Postcrossing to taka stronka: http://www.postcr..., gdzie się człek loguje, pisze swój adresik, a potem losuje i do randomowej osóbki z całeeeegoooo świata wysyła pocztówkę. Fajne? Pewnie, że fajne!
A dlaczego fajne? Bo się od osób z całeeeegooo świata też dostaje pocztówki. Wracasz styrany ze szkoły, a tutaj proszę - piękna pocztówka z Brazylii, albo z Australii. I od razu dzień jest lepszy.
Sama siedzę w tym od ponad roku, jednak nie mam miliona wysłanych pocztówek, tylko 11, a odebranych 19. W mojej kolekcji są pocztówki z Brazylii, Włoch, Ukrainy, czy Hong Kongu lub Tajwanu. Ostatnimi czasy zaniedbałam postcrossing, bo znaczki bardzo drogie - ponad 5 zeta za granicę, ale raz na miesiąc można sobie uzbierać. :D
Również zachęcam Was do postcrossingu, bo to fantastyczna zabawa. I ten uśmiech, kiedy w końcu listonosz przynosi coś dla Ciebie, a nie dla rodziców. :D
Jeżeli już bawicie się w wysyłanie pocztówek, to dajcie znać w komentarzach! Wstawiajcie skany swoich zdobyczy!
Co o tym sądzicie? Piszcie!
Happy postcrossing!
Edytowane przez N dnia 12-05-2014 16:43
Dom:Slytherin Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 417 Ostrzeżeń: 0 Postów: 168 Data rejestracji: 29.12.13 Medale: Brak
Myślę że zacznę, brzmi dobrze.
Miłość jest jak kwiat, gdy o nią dbamy rozkwita i staje się piękniejsza.
Lecz gdy zostawiamy ja samej sobie obumiera i zanika.
Pozdrawiam Veronikę Astorię Malfoy,Hermionę Riddle \555555] , Martę Black i [color=#cc6633]]AdamKra
[/color]
I LOVE Saphira!!
,, Na początku były smoki: dumne, groźne i niezależne. Ich łuski lśniły jak klejnoty i każdy, kto na nie spojrzał, czuł rozpacz, bo wspaniała i straszliwa była ich uroda'' ],, Dziedzictwo''
Edytowane przez Ginny Zabini dnia 12-05-2014 16:44
Dwa razy byłam bliska zarejestrowania się na postcrossingowej stronie. Ten temat zachęcił mnie do trzeciej próby, więc może w końcu się uda :-) Sam pomysł uważam za rewelacyjny - bardzo fajne rozwiązanie dla zbieraczy pocztówek, do których sama należę (najbardziej egzotyczna z moich kartek pochodzi z Nepalu). Faktycznie, znaczki strasznie zdrożały na przestrzeni minionych lat, ale jedna czy tam dwie wysłane pocztówki miesięcznie to też nie jakiś wielki wydatek. Tylko fajnie byłoby je wysłać z bardziej atrakcyjnego miejsca niż moja wieś...
Everything is catching up with me
I awake to find I'm not at all where I should be
And it feels I'm getting to the end
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
Dom:Gryffindor Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego Punktów: 55 Ostrzeżeń: 0 Postów: 11 Data rejestracji: 01.07.14 Medale: Brak
Pozwolę sobie odświeżyć temat Uważam, że Postcrossing to świetna sprawa! Już kilka lat temu zaangażowałam się w ten projekt i zaczęłam wysyłać pocztówki do różnych zakątków świata. W zamian otrzymałam przepiękne widokówki, które teraz trzymam w pudełku, które już ledwo się domyka
Szkoda tylko, że nasza zacna Poczta Polska drastycznie podnosi ceny znaczków wraz z każdym nowym rokiem Kiedyś można było wysłać list/pocztówkę za granicę za 3 zł, a teraz...? 5,20!
Teraz już tylko od czasu do czasu wysyłam pocztówki. Częściej jednak piszę listy do moich wspaniałych pen palsów <3 Czasami dorzucam jakieś pocztówki do koperty
Ostatnio wkręciłam się w pisanie listów i bardzo mi się to podoba. To sprawdzanie codziennie skrzynki, by zobaczyć czy już jest
O Postcrossing'u słyszałam już jakiś czas temu. Po zastanowieniu, chyba wezmę w tym udział. Tylko najpierw trzeba uzyskać zgodę rodziców :/
- - -
Don't let what he wants eclipse what you need. He's very dreamy but he's not the sun, you are.
