Dom:Slytherin Ranga: Niewymowny Punktów: 1668 Ostrzeżeń: 2 Postów: 358 Data rejestracji: 16.02.11 Medale: Brak
"Szeptem" - Bacca Fitzpatrick
Opowieść, którą snuje autorka rozpoczyna się we Francji w 1567 roku. Jednak w przeszłości zatrzymujemy się jedynie na chwilę, po to aby być świadkiem dość niejasnego wydarzenia. Nim zdążymy się zorientować w czym tak właściwe uczestniczyliśmy, lądujemy we współczesnym Maine, w pracowni biologicznej miejscowego liceum. Tu pewne pedagogiczne posunięcia nauczyciela dają początek wydarzeniom, które obracają o sto osiemdziesiąt stopni świat Nory - rezolutnej , ambitnej i nad wyraz przeciętnej nastolatki. Od chwili gdy siada w jednej ławce z Patchem, w jej życie wkracza tajemnica, którą za wszelką cenę będzie się starała odkryć. Kim jest chłopiec, który napawa ją lękiem, a zarazem pociąga bardziej niż ktokolwiek inny? Czy osoby, którym chciałaby zaufać naprawdę są tego warte, czy powinna posłuchać rozumu i przyjaciółki doradzających ewakuację, czy serca pragnącego pozostać?
Oklepane? Nie da się ukryć. Przewidywalne? Jak najbardziej. A mimo to bardzo szybko wpadamy w wir wydarzeń, nie mając ochoty wypłynąć na powierzchnie, choćby po to aby pójść do kuchni po kubek gorącej czekolady. "Szeptem" łączy ze sobą wszytko to, co pewien zawierać bestseller . Jest tajemnica, magia, wątek kryminalny i oczywiście zakazana miłość rodząca się między głównymi bohaterami. Jednak w wydaniu Beccy Fitzpatrick miłosne uniesienia nie oblepiają kolejnych kartek słodyczą, która szybko staje się nie do strawienia. Tu wszystko jest podane w idealnych proporcjach, a przy tym napisane językiem tak barwnym i lekkim, że dosłownie zapominamy, że czytamy.
Książka nie jest wybitnym arcydziełem i z całą pewnością nie takie było założenie autorki. Ja stawiam jej 5/5 punktów, tak po prostu, za kilka przyjemnych godzin, podczas których zapomniałam o bożym świecie.
Pozostaję pod wrażeniem okładki, to właśnie ona zachęciła mnie do zakupu zupełnie nieznanej mi pozycji. Jest w niej coś niepokojącego, a zarazem niezwykle pociągającego. Jest w niej zawarta całą osobowość Patcha.
Odkładając książkę na półkę pozostał mi pewien niedosyt. Rozstajemy się z bohaterami w chwili, kiedy tak naprawdę zaczynamy się z nimi zaprzyjaźniać. Z pewnych źródeł wiem jednak, że autorka planuje kolejne części. Będę niecierpliwie czekała, aby móc znów zagościć w stworzonym przez Beccy Fitzpatrick świecie Nory i Patcha, chłopaka który jest... cicho, sza, pozostawiam wam do odkrycia, to o czym mówi się tylko szeptem.
Poniżej możecie zobaczyć krótki filmik z udziałem autorki Crescendo "Becci Fitzpatrick", która ogłasza nominację Patcha!
http://www.beccafitzpatrick.com/characters.html
Myślicie, że Patch wygra, stając się najbardziej hot bohaterem? "
~Konkurs został zakończony w ubiegłym roku.
Chciałam tylko zaznaczyć ów fakt, kto jest najlepszym "hot" kolesiem
Może Patch wygra... Super ta książka jest. Jeszcze teraz jest kontynuacja Crescendo ale nie czytałam... Ale ogólnie Szeptem bardzo wciąga, przeczytałam w jeden dzień, po prostu nie mogłam się oderwać!
- W warunkach celowo generowanych złudzeń optycznych nigdy nie ma całkowitej pewności, co się zobaczyło. Ale prawie na pewno to był on.
