Dom:Gryffindor Ranga: Członek Wizengamotu Punktów: 1481 Ostrzeżeń: 0 Postów: 435 Data rejestracji: 29.05.11 Medale: Brak
No tak. Jak w każdej szkole, po zakończeniu roku szkolnego następują wakacje. Wtedy wszyscy uczniowie wyjeżdżają ze szkoły Magii i Czarodziejstwa. Ale co z nauczycielami? Bo słyszałem, że nikt z nauczycieli nie zostaje w Hogwarcie na wakacje. Słyszałem, że jest wtedy tylko Filch, ale to oznacza, że szkoła jest zamknięta w sensie że nawet wszystkie przejścia i drzwi główne są zamknięte na klucz? Filch tam jest, ale co ze skrzatami? Też robią sobie wakacje? Czy nadal tam są. A Hagrid ? Chyba cały czas mieszka w swoim domku. No i zastanawia mnie bardzo, gdzie jest wtedy Dumbledore! Przecież to Dyrektor i tak szczerze to nie wyobrażam sobie go żeby mieszkał w jakimś swoim mieszkaniu lub domu. A McGonagall ? Gdzie ona by mogła mieszkać? Gdzieś czytałem, że miała kiedyś dom w Hogsmade i tam mieszkała. Może nadal wraca tam na wakacje ? A duchy? Pewnie cały czas są w zamku,no ale wiecie....
Dumbledore może podróżować, w końcu to Dumbledore. Hagrid na pewno mieszka w swojej chatce, ponieważ to jego dom. Duchy też z pewnością pozostają w zamku, Filch również. Co do tych przejść to nie mam zielonego pojęcia, ale nie powiem, ciekawi mnie to.
Dom:Gryffindor Ranga: Czwartoroczniak Punktów: 216 Ostrzeżeń: 0 Postów: 99 Data rejestracji: 13.02.13 Medale: Brak
Dumbledore może podróżować, w końcu to Dumbledore.
no taak.. mógł podróżować, ale jakoś nie wyobrażam go sobie na plaży, czy coś w tym stylu..
Hagrid zapewne mieszka w swojej chatce, a Filch i duchy w zamku..
Dom:Gryffindor Ranga: Właściciel Pamiętnika Punktów: 109 Ostrzeżeń: 0 Postów: 29 Data rejestracji: 20.11.12 Medale: Brak
Nauczyciele wcale nie koniecznie muszą wyjeżdżać. Jeśli mają rodziny, mają do kogo wracać na wakacje, to myślę, że jadą, ale jeżeli (tak jak np. McGonagall) nie mają rodziny wydaje mi się, że mogą albo zostawać w zamku, albo wracać samotnie do swoich mieszkań/domów (jak np. Snape). Dumbledore nie wygoniłby przecież z zamku żadnego nauczyciela, który nie ma dokąd się udać na wakacje... Wg. mnie np. Trelawney raczej nie rusza się ze swojego gabinetu niezależnie od pory roku...
Podobnie jak większość z Was uważam, że taki Hagrid czy Filch nie wyjeżdżali na Majorkę w celu zaczerpnięcia słonecznych kąpieli... Dumbledore może na jakieś dwa tygodnie "wyskakiwał" sobie na rejs po Trójkącie Bermudzkim, Mcgonagall - tu mam problem, bo nie bardzo potrafię wyobrazić ją sobie wypoczywającą z drinkiem w ręku przy egzotycznej muzyce...
Jednak kiedy pomyślę o urlopie wakacyjnym Severusa, to mam wrażenie, że popadam w depresję... słoneczna pogoda, wolny czas, a on w zakurzonym domku przy Spinner's End w "towarzystwie" brudnej rzeczki w pobliżu i złowrogim kominem sterczącym w tle... dzięki za taki "wypoczynek"
Rowling mówiła, że nauczyciele opuszczają Hogwart w czasie wakacji, tylko Filch zostaje w zamku. Hagrid ma swoją chatę, więc to się nie liczy, bo nie jest mieszkańcem zamku. Poza tym w czasie wakacji ktoś też musi zajmować się ogarnianiem paskudztw zamieszkujących Zakazany Las.
Każdy z nauczycieli miał przed rozpoczęciem pracy w Hogwarcie jakieś tam życie osobiste, rodzinę, znajomych. W wakacje po prostu do tego życia wracają - do swoich domów, rodzin. Taka przerwa nie musi wcale wiązać się z wypoczynkiem na plaży - można po prostu spędzić czas w domu, odwiedzić znajomych. Dumbledore miał kontakty na całym świecie - mógł wyjeżdżać w celu pogłębiana znajomości, poznawania nowych czarodziejskich miejsc, sposobów pracy czarodziejów poza granicami Wielkiej Brytanii. Wiemy, że sporo czasu spędził na zgłębianiu przeszłości Voldemorta, poszukiwaniu horkruksów. Zasiadał też w Wizengamocie, do pewnego momentu doradzał ministrowi magii - z tym wszystkim też wiązały się obowiązki. Wakacje i urlop nie muszą wiązać się z wyjazdem na wczasy, dużo osób wykorzystuje wolny czas na odpoczynek w domu i nadrabianie zaległości towarzyskich.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
Dom:Gryffindor Ranga: Prefekt Naczelny Punktów: 708 Ostrzeżeń: 2 Postów: 240 Data rejestracji: 06.07.13 Medale: Brak
Pewnie McGonagall ma nadal ten domek w Hogsmeade,a Hagrid na pewno w swoim domku zostaje bo to jego dom na cały czas nawet na wakacje.Dumbledore zgadzam się że podróżuje,i wraca pod koniec wakacji żeby przygotować wszystko i sprawdzić czy duchy lub Filch czegoś nie zepsuli bo nigdy nic nie wiadomo.Filch i Irytek to masakra,Filch Irytka nie cierpi a Irytek to psotnik więc pewnie Dumbledore nie wyjeżdża na długo.Jak teraz McGonagall jest dyrektorem to pewnie ona tam pilnuje, a jak jedzie do domu to pewnie Hagrid wszystkiego pilnuje.
Przeskocz do forum:
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.
Drogi UÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂytkowniku, w ramach naszej strony stosowane sĂÂĂÂÄÂĂ pliki cookies. Ich celem jest ÄÂÄšÄÄÂĂÂwiadczenie usÄÂÄšÄÄÂĂÂug na najwyÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂszym poziomie, w tym rÄÂĂÂĂĹĄĂÂwnieÄÂÄšÄÝ̠dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawieÄÂÄšÄÄÂĂ przeglĂÂĂÂÄÂĂ darki dotyczĂÂĂÂÄÂĂ cych cookies oznacza, ÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂe bĂÂĂÂÄÂĂÂdĂÂĂÂÄÂĂ one umieszczane w Twoim urzĂÂĂÂÄÂĂ dzeniu. W kaÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂdej chwili moÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂesz dokonaĂÂĂÂÄÂĂ zmiany ustawieÄÂÄšÄÄÂĂ przeglĂÂĂÂÄÂĂ darki dotyczĂÂĂÂÄÂĂ cych cookies - wiĂÂĂÂÄÂĂÂcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatnoÄÂÄšÄÄÂĂÂci.