· ,,Historyk" Elizabeth Kostova |
~merry_k
|
Dodany dnia 02-09-2008 20:00
|
Użytkownik

Dom: Gryffindor
Ranga: Pięcioroczniak
Punktów: 370
Ostrzeżeń: 3
Data rejestracji: 26.08.08
Medale:
Brak
|
W ,,Historyku" są zarówno wątki fantastyczne wymyślone przez autorke jak i prawdziwe fakty z życia księcia Vlada IV (znanego też jako Vlada Draculę albo Vlada Palownika). Ta mieszanka sprawia że książka jest tak straszna że wielu czytelnikom nie pozwala zasnąć. Wam też;p?
Krotko o ksiązce: Pewien młody student wyrusza na poszukiwanie zaginionego profesora Rossiego. Pomaga mu córka wspomnianego profesora.
Co myślicie o ,,Historyku"? |
 |
|
|
~m_ary_jane
|
Dodany dnia 04-09-2008 16:19
|
Użytkownik

Dom: Slytherin
Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 45
Ostrzeżeń: 1
Data rejestracji: 26.08.08
Medale:
Brak
|
hmmm...czytałam ksiażkę, bardzo mi się podobała chociaż nie uwazam by była zbyt straszna...
ale za to bardzo wciągająca...i przeczytałam ja bardzo szybko mimo jej dość pokaźnych rozmiarów... |
 |
|
|
~Focha
|
Dodany dnia 03-08-2009 21:37
|
Użytkownik

Ranga: Pierwszoroczniak
Punktów: 46
Ostrzeżeń: 0
Data rejestracji: 26.07.09
Medale:
Brak
|
Mnie w Historyku podobało sie to że temat wampiryzmu został niemal rozłożony na czynniki pierwsze |
 |
|
|
~Lady Lilian
|
Dodany dnia 01-09-2009 16:31
|
Użytkownik

Ranga: Wybitny Uczeń
Punktów: 650
Data rejestracji: 25.07.09
Medale:
Brak
|
Historyka pamiętam jak przez mgłę, czytałam go przy prawie 40 stopniowej gorączce. Czy mnie przerażał ? Nie raczej nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia. Oczekiwałam czegoś gorszego. Spałam przy niej spokojnie jeżeli przy chorobie można spać spokojnie ;/
I o Wiedzy-O-Własnej -Wszechwiedzy Krukonów
CHROŃ NAS GRYFFINDORZE !
"...-Zostawcie go- powtórzyła Lily. Patrzyła na Jamesa z odrazą- Co on wam zrobił?
- No wiesz. . .- powiedział James powoli, jakby się zastanawiał- to raczej kwestia tego, że on istnieje. . . jeśli wiesz, co mam na myśli. . ."
|
 |
|
|
!niewesolypagorek
|
Dodany dnia 17-09-2009 16:54
|
VIP

Dom: Ravenclaw
Ranga: Śmiertelna Relikwia
Punktów: 10408
Data rejestracji: 25.08.08
Medale:
|
Na chwilę obecną jest to jedna z moich ulubionych książek. Mimo tego, że nie lubię historii, podana w tej formie zainteresowała mnie. Zaintrygowała mnie szczególnie historia Vlada oraz dzieje historyków, którzy wyruszyli w świat, aby rozwiązać zagadkę tajemniczej książeczki. Ah, jakże bym chciała, żeby ta opowieść była prawdziwa. : D
Co do rzekomego przerażenia jakim napawa czytelników ta książka - nie zauważyłam tego u mnie. Napięcie wywoływała, owszem, jak na dobrą książkę przystało. Nie spałam spokojnie, ale tylko dlatego, że wolałam czytać, by dowiedzieć się co będzie dalej.
Polecam gorąco, oczywiście. :}

|
 |
|
|
~Courag
|
Dodany dnia 17-09-2009 17:47
|
Użytkownik

Dom: Ravenclaw
Ranga: Nauczyciel w Hogwarcie
Punktów: 2553
Data rejestracji: 22.01.09
Medale:
Brak
|
Dostałam "Historyka" na jedenaste urodziny od siostry. Do tej pory przeczytałam ją trzy razy, teraz czytam czwarty i za każdym razem podoba mi się jeszcze bardziej. Ta książka przybliżyła mi trochę postać Vlada Tepesa. Wcześniej myślałam, że to postać całkowicie w 100% wymyślona.
To prawda kiedy czytałam "Historyka" miałam koszmary, ale to chyba był tylko zbieg okoliczności, bo śniła mi się moja pani od niemca.
On Cię kocha - Twój Bóg
Okrutny albo szalony
W dziele swym jak najgorszy sen
I nie wiem jak mógł na to wszystko pozwolić
Closterkeller "Auschwitz"
"Zdarza się, że nasze dłonie są puste, ale serce zawsze pełne i możemy rozdawać z nich tóżne wspaniałości: ciepło, dobroć, pociechę radość...
Frances Hodgson Burnett
[mp3][url=http://biedronka19.wrzuta.pl/audio/5FqXrmwx8Db/zy_-_12_-_czy_to_grzech_labedz[/mp3]

|
 |
|
|
~darth ithilnar
|
Dodany dnia 08-11-2011 18:27
|
Użytkownik

Dom: Slytherin
Ranga: Uczestnik TT
Punktów: 251
Data rejestracji: 02.11.11
Medale:
Brak
|
Według mnie dla wielu czytelników rozczarowującym może być fakt, że "Historyk" nie jest książką o Draculi. To przede wszystkim książka o... historykach, poszukiwaczach faktów i o różnych sposobach docierania do prawdy. Przynajmniej ja tak odbieram tę książkę, ale może dlatego, że sama jestem historykiem i archeologiem i po prostu widzę, jakie mechanizmy stosują bohaterowie, by osiągnąć wiedzę. Lubie tę powieść właśnie z wyżej wymienionych powodów.
|
|
~SevLily36
|
Dodany dnia 08-11-2011 18:56
|
Użytkownik

Ranga: Przewodniczacy Wizengamotu
Punktów: 1807
Data rejestracji: 19.10.11
Medale:
Brak
|
Mnie w Historyku podobało sie to że temat wampiryzmu został niemal rozłożony na czynniki pierwsze
Dokładnie, uważam to samo, bo książka jest nawet niezła