Użytkownik

Dom: Gryffindor
Ranga: Dziedzic Gryffindora
Punktów: 5622
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 28.10.11
Medale:
Brak
|
Ten temat poświęcony jest tylko i wyłącznie tej książce.
Więc trochę o fabule. Państwo Bennet mają pięć córek i wcale nie śmierdzą pieniędzmi. Do ich miasteczka wprowadza się Pan Bingley, a wraz z nim przyjaciel, Pan Darcy. Bingley i Darcy to ludzie z "wyższych sfer". Bingley ma bardzo miłe usposobienie i szybko zako****e się w najstarszej córce Bennetów, Jane. Darcy zaś nie jest człowiekiem zbyt przyjaznym. Jest dumny i nigdy nie zmienia złego zdania na temat ludzi, jeśli takowe sobie wyrobi. Jego zachowaniem oburza się Elżbieta, druga po Jane córka Bennetów. Jak głosi opis na mojej książce, duma przysłania Pannie Bennet i Panu Darcy'emu inne uczucia.
Cóż, nawiązania do tej książki można znaleźć w wielu fan fickach potterowskich. Tak ostatnio przyuważyłam. ;>
Mhmm... Doskonała książka. Czytaliście może? Jakie macie na jej temat zdanie? ;>
|
Użytkownik

Dom: Ravenclaw
Ranga: Horkruks
Punktów: 7188
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 04.04.12
Medale:
Brak
|
Genialna książka Serialowa ekranizacja z Jennifer Ehle i Colinem Firthem - perfekcyjna. Na filmie z Keirą Knightley się zawiodłam.
- Na litość boską, Kitty, przestań kaszleć! Miej choć odrobinę litości dla moich nerwów. Targasz je na strzępy.
- Kitty nie ma wyczucia chwili - dorzucił jej ojciec. - zawsze kaszle w najmniej odpowiednim momencie.
- Nie kaszlę dla własnej przyjemności - odgryzła się Kitty.
Rozbrajająca gadka Niby taka poważna, romantyczno -obyczajowa powieść, ale chwilami można umrzeć ze śmiechu.
"Duma i uprzedzenie" to wg mnie najlepsza powieść Jane Austen. Barwna, szczegółowa... po prostu wspaniała. Typowo babska lektura, co prawda, ale...