Dom:Slytherin Ranga: Pięcioroczniak Punktów: 310 Ostrzeżeń: 0 Postów: 187 Data rejestracji: 10.03.12 Medale: Brak
miło się czyta, odpowiedniej wielkości czcionka, pisz dalej, daję P
Oto nadchodzi ten, który ma moc pokonania Czarnego Pana... zrodzony z tych, którzy trzykrotnie mu się oparli, a narodzi się, gdy siódmy miesiąc dobiegnie końca... A choć Czarny Pan naznaczy go jako równego sobie, będzie on miał moc, jakiej Czarny Pan nie zna... I jeden z nich musi zginąć z ręki drugiego, bo żaden nie może żyć, gdy drugi przeżyje... Ten, który ma moc pokonania Czarnego Pana, narodzi się, gdy siódmy miesiąc dobiegnie końca...
Dom:Ravenclaw Ranga: Siedmioroczniak Punktów: 672 Ostrzeżeń: 0 Postów: 213 Data rejestracji: 26.01.12 Medale: Brak
Całkiem fajne opowiadanko ale praktycznie nic ciekawego się nie wydarzyło. Masz dużo powtórzeń np. łódka. I trochę dziwne zdania typu "Nie miałam pojęcia gdzie znajduję się ten peron ale mama tak ." Jest ich więcej
Ale ogólnie jak napiszesz jeszcze coś to na pewno przeczytam. Życzę weny.
Wybacz, że to powiem, ale niezbyt mi się podoba Twoje ff. Pierwszy rozdział był "lepszy" od drugiego. Chociaż dziwi mnie pewna kwestia, jak można leżeć na leżaku trzy dni, czytając i oglądając niebo? Nie korzystała z łazienki, nie jadła i nie piła? Trudno mi w to uwierzyć...
Kwestia ojca też jest dla mnie niezrozumiała. Mówi, że nie wie kim on jest i nie chcę go poznać, ale chyba powinna jakoś zareagować na wzmiankę Tiary o Harrym.
Po za tym jeśli wyczekiwała listu i jej matka wiedziała o Hogwarcie to raczej dziewczyna jest czystej krwi lub półkrwi i nie wie czym jest telewizor, czy koktajl. Zresztą wątpię aby jedenastoletnia dziewczynka potrafiła przez kilka godzin obcinać gałązki różane. Z ciekawości jak duży był ten ogród?
Teraz parę błędów, które mnie strasznie raziły:
Razem z mamą spieszyłam się na peron nr. 9 ¾ .
Skrót "nr" piszemy bez kropki.
Siadłam w nim w się rozluźniłam.
Zły szyk zdania.
Ale raczej pójdę w stronę Harrego.
Powinno być Harry'ego.
Na przyszłość, liczby piszemy słownie. Jest mnóstwo powtórzeń i dziwnie brzmiących zdań...
Cóż, radzę znaleźć Bete, która bardzo Ci się przyda. Wyeliminuje niedoskonałości i bedzie się czyatło dużo lepiej. Życzę weny.
Fan_HP
Przybyłam, przeczytałam i... nic. Twój pierwszy FF, rozumiem to, ale o kilka rzeczy chyba trzeba zadbać, zanim się zacznie cokolwiek pisać, prawda?...
Pierwsze, co do czego można się przyczepić to długość tekstu. Jest stanowczo za KRÓTKI. Pisz więcej, bardziej obszerne opisy, inteligentne rozmowy. Proponuję także zmienić czcionkę, bo uwierz, nawet ona nie sprawi, że tekst będzie ''dłuższy'' oraz kolor.
Drugie - błędy. Interpunkcyjne, najczęściej:
Ezio1998 napisał/a:
Razem z mamą spieszyłam się na peron nr. 9 ¾ .
W języku polskim występuje pewna zasada, że skróty zakończone na literę kończącą dane słowo, piszemy bez kropki, więc ta jest tu niepotrzebna.
Chociaż ,że do odjazdu pociągu było jeszcze pół godziny.
Spację stawiamy za przecinkiem, nigdy przed.
Nie miałam pojęcia gdzie znajduję się ten peron, ale mama tak .
Brakujący przecinek i niepotrzebna spacja przed kropką.
-_Cześć_- powiedziała nieśmiało dziewczyna_- Czy tu wolne?
Przed i po myślniku następuje spacja.
-Tak siadaj-powiedziałam z entuzjazmem i zamknęłam książkę.
-Nazywam się Cornela Bell.
-A ja Patty Parkinson-odpowiedziałam blondynce.
Brakujące kropki. Jeśli kończysz zdanie, kropkę się stawia...
-To może zostaniemy przyjaciółkami?-zaproponowała Cornela
Chyba pytajnik by się przydał, nie sądzisz?...
