Dom:Gryffindor Ranga: Zdobywca Kamienia Filozoficznego Punktów: 57 Ostrzeżeń: 0 Postów: 14 Data rejestracji: 24.05.12 Medale: Brak
Prolog
Człowiek posiada tylko to, co jest w nim.
Oscar Wilde
Było późne popołudnie, kiedy Teddy z babcią wyszli z domu. Było chłodno, a na ulicy nie widać było żywej duszy. Gdzieś z oddali usłyszeli ciche pohukiwanie sowy Teddy'ego - Tybalta.
-Złap się mnie ! -powiedziała babcia podając chłopcu dłoń.
On niechętnie to zrobił i razem przenieśli się do niedużej miejscowości Bude, we wschodniej Anglii.
Wiatr wiał silnie, tak że babci Teddy'ego trzy razy spadł kapelusz, aż w końcu postanowiła go schować do skórzanej torby.
Krajobraz był malowniczy, przepiękne, zielone pagórki skąpane w zachodzącym słońcu prezentowały się niesamowicie.
Świeże, rześkie powietrze, dodało im sił. Choć pozostała niepewność, żadne z nich nie wiedziało czego się spodziewać.
Teddy zgrzytał zębami i nie robiło na nim wrażenia żadne okoliczne krajobrazy.
-To tutaj- powiedziała Andromeda stojąc przed wielką mosiężną bramą . Przeszli przez nią i szli wąską alejką brzózek aż do drzwi wielkiego pałacu. Zapukali kilkakrotnie. Otworzył im łysy, podstarzały mężczyzna, o niesamowicie błękitnych oczach i bliźnie na twarzy.Ubrany był w elegancką szmaragdową szatę.
- Witam - rzekł Benjamin Pigeon lustrując ich swoim surowym wzrokiem.
- Dzień dobry - opowiedziała mu troszkę zlękniona Andromeda.
Pigeon wprowadził ich przez wielkie mosiężne drzwi, po marmurowych schodach do wielkiego pokoju gościnnego, na którego ścianach pojawiały się wielkie portrety członków jego rodu oprawiane w złote ramy. Niektóre postacie z portretów patrzyły na Tedd''ego dumnym, złowrogim wzrokiem, tylko jedna dziewczynka spoglądała na niego wesoło i wydawała się być podekscytowana ich wizytą. Machała do Teddy'ego i robiła głupie miny.
-Nie zwracajcie na nią uwagi, rzadko kiedy widuje ludzir30; -wyjaśnił Pigeon zapraszając ich do kanapy.
Na wielkiej ścianie wykładanej przeróżnymi kolorowymi kamykami znajdował się wspaniały kominek, w którym iskrzyły się drwa, a dookoła roznosił się wspaniały zapach pomarańczy z cynamonem.
Usiedli na skórzanej kanapie, przy szerokiej mahoniowej ławie, sącząc powoli herbatę, podaną w porcelanowych filiżankach.
Babcia Teddy'ego z jednej strony była zachwycona wystrojem domu i ogrodu ( niezliczone hektary wspaniałych, magicznych roślin, które opiszemy wam w kolejnych rozdziałach), a z drugiej lekko przytłoczona całym tym bogactwem.
Pan Pigeon w końcu odstawił filiżankę, spojrzał na Teddy'ego i powiedział :
-Jesteś bardzo podobny do matki, właściwie... Nie masz prawie nic w sobie z ojca. Spójrzmy na twój wygląd, te włosyr30;
-Odziedziczyłam po mamie metamorfomagię...Ale panu, nic do tego. - prychnął Teddy.
-r30;ale zachowujesz się nie jak dorosły wilk, ale jak szczeniak ! - wycedził Pigeon
Zapadła niezręczna cisza, którą przerwała babcia Teddy'ego, mówiąc:
-Wystarczy już tych MIŁYCH słów, niech pan nam powie, w jakim celu zostaliśmy tutaj wezwani ? W liście pan ten fakt ciekawie ominął. Narażałam siebie i swojego syn... wnuka, na niebezpieczeństwo, więc domagam się odpowiedzi.
Pigeon popatrzył na nią wzburzony. Otarł ręką czoło, po czym z westchnieniem odwrócił się do nich i podszedł do kominka.
W ręku trzymał dużą, starą księgę w skórzanej okładce. Spojrzał na nich, lecz jego wzrok był tak odległy, jakby wróciły jego wspomnienia.
