Dom:Gryffindor Ranga: Animag Lew Punktów: 537 Ostrzeżeń: 0 Postów: 142 Data rejestracji: 26.01.15 Medale: Brak
Liesel mieszka u rodziny zastępczej w Molching koło Monachium. Jej życie jest naznaczone piętnem ciężkich czasów, w jakich dorasta. A jednak odkrywa jego piękno r11;dzięki wyjątkowym ludziom, których spotyka, oraz dzięki książkom, które kradnie.
Niezwykły, poruszający film stworzony na podstawie powieści " Złodziejka książek ", którą czytałam ze łzami w oczach. Polecam wszystkim.
Oglądaliście? Podoba wam się? A znacie książkę? Lepszy film czy książka?
Dom:Ravenclaw Ranga: Lord Punktów: 15399 Ostrzeżeń: 2 Postów: 198 Data rejestracji: 06.07.12 Medale:
"Złodziejkę książek" najpierw obejrzałam, a następnie przeczytałam. I dobrze, że zrobiłam to w tej kolejności, bo inaczej zawiodłabym się na filmie. Przede wszystkim zabrakło mi w nim wątku dzieci państwa Hubermannów, z zwłaszcza Hansa Juniora, który był typowym Aryjczykiem i "wyznawcą" Hitlera.
Książka wywołała u mnie większe emocje niż film, chociaż przy obu płakałam.
Huh, ciężko mi jest teraz napisać coś więcej o "Złodziejce", bo już kilka miesięcy temu ją przeczytałam, a o filmie już prawie zapomniałam... Mogę jeszcze wspomnieć, że w książce jest sporo fragmentów, które spokojnie można wpisać do zeszytu ze złotymi myślami.
Harry nie mógł się zdecydować, czy jest przerażony, czy chce mu się śmiać.
- Nie!
- Czy mogę namówić cię, żebyś przeszedł na mroczną stronę?
- N... - zaczął Harry i spojrzał na niego z zakłopotaniem. To, pomimo wszystko, było bardzo poważne pytanie. - A chciałbyś?
Malfoy wydął wargi.
- Niekoniecznie. Chociaż to mogłoby być zabawne.
Harry potrząsnął głową z niedowierzaniem.
I tak, owszem, z pewną dozą rozbawienia. Nikt inny nie miał tak rażąco paskudnego charakteru jak Malfoy, a to, że obnosił się z nim tak bezwstydnie budziło niemal chęć wybaczeniu mu.
- Dobrze - powiedział w końcu Malfoy.
[...]
- Co zwykle robisz ze swoimi przyjaciółmi? - zapytał Harry niezręcznie.
- Mówię im co mają robić, a oni potem odchodzą i zostawiają mnie w spokoju.
- Och... - ten pomysł nie wydawał się Harry'emu zbyt zachęcający.
- Zrobisz to, co ci powiem? - zapytał Malfoy wprost.
- Nie!
- Ech - powiedział Malfoy ponuro.- Cóż... no więc, co ty zwykle robisz z przyjaciółmi?
- Eeee... dużo rozmawiamy, jaki jesteś wstrętny.
- Więc możesz to robić. Traktuję to jako komplement. 'Światło pod Wodą'
Dom:Gryffindor Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 413 Ostrzeżeń: 2 Postów: 105 Data rejestracji: 29.12.09 Medale: Brak
Oczywiście jako pierwszą przeczytałam książkę i może właśnie z tego powodu nie mogłam przebrnąć przez film? Ogólnie początek obejrzałam z taką samą chęcią jak czytałam książkę. Jednak jedna scena zraziła mnie zupełnie do adaptacji tej wspaniałej książki. Mianowicie zdarzenie między naszą złodziejką a jej przybranym ojcem po scenie palenia Żydowskich książek... Więcej do filmu nie wróciłam, natomiast książkę traktuję z sentymentem. Nawet kilka razy rzewnie przy niej płakałam. Dlatego uważam, że książka jest nieporównywalnie lepsza od adaptacji.
Jeden dla Władcy Ciemności na czarnym tronie
W Krainie Mordor, gdzie zaległy cienie,
Jeden, by wszystkimi rządzić, Jeden, by wszystkie odnaleźć,
Jeden, by wszystkie zgromadzić i w ciemności związać
W Krainie Mordor, gdzie zaległy cienie."
Przeskocz do forum:
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.