Tytuł: Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska :: Przepisy kulinarne

Dodane przez Villemo_C dnia 21-10-2008 14:07
#1

Każdy z nas ma jakieś ulubione przysmaki, które potrafi sam sobie zrobić. Proponuję żebyście napisali przepis, a może ktoś właśnie upichci wasze ulubione ciasteczka i wyrazi swoją opinię.

A może ktoś właśnie szuka jakiegoś przepisu... Proszę pytać!

Dodane przez Potwor dnia 22-10-2008 13:43
#2

1) weź dziecko
2) przypraw zgodnie ze swoimi upodobaniami
3) ZJEDZ!

polecam.

Dodane przez Temeraire dnia 01-11-2008 22:02
#3

No to macie przepis na dobre ciasto - murzynka wg mojej babci.

Składniki: szklanka mleka, szklanka cukru, 3 jajka, 3 płaskie łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, margaryna (250g), łyżeczka sody, 4 szklanki mąki pszennej, 4 łyżki dżemu.
Wykonanie: żółtka ubić z cukrem. Dodać mleko, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Wymieszać, dodać roztopioną margarynę i dżem. Białka ubić na pianę, wymieszać z resztą składników. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

Smacznego!

UWAGA!
Skutki uboczne przy wykonywaniu ciasta: mnóstwo brudu w kuchni, brudne naczynia i mnóstwo zmywania potem.

Dodane przez Thilde dnia 28-12-2008 17:29
#4

szrlotka krolewska:
ciasto
3szkl maki
0,5 szkl cukru
1 kostka margaryny
5 zoltek
1 cukier waniliowy
2 lyzki proszku do pieczenia
2 lyzki kakao
ze wszystkich wszystkich skladnikow zagniesc ciasto podzielic na trzy czesci do jednej dodac kakao owinac w folie aluminiowa i wsadzic do zamrazalki w tym czasie
1kg jablek obrac ze skory i zetrzec na duzych oczkach tarki z pozostalych bialek ubic piane dodajac 1szkl cukru
blaszke posmarowac tluszczem i posypac bulka tarta
1 biale ciasto wylozyc na blache polozyc na nie rownomiernie jablka i posypac je cala paczka cynamony Na cynamon pokruszyc drugie biale ciasto a na nie wylozyc rowno piane z bialek na piane skruszyc ciemne ostatnie ciasto wsadzic do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 1 godz i 15 min ciasto pyszne nawet na cieplo !

Dodane przez Aranoisiv dnia 31-12-2008 14:34
#5

To ja Wam podam sprawdzony przepis na deser. Od dobrych kilku lat gości na moim stole w Sylwestra. Nazwa odrobinkę dziwaczna, ale pasuje do wyglądu xD

Murzyńskie Cycki
Składniki na jedną porcję:
- dwie połówki brzoskwiń z puszki,
- bita śmietana, tak gdzieś szklanka,
- polewa czekoladowa (ciemna),
- dwa okrągłe biszkopty i dwie rodzynki.
Osączone brzoskwinie wykładamy na talerzyk. Smarujemy śmietaną, ile kto lubi. Następnie polewamy polewą i, póki jest płynna, przytwierdzamy po biszkopcie i, kolejną kroplą czekolady, rodzynki. Czekamy aż polewa zastygnie albo pożeramy od razu. Buon appetito!

Dodane przez Potrafi Rafi dnia 03-01-2009 23:33
#6

Wymyśliłem fajny przepis na smaczny napój.


Aby go przygotować będziemy potrzebować:
Mleko
Cappuccino Polecam rum lub sherry
Cukier

Niestety proporcje należy dobrać według własnych upodobań.

Wszystko umieszczamy w naczyniu po czym miksujmy około 2 min.
Najlepiej podawać schłodzone gdy opadnie cześć piany ^^,

Uwaga!!! Nie zapełniać całego naczynia jego zawartość podczas miksowania możne gwałtownie wzrosnąć!!!