Położył księgę na ławie.
-To jest Księga Gads, znana w naszym rodzie, była przekazywana z pokolenia na pokolenie od wieków. Miałem ją dać twojemu ojcu lecz... to co się stało zmusiło mnie do tego, bym ją przetrzymał trochę dłużej . Musiałem poczekać aż dorośniesz. Księga Gads, jednak nie służyła mi jak dawniej, zamykała się kiedy tylko się do niej zbliżałem, litery się mieszały, uciekały... W końcu zrozumiałem, że Księga czeka na swojego nowego pana, którym miałeś być teraz ty.
-Czemu pan nie przekazał jej mojemu ojcu wcześniej ?- zapytał zdziwiony Teddy.
-Księga zaginęła ponad 30 lat temu, kiedy Ramon Verlivas Lupin, był jednym z najbardziej cenionym francuskim specem od staroci. Badał takie oto tajemnicze, ponad wiekowe przedmioty, które wykazywały różne ciekawe zdolności magiczne. Verlivas miał ją przez większość swojego życia, a gdy Księga zechciała mieć nowego pana i zaczęła wymykać się od biednego starca, ten oszalał i wszystkimi swoimi mocami starał się ją zatrzymać przy sobie. Wierzył bowiem, że Księga zawiera tajemnice, która może zmienić bieg życia. - tu zapadła idealna cisza, Teddy spijał każde słowo z ust Pigeona. - Niestety okazało się, że jest to zwyczajna Księga o Czarnej Magii - w tym momencie Andromeda wzdrygnęła się niechętnie.- Zawiera dużo tajników, na przykład jak przyrządzić Eliksir Męki, czy gdzie znaleźć Urwistkę Żarłoczną, ale nic poza tym.
-Czyli co to ma na celu ? Uczenie młodych ludzi Czarnej Magii ? -warknęła oburzona Andromeda.- Tym się szczyci ród Lupinów ? To chce utrzymać przez wieki ?
Pan Pigeon spojrzał na nią niewzruszony, po czym odrzekł :
-Droga pani, wiedza jest tym czym ród Lupinów się chce szczycić, a czy jest na temat Czarnej czy Białej Magii, nie ważne. To my dokonujemy wyborów i zapewniam, że Księga nie jest niczym bardzo niebezpiecznym. Wystarczy, że Teddy będzie ją miał, dopóki sama nie zechcę go opuścić.
-To tylko Księga, zwykły przedmiot - powiedział sceptycznie Teddy.
-Jest wiele przedmiotów na świecie, które posiadają duszę, choć nie posiadają serc. Słowa zawarte w Księdze Gads, naprawdę żyją...I ty się o tym jeszcze przekonasz.
DLA TYCH KTÓRZY CHCĄ WIĘCEJ
Historia ta powstaje we współpracy z użytkownikiem lilyy. Możecie nas znaleźć jako duet Bunia & Bianka ( z niejasnych przyczyn lilyy postanowiła zmienić swoje pseudo ).
Dotąd mogliście znaleźć nas na blogu ( również o tytule " Syn Wilkołaka", na który serdecznie zapraszamy) , teraz chciałyśmy zaczerpnąć waszej opinii co do poczatku...
Dla tych, którzy chcą więcej : na naszym blogu pojawił się już 1 rozdział .
Proszę o szczere komentarze !
( Czy ktoś poznaje pana Pigeona ? Duma liyy, postać tak dziwna i tajemnicza... Mogliście już o niej przeczytać we fragmencie jej opowiadania. Jak sama mówi : nie udało mi się poukładać myśli, nie potrafiłam tego ułożyć do kupy... " Tak więc ja jej pomogłam i jakoś wykorzystałyśmy pana Gołąbka)
"Pytają mnie, czemu zaczęłam od końca i cofnęłam się do początku. To proste. Nie umiałam zrozumieć początku, póki nie ujrzałam końca. Brakowało zbyt wiele kawałków układanki. Zbyt wiele przede mną ukryła. "
Dom:Gryffindor Ranga: Zwycięzca TT Punktów: 260 Ostrzeżeń: 0 Postów: 99 Data rejestracji: 14.09.12 Medale: Brak
Oto moje skromne uwagi:
Bianka-Wilde napisał/a:
... -Odziedziczyłam po mamie metamorfomagię...Ale panu, nic do tego. - prychnął Teddy...
