Dom:Slytherin Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 312 Ostrzeżeń: 0 Postów: 106 Data rejestracji: 14.03.12 Medale: Brak
To chyba zależy na czym skupisz uwage rzucając zaklęcie, czy na przeciwnika czy na różdżkę. Gdy skupiasz uwage na przwciwniku, nie zostaje on pozbawiony różdżki ale odrzucony do tyłu - i wtedy kolor zaklęcia jest niebieski. A gdy skupiasz sie na różdżce i rzucasz zaklęcie (które ma wtedy kolor czerwieni) wyrącasz przeciwnikowi różdżke z ręki>
"I believe that my heaven will by me entering Hogwarts and being welcomed by the golden trio in front of all the characters and as I walk up to them they will say to my "Welcome home" and I will know that is where I belong"[u]
Dom:Slytherin Ranga: Redaktor Proroka Punktów: 1013 Ostrzeżeń: 2 Postów: 406 Data rejestracji: 18.03.12 Medale: Brak
tak jak napisał ktoś o nicku Wikka1001 zalezy to od intencji rzucającego i od tego jaki ruch wykonasz rozdzką. Z tego co pamiętam,żeby pozbawić przeciwnika rozdzki trzeba było wywinąc własną różdzką spirale do zewnątrz.Co do światla,to szczerze mowiac nie mam pojęcia od czego dokladnie zalezy,ale czerwone światło nalezy do zaklecia Dretwota.
(...) Nie oczekuję od was, że naprawdę docenicie piękno kipiącego kotła i unoszącej się z niego roziskrzonej pary, delikatną moc płynów, które pełzną poprzez żyły człowieka, aby oczarować umysł i usidlić zmysły... Mogę was nauczyć, jak uwięzić w butelce sławę, uwarzyć chwałę, a nawet powstrzymać śmierć,(...). - Severus Tobias Snape
Umysł nie jest książką, którą można otworzyć i przeczytać w wolnym czasie.- Severus Tobias Snape
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
Z tego co pamiętam, to chyba tylko w filmach tak "urozmaicili" działanie tego zaklęcia. W "Komnacie Tajemnic" mamy z nim do czynienia po raz pierwszy. Wtedy to Lockhart poleciał do tyłu niczym szmaciana lalka, po tym jak użył go na nim Severus w Klubie Pojedynków. W "Więźniu Azkabanu" Harry użył go na Mistrzu Eliksirów, i także go odrzuciło ( kolor niebieski ). "Czara Ognia" - tam bodajże Cedrick w labiryncie zaatakował nim Kruma ( w samoobronie ) - też chyba niebieski... podobnie w "Zakonie Feniksa", gdy się uczyli OPCM w Pokoju Życzeń... wtedy różdżka z rąk Neville'a wyleciała w powietrze - tak, jak w "Księciu" na Wieży Astronomicznej...
Nigdy nie przywiązywałam wagi do kolorów, jakie miały strumienie rzucanych zaklęć, nie starałam się tego zapamiętać. W założeniu jest to zaklęcie rozbrajające, ale pewnie sporo zależy od mocy, z jaką czarodziej go użyje. To jak z laniem po pysku - jak uderzysz bez większej energii, to jedynie obijesz komuś twarz, a jak zrobisz to mocniej, możesz przeciwnika przewrócić.
And it's hard to figure out what's real and what's pretend
Dom:Gryffindor Ranga: Trzecioroczniak Punktów: 140 Ostrzeżeń: 0 Postów: 55 Data rejestracji: 16.03.13 Medale: Brak
Według mnie zależy to od intencji. Niebieski, gdy odrzuca przeciwnika, a czerwony, gdy wytrąca różdżkę.
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.