Dom:Gryffindor Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego Punktów: 70 Ostrzeżeń: 0 Postów: 9 Data rejestracji: 17.07.14 Medale: Brak
Moim ulubionym ciastem jest niestety jabłecznik ,
Od ponad 6 lat uwielbiam piec , ale karmie swoimi ciastami moich domowników i osoby które przychodzą do nas , nigdy nie słyszałam żeby komuś one nie smakowały , ale już na zapas uprzedzam nie polecam robić muffinek z wędzonymi śliwkami
Oto składniki na muffinki może sie komuś przyda Składniki (na 12 muffinek):
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mleka
100 ml oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
12 łyżeczek marmolady lub konfitury z róży
kandyzowana skórka pomarańczowa
lukier
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki suche - proszek do pieczenia i cukier. W drugiej misce połączyć mokre składniki: mleko, jajko, olej i ekstrakt z wanilii. Następnie zawartości obu misek wymieszać. Papilotki pokrywamy masą do 1/3 wysokości, następnie na środek dajemy po łyżeczce konfitury z róży, a potem pokrywamy znów masą - do ok. 3/4 wysokości. Muffiny pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 20-25 minut. Studzimy . Polewamy lukrem i posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.Życzę Smacznego!
Sposób przygotowania:
1.Włóż do miski wszystkie składniki oprócz mąki i dobrze je ze sobą zagnieć.
2.Następnie, cały czas zagniatając, stopniowo dodawaj mąkę. Ciasto powinno być gładkie.
3.Ulep z ciasta kulki w kształcie kasztanów. Każdą kulkę spłaszcz w dłoniach.
4.Ułóż ciasteczka na blasze, a następnie odciśnij na nich kratki widelcem.(Możesz posypać ciasteczka startą gorzką czekoladą).
5.Wsuń ciastka do nagrzanego piekarnika i piecz 15minut w temperaturze 180stopni.
6. Zdejmij je z blachy dopiero kiedy wystygną. Ciepłe bardzo się kruszą.
Dom:Ravenclaw Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie Punktów: 2652 Ostrzeżeń: 2 Postów: 582 Data rejestracji: 10.06.11 Medale: Brak
Ja uwielbiam tzw. cupcakes, czyli amerykańskie babeczki. Lubię także czekoladowe ciasta i owocowe tarty, oraz wszelkiego rodzaju ciasteczka - kruche, maślane, lukrowane pierniczki *.*
A ciasteczka... hmmm... Trochę się tu trzeba postanawiać xD
To daję przepis na ciasto:
Składniki:
-1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki(nie startej!),
-5-7 łyżeczek kakaa,
-2 szklanki maki,
-1 szklanka cukru,
-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-2 jajka,
-1/3 szklanki oleju,
-1 szklanka mleka.
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksuj ubijająca częścią miksera(moje inteligentna starsza siostra użyła do tego blendera xD[lepiej po niej nie powtarzać]).
Przelej do formy(możesz wyłożyć papierem do pieczenia) i piecz w 180°C. Piecz 20-30 min. lub dłużej(tu zupełnie zapomniałam, przez jaki czas, może więc być nieco dłużej xD)
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika. Wyjmij z formy, gdy się ostudzi.
Smacznego!
Dom:Ravenclaw Ranga: Lord Punktów: 15399 Ostrzeżeń: 2 Postów: 198 Data rejestracji: 06.07.12 Medale:
No hej, z tej strony Ciasteczkowy Potworek.
Ciasta i ciasteczka uwielbiam. Podbnie jak muffinki, cukierki i co tam jeszcze może być. Sama piekę niewiele, ale zdarza mi się. Czasami jest to zwykły biszkopt przełożony jakimś domowym kremem, a czasami coś nieco bardziej pracochłonnego. Najczęściej robię murzynka, zwłaszcza przełożonego masą śmietankowo-cytrynową (ubijam śmietankę i dodaję do niej dwie rozpuszczone galaretki cytrynowe). Na wierz daję polewę czekoladową i do tego jakieś kolorowe cukiereczki albo inne ozdoby. Ostatnio polubiłam też przepis na babkę cytrynową wzięty z opakowania margaryny. Na wierzch lubię jeszcze dać trochę lukru, żeby ją nieco przyozdobić. W wakacje robię często sernik na zimno, zwykle z lenistwa wybieram wersję z torebki. Jak kończy się sezon truskawek, to z mamą nieraz piekę sernik na kruchym cieście. Prosty, w miarę szybki i pyszny. Swego czasu piekłam też babeczki jogurtowe, ale z gotowej mieszanki. Cały czas obiecuję sobie, że przetestuję przepis na domową wersję tego smakołyku, ale ciągle znajduję jakieś wymówki. No i na tym koniec moich standardowych przepisów. Od czasu do czasu zdarza mi się przetestować coś innego, ale nic mi nie zapadło w pamięci.
Harry nie mógł się zdecydować, czy jest przerażony, czy chce mu się śmiać.
- Nie!
- Czy mogę namówić cię, żebyś przeszedł na mroczną stronę?
- N... - zaczął Harry i spojrzał na niego z zakłopotaniem. To, pomimo wszystko, było bardzo poważne pytanie. - A chciałbyś?
Malfoy wydął wargi.
- Niekoniecznie. Chociaż to mogłoby być zabawne.
Harry potrząsnął głową z niedowierzaniem.
I tak, owszem, z pewną dozą rozbawienia. Nikt inny nie miał tak rażąco paskudnego charakteru jak Malfoy, a to, że obnosił się z nim tak bezwstydnie budziło niemal chęć wybaczeniu mu.
- Dobrze - powiedział w końcu Malfoy.
[...]
- Co zwykle robisz ze swoimi przyjaciółmi? - zapytał Harry niezręcznie.
- Mówię im co mają robić, a oni potem odchodzą i zostawiają mnie w spokoju.
- Och... - ten pomysł nie wydawał się Harry'emu zbyt zachęcający.
- Zrobisz to, co ci powiem? - zapytał Malfoy wprost.
- Nie!
- Ech - powiedział Malfoy ponuro.- Cóż... no więc, co ty zwykle robisz z przyjaciółmi?
- Eeee... dużo rozmawiamy, jaki jesteś wstrętny.
- Więc możesz to robić. Traktuję to jako komplement. 'Światło pod Wodą'
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
Ciasta to jedyne słodycze, które akceptuję ;p No i najlepiej lubię te świąteczne. Tutaj prymat wiedzie makowiec do spółki z piernikiem. Po prostu nie wyobrażam sobie już świąt bez tych dwóch przysmaków ^^. Lubiłem też zawsze bardzo szarlotkę (tak bardziej latem). Nie pogardzę też keksem i sernikiem z brzoskwiniami.
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.