-r30;ale zachowujesz się nie jak dorosły wilk, ale jak szczeniak ! - wycedził Pigeon
W tym pierwszym błąd zaznaczyłam
Natomiast to drugie zdanie... Jakoś mi nie pasuje
Ale ogólnie bardzo fajnie
Pan Lunatyk przesyła wyrazy szacunku profesorowi Snape'owi i uprasza go, by zechciał nie wtykać swojego długiego nochala w sprawy innych ludzi.
-Pan Rogacz zgadza się z panem Lunatykiem i pragnie dodać, że profesor Snape jest wrednym głupolem.
-Pan Łapa pragnie wyrazić swoje zdumienie, jak taki kretyn mógł zostać profesorem.
-Pan Glizdogon życzy profesorowi Snape'owi miłego dnia i radzi mu umyć włosy, bo kleją się od łoju.
I tak umrzesz, drogi Gościu.
Bella <33
~Jestem Bond. James Bond.
~Jestem Dumbledore. Brian Dumbledore. Wulfryk Brian Dumbledore. Percival Wulfryk Brian Dumbledore. Albus Percival Wulfryk Brian Dumbledore <troll>
Dom:Slytherin Ranga: Barman w w Świńskim Łbie Punktów: 1390 Ostrzeżeń: 0 Postów: 220 Data rejestracji: 04.12.09 Medale: Brak
Witam. Dawno mnie tu nie było, ale postanowiłam trochę poniuchać znów tu i ówdzie :)
Dobrze, moja droga
Proszę o szczere komentarze!
Prosisz i takowy komentarz ode mnie otrzymasz.
Przyznaję, nowe pokolenie jako tako w ogóle mnie nie interesuje jako materiał na fan fiction, ale że weszłam, wybrałam i postanowiłam przeczytać, to przeczytałam. I cóż? Może najpierw kilka uwag.
-Złap się mnie ! -powiedziała babcia podając chłopcu dłoń.
Podaję ten konkretny przykład, ale odnosi się to całego tekstu. Spacje między myślnikami - weź pierwszą lepszą powieść z półki i zajrzyj do środka, od razu zauważysz jak tekst powinien wyglądać. Po co spacja przed wykrzyknikiem?
Zadbaj o wygląd swojego opowiadania. Zadbaj o estetykę, pozbądź się tych paskudnych enterów pomiędzy akapitami. Wyglądają zwyczajnie brzydko i niewygodnie się przez to czyta.
On niechętnie to zrobił i razem przenieśli się do niedużej miejscowości Bude, we wschodniej Anglii.
Pierwsza część brzmi bardzo koślawo, by nie rzec niegramatycznie. Można spróbować połączyć to z wcześniejszym akapitem. No i mamy tu zbędny przecinek.
- Dzień dobry - opowiedziała mu troszkę zlękniona Andromeda.
Troszkę zlękniona Andromeda brzmi troszkę komicznie, a chyba nie o taki klima Ci chodziło, prawda? :)
[...]wykładanej przeróżnymi kolorowymi kamykami
Brzmi dość niezręcznie. "Przeróżne kolorowe kamyki" - powtórz kilka razy na głos, a sama to usłyszysz.
(niezliczone hektary wspaniałych, magicznych roślin, które opiszemy wam w kolejnych rozdziałach)
Nie, moja droga, takich rzeczy się nie robi.
A kysz nawiasy, sio!
Nie wolno Ci składać takich obietnic. Jeśli coś zaczynasz, skończ to. Jeśli zamierzasz opisać coś w innej części, nie musisz informować o tym czytelników z wyprzedzeniem. Najwyżej będziemy czuli niedosyt związany z opisem, ale to jest brzydki zabieg. Bardzo brzydki, bo świadczący o niedbalstwie i lenistwie.
[...]Nie masz prawie nic w sobie z ojca
"Właściwie, nie miał w sobie prawie niczego z ojca" - chyba brzmi lepiej, ale też nie do końca... Przydałoby się jakoś inaczej skonstruować to stwierdzenie.
-Odziedziczyłam po mamie metamorfomagię...Ale panu, nic do tego. - prychnął Teddy.
Hmmm... Teddy = rozpuszczony bachor. Odnotowane w pamięci. Edit:
Dopiero co zauważyłam, że z Teddy'ego zrobiła wam się dziewczynka. Poprawcie literówki.