Życzę smacznego.

Edytowane przez Potrafi Rafi dnia 03-01-2009 23:34

Dodane przez harrygryfoniak dnia 01-09-2009 20:05
#7

A mój przysmak to Chinka zupka.
Chyba nie muszę tłumaczyć jak zrobić.
(kiedyś na polskim mieliśmy zrobić instrukcje jak zrobić tę danie :D)

Dodane przez Peepsyble dnia 22-11-2009 17:46
#8

A ja będę oryginalna i dam przepis na piwo kremowe (uwaga, z alkoholem, tylko dla pełnoletnich!), który pochodzi z forum Mirriel.

1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
kawałek kory cynamonowca lub szczypta cynamonu
kilka goździków (nie mylić z gwoździkami)
1 duża puszka słabego piwa

Z żółtka i cukru ukręć kogel-mogel. Bardzo łatwo robi się to mikserem z płaską końcówką.
Piwo przelej do rondelka, wrzuć do niego goździki i cynamon. Powolutku podgrzewaj, mieszając delikatnie, aż piana opadnie. Nie dopuść do zagotowania! W trakcie dodaj miód i dokładnie go rozpuść w piwie. Wyjmij goździki i cynamon.
Podgrzane piwo przelej do wysokich szklanek, a na wierzch każdej porcji delikatnie po trochu nałóż łyżką kogel mogel. Powinien utrzymać się na powierzchni.

Smacznego życzę!
(Zrobić jeszcze nie próbowałam, wiec jak smakuje nie wiem. Jakby ktoś robił, to niech napisze wrażenia. ; d)

Edytowane przez Peepsyble dnia 22-11-2009 17:46

Dodane przez LilyPotter dnia 20-08-2010 14:17
#9

Moje ulubione ciasto to krówka. Oto przepis:
K R Ó W K A

CIASTO:
3 szklanki mąki
10 dag masła
2 jaja
4 łyżki miodu (może być sztuczny )
cukier wanilinowy
½ szklanki cukru
1 łyżeczka sody
Krem r11; krówka ( z mleka skondensowanego )
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować i upiec każdy oddzielnie.
MASA:
½ l śmietanki kremówki
2 łyżki cukru pudru, cukier wanilinowy
2 paczki fix r11; śmietana
Śmietanę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, a następnie dodać fix r11; śmietana.
Ciasto po upieczeniu, wystudzić. Na pierwszą warstwę wyłożyć krem z ubitej śmietanki kremówki, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć krem r11; krówka. Posmarować i udekorować orzechami włoskimi startymi na tarce.

A coś innego, do kanapek. Chleb własnej roboty:
C H L E B E K

 1 szklanka ziaren słonecznika
 1 szklanka pestek dyni
 1 szklanka otrębów pszennych
 1 szklanka płatków owsianych
 1 szklanka siemienia lnianego
 1 łyżka oleju
 1 kg mąki pszennej
 4 szklanki ciepłej wody ( nie gorącej )
 kilka śliwek suszonych i orzec hów włoskich
 1 łyżka soli
10 dag drożdzy, trochę cukru
Wszystko wymieszać. Dwie foremki wąskie ( keksówki ), wysmarować margaryną i obsypać mąką. Foremki napełnić ciastem i posypać sezamem. Gdy ciasto zacznie rosnąć, posmarować olejem. Piekarnik nagrzać do temperatury 100 stopni, wstawić chlebek, podkręcić temperaturę do 160 stopni i piec około 1 godziny i 20 minut. Po upieczeniu przechowywać w lnianej ściereczce.

