciast smarujemy kwadratowym jajem, a następnie odstawimy chleb w cieple miejsce na około 40 minut. Potem wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika i pieczemy mniej - więcej 35-45 minut.

Autor: Ania


Zupka Pani Weasley

Składniki:

• 1,5 l mleka
• 3 żółtka
• 3 białka
• 100- 150 g cukru
• cukier waniliowy do smaku

Przygotowanie:

Zagotować mleko z wanilią. Ubić pianę, ubijając połączyć z cukrem, kłaść łyżką na mleko, zagotować, odwrócić, ugotowane wyłożyć. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z wrzącym mlekiem. Doprawić do smaku cukrem, podawać na zimno lub na gorąco z ryżem, białkami i wiśniami kompotu.


Carpaccio z polędwicy po potterowsku

Składniki:

• 500 g polędwicy wołowej
• 150 g parmezanu
• 6 pomidorków koktajlowych
• 1 cytryna
• 3 łyżki czarnego pieprzu w ziarnach
• pęczek bazylii świeżej
• 2 łyżki kaparów
• 5 marynowanych prawdziwków
• 3 żabki czosnku
• sol, pieprz i oliwa z oliwek
• folia spożywcza i sznurek do wiązania

Przygotowanie:
Polędwicę wołową czyścimy z nadmiernej ilości błon i ścięgien, kroimy na dwa kawałki. Czarny pieprz rozkruszamy na folii plastikowej i obtaczamy w nim kawałki polędwicy wolowej. Zawijamy mocno w folię plastikową ściskając oba końce, związujemy sznurkiem; wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny żeby zamarzło. Pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki, dodajemy kapary i posiekana bazylię. Na koniec kroimy w plastry czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych otworach; na blasze wyłożonej pergaminem wysypujemy z niego koła o średnicy ok. 5 cm. Pieczemy w piekarniku na zloty kolor, ale nie za długo żeby się nie przypalił i nie łamał. Formujemy jeszcze ciepły na naczyniu i zostawiamy do ostygnięcia. Polędwicę odwijamy z folii i kroimy bardzo cienko, najlepiej na maszynie do krojenia. Układamy na wysmarowanym oliwą z oliwek talerzu, doprawiamy solą, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Prawdziwki kroimy w plasterki, kładziemy na mięsie
Do koszyczka z parmezanu wkładamy sałatkę z pomidorów i kaparów i układamy ja na Carpaccio.


Pyszne Ptasie Mleczko profesor Trelawney

Składniki:

• 2 opakowania galaretki cytrynowej
• puszka mleka skondensowanego lub szklanka słodkiej śmietanki

Przygotowanie:

Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, zmniejszając o 1/3 ilość wody, po czym ostudzić. Gdy zacznie tężeć, ubijać mikserem wlewając cienkim strumieniem mleko skondensowane. Uzyskana piankę, przypominającą wyglądem ptasie mleczko, wstawić do lodówki.


Piramida z owoców w galaretce autorstwa Pana Weasley’a

Składniki:

• 40 dkg śliwek
• galaretka agrestowa
• 4 jabłka, galaretka morelowa
• 4 gruszki, galaretka wiśniowa
• 2 szklanki wody
• cukier

Przygotowanie:

Cztery łyżki cukru i dwie szklanki wody zagotować w płaskim szerokim garnku. Gruszki obrać, pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne, obgotować w syropie, ułożyć w drugiej salaterce. Następnie w tym samym syropie obgotować połówki jabłek i ułożyć w niej. Wreszcie obgotować śliwki przepołowione (bez pestek) i także ułożyć na salaterce. Syrop wymieszać z wodą gorącą w takiej ilości, jaka jest potrzebna do rozpuszczenia każdej galaretki oddzielnie. Zalać owoce galaretkami i ostudzić. Przed podaniem wykładać jedna na druga galaretki, aby stworzyły kolorowa piramidę. Już przy stole przed dzieleniem należy ostrym nożem przekroić wszystkie trzy galaretki, aby każdy dostał trójkolorową porcję.