- Celowo generowanych... - powtórzył Net. - Masz na myśli tę kulę, odblaski i stroboskopy?
- Tak.
- A jak mówisz na latarkę? Ręczny miotacz fotonów?
Felix, Net i Nika oraz Pułapka Nieśmiertelności
Nawet jeśli to już koniec,
Harry Potter na zawsze pozostanie częścią mnie... <3
Dom:Slytherin Ranga: Niewymowny Punktów: 1668 Ostrzeżeń: 2 Postów: 358 Data rejestracji: 16.02.11 Medale: Brak
3 część Szeptem to Tempest czyli Burza ;P w Stanach bedzie w pażdzierniku, a u nas najprawdopodobniej w grudniu( mam nadzieję) Becca napisalą juz 1/3 ksiazki szkicem, zapowiada bardzo duzo elektryzujacych scen miedzy Norą i PatchemNie wie jeszcze czy wyda czwartą część, cały czas nad tym mysli.
"Szeptem" jest jedną z ciekawszych książek tego typu. Niektóre są albo zbyt naiwne, jakby pisane dla dziewięcioletnich dziewczynek, albo strasznie przewidywalne i pisane w bardzo dziwny sposób, zbyt lekko, jakby trzynastolatka opowiadała koleżance historię swojego życia. Ja rozumiem tą swobodę pisanie w taki sposób zupełnie luźny, no ale proszę, książki powinno się pisać choć odrobinę bardziej poetycko.
Mniejsza jednak o to. Bardzo podoba mi się tak historia opisana w książce. Autorka jest naprawdę dobra i pomysłowa. Patch jest intrygującym bohaterem, trudno go rozgryźć, przez to właśnie aż tak chętnie czyta się tę książkę. "Szeptem" wywarło na mnie naprawdę pozytywne wrażenie.
Dom:Hufflepuff Ranga: Sklepikarz z Hogsmeade Punktów: 824 Ostrzeżeń: 0 Postów: 212 Data rejestracji: 05.04.11 Medale: Brak
"Szeptem" zakupiła mi moja mama. Książkę przeczytałam szybko, nie jest ona pisana jakimś niezrozumiałym językiem. Historia w niej opisana jest w porządku, jednak temat upadłych aniołów to zdecydowanie nie mój klimat.
Jedna z tych książek, które przeczytałam najszybciej. Akcja dość szybko się rozkręca, powieść jest napisana "lekkim" piórem. Nora wydaje się być rozsądną dziewczyną. Uwielbiam postać Patcha, zwłaszcza jego dialogi z główną bohaterką na lekcjach wychowania do życia w rodzinie. Generalnie książka jest ciekawa. Następne dwie części leżą sobie grzecznie na mojej półce i czekają, aż się za nie wezmę pod koniec maja.
Dom:Slytherin Ranga: Sześcioroczniak Punktów: 588 Ostrzeżeń: 0 Postów: 115 Data rejestracji: 13.11.11 Medale: Brak
Pierwszą część przeczytałam z nudów. Byłam chora, nie miałam co robić, więc zawędrowałam do siostry. To była pierwsza książka, która rzuciła mi się w oczy. Przeczytałam ją w dwa wieczory i byłam oczarowana. Do samego końca trzymała mnie w niepewności i z ręką na sercu mogę powiedzieć, że czegoś takiego jeszcze nie czytałam. Teraz szukam odrobiny czasu, by przeczytać kolejną część
Kto ci podbił oko, Granger? Chcę mu posłać kwiaty
A ja i Fred to co, jesteśmy tylko sąsiadami?
Może jest, a może go nie ma,ale pozostaje faktem, że potrafi się poruszać szybciej niż Severus Snape, gdy mu się zagrozi szamponem
Pozdrowieniadla mojegokochanka i żony. Oni wiedzą, o kogo chodzi
Dom:Gryffindor Ranga: Niewymowny Punktów: 1648 Ostrzeżeń: 2 Postów: 292 Data rejestracji: 05.01.11 Medale: Brak
"Szeptem" przeczytałam jakoś na początku tego roku. Nie jest zachwycająca, ale fajnie się ją czyta, i nawet mimo tego, że jest dość przewidywalna, trzyma w niepewności. Dowiedziałam się tutaj, ze są kolejne części. Trzeba się do nich zabrać.