Edytowane przez LilyPotter dnia 20-08-2010 14:18

Dodane przez Yuki27 dnia 20-08-2010 15:12
#10

Pomidory z cebulą ^^ Na kolacje, śniadanie, ja wcinam nawet między posiłkami :D
Pomidory (ilość - zależy oczywiście od wielkości naczynia, na jedną osobę polecam około 1,5 średniego pomidora)
Cebula (mała - cała, średnia lub duża - około 0.5)
Śmietana (jak ktoś lubi może być jogurt naturalny)

Skroić pomidory, ja po prostu odkrawam pojedyncze kawałki, ale może być w nie za dużą kostkę. Cebula w paski, to wszystko wymieszać, dodać śmietany, posolić. I już ^^ Szybko, łatwo i (jak dla mnie) smacznie :)

Dodane przez LUNA98 dnia 12-11-2011 21:11
#11

Mój przysmak to : Mus kakaowy SKŁADNIKI: Śmietana 18%, kakao, cukier PRZYGOTOWANIE: Śmietanę przełożyć do miseczki lub kubeczka wsypać 3 łyżki kakao,1 łyżkę cukru albo trochę więcej żeby nie było za gorzkie :P Zamięszać wstawić do lodówki na 5 minut.I gotowe;)

Życzę smacznego!

Edytowane przez LUNA98 dnia 12-11-2011 21:15

Dodane przez emilyanne dnia 12-11-2011 21:15
#12

Nie koniecznie potrafię zrobić... Ale na internecie pewno przepis znajdziecie :D Psia Buda, czyli Chatka Puchatka <3 Mówię wam :D Niebo w gębie :D

Dodane przez Densho dnia 12-11-2011 21:27
#13

A ja będę oryginalna i dam przepis na piwo kremowe (uwaga, z alkoholem, tylko dla pełnoletnich!), który pochodzi z forum Mirriel.

1 żółtko
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
kawałek kory cynamonowca lub szczypta cynamonu
kilka goździków (nie mylić z gwoździkami)
1 duża puszka słabego piwa

Z żółtka i cukru ukręć kogel-mogel. Bardzo łatwo robi się to mikserem z płaską końcówką.
Piwo przelej do rondelka, wrzuć do niego goździki i cynamon. Powolutku podgrzewaj, mieszając delikatnie, aż piana opadnie. Nie dopuść do zagotowania! W trakcie dodaj miód i dokładnie go rozpuść w piwie. Wyjmij goździki i cynamon.
Podgrzane piwo przelej do wysokich szklanek, a na wierzch każdej porcji delikatnie po trochu nałóż łyżką kogel mogel. Powinien utrzymać się na powierzchni.


Popieram ten przepis ! Własnie dziś robiłam :P
PYSZNE !!

Dodane przez Pani Riddle dnia 15-11-2011 08:49
#14

Aż ślinka leci :D

Dodane przez Seelahify dnia 15-11-2011 10:43
#15

Hmm, nie chwaląc się jestem dobrą kucharką, a mam dopiero 14 lat.
Mogę wam podać przepis na krokieciki z serem i szynką:

Potrzebne będą:
- pierś kurczęca
- chuda szynka, jak kto woli.
- ser żółty
- pieczarki
- cebula

Na początek pierś i szynkę maczamy w jajku i bułce tartej, oczywiście najpierw przyprawiamy - również jak kto woli.
Na patelni musimy zrobić farsz z pieczarek i cebuli. Kroimi wszystko w kosteczkę i dajemy na patelni ( małe ilości oleju ). Przykrywamy jakimś naczyniem, aby się to wszystko ładnie poddusiło.

Na usmażoną pierś kładziemy surowy plaster sera, oraz gotowy farsz. Wszystko zawijamy i dajemy do piekarnika.

Gotowe !

Dodane przez Lajla dnia 18-11-2011 21:31
#16

Świeża papryka pokrojona w kostkę + puszka tuńczyka + puszka kukurydzy + gotowany ryż + pieprz = ulubiona sałatka Leny ;)

Edytowane przez sabina dnia 19-11-2011 19:34

Dodane przez daniel123 dnia 23-11-2011 10:15
#17

Polewa cynamonowa do naleśników.