Owoce w galarecie Katie

Składniki:

• 30 dag świeżych owoców
• 3 dag żelatyny
• 1/2 l wody
• cukier

Przygotowanie:

Małe salaterki umyć i wstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w wodzie i osłodzić do smaku. Owoce umyć i obrać, większe podzielić na części, ćwiartki lub plastry. Do salaterki wlać 1/3 żelatyny, ułożyć owoce, zalać pozostałą żelatyną. Schłodzić.


Danie wegetariańskie Lee Jordana

Składniki:

• 1 kostka masła
• 2 całe jajka
• 2 łyżki kakao
• 2 paczki herbatników
• 1 szklanka obranych orzechów
• cukier waniliowy
• 1 budyń w proszku
• 2 wafle
• cukier jeśli masa okaże się mało słodka

Przygotowanie:

Masło, cukier waniliowy, kakao rozpuścić i ostudzić. Dodać orzechy, budyń w proszku, jajka i herbatniki. Masę przełożyć między dwa wafle.


Śmietanowiec Hagrida

Składniki:

• 2 śmietany
• 5 łyżek cukru
• 1 cukier waniliowy
• 1 galaretka
• owoce
• 2 łyżki żelatyny
• mleko

Przygotowanie:

Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym i cukrem. Żelatynę zalać 1/2 szklanki wody przegotowanej (letniej) i do 3/4 szklanki tej żelatyny dodać mleka przegotowanego (cieple). Wlać żelatynę do śmietanowca i wrzucić pokrojoną galaretkę i owoce. Wstawić do lodówki.


Mus z dżemu owocowego Rona Weasley’a

Składniki:

• 3-4 białka
• 1 łyżka cukru,
• 2-3 łyżki dżemu truskawkowego, porzeczkowego lub malinowego
• sok z cytryny

Przygotowanie:

Bialka ochlodzic, ubic piane, gdy jest sztywna, dodac stopniowo cukier. Sztywno ubita piane ostroznie wymieszac z dzemem i doprawic do smaku sokiem z cytryny. Podawac natychmiast po przygotowaniu, mus
przeznaczony do spozycia po kilku godzinach nalezy usztywnic dodatkiem zelatyny (trzy lyzeczki).


Pieczone jablka Artura Weasley’a

Skladniki:

• 4 jablka jedna
• druga lyzki masla
• 1 i pol lyzki cukru
• rodzynki
• rum lub koniak
• folia aluminiowa

Przygotowanie:

Jablka umyc, obrac, wydrazyc; do srodka wydrazonych jablek wlozyc kilka umytych rodzynkow. Posypac cukrem i na wierzch polozyc kawalek masla. Skropic lekko rumem lub koniakiem, ulozyc na folii, zawinac kazde
oddzielnie. Upiec w goracym piekarniku (ok. 20 minut). Podawac na goraco lub na zimno.


Banany w ciescie Voldemorta

Skladniki:

• 2-4 banany
• 1 lyzeczka rumu lub araku
• 1 jajo
• 5 lyzek maki
• 1/2 szklanki
• bialego wina lub mleka
• sol
• cukier,
• tluszcz do smazenia
• cukier puder

Przygotowanie:

Banany umyc, obrac ze skorki, skrajac pietki przekrajac wzdluz na polowki. Jajo umyc, wybic ze skorupki, make przesiac. Z jaja, maki i wina ubic ciasto nalesnikowe, dodac sol i cukier do smaku. Poslugujac sie dwoma widelcami zanurzyc banany w ciescie, wkladac na patelnie z rozgrzanym tluszczem, rumienic, wylozyc na ogrzany polmisek. Posypac cukrem pudrem i cynamonem. Podawac na goraco lub na zimno. Opiekane banany mozna podawac takze z sosem czekoladowym lub
ponczowym.


