Dom:Gryffindor Ranga: Dziedzic Gryffindora Punktów: 5583 Ostrzeżeń: 0 Postów: 886 Data rejestracji: 29.12.08 Medale: Brak
Ostatnio wiele szkół szturmem nawiedza kina w celu obejrzenia nowego polskiego filmu "Czarny czwartek..."
Film opowiada o masakrze grudniowej w 1970 roku.
Byliście na nim? Jak go oceniacie?
Ja byłam na nim wczoraj. Uważam, że jest dobrze zrobiony (szczególnie podobało mi się przemieszanie materiałów archiwalnych ze scenami filmowymi), jednakże sporą radość oglądania odebrała mi pani Marta Honzatko. Wypadła kompletnie nienaturalnie, biła od niej sztuczność. Nieudolnie błąkała się przed kamerą. Początek był najgorszy, potem się w miarę rozkręciła, ale i tak nie wzbudziła we mnie emocji (nawet gdy dowiedziała się o śmieci Brunona to jej rozpacz była nienaturalna).
Zawiodłam się też na Piotrze Fronczewskim. Wydawało mi się, że momentami grał na siłę, na odwal.
Jest dobrym aktorem, ale w tym filmie się nie popisał.
Zdenerwowało mnie postać Steni, gdy zabrała swojego młodego syna do kostnicy, gdzie znajdowała się otwarta trumna. To raczej nie jest widok dla tak młodego dziecka.
Chciałabym bardzo pojechać na ten film, ponieważ interesują mnie tematy wojenne i powojenne (szczególnie 2 wojna światowa). Jak już wcześniej napisałam nie byłam na tym filmie ale uważam, że pewnie Polacy poradzili sobie z nim. Oglądałam wiele polskich produkcji na temat wojny i warunkach panujących po wojnie i bardzo mi się podobały (czego nie można powiedzieć o polskich komediach).
Kocham ten film. Chociaż nie mam zielonego pojęcia jak było w tamtych czasach, czują, że film oddał prawdziwą ich atmosferę. W pewnych scenach Stenia też mnie trochę wkurzała, ale dało się przełknąć. Kilka razy bardzo się wzruszyłam, na przykład na scenach związanych ze śmiercią Brunona.
-Panowie, proszę was, nie kłóćcie się z mojego powodu- poprosił Ian, który wciąż nie mógł się nadziwić przyjaźni między tak różnymi-zarówno z charakteru, jak i z wyglądu- rycerzami.
Sancerre uśmiechnął się.
-Och, ja i Henri kłóciliśmy się od zawsze, nawet wtedy, kiedy on był giermkiem mojego brata, a ja - giermkiem mojego kuzyna. A i tak to ja miałem zawsze ostatnie słowo.
-A ja miałem rację- odparł spokojnie de Bar.
Sancerre spojrzał na niego takim wzrokiem, że zarówno Ian jak i Grandpre uśmiechnęli się.
Dom:Ravenclaw Ranga: Mistrz Zaklęć Punktów: 2821 Ostrzeżeń: 0 Postów: 1,186 Data rejestracji: 19.07.11 Medale:
Ja dzisiaj oglądałam. Mieszane uczucia mam. Fabuła i problematyka dość poważna, przez młodych praktycznie nie znana. Ja sama o tych wydarzeniach mam bardzo szczątkową (szkolną) wiedzę i sądzę, że w najbliższym czasie przysiądę do tego tematu i postaram się nadrobić zaległości z historii Polski.
Akcja szybko się nawiązała, dobre sceny demonstracji, a potem po tytułowym "czwartku" nastąpiło nie-wiadomo-co. Już nie trzymało w napięciu, tylko było zbitkiem przypadkowych scen mających wywołać wzruszenie, ale tak nieumiejętnie zagranych, że miałam ochotę to wyłączyć. Może to jakieś zboczenie zawodowe ale duuużo scen dało się oświetlić lepiej i inaczej poprowadzić kamerę. Materiały archiwalne były w porządku natomiast irytowało mnie "fałszywe" postarzanie niektórych fragmentów filmu, żeby wyglądały na autentyki z tamtych lat.
Brakło mi również jakiegoś podsumowania, refleksji reżysera, jego odniesienia się co on o tym sądzi. Zostawił to widzowi nie dając materiałów do skonfrontowania ze współczesnością.
Mój kolega miał ten film na maturze z polskiego i mówił, że super film
A dodatkowo widząc posty poprzedników, tym bardziej mnie ciągnie by zapoznać się z filmem.
[...] Za bardzo mi na tobie zależało. Bardziej mi zależało na twoim szczęściu niż na tym, byś poznał prawdę, bardziej na twoim spokoju niż na moim planie, bardziej na twoim życiu niż na życiu innych osób, które mogły je stracić, gdyby cały plan zawiódł. Innymi słowy, zachowałem się tak, jak się tego spodziewał Voldemort po nas, głupcach, którzy kochamy. [...] Co mnie mogło wówczas obchodzić, że w jakiejś mglistej przyszłości zginie nieokreślona liczba bezimiennych, pozbawionych twarzy ludzi i stworzeń, skoro ty byłeś żywy i szczęśliwy tu i teraz? [...]
Dom:Slytherin Ranga: Lord Punktów: 256094 Ostrzeżeń: 2 Postów: 2,618 Data rejestracji: 15.12.12 Medale: Brak
Studiując w Warszawie wybrałem się do kina z dwoma znajomymi. Powiem szczerze, że zrobił na mnie doprawdy mocne wrażenie. O wydarzeniach grudniowych jako "fanatyk" historii najnowszej wiedziałem, i uważam, że film w pełni oddaje tragedię przede wszystkim rodzin zamordowanych górników. Chowanie ich nocą po cmentarzach i dbanie o to, żeby ludzie nie dowiedzieli zbyt wiele dosadnie ukazuje jak zbrodniczym systemem był komunizm w PRL-u.
"Hogsmeade.pl" is in no way affiliated with the copyright owners of "Harry Potter", including J.K. Rowling, Warner Bros., Bloomsbury, Scholastic and Media Rodzina.
Drogi UÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂytkowniku, w ramach naszej strony stosowane sĂÂĂÂÄÂĂ pliki cookies. Ich celem jest ÄÂÄšÄÄÂĂÂwiadczenie usÄÂÄšÄÄÂĂÂug na najwyÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂszym poziomie, w tym rÄÂĂÂĂĹĄĂÂwnieÄÂÄšÄÝ̠dostosowanych do Twoich indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawieÄÂÄšÄÄÂĂ przeglĂÂĂÂÄÂĂ darki dotyczĂÂĂÂÄÂĂ cych cookies oznacza, ÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂe bĂÂĂÂÄÂĂÂdĂÂĂÂÄÂĂ one umieszczane w Twoim urzĂÂĂÂÄÂĂ dzeniu. W kaÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂdej chwili moÄÂÄšÄĂĹĄÄšÂesz dokonaĂÂĂÂÄÂĂ zmiany ustawieÄÂÄšÄÄÂĂ przeglĂÂĂÂÄÂĂ darki dotyczĂÂĂÂÄÂĂ cych cookies - wiĂÂĂÂÄÂĂÂcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatnoÄÂÄšÄÄÂĂÂci.