Składniki Przyrządy
- cynamon - Łyżka
- śmietana - miska
- cukier


Sposób przygotowania:
Do miski wlewasz śmietanę ( tyle by cynamon był wyczuwalny w smaku),
dosypujesz cynamon, cukier i mieszasz. (Nie może być kwaśne, ma być słodkie).

Dodane przez hedwigowo dnia 10-02-2012 18:38
#18

harrygryfoniak napisał/a:
A mój przysmak to Chinka zupka.
Chyba nie muszę tłumaczyć jak zrobić.
(kiedyś na polskim mieliśmy zrobić instrukcje jak zrobić tę danie :D)


ta, to moje ulubione danie, a w dodatku najlepsze, które umiem zrobić i nie potrafię schrzanić, a prawie cały makaron zawsze wyjadam, zanim zagotuje się woda :D

Dodane przez whitely dnia 22-05-2012 10:11
#19

because of a vocal cord hemorrhage. She had successful surgery Nov. 7 at Massachusetts General Hospital in Boston to stop the bleeding. LONDON (Reuters) A gaunt and breathless George Michael tearfully thanked his doctors and fans on Dec. 23 for seeing him through a "touch and go" battle with pneumonia. sexy prom dressessexy prom dresses A thin and visibly weak Michael told reporters outside his home in north London that he wasn't supposed to speak for very long and was still recovering from a tracheotomy. black lace dressblack lace dress . cute dressescute dresses "I got streptococcasomethingIt's a form of pneumonia and they spent three weeks keeping me alive basically, " Michael said of the doctors in the Austrian hospital where the singer has been receiving treatment since he fell ill last month. . discount wedding dressesdiscount wedding dresses "I'm very weak but I feel amazing, " he said as he stood in front of a litup Christmas tree. The 48yearold former Wham! frontman lace dresseslace dresses . cute dressescute dresses . , who went on to pursue

Dodane przez swinka dnia 30-01-2013 19:15
#20

a przepis na piwo kremowe znacie


CHWAŁA GRIFFINDOR

Dodane przez Milva dnia 09-03-2013 14:54
#21

Ostatnio robiłam z mamą coś na przekąskę do kawy i wyszły pysznie.

Klocki

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru pudru (może być zwykły przemielony - sposób sprawdzony), 5 dkg margaryny, 1 jajko, pół (1/2) szklanki mleka, 2 łyżki miodu i 1 łyżka proszku do pieczenia.
Urabiać mikserem
Sposób przygotowania: Cukier zarobić z margaryną, dodać jajko, miód, mleko, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Upiec to.
Jak wystygnie pokroić w kostki, zamoczyć w polewie a potem w kokosie.

Polewa

Składniki: pół szklanki cukru, połowa margaryny, 2 łyżki kakao, 2-3 łyżki mleka.
Sposób przyrządzenia: zagotować.
Smacznego :)
plcdn.ar-cdn.com/Recipes/XLarge/e57434e5-7126-411d-8200-493c1afd323d.jpg

Edytowane przez Milva dnia 09-03-2013 14:59

Dodane przez mniszek_pospolity dnia 13-04-2013 13:14
#22

Myślałem, że w tak sprecyzowanym temacie nic nie może mnie zaskoczyć. Jak bardzo się myliłem...Proszę darować sobie wypowiedzi typu :"Umiem przyrządzić tylko zupkę chińską, przepis każdy zna" albo "w internecie jest wiele fajnych przepisów" - takie posty będą uznawane za spam i kasowane.