Reszty błędów naprawdę nie chce mi się wymieniać, bo praktycznie cały tekst jest do obróbki. Przydałaby się jakaś porządna beta, jeśli chcesz to w ogóle kontynuować. Jak dla mnie - tekst nie jest szczególnie interesujący, podobnych znajdziesz mnóstwo. Zastanowiłabym się na twoim miejscu, czy dalej to kontynuować, czy sobie odpuścić. Liczę, że podejmiesz słuszną decyzję, pozdrawiam. ;]
Na czubku pisało r pociąg do szkoły magii i czarodziejstwa w Hogwarcie r.
Raz - pociągi nie mają "czubka".
Dwa - zamiast tego "r" trzeba wstawić cudzysłów.
Tutaj błąd jest chyba logiczny
Więcej nie wymienię, bo nie mam czasu. Ale znajdź sobie betę, błagam.
Na czubku pisało r pociąg do szkoły magii i czarodziejstwa w Hogwarcie
Nie pisało, a było napisane.
Można to by było napisać tak:
Usiadłam na miękkim fotelu i od razu się rozluźniłam.
Tak z chęcią
Poprawka:
Tak,z chęcią.
Jest jeszcze więcej zdań bez wymaganego przecinka, ale nie chciało mi się ich poprawiać Nie które zdania po prostu są bez sensu. Samo FF nie podoba mi się. Nie obraź się
CHROŃ NAS RAVENCLAWIE!
Pozdrawiam cię drogi Gościu i lady552 oraz Alex Verie
Dom:Gryffindor Ranga: Trzecioroczniak Punktów: 154 Ostrzeżeń: 1 Postów: 82 Data rejestracji: 14.02.12 Medale: Brak
Muszę się wam wytłumaczyć dlaczego napisałam takie dziadostwo.
Po pierwsze: kompletnie nie miałam weny i bolała mnie głowa , a po drugie moje błędy biorą się z tego ,że mam dyslekcję.
Un du evarinya ono varda.
Dom:Slytherin Ranga: Portret w gabinecie dyrektora Punktów: 5205 Ostrzeżeń: 0 Postów: 677 Data rejestracji: 15.05.10 Medale: Brak
Ezio1998 napisał/a:
Muszę się wam wytłumaczyć dlaczego napisałam takie dziadostwo.
Po pierwsze: kompletnie nie miałam weny i bolała mnie głowa , a po drugie moje błędy biorą się z tego ,że mam dyslekcję.
Przepraszam, że co?... Dlaczego wrzucałaś więc takie FF, które nazywasz sama ''dziadostwem'' i do tego pisząc to, kompletnie nie miałaś weny?... Możemy poczekać, jeśli chcesz dalej to kontynuować, a nie masz weny. Rozumiem cię doskonale, gdy jej brak, nic się nie stworzy. Ale wtedy jaki sens ma pisanie czegoś ''na siłę''? Lepiej na jakiś czas daj sobie z tym spokój i poczekaj, aż wena wróci, bo na razie, ja nie widzę sensu, żeby to ciągnąć.
Raz - skoro nie masz weny, to po co piszesz?
Dwa - dysleksja to nie wymówka. Dobra beta i po sprawie.
Zastanów się nad tym, co piszesz. Skoro sama twierdzisz, że napisałaś dziadostwo, to po kij publikujesz? Nawet nazwy choroby nie potrafisz poprawnie napisać. A tekst się przegląda a nie wstawia na oślep. Przemyśl to sobie.
Drogi UĂÂĂÂĂĹĄĂÂÄÂÄšÄĂĹĄĂÂytkowniku, w ramach naszej strony stosowane sÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂ pliki cookies. Ich celem jest ĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂwiadczenie usĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂug na najwyĂÂĂÂĂĹĄĂÂÄÂÄšÄĂĹĄĂÂszym poziomie, w tym rĂÂĂÂÄÂĂÂÄÂÄšÄÄÂĂÂwnieĂÂĂÂĂĹĄĂÂÄÂÄšÄĂĹĄĂ dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawieĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂ przeglÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂ darki dotyczÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂ cych cookies oznacza, ĂÂĂÂĂĹĄĂÂÄÂÄšÄĂĹĄĂÂe bÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂdÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂ one umieszczane w Twoim urzÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂ dzeniu. W kaĂÂĂÂĂĹĄĂÂÄÂÄšÄĂĹĄĂÂdej chwili moĂÂĂÂĂĹĄĂÂÄÂÄšÄĂĹĄĂÂesz dokonaÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂ zmiany ustawieĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂ przeglÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂ darki dotyczÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂ cych cookies - wiÄÂĂÂÄÂĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatnoĂÂĂÂĂĹĄĂÂĂÂĂÂÄÂĂÂci.