[...]był jednym z najbardziej cenionym francuskim specem od staroci.
Jeśli już, powinno być: "Był jednym z najbardziej cenionych francuskich speców od staroci".
Pomijam fakt, że w zdaniu gryzą się dobrane przez Ciebie słowa. Ten "spec od staroci" w połączeniu z najbardziej cenionym, w dodatku francuskim... Może wypadałoby to jakoś zmienić? Na przykład: kolekcjoner albo znawca? Właściciel antykwariatu? Cokolwiek.
Ale to tylko moje odczucie.
Nie bierzcie moich słów jako ataku, bo nie o to mi chodzi. Uważam jedynie, że musicie się jeszcze sporo uczyć, żeby pisać naprawdę dobrze. Rzecz jasna, nie wiem, w jakim stopniu zależy wam na dobrym pisaniu, ale skoro prosisz o szczere komentarze...
Radzę zwrócić uwagę na układ tekstu. Bardzo ważna jest estetyka - jeśli chcecie by was czytano, bądźcie dobre dla swoich czytelników. To autor zabiega o odbiorcę, a nie odbiorca o autora. Takie są nieubłagane prawa tego świata.
Popracujcie nad jednolitością tekstu, uporządkujcie go w kontekście interpunkcji, naprawcie błędy gramatyczne - jeśli nie potraficie zrobić tego same, znajdźcie betę.
Pozbądźcie się "krzaczków" z tekstu (mam na myśli wszystkie "r30" i tym podobne twory, związane ze złym kodowaniem znaków).
Druga sprawa: płynność językowa. Jeśli coś napiszecie, czytajcie to kilka razy, najlepiej na głos. Łatwiej będzie wam wtedy wychwycić błędnie skonstruowane zdania, które brzmią zwyczajnie nie po polsku. Dbajcie o ten aspekt, nie idźcie na łatwiznę, bo mam wrażenie, że na bloga wklejacie części nie sprawdzone, stworzone pod wpływem chwili. To zwyczajne lenistwo, chęć jak najszybszego wklejenia kolejnej części.
A ja wam powiadam dziewczynki: Nic na siłę, wszystko młotkiem :)
Fabuła: Próbowałyście zaciekawić czytelników i to się liczy, ale niestety dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. Żadna z postaci nie wydała mi się ciekawa, nawet na tę sprawę z książką nie jestem w stanie spojrzeć przychylnym okiem. Ot, przebłysk pomysłu, wiem już w okół czego będzie się kręciła fabuła.
Zadbajcie o postaci. Zadbajcie o to, by czytelnik je poczuł i zechciał o nich czytać. To trudne zadanie, nie przeczę, ale nie niewykonalne.
Podsumowując. Czytajcie dużo książek, dużo piszcie i czytajcie jeszcze więcej książek :)
I nie zrażajcie się, tylko ćwiczcie i szlifujcie swoje zdolności.
Pozdrawiam,
Bloo.
Hmm... w sumie całkiem nieźle. Oprócz nielicznych błędów gramatycznych( interpunkcja jakaś literówka też się wkradła) jest ok. Temat też nieźle wymyślony i widać, że dość przemyślany( jeśli chodzi o treść). Jeśli miałabym się do czegoś przyczepić to raczej do niczego więcej niż to o czym już wspomniałam.Radzę pisać dalej, bo im więcej będziesz pisać tym większej wprawy nabierzesz i styl też będzie znacznie lepszy, nie wspominając o pomysłach na pisanie nowych FF.
* Fiolki ze święconą wodą, błogosławione noże, stalowe i srebrne miecze-odparł Jace, kładąc broń na posadzce obok siebie.-Drut z elektrum, niezbyt przydatny w tej chwili, ale dobrze jest mieć coś na wszelki wypadek, srebrne kule, czary ochronne, krucyfiks, gwiazdy Dawida...
* Jezu!-mruknęła Clary.
* Wątpię, czy zmieściłby się tu
''Dary Anioła''
W moim świecie muzyka pod względem użyteczności plasuje się gdzieś między wstążkami do włosów a tęczą, przy czym tęcza może przynajmniej dawać pewne pojęcie o pogodzie.
Boję się umrzeć pod ziemią, co jest głupie, bo nawet jeśli zginę na powierzchni, to i tak zaraz pochowają mnie pod nią.
Kosogłos
Przeskocz do forum:
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.