Cytrusowa galaretka z mietowym lodowcem Petunii

Skladniki:

• 3 czerwone grejpfruty
• 6 pomaranczy
• 200 ml soku pomaranczowego
• 2 lyzki zelatyny (ok. 15 g)
• 2 lyzki pomaranczowego likieru Grand Marnier
• 25 g masla
• 100 g cukru
• 3 galazki miety
• 1 lyzka mietowego likieru

Przygotowanie:

Odkroj skorke z grejpfrutow i pomaranczy. Wykroj z nich segmenty (bez bialych blonek). Wycisnij sok z blonek, ktore ci zostana. Wlej go do garnka i dodaj sok pomaranczowy z kartonika. Calosc podgrzej. Kiedy zacznie sie gotowac, wlej likier i wsyp zelatyne. Po rozpuszczeniu zelatyny przelej plyn do zimnej miski. Okragla foremke wysmaruj tluszczem i wyloz folia plastikowa, tak zeby wystawaly konce. Wlej 1/5 soku z zelatyna na dno i wstaw do zamrazalnika na 5-10 min, zeby stezala. Wlej do rondelka 50 ml wody i wymieszaj ze 100 g cukru. Postaw na ogniu i wymieszaj. Z miety oderwij listki, drobno je posiekaj i dodaj do syropu. Odstaw rondelek z syropem z gazu, zeby ostygl. Dodaj likier mietowy i wstaw na okolo 30 min do zamrazalnika w plastikowym naczyniu. Sprawdzaj od czasu do czasu stan zmrozenia. Kiedy zaczna sie robic krysztalki lodu, rozbijaj je. Pod koniec krysztalki powinny stanowic sypka mase. Wyjmij z lodowki forme ze scieta zelatyna i uloz na calej powierzchni warstwe z kawalkow grejpfrutow i pomaranczy. Zalej calosc 1/3 galaretki (powinna przykryc owoce) i znow wstaw do zamrazalnika. Po scieciu galaretki rozloz na wierzchu nastepna warstwe cytrusow i zalej reszta plynu. Zostaw na 3-4 godziny w zamrazalniku. Podawaj posypane mietowymi krysztalkami.



Szybkie bezy Neville’a

Skladniki:

• 2 bialka
• 4 lyzeczki cukru

Przygotowanie:

Ubic bialka na sztywna piane. Do garnka z gotujaca sie woda (kipiaca) wstawic naczynie z bitymi bialkami i mieszajac wsypac cukier. Wyjac naczynie z garnka, a bita smietane (juz z cukrem) przelozyc na blache. Wstawic do piekarnika (temp. 100 stopni) i wyjac, gdy wszystko zacznie sie rumienic. Blache najlepiej wylozyc papierem sniadaniowym wysmarowanym olejem.


Budyn czekoladowy Percy’ego Weasleya

Skladniki:

• 2 - 3 lyzek
• 3 lyzki cukru
• 4 jaja
• 2 opakowania cukru waniliowego
• 2/3 szklanki tartej bulki,
• 3 lyzki kakao
• 2 lyzki posiekanych migdalow
• maslo
• tarta bulka do formy

Przygotowanie:

Forme wysmarowac maslem i posypac tarta bulka. Jaja umyc, oddzielic zoltka. Maslo utrzec z polowa cukru i zoltkami na biala pulchna mase, do niej dodawac stopniowo kakao, cukier waniliowy, tarta bulke oraz migdaly. Z bialek ubic sztywna piane. Pod koniec ubijania dodac polowe cukru. Piane ostroznie wymieszac z masa budyniowa, wylozyc do formy. Napelniajac ja do trzy czwarte wysokosci, szczelnie zamknac, wstawic do rondla z wrzaca woda. Gotowac 45-60 minut, nastepnie wyjac
i pozostawic na kilka minut. Po czasie budyn wylozyc. Podawac goraco lub na zimno z bita smietana (ewentualnie sosem waniliowym).