Dodane przez mniszek_pospolity dnia 18-04-2013 00:52
#23

Niedawno znalazłem "domowy skarb", czyli zeszyt z przepisami kulinarnymi ( pamięta jeszcze czasy mojej...prababci ! ). Kilka z nich wydało mi się dość oryginalnych ( bynajmniej ja o nich nie słyszałem ), więc się podzielę ;)

"Pierniczki sióstr sercanek"

Składniki : 1 kg mąki, 6 całych jajek, 2 szklanki wody, 1 szklanka miodu, 1 szklanka rozpuszczonej margaryny ( cała kostka ), 1 szklanka śmietany ( 12%-18% ), 1 szklanka mielonych orzechów lub migdałów, 2 opakowania przyprawy do piernika, 2 łyżeczki sody oczyszczanej

Wykonanie : Całe jajka ubić do białości z cukrem, dodać miód, margarynę i śmietanę. Mieszać, dosypywać powoli mąkę, mielone orzechy ( migdały ), przyprawę do pierników i sodę. Wyrobić i zostawić na noc. Następnego dnia rozwałkować, wykroić ciasteczka foremką i piec na złoty kolor.

"Kluski szpinakowe"

Składniki : 150g szpinaku, 50g gotowanej na parze bułki, 5 łyżek mleka, jajo, mała posiekana cebula, 20g masła albo margaryny, sól, pieprz, zmiażdżony ząbek czosnku, 30g pełnoziarnistej mąki pszennej

Wykonanie : Szpinak dokładnie umyć i osączyć. Bułkę włożyć do miski i polać jajem roztrzepanym z mlekiem. Cebulę poddusić na rozgrzanym maśle albo margarynie, przyprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać do masy szpinak i mąkę, dokładnie zagnieść ciasto. Formować małe kluski i gotować około 15 minut w osolonej wodzie. Wyjąć z wody i osączyć.

"Zupa z zielonego orkiszu"

Składniki : 50g grysiku z zielonego orkiszu, 1/2 łyżeczki mąki sojowej, 3 kostki bulionu jarzynowego ( z kostki ), 20g pieczarek, marchewka, 10g masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany, sól, łyżeczka posikanych ziół

Wykonanie : Orkisz i mąkę sojową wymieszać z 1/2 szklanki wody na jednolitą masę. Bulion zagotować i mieszając trzepaczką ( co to takiego ? ), dodać papkę z mąki ; zagotować. Wrzucić pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i raz jeszcze zagotować. Pozostawić na bardzo małym ogniu albo na wyłączonej, ale gorącej kuchence jeszcze na 5 minut, by się dogotowała. na koniec dodać utartą marchewkę, masło oraz kwaśną śmietanę. Podawać posypaną ziołami.

Smacznego :)

Edytowane przez mniszek_pospolity dnia 18-04-2013 20:21

Dodane przez Aranoisiv dnia 18-04-2013 19:55
#24

Bulion zagotować i mieszając trzepaczką ( co to takiego ? )
www.frito.pl/obrazki/produkty/mini/Trzepaczka_stalowa_okragla,2149.jpg :D

A żeby nie było że spam, to najprostsze serniczki z patelni, legenda blogów kulinarno-śniadaniowych:

(porcja na niecałe 1,5 osoby moim zdaniem ;D)
250g sera białego, takiego najzwyklejszego, w kostce
1 jajko
łyżka cukru
3-4 łyżki mąki
mogą być rodzynki, gdzieś tak łyżka-dwie

Żółtko utrzeć z serem, dodać mąkę, wymieszać. Białko ubić z cukrem, wmieszać delikatnie do masy serowej. Powinna być taka konsystencja, żeby można było formować rękami (albo dwiema łyżkami jak umiecie) kotleciki (jak mielone), pomagać sobie zwilżając ręce w zimnej wodzie. Smażyć na odrobinie oleju (jak macie patelnie z powłoką nieprzywierającą). Zajadać z dżemorem.

Przepis jest od Slyvvi, stąd.

mniszek pospolity : Dziękuję za rozwianie moich wątpliwości, które dotyczyły trzepaczki ;). Podejrzewałem, że chodzi o "coś takiego".

Edytowane przez mniszek_pospolity dnia 18-04-2013 20:45