Loa_Riddle - ;D
Ale że co? ;>
"-Spójrz... na... mnie- wyszeptał. Zielone oczy odnalazły czarne oczy, ale po chwili coś w tych czarnych oczach zanikło,stały się nieruchome,puste i martwe. Ręka trzymająca szatę Harry'ego opadła z głuchym stukiem na podłogę i Snape już się więcej nie poruszył."
"-To bardzo wzruszające, Severusie - powiedział z powagą Dumbeldore. - A więc w końcu dojrzałeś do tego, by przejmować się losem tego chłopca?
- Jego losem? - wykrzyknął Snape. - Eecto patronum!
Z końca jego różdżki wystrzeliła srebrna łania. Wylądowała na podłodze, przebiegła przez pokój i wyskoczyła przez okno. Dumbledore patrzył, aż jej srebrna poświata zniknęła w ciemności, a potem odwrócił się do Snape'a. Oczy miał pełne łez.
-Przez te wszystkie lata?...
-Zawsze."
''Mogę was nauczyć, jak uwięzić w butelce sławę, uwarzyć chwale, a nawet powstrzymać śmierć... Jeśli tylko nie jesteście bandą bałwanów, jakich zwykle muszę nauczać."
"- Czy pamiętasz, jak mówiłem, że ćwiczymy zaklęcia NIEWERBALNE, Potter?
- Tak.
- Tak, proszę pana.
- Nie ma potrzeby zwracania się do mnie per pan, panie profesorze. "
Dom:Ravenclaw Ranga: Goblin Punktów: 37 Ostrzeżeń: 0 Postów: 9 Data rejestracji: 18.07.12 Medale: Brak
Gdy przeczytałam pierwszą część wyczekiwałam z niecierpliwieniem następnej. Po przeczytaniu kilkunastu stron Crescendo zaczęła mnie nudzić fabuła i nie dokończyłam książki. Do tej pory nie przeczytałam jej do końca. Wyszła już trzecia część tej sagi " Cisza". Może w końcu przeczytam tą drugą cześć ale jakoś na razie nie mam ochoty. Dla mnie okazała się stratą czasu.
Dr House: Masz pasożyta. Pacjentka: Tasiemca? Dr House: Połóż się i podciągnij bluzkę. Opuść ręce. Pacjentka: Można coś na to poradzić? Dr House: Tylko przez miesiąc, a potem usunięcie jest nielegalne. Pacjentka: Nielegalne? Dr House: Bez obaw. Wiele kobiet przywiązuje się do swojego pasożyta. Daje mu imię, ubiera i pozwala się bawić z innymi pasożytami. Ma twoje oczy.
(House odkłada słuchawkę po zakończeniu rozmowy telefonicznej z własną matką) Dr Cameron: Kto to był? Dr House: Angelina Jolie. Nazywam ją mamą, uważa, że to seksi.
Dr Wilson(swej rezygnacji): Chcę trochę zmienić otoczenie. Dr House: Kup sobie paprotkę!
Dr Cameron: Jeśli szybko nie zareagujemy, będzie sparaliżowany do końca życia! Dr House: Czyli przez jakiś tydzień.
Dr House: Ludzie mówią, że bez miłości nie da się żyć. Osobiście uważam, że tlen jest ważniejszy
Dom:Slytherin Ranga: Właściciel Pamiętnika Punktów: 99 Ostrzeżeń: 0 Postów: 46 Data rejestracji: 08.07.12 Medale: Brak
Pierwszą część - "Szeptem" - przeczytałam po prostu jednym tchem. Druga już była trochę słabsza, trzeciej do tej pory nie skończyłam. W sumie to mało powiedziane - tak naprawdę ledwo ją zaczęłam.
Przeskocz do forum:
Harry Potter - Hogsmeade, Twoja Magiczna Wioska
RIGHT
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.