Tort czekoladowy Dudziaczka

Skladniki:

• proszek do pieczenia
• 25 dkg maki
• 25 dkg cukru
• 2 jajka
• 10 dkg masla
• szklanka mleka
• 6 dkg kakao

Przygotowanie:

Zoltka z cukrem i maslem ucierac. Dodawac po trochu kakao i mleko. Potem dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i na koncu ubita piane. Wszystko upiec w foremce.


Surowka malinowo-melonowa Billa Weasleya

Skladniki:

• 30 dag malin
• 20 dag melona
• cukier

Przygotowanie:

Umyty, obrany melon pokrajac w drobna kostke, wylozyc na salaterke. Maliny umyc, osaczyc, posypac nimi melon, oproszyc cukrem. Kto lubi, moze te surowke podawac z bita smietanka lub lodami smietankowymi.


Mousse au chocolat Nicolasa Flamela

Skladniki:

• 150g gorzkiej czekolady
• 150g mlecznej czekolady
• filizanka mocnej kawy
• 5 jajek
• 3 lyzki cukru
• 125g schlodzonej smietany
• 50g cukru

Dekoracja:

• kakao w proszku
• cukier puder
• wiorki bialej czekolady
• kilka lisci miety

Przygotowanie:

Oba rodzaje czekolady polamac na drobne kawalki lub zetrzec na tarce o grubych bokach. Rozdrobniona czekolade wsypac do miseczki, ktora nastepnie umiescimy na garnku z goraca woda. Duzy garnek napelnic woda do 1/3 jego wysokosci. Wode zagrzac. Miseczke ustawic na garnku, czekolade rozpuscic stale mieszajac. Do roztopionej czekolady dolac kawy i nadal dokladnie mieszac. Uwaga! Masy nie wolno zagotowac, gdyz brazowy kolor czekolady zmieni sie w szary. Z pieciu zoltek i trzech lyzek cukru utrzec krem. Masa bedzie gotowa, gdy rozpuszcza sie krysztalki cukru. Krem wymieszac z lekko przestudzona masa czekoladowa. Bialka z pieciu jajek ubic dokladnie na sztywna piane. Powoli dosypywac do niej cukier, ciagle mocno ubijajac. Nastepnie nalezy ubic dobrze schlodzona smietane. Ubita smietane polaczyc delikatnie z przygotowana masa czekoladowo-zoltkowa. Calosc szybko zmiksowac, tak by rozpuszczona czekolada nie zdazyla zastygnac. Dodac piane z bialek. Wszystkie skladniki ostroznie wymieszac. Miske szczelnie przykryc folia i odstawic w chlodne miejsce na co najmniej na 3 godziny. Podawac na talerzykach deserowych, posypac cieniutka warstwa kakao i cukru pudru. Kazda z porcji udekorowac wiorkami bialej czekolady i listkami miety.


Lody z adwokatem Dumbledore’a

Skladniki:

• lody czekoladowe
• lody waniliowe
• lody straciatella
• kieliszek adwokatu
• czekolada biala i czarna
• wiorki czekoladowe
• laska wanilii
• mleczko czekoladowe

Przygotowanie:

Lody wylozyc do salaterek, polac czekolada, posypac wiorkami, zalac z wierzchu adwokatem, udekorowac laska wanilii i kawalkami czekolady. Wsadzic na pewien czas do zamrarzalnika by plyny usztywnialy i gotowe!


Tarta z owocami profesor McGonagall

Skladniki:

• 25 dag maki
• 2 lyzki oleju
• pol kostki margaryny lub masla
• 1/4 szklanki wody
• garsc truskawek
• 2 owoce kiwi
• 2 plastry ananasa

Przygotowanie:

Do miski wsyp make i wrzuc zimne maslo. Posiekaj je nozem tak, by grudki otoczyly sie maka. Dodaj olej, szczypte soli i szybko wyrob ciasto. Wloz je do lodowki na 2 godziny. Forme do tarty wysmaruj maslem i rozloz ciasto. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz 30-40 minut. Gdy tarta wystygnie, udekoruj ja owocami. Mozesz je zalac galaretka (musi byc zimna).