Czas na odświeżenie. Po 467 dniach od rejestracji mam na koncie 53 kartki wysłane i 53 odebrane. Jest też kilka w drodze i niestety 3 zaginione Do niedawna miałam dość dużą przewagę kartek wysłanych, więc czekałam na jakąś pocztówkę z rosnącą niecierpliwością, która powoli przeradzała się we frustrację, że listonosz ma mnie w tyłku, bo oprócz postcrossingowych, powinien przynieść kartki od mamy, siostry i ciotki. Wyraźnie coś mi nie pasowało w tej wiecznie pustej skrzynce. No i nagle w miniony czwartek wielka euforia, bo w skrzynce leżało 11 świeżych pocztówek i koperta z trzema kolejnymi z Włoch, wysłanymi w ramach wymiany. Większość z nich była tak piękna, że od razu trafiły do grona moich ulubionych. Serio, dla takich chwil warto wydawać tę kasę i gimnastykować się ze zdobyciem kartek z listy życzeń wylosowanych osób Nawet wiadomości z podziękowaniami za kartki sprawiają czasem mnóstwo radości i dają satysfakcję.
Jeśli chodzi o takie bardziej egzotyczne, to w mojej kolekcji znalazły się kartki z Chin, Tajwanu, Japonii, Tajlandii, Emiratów Arabskich. Cenna dla mnie jest pocztówka ze Szwajcarii. Oprócz standardowych postcrossingowych przesyłek, mam też na koncie wymiany pocztówek, tzw. swapy. Tzn ja wysłałam coś, co chciał dostać użytkownik strony, a w zamian dostałam coś, co miało spodobać się mnie Dzięki temu stałam się szczęśliwą posiadaczką pocztówek z rosyjskimi łyżwiarzami figurowymi, stadionów FC Barcelony i Atletico Madryt, kartki z Gianluigim Buffonem, składem Juve i turyńskim stadionem i kilku pocztówek ze Słowenii, którą bardzo lubię. Fajna sprawa, ten postcrossing - frajdę daje nie tylko otrzymywanie kartek, ale samo szukanie i kupowanie odpowiednich pocztówek do wysłania, znaczków - też może wciągnąć. I niestety uzależnić, a nie jest to tanie hobby. Mimo wszystko uważam, że warto i serdecznie polecam
Zdjęcia załączę później, nie chce mi się wyłazić z wyrka
Dom:Slytherin Ranga: Trzecioroczniak Punktów: 148 Ostrzeżeń: 0 Postów: 47 Data rejestracji: 29.08.15 Medale: Brak
Dosłownie kilka dni temu minął rok od kiedy jestem zarejestrowana na Postcrossingu! Na koncie mam 15 wysłanych i 17 otrzymanych (w tym pocztówka z Hong Kongu). Osobom, które nie są jeszcze przekonane - nie ma nad czym się zastanawiać! ^^
First: moje dwie zdobycze z serii "Greetings from..." - produkowane w Polsce, i to w niedalekim Wrocławiu, pokonały więc sporą drogę, zanim do mnie dotarły Bardzo lubię te pocztówki ze statystykami, sama mam na koncie kilka wysłanych, liczę na więcej otrzymanych:
Second:
Całkiem niedawno napisałam w swoim profilu, że chciałabym otrzymać kartki związane z moimi ulubionymi klubami i reprezentacjami. Do kolekcji trafili więc dwaj niemieccy piłkarze. Schweinsteiger nieszczęśliwie ze zwichrowaną twarzą, ale i tak lubię te pocztówki:
Jeśli chodzi o kartki z widokami, czyli to, co lubię najbardziej, wybrałam 7 moich absolutnych faworytów. Jest wśród nich taki egoztyk jak Tajlandia, jest pocztówka "z sąsiedztwa", czyli niemiecka Kolonia, jest i Szwajcaria, do której mam zwyczajny sentyment:
Oprócz oficjalnej wymiany kartek, na portalu funkcjonuje coś takiego jak swap. Jedna osoba pisze do drugiej, że chciałaby się wymienić, proponuje jakąś kartkę, prosi o inną. Mam na koncie cztery swapy, piąty w drodze. Soł:
Przesyłka z Rosji - łyżwiarze figurowi z limitowanej olimpijskiej ubiegłorocznej kolekcji
Wymiana z Renato z Włoch. Początkowo miał być sam Buffon, ale wyszło inaczej
SLOVEnia, Mojcę wylosowałam w oficjalny sposób, ale moja wiadomość o miłości do Słowenii skłoniła ją do wysłania mi pocztówki. Zrobiła się z tego dłuższa gadka i swap na 11 kartek. Oto 3 najładniejsze:
No i na koniec Hiszpania:
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 37745 Ostrzeżeń: 2 Postów: 1,722 Data rejestracji: 02.08.11 Medale:
Huhuhu! Kartka z FCB! Moja siostra własnie by zwariowała na jej punkcie ^^
Bardzo podoba mi się ta stronka, jednak obawiam się czy bym nie zbankrutowała za te znaczki za granicę O.o jednak, strasznie mnie tam ciągnie ^^
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
Albus Dumbledore
Przeskocz do forum:
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.
Drogi Użytkowniku, w ramach naszej strony stosowane są pliki cookies. Ich celem jest świadczenie usług na najwyższym poziomie, w tym również dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu. W każdej chwili możesz dokonać zmiany ustawień przeglądarki dotyczących cookies - więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.