Sernik z brzoskwiniami Wood’a

Skladniki:

• 3 szklanki maki
• margaryna
• 3 lyzki cukru
• 5 jajek
• 3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

• puszka brzoskwin

Ser:

• 1/2 kg sera
• jajko
• budyn smietankowy
• 1/2 szklanki cukru pudru
• 1/2 kostki masla lub margaryny

Przygotowanie:

Z maki, kostki margaryny, cukru, pieciu zoltek i proszku do pieczenia zagniesc ciasto, rozdzielic na dwie czesci. Jedna wylozyc na blache a druga do zamrazalnika. Skladniki na ser wymieszac.
Na ciasto na blasze polozyc ser, a na to pokrojone brzoskwinie. Pozniej ubita piane z bialek, ok. 1 szklanki cukru ubic az bedzie szklista i bardzo sztywna i na wierzch zamrozone, starte na tarce ciasto.


Bananowiec z polewa czekoladowa Filcha

Skladniki:

• 400 g bananow
• sok z 1 cytryny
• 150 g margaryny
• 200 g cukru
• 2 jaja
• 400 g maki pszennej
• 2 lyzeczki proszku do pieczenia
• 100 g wiorkow kokosowych
• aromat rumowy
• polewa czekoladowa

Przygotowanie:

Banany rozgniesc na miazge i polac sokiem z cytryny. Margaryne utrzec z cukrem, dodac jajka i dalej ucierac. Stopniowo dodawac make z proszkiem do pieczenia, a na koniec dodac wiorki kokosowe, mase bananowa i aromat rumowy. Wszystko wymieszac. Piec okolo 45 minut w 190 stopni. Po ostudzeniu polac polewa.


Kakaowiec z jablkami Malfoya

Skladniki:

• 5 jajek
• 1 szklanka cukru
• 1/2 szklanki oleju
• 2 szklanki maki
• 6 jablek
• 1 lyzka sody
• 2 czubate lyzki kakao
• szczypta cynamonu
• szklanka pokrojonych orzechow (wloskie, laskowe)
• 1/2 szklanki rodzynek
• 1/2 szklanki wisni (z kompotu)

Przygotowanie:

Oddzielic zoltka od bialek. Bialka ubic na sztywno z odrobina soli. Dodac
cukier i zoltka i jeszcze to razem dobrze ubic. Dodac olej i make i reszte
sypkich produktow. Na koniec dodac jablka pokrojone w kostke, orzechy,
wisnie, rodzynki i dobrze wszystko wymieszac. Piec w piekarniku 45 minut. Wystudzone ciasto mozna polac polewa.


Ciasto z jagodami Hermiony Granger

Skladniki:

• 3 szklanki maki
• 4 zoltka
• 1 margaryna
• cukier wanil.
• 4 lyzki cukru
• 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Wyrobic ciasto - 1/3 ciasta do zamrazarki, 2/3 wylozyc na blache natluszczona i posypana bulka tarta. Na ciasto wylozyc jagody (swieze lub mrozone - ok. 1/2 kg). Na jagody zetrzec na tarce 1/3 ciasta z zamrazarki. Ubic piane z 4 bialek i 1 szklanki cukru. Wylozyc na ciasto.
Piekarnik rozgrzac, piec w 170 stopniach. Gdy beza zbrazowieje, po ok. pol godziny wylaczyc gorna grzalke. W sumie piec ponad 1 godzine (mniej wiecej 110 minut).


Serce z wisniami Ginny

Skladniki:

• 1/2 kg wisni lub 1 opakowanie mrozonych wisni bez pestek
• 250 g smietany
• 1/2 l mleka
• 120 g mielonych migdalow
• 4 jajka
• 120 g masla
• 120 g cukru
• odrobina soli
• cytryna
• cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Skorke cytryny zetrzec na tarce. Do garnka wlac mleko, dodac polowe startej skorki z cytryny i smietane i wszystko wymieszac. Gotowac to 30 minut. Po czym zostawic do ostygniecia. Do ostudzonej masy wbic jajka i mieszac. Wrzucic migdaly, odrobine soli, 110 g masla i cukier. Wszystko dokladnie wymieszac. Forme w ksztalcie serca wysmarowac maslem. Wisnie rozlozyc rownomiernie, pozniej skropic je cytryna. Po czym wylac ciasto i piec w temp.180 stopni przez okolo 40 minut. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem.


Ciasto „zebra” Korneliusza Knota

Skladniki:

• 2 i 1/2 szklanki maki
• 5 jajek
• 2 szklanki cukru
• 2 lyzki kakao
• 2 lyzeczki proszku do pieczenia
• 1/2 szklanki oleju
• szklanka oranzady

Przygotowanie:

Z bialek ubic piane. Gdy bedzie gotowa dodac cukier i zoltka. Make wymieszac z proszkiem do pieczenia, wlac olej, oranzade i olej. Wszystko wymieszac. Ciasto podzielic na dwie czesci. Do jednej polowki dodac kakao, do drugiej dwie lyzki maki. Blache wysmarowac tluszczem i posypac tarta bulka. Nastepnie do blachy wlewac lyzka na przemian biale i ciemne ciasto. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku.


Czarno-biale ciasto Prawie Bezglowego Nicka

Skladniki:

Ciasto:

• szklanka cukru
• 2 jajka
• 1/2 kostki margaryny
• 3 lyzki powidel
• 2 lyzki kakao
• 2 szklanki maki
• 3/4 szklanki mleka
• 1 lyzeczka sody

Krem:

• margaryna
• 7 lyzek cukru pudru
• 2 serki homogenizowane

Przygotowanie:

Ciasto:

Jajka utrzec z cukrem i margaryna. Powoli dodawac powidla, kakao. Ponownie ucierac. Dodac make, mleko, sode. Wszystko dokladnie wymieszac. Ciasto przelozyc do przygotowanej blachy i piec w 180 stopni. Po upieczeniu ciasto przekroic na pol.

Krem:

Margaryne utrzec z cukrem pudrem. Dodac serki homogenizowane. Wszystko wymieszac. Kremem przelozyc ciasto.


Kuleczki ryzowe Fleur Delacour:

Skladniki:

• paczka kleiku ryzowego
• 1 margaryna
• 3 jajka
• szklanka cukru
• 5 lyzeczek wiorkow kokosowych
• cukier waniliowy
• lyzeczka proszku do pieczenia
• dzem lub konfitura truskawkowa

Przygotowanie:

Z kleiku, margaryny, jajek, cukru, wiorek kokosowych, cukru waniliowego i proszku do pieczenia zagniesc ciasto. Uformowac kuleczki i polozyc je na blaszce. W kazdej kulce ryzowej zrobic dziurke i wlozyc tam odrobine dzemu lub konfitury. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni.


Brzoskwiniowy snieg Hedwigi

Skladniki:

• 4 brzoskwinie
• szklanka soku z limonki
• 100 ml nalewki brzoskwiniowej
• 1/2 lyzeczki esencji waniliowej
• 5 lyzek cukru pudru
• 4 szklanki pokruszonego lodu

Przygotowanie:

Brzoskwinie umyc, sparzyc, obrac ze skorki, usunac pestke, miazsz pokroic (kilka plasterkow odlozyc). Owoce wraz z cukrem, sokiem, esencja waniliowa, rumem i nalewka zmiksowac na gladka mase. Caly czas miksujac stopniowo dodawac pokruszony lod, miksowac jeszcze chwile, az masa bedzie jednolita. Deser podawac w schlodzonych kieliszkach koktajlowych, przybranych plasterkami brzoskwin.


Mam nadzieje, ze skorzystacie z niektorych z podanych tu przepisow. Z gory zycze wszystkim: Smacznego!




Nadesłane przez: dominio
Dodane: sierpień 04 2006 10:12:14